Toulky českou minulostí 4

Toulky českou minulostí 4 https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20747/toulky-ceskou-minulosti-20747.jpg 5 93 9

Toulky českou minulostí série

< 4. díl >

Od bitvy na Bílé hoře do nástupu Marie Terezie Pobělohorské období českých dějin dodnes podvědomě spojujeme především s rozmanitými zápory a stíny "temna". Ale barokní éra měla ve skutečnosti i mnoho světlých a půvabných stránek, jak začneme v tomto našem vyprávění postupně zjišťovat. Čtvrtý díl líčí období od bitvy na Bílé hoře (1620) do nástupu Marie Terezie (1740).... celý text

Filomena1961
Filomena1961
21.01.2023 5 z 5

Další perfektní čtivá kniha o naší minulosti. Začíná těžkým obdobím po bitvě na Bílé hoře, což je všeobecně známé. Osobně jsem si připomněla významné osobnosti 17. století a nádherné období Baroka, kdy mimo jiné u nás vzniklo první nejstarší divadlo. Kniha končí osobností Marie Terezie. Text tak jako v předcházejících publikacích je přehledný se spoustou informací, doplněný pro názornost ilustracemi Vladimíra Nováka. Byl to zážitek, doporučuji všem milovníkům historie a nejen těm.

Elea
Elea
04.08.2021 2 z 5

Možná to bylo popisovanou dobou, ale tento díl se mi nelíbil.


JLČ
JLČ
02.01.2021 3 z 5

Obdivuhodné, na co vše si troufne nehistorik - publicista. V době vzniku se dílo zdá jako nekonformní, protože autor se vyhýbá marxistické terminologii (zatímco myšlenkově v neomarxistické koncepci hluboko vězí). V brněnské audioúpravě pro rozhlas tomu pak navíc dává korunu Josef Veselý svými rádobyvtipným glosami, prozrazujícími dobře se majícího postmoderního demoliberála. Jinak dílo Horovo má cenu v tom, co jsou fakta, méně již v interpretaci.

Afilada
Afilada
02.10.2020 5 z 5

Je třeba znát okolnosti vzniku Toulek. Autor byl (z donucení) hlídačem vrtu, probíhala normalizace/sovětizace naší společnosti a autor se rozhodl, že musí vytvořit protiváhu bolševickému přepisování našich dějin, protože se (naštěstí mylně) domníval, že teď už tady máme bolševiky opravdu "na věčné časy".

Nočnípták
Nočnípták
16.01.2019 5 z 5

Když jsem Toulky četla poprvé, bylo to jako číst detektivku. Napínavé, čtivé, stránky ubíhaly a vůbec se nechtělo jít spát. Od té doby si v nich občas listuji a také hledám informace, které využijí vnoučata do školy. Teď jsem ale tenhle 4.díl přečetla zase celý jako kdysi. Těch informací, které jsem našla a neznala/nebo zapomněla?/. Opravdu jsem byla překvapená. Těm, co mají rádi historii knihu moc doporučuji. Vlastně jakýkoli díl Toulek stojí za to si pročíst.

Výzva 2019 - 20. Černobílá obálka

martina2704
martina2704
30.12.2016 5 z 5

Tuhle knížku jsem si hrozně užila. Nejenom že jsem se dozvěděla spoustu zajímavostí, ale Toulky jsou také strašně čtivé, takže stránky utíkají, ani nevíte jak.

uhoř49
uhoř49
14.08.2016 5 z 5

Asi nej kniha o České historii,akorát že už mi to můj mozek nějak nebere.

hankam
hankam
23.06.2013

Období po porážce na Bíle hoře patří bezesporu k nejtragičtějším obdobím v našich dějinách. Je z toho až smutno, když si přečteme , jak to vlastně všechno probíhalo - nešťastná bitva, následující emigrace české nekatolické inteligence a šlechty a poté zábor jejich panství cizí šlechtou. Pak přišla třicetiletá válka, neskutečná bída, války, hladomory , nevolnictví, robota. Pouze nástup baroka ve stavitelství, hudbě,malířství a sochařství dává této době aspoň trochu jasu. Kniha opět nezklamala, srozumitelná, poutavě napsaná a už se těším na 5.díl.

maryzka
maryzka
08.05.2012 3 z 5

Tohle bylo zajímaví obzvláště reformy Marie Terezie, základ peněžního fondu hospodařství rakouska- uherska. I když tento fond byl zařízen díky neunavné podpoře manžela Marie Terezie a tvořili opravdu hospodárský základ českých zemí.