Titanic: Velká kniha

Titanic: Velká kniha https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517093/bmid_titanic-oe7-517093.jpg 5 13 6

Kompletní příběh stavby & zkázy nejslavnější lodi všech dob: svědectví přímých účastníků Příběh Titaniku od prvních odvážných plánů přes stavbu a slavnostní vyplutí z přístavu v anglickém Southamptonu po osudový střed s ledovcem. Autentická svědectví, archivní fotografie, palubní dokumenty. Titanic, nejvelkolepější parník, který kdy brázdil mořskou hladinu, předcházela pověst nepotopitelného plovoucího paláce. Když v dubnu 1912 vyrazil na první transatlantickou plavbu, nikdo netušil, že půjde zároveň o plavbu poslední. Jeho zkáza, při níž zahynulo přes 1 500 lidí, se stala nejstrašlivější a zároveň nejslavnější námořní katastrofou všech dob. Následující strany přinášejí zasvěcený, mnohovrstevný příběh Titaniku od prvních odvážných plánů přes stavbu a slavnostní vyplutí z přístavu v anglickém Southamptonu po osudový střed s ledovcem. Nescházejí autentická svědectví členů posádky či cestujících ani množství vzácných archivních fotografií, konstrukčních detailů nebo palubních dokumentů. Zvláštní kapitoly se věnují vlastní tragédii a souhře nešťastných náhod, které k ní vedly. Dozvíme se také, jak probíhalo následné vyšetřování, kdo z něho vyšel jako hrdina a čí pověst se ocitla v troskách. V závěru pak nalezneme zajímavé podrobnosti o novodobém podmořském výzkumu nejslavnějšího vraku a seznámíme se s mohutným otiskem, jejž Titanic zanechal v populární kultuře. Vydejte se s námi na plavbu severním Atlantikem a odhalte fakta skrytá za legendami, která slavnou katastrofu obklopují! Éra velkých parníků Zjistěte, jak se zrodily plány na stavbu legendární luxusní zaoceánské lodi Vzácná svědectví Prohlédněte si autentické dokumenty, palubní lístky i dopisy spjaté s první a poslední plavbou Titaniku Nesmrtelný odkaz Vydejte se do hlubin k vraku, který dosud nevydal všechna tajemství. Co vedlo k jeho zkáze? Poznejte fakta skrytá za tragédií Svědectví přímých účastníků... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Doprava
Vydáno: , Extra Publishing , Zoner Press
Originální název:

All About History: Book of the Titanic: New: Discover the Truth Behind the Legendary Unsinkable Ship: Book Magazine , 2014


více info...

Přidat komentář

Jana K
29.02.2024 4 z 5

Titanic nepřestává fascinovat i přesto, že již 112 let spočívá čtyři kilometry pod hladinou severního Atlantiku. Mnoho a mnoho knih bylo napsáno, řada filmů i dokumentů natočeno a přes to všechno se stále vedou spekulace, co bylo hlavní příčinou jeho tragického konce a zda se dalo či nedalo této asi nejznámější námořní katastrofě zabránit.
Já sama se o Titanic zajímám už několik let, stejně jako mnozí další, od doby uvedení Cameronova kasovního trháku z roku 1997.
Tato kniha je spíš větším časopisem tzv. Bookazin o 162 barevných stranách. Jejím největším přínosem jsou krásné, velké, mnohdy i celostránkové fotografie a mnohé další autentické dokumenty ilustrující krátký život tohoto zaoceánského parníku. Kniha nás provede Titanicem od luxusních kajut apartmánů první třídy, jejichž cestující se mohli stravovat ve své době v nejrozsáhlejší jídelně na lodi všech dob s kapacitou 550 lidí, až po kapitánský můstek, strojovnu a kotelny. Nechybí různá svědectví přeživších, představení slavných prominentů, kteří se nacházeli na největší lodi při její první a zároveň poslední plavbě a z nichž valná většina nepřežila, nebo třeba informace o následném vyšetřování tragédie a objevení vraku roku 1985.
O Titanicu mám přečteno již několik podrobnějších knih, které obsahují mnohem více informací než tato, i tak ale hodnotím tuto sešitovou publikaci velmi kladně. Zprvu jsem se domnívala, že se bude jednat spíše o knihu vhodnou pro ty, kdo toho o Titanicu tolik nevědí, ale i já jsem se dočetla o spoustě zajímavostí a drobností, které pro mě byly nové nebo nejsou tolik známé. Ale jak jsem psala výše, největší devízou jsou fotografie a vyobrazení z nichž mnohá jsem viděla poprvé. Kniha by skoro zasloužila plný počet hodnocení, jednu hvězdu jsem bohužel nucena sebrat za příliš mnoho překlepů (jeden z nešvarů je neustálé zaměňování jména Titanic/Titanik) a taky mnohdy za nepřesné informace.

LuckaDea
20.09.2023 5 z 5

Skvělá publikace o jedné z nejznámějších lodí světa. Z knihy jsem se dozvěděla hodně zajímavých informací, o kterých jsem předtím vůbec netušila. Hodně oceňuji také dobové fotky a dokumenty, které samotný text skvěle doplnily a pozvedly. Chvílemi jsem úplně kroutila hlavou, když jsem četla o určitých špatných rozhodnutích, "znameních" a podobně. Člověku až běhá mráz po zádech, když si uvědomí, kolikrát se dalo této tragédii možná zabránit. Kniha je ale velmi poutavá, nechybí v ní technické informace ani lidské příběhy a můžu ji určitě doporučit.


zedir
09.08.2023 5 z 5

Docela hezké zpracování informací o Titanicu, i když se tu a tam objevují drobné překlepy, chyby, nesrovnalosti a zavádějící informace (Samson je uveden jako nejpravděpodobnější kandidát na záhadnou loď, ale tato teorie již byla vyvrácena) apod. Zpracováno je to spíše pro někoho, kdo o Titanicu mnoho neví, ten, kdo toho má již načteno více, ocení ne ani tolik z větší části již známé informace, ale množství nádherných fotografií a dobových dokumentů dokreslujících příběh Titanicu. Na to, že se jedná "jen" o bookazine, tak jeho kvalita je nesporně mnohem větší než mnohých knih o Titanicu, jako např. Butlerových.

Lauralex
06.08.2023 5 z 5

Titanic, to je pro mě takový osud, jakmile to někde slyším nebo vidím, zašimrá mě v břiše a cítím takovou zvláštní náklonnost i záhadnou magii. Skvěle zpracovaný časopis/kniha, ve které je spoustu informací, do detailu, zajímavé i neznámé. Myslela jsem, že už vím asi všechno, ale i tady jsem našla něco nového a nepoznaného, možná se dá říct i pikantního, ostatně o Titanicu je a stále bude co objevovat, a tady můžete objevovat do sytosti.

wazza
05.07.2023 5 z 5

"We are all passengers on the Titanic."

Madelisi
11.06.2023 4 z 5

Přehledné, člověk se ocitne na Titanicu. Zprostředkování ducha tehdejší doby.