Tyranie médií

Tyranie médií https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35304/bmid_tyranie-medii-7TA-35304.jpg 4 16 3

Cílem Ramonetovy geniální knihy je zachytit situaci propojeného trojúhelníku média-moc-komunikace v současné době radikální proměny komunikačních prostředků. Noviny jsou v krizi, počet odběratelů klesá, podobná situace provází teležurnály. Autor sleduje zcela konkrétní kauzy, jako smrt princezny Diany, aféru Clinton-Lewinská apod., rozebírá jejich pozadí a snaží se dobrat k obecným tendencím a závěrům. Ramonet považuje nástup digitalizace ve spojení s multimédii za tak významný přelom v dějinách lidstva, jakým byl Gutenbergův vynález knihtisku v 15. století. Snaží se analyzovat, jak nový fenomén mediálního zpracování světa ovlivňuje náš pohled na něj, do jaké míry se svět tímto procesem virtualizuje a zplošťuje, jinými slovy zachycuje proces, při kterém se mediální svět stává skutečnějším, než realita sama. V kapitolách, jako je Mediální mesianismus či Myšlenková policie, nahlíží přelomové okamžiky ve způsobu informování v posledních letech. Nedochází k povzbudivým závěrům, ale pojednává téma, které se bolestivě vtírá do života každého z nás.... celý text

Literatura světová Literatura naučná
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

La tyrannie de la commenication , 1999


více info...

Přidat komentář

Rooseman
04.05.2022 3 z 5

V dnešní době již lehce přežité dílo, které popisuje počátky sebedestrukce některých typů médií. Tyranie nabízí vhled do vývojového stádia mediálního světa mezi 90. lety a novým tisíciletím, a vyjmenovává bolavé praktiky, které mediální domy dělají ve snaze za udržením naděje na přežití, a kritizuje je. Ačkoliv se může zdát, že je kniha tvrdá a direktivní v pohledu na mediální svět, doba pokročila. Situace se vyvinula nad očekávání Ignacia Ramoneta a stránky Tyranie médií tak působí vlastně jako příručka a varování před něčím, co kvůli nástupu internetu nepřišlo. Mediální svět přejel výhybku a vydal se na úplně opačnou stranu. Rozhodně ne lepší. Kniha dobře sleduje například vývoj Reality TV, která ani ve 20. letech 21. století neztrácí na oblíbenosti, věnuje se také jednotlivým kauzám 20. století a jejich prezentace v tisku a TV, okrajově popisuje postavení „moderního“ novináře ve společnosti.

baacinka
12.01.2021 3 z 5

První polovina dokonalá až nadčasová analýz krize, do které se dostala především žurnalistika. Druhá polovina sice naznačuje (a kritizuje) směr, kterým se média (s nástupem internetu) skutečně vydala, ale éru sociálních sítí očividně autor ani předpovědět nedokázal. Chvílemi zabředá do příliš filozofických vysvětlení zcela prostých jevů. Nicméně minimálně ta první polovin rozhodně za přečtení stojí.


3DD!3
18.02.2012 4 z 5

Problémem takové literatury je, že strašně rychle zastará. Ramonet naštěstí jde ke kořenům a sleduje některé milníky, které měli vliv na to jakou tvář zaujímají média dnes. A není to obraz příliš příznivý. Jde i o jeden z inspiračních zdrojů pro mou bakalářskou práci, takže nemůžu říct, že by na mě neměla vliv. Právě naopak.