Ten, který si všímal

Ten, který si všímal https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166649/bmid_ten-ktery-si-vsimal-cnI-166649.jpg 4 80 23

Chudoba. Rozpadající se manželství. Stáří. Ztracené sny. Neúspěch v podnikání. Nejistá budoucnost. Několik obyvatel Orange Beach ve státě Alabama zavedly tyto problémy do zoufalých a bezvýchodných situací. Jejich život jim připadal jako zoufalé a pusté místo bez jakékoli naděje na změnu. Ale pro starého tuláka Jonese, který má dar všímat si toho, co ostatní přehlížejí, neexistuje žádná bezvýchodná situace. Je jen nutné získat trochu "perspektivy", jak říká, abychom ve všedních okamžicích našeho života dokázali rozpoznat zázraky, semínka něčeho velikého, co je zaseto v našich zápasech.... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Návrat domů
Originální název:

The Noticer , 2009


více info...

Přidat komentář

Mitchie_95
30.11.2019 5 z 5

Myšlenky psané v knihách Andyho Andrewse mám hrozně ráda. Opět další jeho kniha, která se četla hrozně lehce a přitom toho obsahuje tolik k zamyšlení. Rozhodně doporučuji začíst se.

fereny
01.04.2019 4 z 5

Obsahově není nic, s čím bych v knize mohla nesouhlasit. Jen to podání na mě působilo trošku násilně a zjednodušeně.


freejazz
17.09.2018 4 z 5

čtěte a přemýšlejte, nemusíte neustále hodnotit, nemá smysl být stále nad věcí. prostě stačí zapomenout na pózu, kterou nabízíte světu. svět totiž na vaše pózy kašle.
rád bych si s takovým starým tulákem promluvil. určitě by to nebyla ztráta času.

Elyen
05.04.2018 2 z 5

Zase další kniha od někoho, kdo něco přečetl, posbíral moudra, vymyslel příběh a moudra tak poslal dál. Pro někoho, kdo nikdy nic podobného nečetl, určitě zajímavé a inspirující. Někomu, kdo čte knihy podobného ražení, to však moc nepřinese. Staré (dobré) známé myšlenky podané neoriginální formou. Zařadila bych to na chvost knih tohoto druhu. Druhý díl ani neotevřu...

Leenah
02.12.2017 4 z 5

Milá kniha na téma smyslu života, víry a naděje ve změnu k lepšímu. Kniha o tom, že první krok ke zlepšení našeho života musíme udělat my sami. Chystám se i na další autorovy knihy. Přečetla jsem během dvou dnů a odnesla jsem si spoustu hlubokých myšlenek. Pro někoho možná příliš "americké", já ale beru podobné knihy trochu s nadhledem a hledám v nich, co mi můžou dát a ne kde jsou na mě příliš přehnané a plné klišé.

Niccolka
18.11.2017 2 z 5

Kniha mně nepřinesla nic nového a zdála se mně zdlouhavá.

Vlašule
14.07.2017 5 z 5

Na tuto knihu nemůžu zapomenout. Můj první pocit po přečtení byl takový zmatený, děj nic moc, ale myšlenky tam jsou zajímavé, no proč ne...Po několika týdnech jsem zjistila,že na Jonese myslím snad každý den! Jak mi některé pasáže knihy otevřely oči, jak vnímám svět a lidi kolem sebe najednou nějak trochu jinak...Neuvěřitelné. Alespoň jeho jednoduše popsané možnosti projevů náklonnosti by si měl přečíst každý a kdoví, možná by se změnil celý svět...

prostěkáťa
15.05.2017 3 z 5

Kniha o krásné myšlence. Jonese jsem si hned zamilovala, ale nevyhovuje mi styl amerického psaní.

ThrisaManx
20.04.2017 5 z 5

"Někdy stačí jen trocha perspektivy." Úžasná kniha. Jedna z těch knih, které mě vždy povzbudí a vždy v nich něco najdu, ať už ji čtu poprvé nebo posté.

magnolia
07.03.2016

Nedokážu zhodnotit, protože to není kniha pro mne, jak jsem zjistila hned po prvních odstavcích. Tak jsem přečetla první dva příběhy a odložila - nějak mi to připadalo moc (duchovní, zázračné, americké...) a nesedl mi ten styl. Někomu právě takové knížky pomáhají. (Ale jak se dívám na další autorovy knihy, je to nějak pořád to samé, to nebudí zrovna sympatie).

Pavlnka
24.02.2016 5 z 5

Úžasná kniha. Asi jsem ji potřebovala.

Viky007
22.01.2016 5 z 5

I v těžkých dobách je důležité chápat, že taková období jsou normální součástí běhu života - nejsou ničím, z čeho by člověk měl být vystrašený.
Koneckonců každý z nás je neustále buď v krizi, dostává se z krize nebo ke krizi směřuje.
Krize? To prostě patří k životu na této planetě!!

Nádherná kniha plná nádherných myšlenek! Rozhodně se k ní budu často vracet. Perspektiva je důležitá, kéž by si tu knihu každý přečetl. Těším se, až si přečtu Ten, který se vrací :-).

Plútarchos
27.09.2015 5 z 5

Jones s tajemným hnědým kufrem. Takový Anděl, který vidí člověku až do jeho nejtajnějších koutů duše a svými nevtíravými příběhy dovede lidem pomoci v jejich obtížných situacích, napravovat a ukazovat jim novou cestu - změnou perspektivy! Na dojemných příbězích popisuje autor čtenáři změnu perspektivy myšlení, co a jak změnit a jak vnímat ostatní lidi kolem sebe tak, aby náš život byl krásnější, bohatší, naplněnější. "Co by na mně druzí změnili, kdyby mohli?" Analyzujte své chování, jednání, oblečení, vyjadřování, pocity a vztahy. "Všechno, nač se zaměříš, se zvětšuje." To, čím se zaobíráte a na co myslíte, neustále roste a stává se skutečností - to pozitivní ale i to negativní. "Děláme si starosti, protože jsme chytří. Ti hloupější mezi námi si moc starostí nedělají. Ničeho se nebojí. Čtyřicet procent věcí, které nás znepokojují se tak jako tak nikdy nestane. Třicet procent věcí, které nás trápí, představuje to, co se už stalo - v minulosti. A to, co se už stalo, nezmění ani všechny starosti světa, je to tak? Myslím, že dvanáct procent všech starostí souvisí s nepřiměřenými představami ohledně našeho zdraví. Deset procent jsou nicotné starosti spojené s tím, co si myslí druzí lidé. Takže zbývá osm procent pro oprávněné obavy! Většina lidí prožije tolik času ve strachu z toho, co se nikdy nestane nebo co nemohou ovlivnit, že jim pak nezbývá žádná energie na řešení těch několika věcí, se kterými by se opravdu mohli vypořádat." Velmi mě překvapily čtyři základní "dialekty" lásky - kočka, kanárek, štěně, zlatá rybka - protože mi to přišlo velmi výstižné a z vlastní zkušenosti pravdivé. Rozdíl mezi chytrostí a moudrostí, zdůraznění toho, že všechno, co člověk dělá, každý pranepatrný počin, má dalekosáhlé důsledky. "Každý z nás je neustále buď v krizi, dostává se z krize nebo ke krizi směřuje. To prostě patří k životu na této planetě." Nejdojemnější asi byl příběh o Harrisonovi: "Vidličku si nechte..., to nejlepší teprve přijde!"

Ankavi
13.09.2015 5 z 5

Dokonalá kniha, která čtenáře nenásilně donutí pozastavit se, zamyslet se a podívat se na kolotoč, který mnoho z nás zažívá, z "pohledu perspektivy". Pro věřící má osobitý náboj, nicméně i ateista si v ní jistě to své najde. Jednoduché, prosté příběhy, nenásilně navazující na putování Jonese, jsou dokonale vylíčené, každý z nás se aspoň chvílemi pozná... Kniha je uzavřena dalšími motivujícími otázkami, pokud by si snad někdo podobné otázky v průběhu čtení nekladl. Je to jedna z těch knih, které musím mít ve své knihovničce.

kamibe
16.06.2015 5 z 5

Krásná kniha plná životní moudrosti. Je to pěkně napsaný a nakombinovaný příběh, v němž zůstává na samém konci ještě i prostor pro další otázky. Je sympatické, že v závěru je shrnutí nikoli v podobě výtažků mouder z jednotlivých kapitol, ale v podobě dalších otázek mířících do hloubi duše.
Na počátku se nabízí srovnání s knížkou Pět jazyků lásky. Tady si autor vystačí se čtyřmi dialekty lásky. Líbí se mi, jak každý přirovnal k některému živočichovi - kanárek, zlatá rybka, kočka a štěně. To se dobře pamatuje.
Navíc jsem ocenila několik velmi zajímavých historických faktů.
A nejvíce ze všeho mi mluví z duše ta dokonalost vzájemného ovlivňování i (a někdy hlavně) v detailech.

Peace
16.01.2015 5 z 5

"Většina lidí prožije tolik času ve strachu z toho, co se nikdy nestane nebo co nemohou ovlivnit, že jim pak nezbývá žádná energie na řešení těch několika věcí, se kterými by se opravdu mohli vypořádat."

Hodně zajímavá a inspirující kniha k zamyšlení. Rozhodně doporučuji!

Vercik
21.10.2014 5 z 5

Super kniha na zamyšlení. Doporučuji ji přečíst všem.

nickym
24.09.2014 4 z 5

Nestačí rozhodnout se odletět, ale skutečně odletět, alias nestačí se rozhodnout změnit se, ale skutečně změnit se. :) To si odnáším, supr kniha, doporučuji! :)

CharlieLN
12.08.2014 5 z 5

Nádherná kniha, uchvátila mě hned od začátku. Půjčila jsem si jí v knihovně, ale už při čtení druhé kapitoly jsem se rozhodla, že jí musím mít. Moc doporučuji k přečtení !!!!!

Majollica
16.07.2014 5 z 5

Krásné, nadějeplné a na duchu povznášející vyprávění... Příběhy těch, kteří uvízli ve slepých uličkách, zůstali bezradně stát uprostřed své životní cesty a nevěděli, kudy dál, než se objevil ten, který si všímal, aby díky jeho prostým, moudrým radám a s trochou tolik potřebné perspektivy znovu našli svůj směr ... Máte i vy svého Jonese?

Štítky knihy

životní styl motivační knihy

Autorovy další knížky

Andy Andrews
americká, 1959
2013  87%Ten, který si všímal
2015  78%Ten, který se vrací
2017  85%Poutníkův dar
2014  100%Dary cestovateľa v čase