Údolí rozhodnutí

Údolí rozhodnutí https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14965/udoli-rozhodnuti-14965.jpg 4 149 34

Hlavním dějištěm tohoto generačního románu rozsáhlé ságy rodiny Scottů je Pittsburgh. Tam stojí jejich huť a v ní probíhá urputný zápas mezi jejím majitelem Williamem Scottem starším a jeho odborově organizovaným dělnictvem. Děj se však později rozvíjí i v Londýně, Římě a dalších evropských městech a vrcholí líčením prvních měsíců okupace Československa hitlerovským Německem. Významnou a sympatickou úlohu v něm hrají i čeští a slovenští vystěhovalci v Pittsburghu a jejich příbuzní v naší zemi, s nimiž se hrdinka románu prostá irská dívka Marie i rodina Scottova, zejména v osobě Claire, hlavní představitelky její třetí generace, velmi sblíží. Osudy Scottova rodu sleduje čtenář v těchto třech generacích od roku 1873 až do 1941 román končí vstupem Ameriky do druhé světové války po Pearl Harboru. Osou děje je vztah mezi Pavlem Scottem a Marií Raffertyovou, ryzí láska neznající překážek, zároveň však schopná největších obětí. Autorčině vypravěčskému umění se podařilo nechat před námi defilovat celou galerii postav, skutečných lidí z masa a krve, a udržet dramatický spád i poutavost děje.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Valley of Decision , 1947


více info...

Přidat komentář

danka13
21.03.2024 5 z 5

Jedna z nejhezčích knih jaké jsem kdy četla a že jsem i za svůj život už přečetla opravdu hodně. Takové knihy mám moc ráda a vyhledávám je.

Janadvorackova
19.10.2023 5 z 5

V nějakém jiném vesmíru by byla autorka knihy dost možná naší první dámou :).
No a v našem napsala něco, co považuji ve všech směrech doslova za literární skvost.


astroweb
04.10.2023 5 z 5

Skvělá zajímavá kniha. Jak po stránce čtivosti, tak po stránce historických reálií.

JeKa
04.09.2022 5 z 5

Oblíbená kniha mojí maminky. Dlouho jsem k ní hledala odvahu a asi bylo potřeba dozrát. Jako mladší bych dlouhé popisy tavby a přednost odpovědnosti před láskou nedokázala přijmout. Dnes jsem schopná se prvním nechat oslnit a druhé respektovat. Silný příběh, fascinující prostředí, česká nota,... co víc si přát.

georginaa
04.09.2022 3 z 5

Jedna z mých knih co je opravdu našlapaná historií a tak velká, že mě bolely ruce při čtení. Četla jsem ji dlouho, musela jsem i odbíhat k jiným knihám, na jeden zátah prostě přečíst nešla, ale dala jsem ji a jsem za to sama sobě vděčná. Kdo má rád opravdu historické romány tak si to užije.

Andrea81
11.07.2022 4 z 5

Tak to bylo dloouhé, ale nelituji.

haki34
09.03.2022 4 z 5

(SPOILER) uff..knihobudková..zaujal mě úvod, kde se autorka vyznávala ze své lásky k Čechům, Slovákům...a pak už jsem se vrhla do dějě. Průmyslové kulisy asi byly podstatné, nicméně není to můj šálek kávy - ani ostravské "Hradčany", ze kterých se můžou turisti roztéct, mě fakt neberou...prostě hodně plechu, málo zeleně...a to jsem ráda, že tu nemáme ten černý prach všude a koudoly dýmu nad chrlícími tavícími pecmi.
Příběh začíná poměrně idylicky, nástupem Marie do Scottovic domácnosti. Až moc idylicky..přijata lépe než vlastní dcera. Všude u Scottů hrdost, čestnost, zásadovost a tvrdá práce. Kontrast průmyslu a peněz a dělnické kolonie. Vznik odborových svazů. Příchod levné dělnické síly z Československa - "uhříků"

Pak se rozvíjí Mariina romance s Pavlem a její "logika" a životní postoje mě fakt lezli na nervy...proč se prostě nemohli vzít ? takto uměle vyrobili tragédii a vlastně tak nějak i dostrkali Luisu ke konci. Patologický vztah se táhne románem jako červená niť, což mým sympatiím k těmto dvěma nepřidalo. Vlastně celý román obsahuje spoustu postav, ale žádná mi nebyla tak nějak sympatická, s nikým bych se nechtěla kamarádit. Ženy kreslené jako povrchní slepice, případně nevěrné špekulantky, kromě Marie a výstředních žen ze Scottovic rodiny jako Constance, Claire...
Muži ideálně oddaní huti, a nebo padouši s ohebnou páteří typu Ben Nicholas.
Pak ten velký nacionalizmus, horování pro Československo - to mi úplně nesedlo a spojení rodin Hrdličků a Scottů bylo trochu přitažené za vlasy (hlavně Claire a Antonovi jsem to fakt nevěřila - ale možná jsem byla vyčerpána dlouhou ságou, množstvím postav a dějě..)
Také mě mrzí, že jsme se nedozvěděli, co se stalo vlastně s Bridget...pořád jsem čekala, že se ejště někde vynoří, že nakonec měla Edovo dítě a nebo tak něco...

Jako teda - autorka odvedla kus práce. Historické reálie, průmyslová krize, obě války. A do toho rodinná sága. Jenomže ke konci už jsem byla čtením docela unavená. A válečné pasáže, byť dramatické, obsazení Česka Němci, to všechno už nebylo schopno vyvolat ve mě žádné emoce, možná i tou přemírou lásky autorky k Čechům, která působila tak nějak nepřirozeně. ( celá rodina Dvořáků byla jeden super člověk vedle druhého...)
Četlo se to však dobře. Jsem ráda, že jsem knihu přečetla.. Ale pošlu opět knihobudkou dál ..každopádně doporučuji k pozornosti.

Dandy1
18.02.2022 3 z 5

První půlka přečtená hned, druhá bohužel už ne.

miska331
23.11.2021 5 z 5

To bylo tak krásné, že jsem se hned šla podívat po další knize této autorky. A nic. Vůbec si neumím představit, že by v dnešní době dal někdo přednost před tak velkou láskou, ale vlastně i pohodlím, nějaké výrobě oceli.. Pěkný vhled do pittsburské rodiny koncem 19. st., ale i (poněkud zidealizované ) historie českého národa. Vlastně prolínání českých a amerických prvků mě tam moc bavilo.

TipsyChipsy
25.12.2020 5 z 5

Opravdu úžasná rodinná sága, chvílemi přímo strhující. Autorka je výborná spisovatelka, která ví, co tam přidat, lásku, vztahy, zodpovědnost a velké ideály. Umí popsat jak odborné informace o výrobě železa, tak drobnosti o barvě nábytku nebo dámských šatech. Zobrazuje dějiny huti, která je ohrožená finančními machinacemi, ale chráněna rodinou jako ta nejdůležitější hodnota. Jedinečná je kniha, protože autorka opravdu miluje a opěvuje Prahu a Československo, což je od rodilé Američanky milé. Knihou oslavuje boj Čechoslováků za svobodu a v závěru přímo burcuje a otvírá Americe oči o tom, co se děje v Evropě. Tento román je vzácnost, zjevení..

Audrina
21.11.2020 4 z 5

Povedený historický román, souhlasím s tím, že i přes značnou dávku čtivosti je na knize poznat, že byla napsaná už před nějakou dobou. Některé pasáže byly opravdu dost popisné a prospělo by jim zkrácení.
Líbila se mi závěrečná část popisu zabrání Československa. Je až fascinující vidět pohled autorky, která je původem Američanka. Je vidět, že musela mít k Čechům velice kladný vztah

Toffee
11.06.2019 4 z 5

Ani roky tomuhle románu neubraly příliš na čtivosti, i když je samozřejmě poznat, že to není současné dílo. Tam, kde by dnes byl rychlý "střih", jsou podrobné popisy a vysvětlení, ale na druhou stranu, když přijde na dramata, člověk stránkami jen letí. Typově to trochu připomíná Jih proti Severu - nechybí sentimentální milostná romance, překonávání společenských rozdílů, ženská emancipace, síla rodiny. Velký prostor je věnován ocelářství v Pittsburghu a podnikatelské historii, od prvních generací zakladatelů továren, kteří vše vybudovali vlastníma rukama, prošli všemi dělnickými profesemi a každého zaměstnance znali jménem, přes další generace, na nichž člověk vidí, jak se jejich vztah k továrně se postupně oslabuje, až jde jen o výkaz zisků či ztrát. Zaujal mě i postoj dříve přistěhovalých Irů k novým přistěhovalcům ze střední Evropy, i když oslava Čechů mi celkově přišla až trochu moc. V každém případě jsem ráda, že jsem se k přečtení tohohle skoro tisícistránkového opusu odhodlala. Jen by mě zajímalo, jestli byly i v poúnorových vydáních ty oslavné pasáže o hrdinství legionářů bojujících na Sibiři o každý metr kolejí.

Ivetaa
28.03.2019 4 z 5

Nekonečně mnoho stran, ale nelituji.

evask
16.02.2018 4 z 5

Vyprávění občas zdlouhavé, občas na hranici červené knihovny, občas zase Čechům se podbízející. Posledních sto stran už jsem dost přeskakovala. Váhám mezi tři a čtyři hvězdičky.

Mardou19
14.12.2017 5 z 5

Krasny roman, ktery me opravdu uchvatil. Krasne napsane, 1000 stran utece jako nic, jen trochu neprakticke do metra

SuperSojka
05.11.2017 4 z 5

Česká stopa v Pittsburghu se zajímavým příběhem, rodinnou ságou. Nelze tuto knihu nemít rád, když se nás tak dotýká. Jsem poctěna, že se zahraniční autorka zajímala o Čechy a zachytila jejich stopu na americkém kontinentě.

simona5843
20.08.2017 5 z 5

Skvelá kniha pri ktorej som sa vôbec nenudila.Autorka píše pútavo a rozhodne túto knihu odporúčam :)

Jana283
19.08.2017 4 z 5

Kniha, ke které se stále vracím...

Hannelle
26.07.2017 3 z 5

Tak trošku rozpaky z této knihy. Dle recenzí vypadala zajímavě, ale čím více jsem se do ní začítala, tím větší jsem měla chuť odložit ji na později - bohužel. Asi vážně nejsem románový typ. V každém případě ale autorce patří plusové body za to, jakým způsobem dokázala vylíčit osudy českých a slovenských vystěhovalců. Z knihy doslova dýchá jejich touha po lepším životě, po vzdělání, jejich vlastenectví a hrdost na rodnou zem - je dobré si občas něco takového přečíst.

RemiBlack
26.07.2017

Dočtena první kniha (část) "William" - 240 stran. Třeba někdy za dlouhých zimních večerů dočtu, ale pro zatím stačilo. Asi teď nejsem cílová skupina...