Tohle léto říkám ano

Tohle léto říkám ano https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444650/bmid_tohle-leto-rikam-ano-bjS-444650.jpg 4 66 16

Rachel Brooksová měla vždycky jasné cíle: mít samé jedničky a dostat se na vysněnou univerzitu. A vyplatilo se to – po letech pilného studia odmaturovala na výbornou a je připravená to oslavit… nicnedělenáním. Protože doteď říkala na všechno ne. Ne tancování, ne večírkům, a hlavně ne klukům. A teď to konečně přišlo – nic jí nebrání bavit se… kromě jí samotné. Co kdyby to ale přeci jen zkusila? Svěží letní příběh o tom, co se stane, když hlavní hrdinka začne říkat ano novým zážitkům i vztahům.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Say Yes Summer , 2020


více info...

Přidat komentář

E.T.007
05.06.2023 3 z 5

Pohodové čítanie. Prvá tretina knihy je trochu nezáživná, potom sa to konečne trochu rozbehlo a celkom ma to bavilo. No stále mi tam chýbalo viac šťavy, ak to mám tak napísať. Knihu by som zaradila do kategórie neurazí, ale ani nenadchne. Ako oddychovka však môže byť.

pavlusci
25.07.2022 5 z 5

Tohle jsem potřebovala. Hezká letní romantika, lehce předvídatelná, ale moc hezky napsaná. Sympatická mi byla jak Rachel, tak i vedlejší postavy. Moc hezká knížka.


Erika017
31.03.2022 3 z 5

Nebylo to úplně hrozné, ale nejlepší to taky nebylo. Řekla bych taková průměrná knížka. Četla jsem už lepší knihy, ale jak se říká: ,,Umřít to nedá." Takže pokud nemáte co číst a sáhnete po této knize, nečekejte nic moc extra, ale číst se to dá.

Řekla bych, že je to taková ta knížka, kterou
si přečtěte a za měsíc si ji už nepamatujete.

lily_maleckova
26.11.2021 4 z 5

Další fajn milá letní oddechovka - nic zvláštního, ale mně se moc líbila a dobře se četla :) na teplé letní dny někam na dovolenou nebo k bazénu je skvělá

Nikychlupova
26.07.2021 2 z 5

Průměrná kniha, která ve vás nic nezanechá. Ale jako oddechové čtení dobrá. Dávám dvě hvězdy.

petulkapeta
24.07.2021 4 z 5

„S každou volbou se nutně pojí nějaké náklady obětovaný příležitosti.
Říkat ano není zadarmo. Když jsi odmítala chodit s klukama a na večírky,
otevírala jsi náruč vlastní rodině, kamarádům a svým povinnostem. Naučit
se, kdy a hlavně čemu říkat ne, je pro život taky dost důležité.“
Pěkna oddechova kniha a babička byla super, ta mě pobavila...

NikiP.
08.05.2021 5 z 5

Tahle kniha pro mě byla příjemně oddychová. Má dobrý děj, sympatické postavy a velmi dobře se čte. Začetla jsem se do ní hned od první kapitoly. Doporučuji jako oddechovku.

Damonka12
01.05.2021 2 z 5

2,5 tahle kniha je hodně průměrná a téměř bez jakékoliv akce, hlavní hrdinka se chová strašně. Jediné, co se mi líbilo byl konec knihy.

Janinkniznisvet
14.01.2021 5 z 5

Krásný příběh, hezký na oddych

sydneysage04
12.01.2021 4 z 5

Kniha je vtipná, čtivá, akorát děj je docela předvídatelný. Je to ale skvělé, jednoduché čtení na léto.

KateTheBlogger
08.12.2020 3 z 5

V příběhu byly vtipné odkazy a narážky, což mě bavilo, ale příběh samotný byl velmi předvídatelný. Trochu mi připomínal knížku "Všem klukům, které jsem milovala". Ačkoli se knížka čte snadno a rychle, myslím, že si na ni za měsíc nevzpomenu. Doporučuji jako oddechovku víkend.

pink_unicorn
24.11.2020 3 z 5

Milý letní příběh. Potěšil, ale extra nepřekvapil.

Áža707
20.11.2020 3 z 5

Knihu jsem přečetla během jednoho odpoledne a moc jsem se u toho bavila. Příběh byl jednoduchý, velmi dobře čtivý a obsahoval vtipné narážky, takže jsem se i pobavila.

Hlavní hrdinka působí jako uťápnutá šedá myš, která začne mít pocit, jestli náhodou nepromarnila celý svůj dosavadní život a tak se rozhodne říkat ano na příležitosti, co jí v létě potkají. Jenže to vede k tomu, že se věci docela zamotají. Rázem máme z myšky, podnikavou slečnu, která nedomýšlí své činy. Na to jak na začátku příběhu přemýšlela až moc, je to celkem zvláštní. Čtenář se ale pobaví. Další věci je, že i přesto že se svými spolužáky nepromluvila ani slovo, tak má dojem že je všechny zná a až když se otevře světu, pochopí, jak moc se pletla.

Kniha je letošní novinkou a já si okamžitě po přečtení pár stran vybavila úžasný film s Jimem Carreym (doufám, že se to tak skloňuje :D) Yes man, který je vlastně o stejném principu, akorát hl. postavou je muž. To trochu odbočuji od knihy.

Příběh jako takový byl napsaný nenáročně a velmi dobře se četl a svým způsobem se dal snadno předpovídat. Rozhodně mu to neubíralo na čtivosti. Samozřejmě nemůžu opomenout milostný trojúhelník, který dominuje této knize. Upřímně řečeno já jsem celou dobu doufala v druhého kluka než v toho s kterým hrdinka skončila.

Závěrem bych jen řekla, že to bylo příjemné, odpočinkové čtení, které se velmi hodí na léto, jelikož se v létě odehrává. Bohužel neni tam nějaký extra bonus, či přidána hodnota, takže hodnotím jako průměr.

⭐ 3/5

LilianaFalcon
26.09.2020 2 z 5

Tenhle příběh byl jedním slovem - NUDA.
Bohužel to ani nebylo čtivé :-(

lapetitedeny
14.09.2020 2 z 5

Rachel vždycky věděla co chce a celý svůj život podřídila tomu, aby se dostala na vysněnou vysokou. Nerandila, nechodila na večírky, někteří by řekli, že pořádně „nežila“. Teď střední skončila a ji čekají poslední prázdniny před nástupem na univerzitu. Rachel ale najednou začíná mít pocit, jestli náhodou poslední čtyři roky nepromarnila. Když pak narazí na knihu o tom, že člověk by měl umět říkat „ano“ novým zážitkům a zkušenostem, rozhodne se tímhle pravidlem řídit a její život i ona sama se pozvolna začnou proměňovat.

Tohle léto říkám ano začíná jako taková nevýrazná romantická contemporary, která nechce nic víc než ve vás vzbudit příjemné pocity a vyvolat vám úsměv na tváři. Příběh je jednoduchý, autorce se ale musí nechat, že se nerozhodla pro to první klišé, které si po letmém seznámení s příběhem, postavami a situací nejspíš velká část čtenářů představí. Trochu otřepané je to ale stále, ne, že ne.

Tempo příběhu je líné, věci se dějí pomalu a o drama nebo napětí tu moc nemůže být řeč. Není to špatně, aby to ale fungovalo a čtenář se nezačal nudit, musí být kniha napsaná čtivě a lákavě. V tomhle ohledu Tohle léto říkám ano trochu pokulhává.

Zhruba první třetina je zdlouhavá, děje se toho pomálu a styl psaní to nezachraňuje, kniha tak sice není špatná, ale taky v člověku nevyvolává zrovna tu nejsilnější touhu ji číst. Autorka toho občas popisuje trochu víc, než by musela – nebo to tak minimálně v kombinaci s tím pomalým tempem působí. Děj sice v průběhu knihy nikdy moc nezrychlí, ale naštěstí se dostane do fáze, kdy čtenáře začne bavit svou roztomilostí. Protože chvíli ta kniha opravdu roztomilá je, sem tam vás přiměje se usmát a dokáže díky tomu i bavit. Jenže pak hlavní hrdinka ztratí soudnost.

Lidé chybují a dělají blbosti. Na konci téhle knihy mě ale nejvíc naštvalo, když hrdinka začala své chyby částečně svádět právě na tu knihu o říkání „ano“. Kniha, ani její autorka totiž nemůžou za to, když je někdo začne brát až moc doslova a úplně při tom zapomene na určitou dávku kritického myšlení a soudnosti.

V poslední části knihy byly znát autorčiny ambice něco čtenáři (především tedy těm dospívajícím) předat. Ukázat jim, že je důležité zkoušet nové věci a že je důležité poučit se z vlastních chyb. Proti tomu obecně nejde nic moc říct, k tomu zbytku knihy to ale stylem podání z nějakého důvodu úplně nesedělo.

Rachel byla od začátku tak trochu divná. Ne proto, že by se vymykala tomu, co je v dnešní době považováno za „normální“ případně „cool“ chování u teenagerů, ale protože jí lehce chybí smysl pro realitu. Už od začátku tak nějak sledujeme, že Rachel většinu svých spolužáků znala prostřednictvím sociálních sítí a bedlivě sledovala jejich příspěvky. To je normální, dělá to asi spousta z nás, nicméně v jejím případě to působilo už trošičku za hranou. Nejhorší ale bylo, že ona měla částečně pocit, že díky tomu svoje spolužáky zná a tuší, jací jsou. Až v průběhu knihy postupně zjišťovala, že sociální sítě opravdu nemusí odrážet celou realitu.

Z ostatních postav stojí za zmínku hlavně Clayton, do kterého byla Rachel už dlouho zakoukaná, a Miles, její dlouholetý kamarád. Oba dva měli určité vrstvy, byli odlišní a měli alespoň trochu co říct. Jestli na téhle knize něco oceňuji, je to fakt, že autorka nenechala postavy mimo hlavní hrdinku jen bezcharakterně postávat v pozadí.

Tohle léto říkám ano je poměrně nevýrazná kniha, které chybí jiskra. Feel-good contemporary jsou mraky, konkurence je tedy velká a Tohle léto říká ano za těmi nejlepšími bohužel o kus zaostává. Nebýt toho konce, řekla bych, že je to ten typ knihy, který nenadchne, ani neurazí. Závěrem pro mě ale autorka knihu o něco ponížila a já ji nemohu dát víc než dvě hvězdičky.
----
Kniha mi byla poskytnuta na recenzi společností Albatros Media.

Ivuska.09
29.07.2020 3 z 5

Troufám si říct, že tohle je jeden z těch povedenějších dívčích románů. Sice je v něm spousta klišé včetně milostného trojúhelníku, ale na druhou stranu -náctileté dívky přesně tohle ocení, ne? Já chválím vývoj hlavní hrdinky. A také to, že zásadní rozhodnutí ohledně jejích lásek není předvídatelné.

Autorovy knížky

2020  70%Tohle léto říkám ano