Tomova půlnoční zahrada

Tomova půlnoční zahrada https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420937/bmid_tomova-pulnocni-zahrada-e3w-420937.jpg 4 23 7

Tom má trávit léto u tety a strýčka, a tak se smiřuje s tím, že ho čekají týdny plné nudy. V noci pak nemůže spát a poslouchá, jak dole v hale odbíjejí staré pendlovky. Jedenáct… Dvanáct… Třináct… Třináct! Tom vyrazí po schodech dolů, otevře dveře od zadního vchodu a objeví nádhernou zahradu. Všichni mu přitom říkali, že tu žádná zahrada není. Tomova půlnoční zahrada je plná kouzel, dobrodružství a také dětí. Jsou to duchové? Nebo je snad duchem sám Tom? Tomova půlnoční zahrada je druhý a také nejlepší román anglické spisovatelky Ann Philippy Pearcové. Kniha je považována za mistrovské dílo dětské literatury a má pohádkový, resp. fantasy námět. Za toto dílo obdržela spisovatelka roku 1958 Carnegieho medaili za literaturu. Román byl šestkrát zfilmován, naposledy v roce 1999 česky uvedeno jako Kouzelná zahrada.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro děti a mládež

Vydáno: , Malvern
Originální název:

Tom´s Midnight Garden , 1958


více info...

JointlieKat94
JointlieKat94
09.08.2020 5 z 5

Ode mně má tato kniha zasloužených 5* (fakt je z 58?). Vůbec mi nedocházelo, jakto že tam nejsou mobily, počítače atp. Vlastně i já trávila léto u babičky bez těchto vymožeností.. a to je mi 26.

Kniha je strašně poutavá, celou dobu jsem se snažila tomu přijít s Tomem "na kloub", vyřešit s ním, jak že se to děje a bylo to strašně napínavý, a krásný. :)

Tom se ocitne u strýce a tety v karanténě, kvůli nemocnému bráškovi Péťovi. Celou dobu si přeje si s někým hrát, i když v domě žádné děti nejsou, vystačil by si i sám, alespoň na zahradě, kdyby tu nějaká byla.. když v tom pendlovky po půlnoci odbijí další hodinu, hodinu, která se nepočítá, a tak jde prozkoumat ty pendlovky.. dostane se na zahradu a je přesvědčen, že mu někdo něco zatajil. Zahrada tu je! A v celé své kráse. Se stromy, květinami, cestičkami a skrýšemi. A je tak velká! A jednou si všimne, že ho jako ducha vnímá i malá Hatty..

Ta dětská fantazie u mně asi stále přetrvává. A to je moc dobře, i pro tuto knihu. Moc se mi to líbilo a čtení jsem si opravdu užívala. Tahle kniha u mně tedy zůstane. :) a moc ráda bych viděla i film, jenže na internetu není kde ho skouknout. Kdyby někdo věděl, nechť mi napíše a já mu budu vděčná. :)

marvarid
marvarid
14.07.2020 3 z 5

Hezká kniha pro děti. Pro malé děti, odhadovala bych tak pro první stupeň, možná už závěr školky. Jakmile přičichnou ve větším k počítačovým hrám a filmům typu Spiderman, Strážci galaxie apod., bude jim asi tempo tohoto vyprávění připadat hodně pomalé. Ale to není kritika knihy, spíš životního stylu současných dětí.


sadlo
sadlo
11.03.2020

Kniha byla vydána v roce 1958. Je to vidět na stylizaci obsahu, ve vyprávění autorky. Velice ráda čtu literaturu z tohoto období. Připadá mi " propracovanější" , " jednodušší". V této knize to nacházím. Nejsou zde mobily, počítače a přece děj je velmi dobře čtivý i dnes. Zkuste udělat radost tímto knižním dárkem .
Jako dítě jsem četla knihu Poklad v jediné růži, vyšla v " kodce". Knihy odvahy a dobrodružství. Dodnes si pamatuji, že mne knížka zaujala.

MimaJ
MimaJ
27.01.2020 3 z 5

Taktiež sa stotožňujem s komentármi nižšie. Nádherná obálka, milý príbeh, no vhodnejší pre deti nepobozkané fantasy svetom. :)

simona8126
simona8126
24.11.2019 3 z 5

Možná bych tuto knihu ocenila více jako dítě, když jsem četla třeba Heidi, ale teď – po spoustě čtivějších, napínavějších a nápaditějších knížek pro mládež – mě až tak nenadchla. Nápad měla zajímavý, okouzlila mě ilustracemi a poklidnou atmosférou, ale přece jen mi tam chybělo něco opravdu napínavého, co by udrželo mou pozornost.

douchová
douchová
17.11.2019 5 z 5

Moc hezká kniha, úplně souhlasím s komentářem přede mnou.

kolacky
kolacky
02.11.2019 4 z 5

Má to úžasnou atmosféru... jen škoda, že jsem se k tomuhle příběhu nedostala, když mi bylo takových dvanáct patnáct let.

Štítky knihy

zfilmováno

Autorovy další knížky

Ann Philippa Pearce
britská, 1920 - 2006
1965  86%Poklad v jediné růži
2019  78%Tomova půlnoční zahrada
1998  76%Takový malý pejsek

Kniha Tomova půlnoční zahrada je v

Právě čtených1x
Přečtených33x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených2x
Knihotéce11x
Chystám se číst41x
Chci si koupit18x