Třetí říše - Kronika

Třetí říše - Kronika https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79168/bmid_treti-rise-kronika-VX9-79168.jpg 5 20 5

Historie Třetí říše od 1923, kdy se začala nenápadně rodit, přes rok 1933, kdy se nacisté v čele s Adolfem Hitlerem chopili v Německu moci, až po hořké konce v letech 1944-1945. Sláva a pád nacistického Německa v bohatě ilustrované knize, která kromě zasvěceného textu obsahuje řadu dobových fotografií a dokumentů. Třetí (nebo též Tisíciletá) říše - tak pojmenovali nacisté Německo pod jejich vládou. „Tisíciletá“ říše trvala pouhých dvanáct let a skončila úplným zničením Německa, jemuž však předcházela ničivá devastace většiny Evropy a likvidace šesti milionů Židů. Jedno z klíčových období moderních dějin je nerozlučně spojeno s osobou Adolfa Hitlera: to on se rozhodujícím způsobem přičinil o to, že se z nepočetné skupiny nacionalistů stala mohutná strana, jež ovládla německou společnost natolik, že její vůdce mohl pyšně říct - NSDAP rovná se stát. Dosáhl toho ovšem terorem, militarizací společnosti a násilnou diskriminací všech skutečných či domnělých oponentů, především Židů. Dějiny Třetí říše jsou svázány s agresivním získáváním „Lebensraumu“, totální válkou a do té doby nevídanou genocidou. Dlouhý stín Tisícileté říše a jejího zlověstného Vůdce zahaluje moderní Německo dodnes - především tím, že nutí i dnešní Němce (a nejen je) hledat odpověď na otázku, jak k tomu všemu mohlo dojít, jak se mohlo stát, že se vyspělý a kulturní národ nechal tak fatálně svést na scestí. Odpověď na tyto otázky hledá i tato kniha. Třetí říše přesně a přesvědčivě mapuje vzestup a pád nacistické moci. Popis historických událostí je obohacen o rozsáhlé citace dokumentů - dopisů, deníků a ústních svědectví - a doprovázen množstvím původních a pozoruhodných fotografií. Kniha tak poskytuje jedinečný pohled na toto spletité období evropských dějin. Její autor zároveň poctivě a fundovaně hledá odpovědi na to, co umožnilo Adolfu Hitlerovi a jeho nohsledům opanovat myšlení svých spoluobčanů natolik, že se spolupodíleli na nelidském a ničím neomluvitelném počínání, jež vedlo ke zkáze milionů životů a obrovských materiálních hodnot.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Historie
Vydáno: , Fortuna Libri (ČR)
Originální název:

The Third Reich. A Chronicle , 2009


více info...

Přidat komentář

xulij01
18.02.2024 5 z 5

Skvěle zpracovaná historie Třetí říše. Začátek je věnován situaci po první světové válce a na konci najdeme zmínky o tom, jak se Německo vyrovnávalo s dědictvím Třetí říše v nedávné době (v roce 2005 byl otevřen památník obětem holokaustu v Berlíně). Je to napsané opravdu velmi čtivě, text je doplněn množstvím fotek. Zároveň jsou v medailoncích vypíchnuty nejdůležitější informace o nacistických pohlavárech. Text je dále oživován ukázkami z pamětí různých osob (zpravidla formou citace knihy). V knize najdeme i ukázky propagandistických plakátů, výňatky z nařízeních a zákonů, které víceméně postupně postavily židovské obyvatelstvo zcela mimo zákon. Díky těmto bohatým přílohám si může čtenář udělat slušnou představu o tom, jak to ve Třetí říši vypadalo.

Období, které knížka mapuje, je značně rozsáhlé, takže se věnuje těm nejdůležitějším událostem, ale přesto se autorovi podařilo věrně zachytit historii Třetí říše. Knížku můžu vřele doporučit všem, kteří se o druhou světovou válku zajímají.

raffi
12.04.2019 5 z 5

Výborná kronika a skvelé spracovanie témy. Bavili ma všetky tie vsuvky v pobode listov, novinových článkov, dokumentov a bolo dobré vidieť aj iné, než notoricky známe fotografie z tejto temnej doby.
Rozhodne ma táto práca pána historika nalákala na ďalšie jeho knihy.


Li@
02.07.2016 5 z 5

Asi nejlepsi shrnuti nacistické ery Nemecka, jake jsem kdy četla. Ctive, poutave a napsane tak, ze to pochopi i ten nejvetsi neznalec. Opravdu palec nahoru.

amigo17
04.05.2015 5 z 5

Výborné spracovanie, tie vsuvky v podobe úryvkov z listov, denníkov či osobných svedectiev boli vynikajúco zapracované, fotky nevynímajúc. Kniha sa mi páčila od prvej strany až po poslednú, a to ako po obsahovej, tak aj po vizuálnej stránke.

Ondrej _
13.06.2013 5 z 5

Fantasticky spracovaná a napísaná kronika mapujúca udalosti spojené s vznikom, priebehom a zánikom trvania tzv. tretej ríše - ako nazval A. Hitler Nemecko a ostatné pričlenené štáty. Kniha je rozdelená na 3. časti, pričom obsahuje množstvo zaujímavých historických fotografií, citácií a pod. Množstvo faktov neunavuje nakoľko sú dávkované postupne a v zaujímvej forme, podložené zväčša fotografiami.