Tvrďáci

Tvrďáci https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/269636/bmid_tvrdaci-yPL-269636.jpg 3 40 9

Nelítostný mafiánský román o nelítostném gangsterovi: Vince Coll získal kdysi kvůli své brutalitě přezdívku Vzteklý pes – Tvrďáci líčí krátkou kariéru této skutečné postavy newyorského podsvětí. Je parné léto roku 1931, ve Spojených státech platí prohibice a mafiánské gangy svádí neúprosný boj o nelegální trh s alkoholem. Mladý Loretto na newyorské ulici čeká na kamaráda, aby s ním oslavil své jednadvacetiny. Loretto vyrostl v sirotčinci – neví, kdo jsou jeho rodiče, a nikam nepatří. Na silnici před ním zastaví auto a vypukne ohlušující střelba, po níž zůstane na zemi několik krvácejících dětí – jedno z nich později zemře. V autě, ze kterého se střílelo, sedí i Lorettův přítel Vince Coll. A Loretto se ocitá v nepravý čas na nepravém místě...... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Toughs , 2014


více info...

Přidat komentář

Adapa
16.10.2023 3 z 5

Moje druhé setkání se spisovatelem Edem Falcem. Poprvé jsem od něho četl ne moc povedený pokus o prequel k legendárnímu Kmotrovi. Styl psaní i v obou jeho dílech je dost podobný. Ed Falco je profesor angličtiny a tvůrčího psaní na univerzitě, ale sám by se potřeboval ještě dost doučit. Jeho postavy jsou prostě takové moc nevýrazné, obyčejné. Naprosto neumí napsat dobře dialogy, které by vtáhly do děje.

Je rok 1931 a hned na prvních stránkách jsme vtaženy do víru děje, kdy jednadvacetiletý Loretto náhodou uvidí střelbu Vince Colla, zvaného Šílený pes, na jiného gangstera a přitom jsou postřeleny i děti, z nichž jedno později zemře. Loretto se ocitl náhodou ve špatný čas na špatném místě a najednou je mezi dvěma gangy. Buď viděl, kdo řídil a střílel, nebo dával znamení pro střelce, aby mohli zasáhnout cíl.

Hned na prvních stránkách na nás skáče záplava jmen mladých gangsterů (všem bylo jen něco málo přes dvacet), jejich lásek, členů rodin, slavných mafiánů, vyhazovačů. Hodně jmen je v Americe do dneška pojmem a legendou, v Česku jsou to ale naprosto neznámá jména.

Od prvního výstřelu, kdy spolu bojují dva gangsteři, se to vleče až k poslednímu výstřelu. Po celém New Yorku se střílí, gangsteři běhají sem a tam, občas se schovají, občas vypálí bar. Ale je to takové všechno zmatené. Loretto se snaží žit slušný život s rozvedenou Ginou, ale stále více je vtahován mezi gangstery i když je mezi nimi takovým Mirkem Dušínem, který nemusí nikdy udělat nic špatného, na nikoho pořádně vystřelit.

V závěru přichází velký masakr, spousta klišé a krásný americký happy end v epilogu se spoustou dětí a vnoučat.

Dost se to táhlo, nelákalo mě to otáčet další stránky, bylo mi jedno zda ten a nebo tamten gangster vyhraje. Obdivná doporučení na obálce knížky, jak je to román určený obdivovatelům legendárního Kmotra, raději nechávám bez komentáře. Přemýšlím zda hodnotit třemi nebo čtyřmi hvězdami, ale protože autor je profesor vyučující spisovatelskému řemeslu, budu na něho přísnější a dávám jen tři hvězdy.

Knížku jsem měl doma 7 let než jsem ji začal číst. Myslím, že stejná době uběhne, než po ní sáhnu podruhé a zase si ji přečtu.

Ivanka0070
25.06.2022 4 z 5

Příjemné čtení, které mě vtáhlo do děje a zapojilo fantazii :) rázem jsem se ocitla v ulicích prohibiční Ameriky v třicátých letech, ulicích plných nebezpečí, nabitých kvérů, drsných gangsterů, jejich vyřizování účtů a bojů o území :)
Možná jsem měla trošku problém s větším počtem jmen, ale popasovala jsem se s tím pohodové čtení, sfouknuto za slabých 14 dnů


Milonak
13.03.2021 3 z 5

Knihu jsem dostal jako dárek a netušil jsem o co jde. A nebyla vůbec špatná. Ačkoliv se jedná o velice jednoduchou zápletku - ovládnutí trhu v New Yorku některou z mafiánských skupin, tak i přesto mě těch více jak 400 stran nenudilo a naopak se velice dobře četlo. Místy to bylo trošku zdlouhavé (soudní proces s Vincem + některá další místa) a zásadní problém jsem měl také s tím, že se v podstatě nedá skoro žádné postavě fandit, jelikož se jedná o mafiánské svině s morálkou na nule, nebo se jí blížící. Nicméně když se na to člověk povznese, tak jde o čtivou knihu napsanou tak, že až do posledních stránek není jisté, jak to všechno dopadne, i když s přibývajícími stránkami to lze očekávat. Váhám mezi 3 a 4*, ale 4 si to nezaslouží.

denča1000
01.06.2019 4 z 5

Když jsem do ruky brala tuhle knihu, vlastně jsem vůbec nevěděla, co jdu číst. Mé představy o knize byly zcela jiné. Po přečtení prvních několika stránek, jsem nevěděla, zda-li mám knihu začít číst znovu, nebo ji odložit, protože mě nebaví . Děj se nezačal ještě ani odvíjet a už se v knize objevilo tolik postav, které tam vůbec nezapadají. Nějak jsem se tím začátkem prokousala, protože mě něco nutilo dát knize šanci… A nelituji… vyklubal se z toho takový děj, až se mi žaludek točil.Takový masakr jsem nečekala , bylo to překvapení za překvapením. . Teprve v polovině, mě začala kniha bavit a vžila jsem se do ní. A na konci jsem zůstala v šoku...

Kniha je podle skutečné události

trudoš
12.01.2019 2 z 5

Těch čtyři sta stran je zkrátka moc, na to, s jak jednoduchou zápletkou román vlastně pracuje. A Ed Falco není Mario Puzo, což se podepisuje především na jalových dialozích a ději, který se potácí odněkud nikam. Postavy obyčejné, gradace nulová, stylistika fádní. V důsledku provedení připomíná televizní inscenaci, v níž se hodně, ale skutečně hodně, mluví, a občas se někomu stane něco moc ošklivého. To, že je pak finále završeno stylovým masakrem, už dneska překvapí asi jen málokoho. K dobru ovšem autorovi musím přiznat autentické kulisy, jež jsou dotvářeny faktografickou posloupností významných událostí v pozadí příběhu. Člověk si tak udělá pěknou představu o zločineckém podsvětí v New Yorku roku 1931. Na druhou stranu, neustálé ujišťování o tom, kdo je jak velký tvrďák ve mně neustále evokovalo dojem, že čtu nepovedenou podpultovou erotiku. Celkově tedy zklamání, hlavně kvůli promarněnému potenciálu. Protože tuhle tématiku uchopit moderně lze - Dennis Lehane je toho zářným příkladem.

CharlesWard
13.10.2018 1 z 5

Pokus o levnou rychlosmažku, která se zoufale snaží napodobit Puzzův styl. A pochopitelně zcela selhává. Příběh knihy nedává smysl, nebojím se ho označit za meta (neboť jako by až nebyl) a 416 stran čtení o postavách, jejichž ústřední motivace zkrátka nedává smysl, je prostě plýtvání časem. Rozhodně za tohle nedávejte peníze. Falco si to nezaslouží!

ropo
28.06.2018 5 z 5

Kniha tu sice nedostala bůhvíjaké hodnocení, já ji však musím hodnotit jako vydařenou. Celkově styl jakým byla napsána mi připoměl Maria Puza. A také se mi líbí, že vychází ze skutečných postav a událostí.

vysypanel
04.02.2017 3 z 5

Zajímavý pohled zevnitř na mafiány. Vynáší to dost, ale kdo s tím nepřestane,má smůlu. ..

Oksalakka
05.11.2016 1 z 5

Mizerná věc. Vata vycpaná další vatou. Jedna hvězdička za jakž takž obstojný závěr. Na záložce stojí, že pán, který tohle napsal, působí jako profesor angličtiny a vede kursy tvůrčího psaní. Pámbů s námi a všechno zlý pryč!

Štítky knihy

New York vraždy prohibice italská mafie

Autorovy další knížky

Ed Falco
americká
2012  85%Corleone
2015  93%Kmotr: Příběhy rodiny dona Corleona
2016  63%Tvrďáci