Tomova půlnoční zahrada

Tomova půlnoční zahrada https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420937/bmid_tomova-pulnocni-zahrada-e3w-420937.jpg 4 23 7

Tom má trávit léto u tety a strýčka, a tak se smiřuje s tím, že ho čekají týdny plné nudy. V noci pak nemůže spát a poslouchá, jak dole v hale odbíjejí staré pendlovky. Jedenáct… Dvanáct… Třináct… Třináct! Tom vyrazí po schodech dolů, otevře dveře od zadního vchodu a objeví nádhernou zahradu. Všichni mu přitom říkali, že tu žádná zahrada není. Tomova půlnoční zahrada je plná kouzel, dobrodružství a také dětí. Jsou to duchové? Nebo je snad duchem sám Tom? Tomova půlnoční zahrada je druhý a také nejlepší román anglické spisovatelky Ann Philippy Pearcové. Kniha je považována za mistrovské dílo dětské literatury a má pohádkový, resp. fantasy námět. Za toto dílo obdržela spisovatelka roku 1958 Carnegieho medaili za literaturu. Román byl šestkrát zfilmován, naposledy v roce 1999 česky uvedeno jako Kouzelná zahrada.... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , Malvern
Originální název:

Tom´s Midnight Garden , 1958


více info...

Přidat komentář

JointlieKat94
09.08.2020 5 z 5

Ode mně má tato kniha zasloužených 5* (fakt je z 58?). Vůbec mi nedocházelo, jakto že tam nejsou mobily, počítače atp. Vlastně i já trávila léto u babičky bez těchto vymožeností.. a to je mi 26.

Kniha je strašně poutavá, celou dobu jsem se snažila tomu přijít s Tomem "na kloub", vyřešit s ním, jak že se to děje a bylo to strašně napínavý, a krásný. :)

Tom se ocitne u strýce a tety v karanténě, kvůli nemocnému bráškovi Péťovi. Celou dobu si přeje si s někým hrát, i když v domě žádné děti nejsou, vystačil by si i sám, alespoň na zahradě, kdyby tu nějaká byla.. když v tom pendlovky po půlnoci odbijí další hodinu, hodinu, která se nepočítá, a tak jde prozkoumat ty pendlovky.. dostane se na zahradu a je přesvědčen, že mu někdo něco zatajil. Zahrada tu je! A v celé své kráse. Se stromy, květinami, cestičkami a skrýšemi. A je tak velká! A jednou si všimne, že ho jako ducha vnímá i malá Hatty..

Ta dětská fantazie u mně asi stále přetrvává. A to je moc dobře, i pro tuto knihu. Moc se mi to líbilo a čtení jsem si opravdu užívala. Tahle kniha u mně tedy zůstane. :) a moc ráda bych viděla i film, jenže na internetu není kde ho skouknout. Kdyby někdo věděl, nechť mi napíše a já mu budu vděčná. :)

marvarid
14.07.2020 3 z 5

Hezká kniha pro děti. Pro malé děti, odhadovala bych tak pro první stupeň, možná už závěr školky. Jakmile přičichnou ve větším k počítačovým hrám a filmům typu Spiderman, Strážci galaxie apod., bude jim asi tempo tohoto vyprávění připadat hodně pomalé. Ale to není kritika knihy, spíš životního stylu současných dětí.


sadlo
11.03.2020

Kniha byla vydána v roce 1958. Je to vidět na stylizaci obsahu, ve vyprávění autorky. Velice ráda čtu literaturu z tohoto období. Připadá mi " propracovanější" , " jednodušší". V této knize to nacházím. Nejsou zde mobily, počítače a přece děj je velmi dobře čtivý i dnes. Zkuste udělat radost tímto knižním dárkem .
Jako dítě jsem četla knihu Poklad v jediné růži, vyšla v " kodce". Knihy odvahy a dobrodružství. Dodnes si pamatuji, že mne knížka zaujala.

MimaJ
27.01.2020 3 z 5

Taktiež sa stotožňujem s komentármi nižšie. Nádherná obálka, milý príbeh, no vhodnejší pre deti nepobozkané fantasy svetom. :)

simona8126
24.11.2019 3 z 5

Možná bych tuto knihu ocenila více jako dítě, když jsem četla třeba Heidi, ale teď – po spoustě čtivějších, napínavějších a nápaditějších knížek pro mládež – mě až tak nenadchla. Nápad měla zajímavý, okouzlila mě ilustracemi a poklidnou atmosférou, ale přece jen mi tam chybělo něco opravdu napínavého, co by udrželo mou pozornost.

douchová
17.11.2019 5 z 5

Moc hezká kniha, úplně souhlasím s komentářem přede mnou.

kolacky
02.11.2019 4 z 5

Má to úžasnou atmosféru... jen škoda, že jsem se k tomuhle příběhu nedostala, když mi bylo takových dvanáct patnáct let.

Štítky knihy

zfilmováno

Autorovy další knížky

Ann Philippa Pearce
britská, 1920 - 2006
1965  86%Poklad v jediné růži
2019  78%Tomova půlnoční zahrada
1998  76%Takový malý pejsek