Třetí vlna

Třetí vlna https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/187579/bmid_treti-vlna-187579.jpg 4 117 36

Chřipková pandemie přichází ve vlnách s děsivou pravidelností a vybírá si svoji daň v lidských obětech. Společnost se pod jejími údery hroutí. Mrtvé není kdy pohřbívat a jejich těly se živí neúnosně narůstající množství potkanů.... Dokázali byste přežít ve městě, kde nefunguje elektřina a topení, neteče voda a obchody jsou vydrancované? Beze zbraně ve městě, kde se pomalu ale jistě ujímají vlády zločinné gangy, které likvidují poslední zbytky pořádku? Kdy se zoufale snažíte přežít, ale nikdy nemáte jistotu, že přežijete další úder nemoci? Pokud si myslíte, že to dokážete, i přesto si zkuste přečíst tuto knihu. Možná v ní objevíte nějakou drobnost, která vám v budoucnu pomůže přežít. Ale čtěte rychle. Protože čas se krátí. Kniha, post katastrofické sci-fi, je psána formou deníku hlavního hrdiny, který se se střídavými úspěchy a neúspěchy o přežití snaží...... celý text

Přidat komentář

krejci
15.11.2023 4 z 5

Co víc napsat, aby to nebylo již jednou řečeno?? Asi nic moc...
Souhlasím, za mě moc kladný hlavní hrdina ( asi bych byl větší hajzl :) ).
Na druhou stranu, těžko si představit život v podobné komunitě.., v e vziklé situaci..a díky zě nemusím!!

Za mě stojí za přečtení, už jenom kůli nápadu.Vždy mě na podobném tématu zajímá, jak se autor vypořádá s vývojem a šířením " nákazy" .V popisech komunity, mi to připomíná knihu Dalibora Váchy - Nikam.

A ano,kniha ( včechny tři díly ) Apokalypsa Z je mnohem lepší , i když mě rozčilovalo " právníkovo kňourání" :D
Ať si udělá názor každý sám :)
Příjemné čtení!

Franc
28.09.2023 5 z 5

Naivně jsem si myslel, že ty nejlepší knihy z žánru postapo mi již prošly rukama. Tato kniha mě však usvědčila, jak dalece jsem se v tomto ohledu mýlil.

Strohý příběh, který v krátkých útržkovitých sděleních poměrně ponuře nastiňuje, jak vratký může náš zdánlivý blahobyt být. Nejsilnější a zároveň nejděsivější na celém příběhu je jeho uvěřitelnost v konfrontaci s událostmi ne tak dalekými. Autor nastiňuje pozvolný rozpad společnosti, která je pro její účastníky viditelná, zřejmá, ale současně mimo jakékoli možnosti ovlivnit vývoj vyjma svého bezprostřední okolí.

Autor současně poukazuje na sílu slabých a neschopnost mocných. Umně poukazuje, že o přežití nerozhoduje větší palební síla, ale schopnost předvídat, plánovat, přizpůsobit se.

Jak říkám, nebylo to lehké čtení. Možná právě proto, že je tak děsivě vizionářské.


Schary
25.02.2023 5 z 5

Mě se tato postapo kniha z české kotliny líbila. Knížka byla napsána svižně a čtivě. Hlavní hrdina Martin se vypracoval z flákače bez práce a bez budoucnosti ve vůdce přeživší skupiny, skvělého a odvážného člověka, který zůstal lidský i po hrůzách tohoto vymyšleného příběhu. Kdyby se mělo někdy něco takového stát, chtěla bych někoho takového potkat.

MegaH
24.09.2022 4 z 5

Oproti jiným čtenářům, mě styl psaní vyloženě sedl. I přesto, že si myslím, že ve skutečnosti by to bylo mnohem víc drsnější než je popsáno, tak dám čtyři hvězdičky. Pátou ubírám za ten konec...

Stauff
23.07.2021 3 z 5

Mám z Třetí vlny stejný pocit, jako z knihy Propast času a proto i hodnocení bude skoro totožné. Jako bych četl jen koncept, k nějakému budoucímu románu. Autor je na můj vkus dost optimistický ohledně lidského chování. Nemyslím si, že by v podobné situaci mělo dobro nějak zvlášť navrch. Pokud chcete opravdovou postapo depresi z českých zemí, zkuste knihu NIKAM.

maximus13
19.04.2021 1 z 5

Veliké zklamání. Na post apokalyptickou knihu to byla bída. Celé to tam vede takový Mirek Dušín (duše spravedlivá, citlivá a poctivá), který prostě sprosté slovíčko v celé té šlamastyce z úst prostě nevypustí. Kniha by měla být přesunuta do kategorie Adult a potom by kvalita knihy odpovídala očekávání. Ale to bych si ji zase já osobně nepřečetl. Takže pokud chcete opravdu depresivní post apokalypsu jděte např. do knihy Apokalypsa Z.

archivářka115
19.03.2021

Přestože se knížka četla dobře, tak je hrozně depresivní a já jsem neměla nervy jí dočíst. Až se zlepší situace, tak se k ní určitě vrátím.

jirimatejka
08.03.2021 1 z 5

Moc mě to neslovilo. Kniha je psaná velmi jednoduše takovým spíše deníkovým stylem skoro až v podobě odrážek. Postavy jsou popsané tak akorát jménem, nějaká jejich hloubka a rozvoj v průběhu románu neexistuje. Zaujalo mě téma i vysoké hodnocení, proto jsem po knize sáhl, ale zklamala. Dočetl jsem asi třetinu, ani jsem nebyl zvědavý jak to dopadne.

Sengot
28.12.2020 5 z 5

Super čtení. Čtenář si musí zvyknout na styl psaní. ze začátku se to zdá takové moc jednoduché, ale postupně se to zlepší. A příběh je skvělý. Podle mě by se to takhle přesně podělalo…
Četl jsem i pokračování Myšák, ale to už nebylo na téhle úrovni. Knihu jsem půjčil kolegovi na začátku letošní pandemie a dostal jsem ho do správné paranoie :)

Dasena
14.12.2020 5 z 5

Kniha je velmi čtivá a i obsahem se mi velice líbila. Doporučuji všem čtenářům kteří občas uvažují i o tom, kam třeba náhodou i může směřovat naše budoucnost. Občas není vše růžové a optimistické. Knihu doporučuji.

nemesis10
05.12.2020 5 z 5

Výborná knížka - dostala jsem se k ní úplně náhodou a hned jsem pořizovala i druhý díl (Myšák). Třetí vlna je naprosto "realistická fikce" - takový praktický manuál, jak přežít (a jsou tam skutečně užitečné tipy, tuhle knížku prepperská komunita hodnotí stejně dobře jako Cílkovu knihu Ruka noci podaná). Vzhledem k tomu, že byla napsaná před několika lety, ale já ji četla zrovna době covidové, tak je až děsivé, jak to působí aktuálně... Doporučuji!
Jinak jak někdo píše, že je to psané dost jednoduše a jsou nevykreslené postavy - tohle je skutečně spíš "návod na přežití", v Myšákovi je pak už i "příběh" s více rozpracovanou hlavní postavou.
Tohle je jedna z těch knih, co si nechám i v papírové podobě, protože až jednou nebudou fungovat čtečky, bude se hodit :-))

bagel
03.12.2020 5 z 5

Mně se to moc líbilo, místy mrazilo a říkala jsem si, že je dobře, že nynější pandemie není mnohem horší.

pepua
28.11.2020

Jsem ve třetině. Možná knihu ani nedočtu. Ty krátký věty. Samá tečka. Prý parádní post-apo. To určitě.

frantisek0724
21.11.2020 2 z 5

Podle komentářů jsem čekal něco zcela jiného. Tato postapo kniha mě nenadchla.Škoda. Doufal jsem v napínavé čtení s dobrou zápletkou od českého autora. Místo toho se mi dostalo románu spíše pro děti, kde jedna věta jednoduchá střídá druhou, postavy jsou ploché jak jedna má kolegyně z práce, dialogy jsou strohé, Kopčem s Veverčákem měli větší slovní zásobu..
Námět je zvláště v dnešní době zajímavý, bohužel zpracování a styl psaní mně osobně nesedl.

luke442
06.10.2020 5 z 5

Četl jsem hned po Malevilu, ten byl dobrej ale občas trochu roztahanej. Toto byla skvělá jízda, perfektně napsáno, skvělý vývoj situací a postav. Doporučuji. Konec mohl být trochu více dramatický jinak super.

effa
10.08.2020 5 z 5

Tuto knihu osobně považuji za vzácnou výjimku ze současné záplavy postapo románů, které budí dojem, že jsou vzájemně opisovány. Bez váhání hodnotím plným počtem hvězd.

effa
22.06.2020 5 z 5

Bez ohledu na momentální aktuálnost je kniha skvěle napsaná. S tématem postapo se poslední dobou roztrhl pytel. Bohužel, na úkor kvality. Mnoho knih je jak vejce vejci. Často nuda a předvídatelný děj. "Třetí vlna" však vyčnívá ze záplavy braku. Nenajdete v ní sice gigantické závěrečné bitvy, zato se můžete kochat perfektně promyšleným a logickým dějem, situovaným do neurčeného českého města. I přes ponuré téma je kniha napsaná laskavě a s optimismem.

JankaV80
17.05.2020 5 z 5

Číst tuto knihu v době koronavirové pandemie je fakt mazec. Už proto, že já jsem ve věkové kategorii, která nemá po třetí vlně téměř žádnou šanci na přežití. Takže počáteční touha koupit si domů slepice a králíky a vybavit se propanbutanovými vařiči mě rychle přešla a upadla jsem do deprese. A ani život po uplynutí třetí vlny nebyl v knize popsán optimisticky. Co je tedy lepší? Přežít vlny a doufat, že člověk pak nezemře třeba na zcela obyčejný zánět zubu nebo raději umřít při nějaké vlně v horečkách?
Kniha je moc dobře napsaná, vtáhla mě do děje okamžitě. Mám jen jednu malou připomínku, trochu mi v popisu děje haprovaly roky - chvíli se mluvilo o 5 roce, pak o 7, najednou o 4......nevím, zda šlo o překlepy nebo se cca od 2/3 knihy autor v čase vracel, ale pak mi to dějově nedávalo smysl :-(

JezinkaJ
30.04.2020 5 z 5

Pozoruhodné!
Neradostné čtení o světě, kterému jsme se teď (ještě?) vyhnuli. První část knihy jsem četla se vzrůstající tíhou, krom čtení, jsem totiž příběh žila. Dokonce jsem přemýšlela o příručce a o slepicích.
Čtivý postapokalyptický příběh, který přesně zapadl do mé nálady a momentálního rozpoložení. A potvrzení toho, že odvaha, vytrvalost, štěstí a dobří přátelé jsou nám potřeba, stejně jako jakákoliv znalost a dovednost. Jako mnozí přede mnou oceňuji české reálie a nezabývám se drobnými nesoulady. Příběh na nich nestojí.
Metlo, moc ti děkuju, tu knihu jsi mi objevila ty. Já sci-fi obcházím obloukem. Teď se mi zdá, že rozšíření obzorů stojí za to!
No, a já jdu na Myšáka. Předbíhá všechny knihy v mém pořadníku. :) Protože jsem zvědavá.

Metla
20.04.2020 4 z 5

PACIENT NULA (11. květen 2019)
Čtenářka s nickem Chytuš mě svým komentářem (zdaleka ne poprvé) nakazila zájmem o postapokalyptické dílo mně dosud neznámého českého spisovatele. Hmm, desítky spokojených hodnotících, to nevypadá jen na body od autorových rodinných příslušníků a kámošů z Facebooku. Jednou si to přečtu...
DEN PRVNÍ (17. duben 2020)
Koronavirus lítá světem a mění lidstvo ve vyplašené oči nad rouškami. Což takhle se teoreticky připravit, pokud bude hůř? Kingovo „Svědectví“ Bylo skvělé, ale raději něco z domácího prostředí. Počkat, ve virtuálním šuplíku „chci si přečíst“ něco takového mám. Tady - ta ošklivá obálka s notoricky známými virovými „bodláky“, no fajn, mám kandidáta do Čtenářské výzvy. Zaplaceno, staženo. Je večer, začínám číst. Krátké věty. Spíše hesla. Jsem znepokojena. 4%
DEN DRUHÝ (18. duben 2020)
Počáteční stručnost nahradil obvyklejší sloh. Hlavní postava je lempl prochlastávající sociální dávky při remcání v hospodě, ach jo. Virus udeřil zprudka, dostává to grády, čte se mnohem lépe. Chvilička oddechu... a přichází druhá vlna, přituhuje. Na troskách civilizovaného světa bojují o přežití různé skupiny obyvatelstva. Hlavní hrdina konečně začíná být hoden toho názvu, ovšem zůstává normální, žádný Mad Max či jiná akční ikona. Přechod od neschopného flákače k osobě se značnou zodpovědností je mi trochu záhadou, ovšem pod tlakem masakrózních okolností je možné leccos. 48%
DEN TŘETÍ (19. duben 2020)
Málo času na četbu, ale to mě nikdy nezastavilo. Několik procent při vaření, něco u jídla, něco večer. Stále se ustanovuje nová podoba společnosti, řeší se praktické záležitosti - jak zajistit komunitě jídlo, vodu, hygienu, teplo a především bezpečí. Všehoschopní sociopati mají v bezvládí přirozeně navrch. Podvolit se novodobým otrokářům nebo bojovat? Hádejte... 70%
DEN ČTVRTÝ (20. duben 2020)
Přibylo akčních scén a nestabilní společenské podloží si konečně jakž-takž sedá. Založena hospoda, Češi jásají! Konečně naděje v lepší zítřky... 100%

Četla jsem, srovnávala, schvalovala kroky podniknuté k přežití, občas kriticky zavrtěla hlavou. Vláda v autorově světě reaguje se zpožděním - nám plácli hadr na hubu a nařídili držet se od sebe na vzdálenost vidlí hned. Češi nejsou takoví idioti, aby nechávali bez povšimnutí strategické suroviny jako sůl, mouku a podobně, to prokázali v prvních dnech pandemie v ČR, kdy v záchvatu paniky vymetli v obchodech ty regály, co v knize zůstaly poněkud opomíjeny. Prosinec, před panelákem hromada dřevěného nábytku a obyvatelé nenašli lepší využití, než vše najednou spálit? Ts-ts-ts! Po letech osídlování vymýšlet ochranná opatření až v počátcích dlouho očekávaného nepřátelského útoku? Ts-ts-ts! Jak už přede mnou nadhodili jiní čtenáři, některá témata zůstala nakousnuta a zasloužila by větší pozornost.
Stylisticky není román žádný zázrak ani pohroma - unikly nějaké překlepy, pár hrubek, popisů je málo, dialogů hodně, zjednoduším si to obligátním: „četlo se dobře“. Časem se ráda vrhnu na volné pokračování „Myšák“.
Super připomínka, že omezení, jakým nás vystavilo jaro 2020 (potažmo česká vláda), mají do skutečné katastrofy stále ještě daleko. 75-80%