Toulky českou minulostí 16

Toulky českou minulostí 16 https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460002/bmid_triumvirat-geniu-narodni-hudby-6Io-460002.jpg 3 10 7

Toulky českou minulostí série

< 16. díl >

Triumvirát géniů národní hudby – takové je téma i název již 16. dílu Toulek českou minulostí. Kniha zachycuje životní osudy tří zakladatelů naší novodobé hudební kultury. Příběh Bedřicha Smetany je sklenut mezi jeho více než problematickým mládím a tragickým životním závěrem, kdy neslyšící tvůrce v úžasném vzepětí sil vytváří svá největší díla. Bohem políbený a Bohu vždy vděčný Antonín Dvořák musí triumfovat nejprve v cizině, zejména v Anglii, aby si spontánního a zbožného „venkovana“ všimli a zpětně přisvojili i Češi. A osud Leoše Janáčka? Jako podceňovaný tvůrce údajně pouze lokálního, regionálního formátu musí až do kmetského věku čekat, aby pozdním triumfem opery Její pastorkyně prokázal své kompoziční novátorství. Toulky 16 navíc nastiňují celé dějiny české hudby. Vstupní kapitola je stručným přehledem od zbožných gregoriánských chorálů až k hudbě předsmetanovské, závěrečný oddíl poskytuje orientaci ve stručném pohledu osobností české hudební moderny z počátku 20. století (J. B. Foerster, Z. Fibich, J. Suk, O. Nedbal, V. Novák a další).... celý text

Přidat komentář

uzivatel8749
01.09.2021 odpad!

Jsem velmi zklamaný. Toulky jsem si začal kupovat už před čtvrt stoletím a všechny díly jsem četl několikrát. Sice jsem si zvykl, že se v posledních dílech autor už trochu opakuje, ale nikdy mi to příliš nevadilo, protože šlo vždy o zajímavé a zejména zásadní rozšíření (místo několika stran nově několik kapitol). Ale tento díl - koupil jsem dnes - mě opravdu naštval. Kompletně okopírováno z předchozích dílů, slovo od slova, obrázek od obrázku. Naprosto zbytečná kniha. Jsem hodně naštvaný, je to podle mě svinstvo. Co budou další díly? Okopírovaní spisovatelé, malíři, vynálezci? Než tohle vykrádání sebe sama, tak ať už autor raději skončí. Degraduje tím svou předchozí práci.

čef
04.02.2021 5 z 5

Zajímavé shrnutí historie české hudby zejména životů velikánů Smetany, Dvořáka a Janáčka. Toulky jsou postaveny na častém opakování různých motivů a tak se i tady setkáme s mnoha ději z předešlých dílů, někdy doslovně uvedenými. No, mně to zase tolik nevadí, je to zde alespoň pěkně tematicky pohromadě. Leccos je také nově v souvislostech nasvíceno a hodně bych si proto přál, aby hlavně co nejvíce mladších projevilo o toto dílo trochu zájmu, ale iluze si nečiním.


Václav777
03.02.2021

Velké zklamání. Mimo úvodu je to celé převzato z dílů 8,11 a 12. Zbytečnost.

maryzka
30.12.2020 odpad!

Taky jsem z těchto toulek zklamaná. Sice články tam byli zajímavý, ale nyní nevím, zda si nezopakuji ,, Annu Hostomskou" Mám pocit, že tam občas byli překlepy především v názvech hudby. Ale , aby člověk nebyl zklamaný byla jsem překvapena soukromým životem Leoše Janáčka i když nevím proč ho zařadili( byla jsem na dvou jeho operách, ale připadali mi takový těžký, nezáživný)

TipsyChipsy
27.12.2020 odpad!

Já jsem tedy vyloženě zhrzena a zklamaná. Nevím, jestli autor už je starý a nic nepíše, ale takto vykrádat sám sebe, to je nazvr. Napsat 16 tý díl Toulek s kapitolami do slova a do písmene i s obrázky okopírovanými z minulých dílů? Dělat takové podvody kvůli tržbě? Je to fér?

Rizek75
07.12.2020 5 z 5

Toulky českou minulostí mají pokračování, tentokrát úzce zaměřené na hudbu, a to je dobře. I hudba má své dějiny, českou nevyjímaje. A máme být na co pyšní. Máme slavné autory, kteří prosluli po celém světě, Smetanu, Dvořáka, Janáčka - těm především je kniha věnována.

Petrrr
07.12.2020 odpad!

Je to podvod. Kromě krátkého úvodu je vše přebráno ze starších Toulek. A nikde o tom není žádná informace, alespoň jsem ji nenašel.