Tajný deník Laury Palmerové

Tajný deník Laury Palmerové https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19385/mid_tajny-denik-laury-palmerove-8EC-19385.jpg 4 133 25

Twin Peaks série

1. díl >

Tajný deník Laury Palmerové je klíčovou součástí amerického televizního seriálu Twin Peaks, který večer co večer přitahoval k obrazovkám milióny televizních diváků v Americe i v Evropě. Deník, který dostala Laura ke svým dvanáctým narozeninám, se stává přítelem i zpovědníkem dospívající dívky. Jemu se svěřuje se svými nejtajnějšími myšlenkami, smyslnými představami i tíživými sny, které ji v noci pronásledují. Jsou to ale opravdu jen sny? Není to spíš děsivá skutečnost, která dívku psychicky rozkládá a osudově táhne k drogám a nevázanému sexu? Kdo je ona tajemná bytost - záhadný BOB? Laura je hříčkou jeho vůle; láká jí do tmy a nemůže mu nikdy uniknout. Jak je možné, že mladá dívka touží po smrti, která se jí zdá vykoupením? Stránky deníku nám postupně odhalují šokující obraz destrukce, odehrávající se v nitru "vzorné" dcery počestných rodičů.... celý text

Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

The Secret Diary of Laura Palmer , 1990


více info...

Přidat komentář

Calinda
28.03.2024 4 z 5

Kniha o drogách, sexu, zvrácenostech, psychických problémech, divokém dospívání... lovím z paměti, četla jsem ji jako teenager. Moje puberta tak divoká nebyla, takže některé pasáže jsem četla s očima navrch hlavy, měla jsem pocit, že čtu něco zakázaného :-) Muselo to být silné čtení, neboť větu "Asi je špatné přát si k Ježíšku kokain?" si pamatuji ještě dnes. A po Tajném deníku Adriana Molea tohle byla přeci jen "silnější káva".

boticelli
27.12.2023 5 z 5

Ohni se mnou pojď aneb posledních sedm dní Laury Palmerové (film) odhalil co se dělo těsně před začátkem seriálu Twin Peaks. Tento deník sahá ještě víc do historie před Lauřinou smrtí, osvětluje brutální *lovestory* mezí ní a BOBEM, tragickou přeměnu nevinnosti v zhýralost a bolest.


terimila
27.03.2023 3 z 5

Spíš průměrné čtení, po kterém jsem sáhla a dočetla jen proto, že vnáší trochu víc světla do Černýho vigvamu a jeho okolí. Některé pasáže byly celkem zajímavé (setkání s Log Lady... i když tady mě dral starý překlad - jaká Lesní paní a její pařízek, přece Dáma s polenem, hernajs :), ale jinak to byla spíš sonda do dospívání zoufalé, zneužívané a unikající dívky, která špatně zvoleným útěkem k drogám a sexu postupně ztrácí úplně vše, co má. A nakonec stejně ničemu neunikne. Vlastně je otázkou, jestli se nedostala přesně tam, kde ji BOB chtěl mít.

Pseudopuberťáckej sloh se mi nečetl nejlépe a ani si nejsem jistá, zda se ho povedlo dostatečně napodobit, vím, že se sice bavíme o 35 let staré knížce (TYVOLE! :) , ale jestli puberťáci v té době psali takhle, tím si nejsem zcela jistá.

No... sečteno, podtrženo, dávám tři hvězdy, průměr (a uvidím, zda to časem nezvednu podle toho, jak mi to zůstane v hlavě). Nevtáhlo mě to tak nádherně jako Tajná historie TP, ale špatné to nebylo... a minimálně to mělo ten efekt, že mi jsem líp pochopila Lauru, která pro mě v seriálu vyzněla jako dost okázale trpitelská pozérská slépka. Ne, Laura byla pozérská sova... ale to její pozérství aspoň mělo dobrej důvod a Laura coby správná sova nebyla tím, čím se zdála být.

n.ezn.amy
09.09.2021 5 z 5

Laura Palmerová dostane deník ke svým dvanáctým narozeninám a z jejích zápisků začíná být cítit velká proměna z hodné a nevinné dívky až po patnáctiletou narkomanku posedlou sexem, kterou stále v jejích snech navštěvuje tajemný BOB. Rozpolcená osobnost Laura Palmerová, na jedné straně krásná, úspěšná, všemi obdivovaná školní dívka a současně i její temná stránka, kterou ona naplno prožívá. Tato kniha je hlavně pro fandy seriálu Městečka Twin Peaks, kdy určité záhady ze seriálu vhodně doplňuje, ale současně neprozradí, kdo je tajemný BOB. A hlavně .... sovy nejsou tím, čím s zdají být.

Ty, s tou bouchačkou ... dej si na sebe pozor. Ti, co takhle umírají, si pamatují tvář svého vraha a vyprávějí o ní Smrti. Smrt přijde a bude tě hledat. Smrt si vezme to, co jsi jí dovolil. Vražda znamená podat ruku Smrti a říct jí: Co je moje, to je tvoje.

katasokolov
24.08.2021 4 z 5

Četla jsem ji sice jako teenager, ale pamatuju si, že mě bavila ;).

666Jitka
05.08.2021 4 z 5

Tajný deník Laury Palmerové je prodchnutý touhami, činy a tajemstvími dcery bohatých rodičů, ve kterém vychází na povrch zvrhlost a pravá tvář dívky, která žije v městečku Twin Peaks, které je stejně jako ona plné tajemství, záhad a zkaženosti. Televizní seriál mě naprosto dostal hlavně svou atmosférou a originálností.

SSTknihy
09.03.2021 4 z 5

Povinná četba všech fanoušků Twin Peaks :-) Svého času to byl kultovní seriál i film a každý střípek, který pomohl poodhalit záhadu kolem obyvatel tohohle městečka se hodil. Ale bez ohledu na spojení se seriálem, tohle je zároveň zajímavý pohled na trápení a zmatky jedné dospívající holky, ze kterého občas docela mrazí...

k009
09.11.2020 5 z 5

Dobrá možnost, jak více poznat Lauru. Rozhodně doporučuji všem milovníkům Twin Peaks.

Miss.K
18.10.2020 4 z 5

Kniha mě v nižším věku pomohla se posunout a vyrovnat s některými věcmi. Vypadá to tak že přečtu znova a kouknu na seriál o kterém jsem se dozvěděla až teď v komentářích aby taky věděla víc.

mirec88
04.08.2020 5 z 5

Skvelé doplnenie skvelého seriálu. Nedáva síce odpovede na nastolené otázky seriálom, ale skvele doplňuje dej a rozširuje celý svet Twin Peaks. Fanúšikovia ako ja si určite prídu na svoje. Rozhodne odporúčam.

Seabeast
02.01.2020 3 z 5

Nijak zvlášť výjimečně pojatý deník ze světa Twin Peaks. Pár místeček nebylo tolik ucházejících, ale povětšinou se jedná o vatu podanou v rádoby "teen" slohu. Ten sice k postavě Laury Palmer sedí, ale není tolik čtivý natož zábavný. Pro fandy Twin Peaks se nejedná o nic zásadního, co by nikomu nemělo uniknout.

trudoš
29.06.2019 3 z 5

V jádru to špatné není, jen hrozně poplatné době, kdy šel Twin Peaks poprvé na televizních obrazovkách. Ne že by dnes už kniha neměla co čtenářům říct, ale styl vyprávění i hutná atmosféra tajuplného městečka patří do devadesátých let a vytržené z kontextu to zkrátka ztrácí na původní síle. A člověku, mrtvolou Laury Palmerové nepolíbenému, neřeknou její zápisky a souvislosti v nich skryté vůbec nic.
Dvanáctiletá holčička dostane k narozeninám deníček a s prvním záznamem začíná složitá cesta do malého soukromého pekla, která trvá dobré čtyři roky. Kverulanti se samozřejmě nepřestanou dohadovat, zdali za jejím pádem na dno stojí psychická nevyrovnanost, nebo tajuplná bytost jménem Bob, protože konkrétně na tohle Jennifer Lynchová nenabízí jasnou odpověď. Přesto prozrazuje množství drobností, které hrdinčině osobnosti dávají lidský rozměr a proměna ze světice na hanebnici tak dává lepší smysl. Jenže bez seriálu vám mnoho věcí zůstane utajeno a se seriálem vám zase román nesdělí nic nového.

Atuin
10.07.2018 5 z 5

Jelikož se mi seriál dostal pod kůži, nemohla jsem si od toho pomoci jinak než si přečíst tento artefakt po kterém v jedné chvíli všichni úplně šílí a nedokáží s tím přestat. Jakmile byla uzavřena dějová linka s Laurou začala jsem jsem se také otáčet, protože kdo by si po tom všem nechtěl přečíst Lauřin deník. To chce přeci každý.
Twin peaks je doslova srdeční záležitost....:-))

dedliipf
30.11.2017 4 z 5

Bylo zvláštní objevovat Twin Peaks s postavou, o které se vždy jen mluvilo. Za sebou jsem měla už tři série, Fire Walk with Me a Secret History of Twin Peaks. Deník byl zase něco úplně jiného a dokonce myslím, že by fungoval i bez Twin Peaks... kdyby se nám do ruky prostě jen dostal nějaký deník dvanáctileté šťastné dívky, co během let o štěstí přichází.

Zajímalo by mě, jestli během dospívání řeší víc dívek sexualitu a intimitu do takové hloubky. Laura zkoumala každý kout. Ohmatávala i ta nejtemnější místa. Bylo to spíš pnutí než vlastní touha. Když si představíte, že to píše malá holka, není to příjemné. My si v tu chvíli samozřejmě nepřijdeme jako malé holky. A jsou muži, kteří jsou ochotni nám to uvěřit.

I když Lauru chápu v mnoha ohledech, pořád se nedokážu rozhodnout, kým byla. Asi by to nedokázala ani ona sama. Pořád se měnila a přitom zůstávala stejná. Chcete-li se poznat svět 12-16leté dívky z města plného atmosféry, začněte listovat. Ale praštím kohokoli, kdo si ten svět začne idealizovat, kdo si ho začne užívat a bude po něm toužit.

reader4ever
22.11.2017 2 z 5

Nikdy jsem seriál neviděla, myslím ale, že to budu muset napravit, jelikož kniha byla tak zmatená, že naprosto netuším, co se děje. Chápu, že náctiletá slečna asi nebude moc řešit, jestli publikum chápe její myšlenky, ona sama si je k textu doplní. Ale autorka se mohla zamyslet nad tím, že, přestože se jedná o deník, se to budou snažit číst cizí lidé, kteří o nějaké Lauře Palmer nikdy neslyšeli, natož aby jí viděli do hlavy.

Meri47
20.11.2017 3 z 5

Bohužel jsem seriál nikdy neviděla, ale díky čtenářské výzvě jsem se dostala k této knize a jsem strašně zvědavá kdo ji zabil, takže budu muset seriál zkouknout. A ještě mě taky zajímá KDO JE SAKRA BOB!

lentolog
31.10.2017 4 z 5

Zápisky agenta Coopera boli lepšie...

eraserhead
26.07.2017 5 z 5

Jako obrovský fanda seriálu i filmu nemůžu hodnotit jinak. Bylo to jako návrat do rodného městečka, mezi staré dobré známé. Tam, kde se (mírný) seriál i (dravější) film mírnili, kniha jede naplno. Není jen souhrnem známých a tušených věcí, sama přichází hned s několika překvapivými zjištěními a objevy. Již od seriálu mám hrozně rád postavu Donny, těší mě, že kniha, po filmu, více odhaluje její temnější stránku a ukazuje, že Donna není až tak moc tím, čím se zdá být. Je Lauřinou souputnicí, světlejší stránkou její temnoty.

Akana
22.04.2017 3 z 5

Příliš často příliš zmatené. Deníková forma samozřejmě určitý stupeň chaotičnosti předpokládá a pokud by tenhle můj dojem byl úmyslem autorky, bylo by to v pořádku. Ale mám pocit, že za těmi častými nejasnostmi a krkolomnostmi ve vyjadřování nestojí psychické martýrium nebohé Laury, ale spíš sama autorka nebo možná ještě spíš překladatel. Po téhle stránce bývala takhle krátce po revoluci úroveň všelijaká, zvlášť u podobných počinů reagujících co nejrychleji na momentální poptávku, v tomto případě kult Twin Peaks. A nakonec ani Jennifer Lynchová mě svým tehdejším filmovým debutem Helena v krabici o svých vypravěčských schopnostech nepřesvědčila.

Přesto má možnost nakouknout do Lauřina vnitřního světa, který je v seriálu představovaný jen v náznacích (ale právě proto je tak přitažlivý), něco do sebe. Lynchová si pečlivě hlídá, aby vztahy Laury k jednotlivým postavám aspoň naťukla, na druhou stranu s dějem filmového prequelu z roku 1992 často příliš nekoresponduje. Ale to se dá pochopit, když kniha vznikla o dva roky dřív. Jako fanoušek Twin Peaks si tudíž můžu dovolit aspoň tři hvězdy, ovšem myslím si, že někoho, kdo je tímto fenoménem netknutý, tahle jednohubka těžko může zaujmout

Schamila
19.01.2017 3 z 5

Tak seriál Twin Peaks - hodně mladá léta - moje, díky čtenářské výzvě a četbě deníku jsem si trochu připomněla děj - pročítání deníku bylo po tolika letech hodně zajímavé, hodně detailní, místy hodně surové, dokonce jsem si vzpomněla na paní se špalkem dřeva, kdyby si chtěl někdo zavzpomínat - doporučuji

Štítky knihy

drogy deníky deprese znásilnění fiktivní deníky Twin Peaks

Autorovy knížky

Jennifer Lynch
americká, 1968
1993  80%Tajný deník Laury Palmerové

Kniha Tajný deník Laury Palmerové je v

Přečtených201x
Čtenářské výzvě21x
Doporučených11x
Knihotéce77x
Chystám se číst36x
Chci si koupit15x
dalších seznamech6x