Trevayne

Trevayne https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/144464/trevayne-144464.jpg 4 35 10

Může být, čím chce. Musí se jen rozhodnout, na které straně bude stát. Trevayne je nedotknutelný. Ve třiceti se stal vlastním přičiněním milionářem. Pak udělal skvělou kariéru jako vysoce postavený vládní úředník. A nyní vede jednu z největších nadací ve Spojených státech. Trevayne je vysoce inteligentní a nezkorumpovatelný. Nikdo si na něj nepřijde a nikdo na něj nic nemá – nebo si to alespoň myslí. Když se ale pustí po stopách „tajné vlády“, ocitá se v temném polosvětě, kde namísto oficiálních míst vládne skupina mafiánských hlavounů a miliardářů. V takovémto světě lze koupit naprosto vše: křeslo v Kongresu, nebo dokonce prezidentský úřad. A muž jako Trevayne se tam může stát nepřítelem, obětí – anebo králem…... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Domino
Originální název:

Trevayne , 1973


více info...

Přidat komentář

Radimka
04.08.2023

Tohle jsem nedala. Přečetla jsem asi třetinu a vůbec mě to nebavilo. Asi nejsem prostě typ na knížky o politice.

Luigi1
26.01.2023 2 z 5

Je smutný,že se musím opakovat nic moc


Artep5244
18.11.2019 4 z 5

Skvělá ukázka toho, jak politika dokáže hýbat světem. Bohužel se nejedná jen o příběh v knize, ale o trpkou realitu.

Jardík50
21.09.2019 1 z 5

Na Ludluma , kterého jinak miluji , velmi nečtivé. Neudržela mou pozornost. První Robertek , kterého jsem nedočetl.

kyssling
27.12.2015 3 z 5

Další politicko-špionážní dovolte mě ten výraz "Hailleyovka" kde se děj doslova valí stále dopředu. Ale prostě nemohu při nejlepší vůli dát lepší hodnocení, "něco" tomu stále chybí.

Eidalon
09.11.2015 3 z 5

Politický thriller jak se patří z pera pana Ludluma, který poprvé vyšel v roce 1973 jako jeho čtvrtá kniha a kterou vydal ještě pod pseudonymem Jonathan Ryder.

Zdaleka nepatří k tomu nejlepšímu, co Ludlum kdy napsal, ale je to již nefalšovaný Ludlum, tak, jak jej známe z jeho 22 knih, které za svého života vydal a které všechny vyšly i v českých překladech. Vydáním románu (2013) se uzavřel kruh Ludlumových děl v českém jazyce a jelikož autor patří k mým oblíbencům, jehož tvorbu mám celou načtenu, muselo zákonitě přijít na řadu i toto dílko.

Čtyřicet pět let od prvního vydání knihy (2015) je dlouhá doba, svět se změnil, navíc kniha odráží politický vír kolem presidenta Nixona, aféry Watergate a veškeré politické hry jednotlivých stran za zády s průmyslovou lobby až s prorůstáním do organizovaného zločinu. Všechno pěkně zcelené v jeden stav – stav, který poznává česká demokracie až nyní. V knize ještě umocněné studenou válkou a celkovou politickou situací světa sedmdesátých let minulého století s odrazem americké skutečnosti dne.

Andrew Trevayne jako hlavní hrdina knihy představuje morálně čistého člověka, miliardáře, který nestraní žádné politické straně a když dostane od vlády úkol prošetřit možné vazby Pentagonu na organizovaný zločin a odhalit korporátní spiknutí mocných, pustí se do vyšetřování s plnou vervou a s ideou nestranit nikomu – prostě padni komu padni.

Brzy se však dostane do soukolí tlaků a protitlaků, které ho postupně rozemlívají až na prášek. Adrew odhaluje marnost svého boje a proto se rozhodne zaútočit shora, když kandiduje na úřad presidenta. V okamžiku, kdy stane na vrcholu moci však pochopí, že daná realita je nezbytná a jiná cesta není možná. Stává se kolečkem v dobře fungujícím stroji a jeho idealistický přístup je zahlušen vyšším zájmem.

Samotná kniha má již vyhraněný Ludlumovský charakter – neúprosně se valící děj nabírající na obrátkách aniž by se ztrácela logika, přesto je zde znát ještě jistá těžkopádnost a složitost děje - všech těch zákulisních zvratů, která se pro mnohé čtenáře může zdát již nestravitelnou. Chybí přiměřená dávka akce, umění stínovat postavy, důkladnější příprava – hold jedná se o začátky Ludlumovy tvorby.

Přesto je odkaz knihy stále aktuální a má co říci i dnešnímu čtenáři. Pokud jste znalci Ludlomovy tvorby, knihu si musíte přečíst, připravte se však na hutné čtení vyžadující celou vaši pozornost.

Reálie jsou z dnešního pohledu již zastaralé, důsledky konání jsou ale stále aktuální.
Za sebe dávám průměrné hodnocení, četl jsem mnohem lepší Ludlumovy knihy, ale Trevayne do znalosti Ludluma patří.

A na závěr motto vinoucí se celou knihou – známý Nixonův výrok – Neexistuje nic, co bych neudělal, abych uchránil úřad presidenta . . .

Patapuf
01.05.2015 3 z 5

Možná je to tím, že sem od knihy čekal trochu něco jiného, ale vůbec mě nenadchla.... byla plná intrik a zákulisních her, jak to od pana Ludluma známe, ale čekal sem více akce.... kniha je plná složitých frází, které ji spíše ubírají než přidávají na čtivosti....

Mammoth
01.04.2015 4 z 5

Kniha nabízí pohled do zákulisí politiky, u kterého člověk doufá, že je to opravdu jen román, nicméně se nemůže zbavit pocitu, že je to částečný odraz reality... Výborně napsané, rozhodně doporučuji.

čef
11.11.2013 5 z 5

Tato kniha zapadá do konspiračních příběhů vzniklých po atentátu na JFK, Watergate apod. Odhalení pravého stavu věcí je komplikované, místy děj připomíná zamotanou šachovou partii, kdy na silný tah přijde tah ještě silnější. Na konci by měl být čtenář bez iluzí o světě politických šíbrů, bohužel zde autor sjel do skoro barvotiskové selanky s pouze s malým zpochybněním toho, že vše bude OK. Přes tuto chabou výtku považuji tento román za to nejlepší z politického thrilleru, co jsem dosud četl.

rodak
11.08.2013 5 z 5

Od Ludluma jedna z těch nejlepších četla se opravdu skvěle

Autorovy další knížky

Robert Ludlum
americká, 1927 - 2001
2002  84%Agent bez minulosti
2005  83%Bourneův mýtus
2001  83%Hádův faktor
2007  80%Bourneovo ultimátum
2008  88%Arktická mise

Kniha Trevayne je v

Právě čtených1x
Přečtených63x
Doporučených2x
Knihotéce56x
Chystám se číst17x
Chci si koupit4x