Teorie literatury aneb Několik praktických slovníčků literárních pojmů

Teorie literatury aneb Několik praktických slovníčků literárních pojmů https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61760/teorie-literatury-aneb-nekolik-praktickych-slovnicku-literarnich-pojmu-61760.jpg 4 9 4

Stejně jako u předchozích titulů je i tentokrát autorem středoškolský učitel. Tato jedinečně koncipovaná skripta teorie literatury završuje cyklus publikací pro výuku na středních školách od Vladimíra Prokopa. Slovníčky umožňují rychlé a racionální studium nejen jednotlivých pojmů, ale rovněž celých tématických oblastí. Ocení studenti všech věkových kategorií - právě v tomto smyslu skripta zaplňují mezeru ve výuce literatury.... celý text

Přidat komentář

Snoopi
29.11.2023 4 z 5

Skvělá příručka pro všechny, kteří mají co do činění s literaturou, nebo se jí chtějí zabývat. Nabízí základní přehled těch nejdůležitějších pojmů teorie literatury, které by měl ovládat každý maturant, zároveň je rozšířena o další výrazy, díky čemuž je vhodná i k přípravě na přijímací zkoušky na humanitní obory. Na vysoké škole se může stát pomyslným odrazovým můstkem k hlubšímu zkoumání světa literární vědy, k čemuž slouží zase jiné /a daleko odbornější/ publikace.
Existuje mnoho způsobů, jak se dá teorie literatury vykládat, jak uchopit toto obrovské množství látky, které nabízí ke zkoumání: tím nejzákladnějším postupem je dělit literaturu na žánry poezie, prózy a drama, popř. lyrickoepické žánry, a pak přidat abecední seznam jednotlivých pojmů. Autor se tohoto přístupu v podstatě drží jako klíště, i když na několika místech je zcela nabourává. V úvodní kapitole se pozastavuje nad samotným pojmem "Žánr", v jehož rámci vyčleňuje žánry lyrické, epické a lyrickoepické. Svůj výklad pak doplňuje slovníkovou částí, heslem "adaptace" počínaje, pojmem "žákovská/vagantská/ poezie" konče.
Ve druhé části vytyčuje žánry "dramatické a další pojmy s nimi úzce související". Ve třetí části již poněkud vybočuje od tradičního dělení - vymezuje totiž tzv. "Církevní žánry a další pojmy s nimi úzce související", od antifony po žalm. Ve čtvrté části se zaměřil na vysloveně "Publicistické žánry" - v krátkém úvodu vysvětluje rozdíl mezi "publicistikou" a "žurnalistikou" a dále se věnuje pojmům s tím souvisejícím, od causerie po zprávu.
Čtvrtou část poněkud netradičně zasvětil oboru "Frazeologie a idiomatika" - nabízí zde nepřeberné množství často používaných výrazů jako "floskule, fráze, klišé, rčení..."
Pátou část nazval "Tropy a figury aneb Umělecký text pod drobnohledem." Tak trochu zabrousil do oblasti významové složky jazyka /osvětluje pojmy denotát, konotát, explicitní, implicitní/, zabývá se metaforou, metonymií a epitetem, další část zasvětil pojmům "Alegorie, mýtus, symbol" a v poslední části řeší "Figury".
Závěrečnou část publikace nazval "Teorie verše anebo Praktické poetické slovníčky": řeší zde základní pojmy, prozodické systémy v české poezii, hlavní metrické systémy sylabotónického verše, tradiční verše a některé tradiční strofy a útvary složené z několika strof. Pro lepší přehlednost pak na úplný konec přidal nezbytný Rejstřík.
Publikace rozhodně patří do rukou středoškoláků, kteří si chtějí dané pojmy osvojit: autor nabízí jejich nekomplikované vysvětlení a používá k tomu i šikovné příklady. Přiznávám, že do ní občas nahlédnu, když si nejsem jistá ve versologii, a v tomto ohledu mi poskytla cenné informace. Ovšem pro hlubší studium literatury nabízí skutečně jen ty nejdůležitější stavební kameny. Publikaci bych asi vytkla roztřídění látky do uvedených kapitol, které je poněkud nešťastné a nepřehledné. Samotný výklad pojmů je však na poměrně vysoké úrovni, vedený tak, aby jej na vhodně zvolených příkladech pochopil každý čtenář.

Marekh
03.04.2018 5 z 5

Výborná skripta, mohu jen doporučit. Opětovně přehledně a srozumitelně zpracováno.

V těchto skriptech nalezneme slovníček literárních žánrů a obecných pojmů teorie literatury, dramatické žánry, církevní žánry, publicistické žánry, teorie verše aj.

Problémy mi činí kapitola TEORIE VERŠE, která je pro mě náročnější na pochopení. Vystudoval jsem průmyslovku, takže tuto oblast jsme odsunuli na vedlejší kolej a až v pozdějších letech jsem tuto kapitolu studoval z mé iniciativy. :) :) :)


Samuel7
08.06.2017 5 z 5

Nejen na SŠ, ale i na bakalářském stupni neocenitelná příručka. Konečně někdo umí jasně a jednoduše vysvětlit rozdíl mezi metaforou a metonymií. Slovníček je poměrně rozsáhlý, pro SŠ bych řekl až příliš, např. strofické útvary jako gazel, rondel nebo stance, pojmy z versologie či jednotlivé typy metafor jsou opravdu vysokoškolská látka. Což neberu jako mínus, naopak. Uvádím to jen z toho důvodu, že většina lidí tato skripta považuje za čistě středoškolská.

lucie2298
27.12.2014

Tuto knihu vřele doporučuji všem. Perfektně utřídí pojmy a vždy přidává literární příklad, aby bylo možné si jev dobře osvojit.