Třetí cesta kolem světa

Třetí cesta kolem světa https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403444/bmid_treti-cesta-kolem-sveta-yv0-403444.jpg 4 3 3

Přidat komentář

Antoramix
07.02.2022 4 z 5

Třetí deník z Cookovo poslední výpravy začíná hodně nezvykle a to jeho smrtí na Havaji. Proč je to na začátku je nepochopitelné, možná ať si v dalším textu čtenář uvědomí, jak velkou osobností James Cook byl a jak velkou ztrátou to pro jeho dobu bylo. Oproti druhému deníku mi přijde chudší a ani latinské citáty tu nejsou. Lze zase těžko soudit, jestli to je překladatelem, či Cookem samotným. Opět tu navštívíte již známé kraje a to Tahiti především, ale i nové, jež dychtily po objevení a probádání. Velká část je věnována pobytu na Tonze, což jsem četl v době, kdy vulkán toto souostroví totálně zdecimoval. Smutné. Jak už jsem psal u jiných deníků, nejlepší je si googlit ta místa, která Cook navštívil a tak je vlastně objevujete i s ním, což je ten největší dar jeho deníků. Po přečtení všech zápisů z jeho výprav musím konstatovat, že to byla velká osobnost, přísná, spravedlivá, mírumilovná, nezdolná...osobnost hodná obdivu.

Kozel
01.06.2019 5 z 5

Poslední plavba Jamese Cooka měla lehce hořkou pachuť při vědomí, jaký tragický konec mu přichystala. Být námořnicky pověrčivý, řekl bych, že si ji sám trochu přivolal, když se v prvních zápiscích táže: "Kolik z nás se asi vrátí?" Hádám, že tohle je jedna z myšlenek, která by se na moři neměla vyjadřovat nahlas ani písemně. I jiné "smůly", jako časté bouře, hrozily, že tahle výprava nebude z nejšťastnějších.

Jinak byla tahle cesta, co do zážitků, velmi bohatá. Nebo alespoň v kapitánově podání, kdy se znovu vypravujeme do jižních moří na již známé Tahiti, Nový Zéland i ostrovy nové. A hlavně za domorodci, jejichž ruce se projevují především nenechavostí, na což jim odpovídá Cookova diplomatická schopnost a velká trpělivost. Za pozornost stojí i kapitánovy úvahy, z nichž mě zaujala především ta o osidlování: "Naše příležitostné návštěvy mohou býti v mnohém ohledu jeho obyvatelstvu dobrodiním, ale trvalé osídlení mezi nimi by jim brzy zavdalo příčinu k tomu, aby litovali, že je kdy naše lodi navštívily."

Co mě ovšem ponejvíce trklo, byl rozdíl mezi domorodci jižních moří a těmi americkými. Zatímco ti první se vyznačovali hlavně přátelstvím a jistou bázlivostí, u těch druhých se hned od začátku projevovala drzost, bojovnost a nepřátelství, což Cooka stálo život. Mě to nakonec vedlo k malé úvaze, zda genocida a války mezi indiány a kolonisty neměly příčiny mnohem složitější, než se dnes obvykle tvrdí.

Závěrem už jen tolik, že James Cook se během plaveb, které jsem s ním a jeho deníky absolvoval, stal osobností hodné obdivu i případného dalšího studia. Opravdu velký objevitel a Kapitán s výrazným K.


Štítky knihy

mořeplavba lodní deníky

Autorovy další knížky

James Cook
britská, 1728 - 1779
1978  81%Cesta kolem světa
1922  79%První cesta kolem světa
2016  80%Deník kapitána Cooka / Captain Cook´s Journal
1922  80%Třetí cesta kolem světa
1922  100%Druhá cesta kolem světa