Temné počátky českých dějin: Odkud k nám přišli a jak žili první Slované

Temné počátky českých dějin: Odkud k nám přišli a jak žili první Slované https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481941/bmid_temne-pocatky-ceskych-dejin-odkud-k-OMF-481941.jpg 4 37 11

Co mají společného Sázava, koleda nebo vodník? Řada českých názvů, zvyků a mýtů je dědictvím po prvních Slovanech z 6. až 8. století, z období, které je kvůli nedostatku pramenů zahaleno do temnoty. Aktuální objevy nám však na něj otevírají nový pohled – mnohem bohatější a zajímavější, než nabízejí zažité představy. My Češi se řadíme ke slovanským národům. Ale s tím, odkud se u nás první Slované vzali a do jaké míry jsme jejich potomky, je to mnohem složitější. Čistá slovanská rasa je podle genetických výzkumů nesmysl a neplatí ani romantické představy o holubičí povaze a prvotní demokracii starých Slovanů. Jaký tedy byl jejich skutečný svět? Kdo jim vládl, s kým bojovali, v co věřili, jak bydleli a jedli? Jindřich Kačer shromáždil nejnovější poznatky archeologů i historiků a přetavil je do čtivé rekonstrukce našich nejstarších dějin. Tehdejší život ilustruje barvitými fiktivními příběhy typických Slovanů oné doby, která se rázem nezdá tak temná a vzdálená. V knize se mimo jiné dozvíte: Že předpokládaná slovanská pravlast možná vůbec neexistovala. Proč „stěhování Slovanů“ neprobíhalo jako jednorázový přesun obrovské masy lidí. Jestli mají mýty o praotci Čechovi, Libušině soudu nebo Přemyslu Oráčovi reálný základ. Jak se do čela místních kmenů mohl dostat Sámo, cizinec z Franské říše. Kde lze hledat kořeny Velké Moravy a české státnosti. Proč křest’anství vymýtilo víru v pohanské bohy, ale ne v nižší bytosti, které ve folkloru přežívají dodnes.... celý text

Přidat komentář

Leliel
05.01.2024 5 z 5

Skvělá kniha, která dá i laikovy ucelený přehled o životě Slovanů na našem území. (Zároveň ale obsahuje i vodítka, kudy ve studiu pokračovat, pokud budete chtít jít v nějakém tématu víc do hloubky.) Obzvlášť ocenění hodný je za mě fakt, že autor odděluje fakta od teorií. Kniha navíc obsahuje i krátké smyšlené příběhy, díky kterým si člověk dá informace do kontextu, namísto toho, aby si musel pamatovat jen kopu dat.

Hobo
08.10.2022 2 z 5

Víceméně zklamání. Už anotace, která lákala na něco, čeho jsem se nedočkal. Především jsem brzy narazil na jisté rozpory, kdy např. Praotec Čech měl přijít do Čech, kde už přitom žili slovanské kmeny, nebo přijetí teorie stěhování národů (včetně samozřejmě Čechů) bez ohledu na genetické výzkumy, které ukazují něco jiného. A jako jiným čtenářům, nesedly mi ani literární vložky, jež rozdělily knihu na texty různé úrovně.


tarasnica
29.09.2022

Čekal jsem víc. Spousta odhadů a nepodložených informaci. Za mě nic moc :(

bukiet
18.03.2022 3 z 5

Vzdělání nikdy není dost a platí to i pro nás laiky v jakémkoliv oboru. Miluji historii a rád se dozvídám něco nového i o historii Slovanů, protože k nim, alespoň z části, také patřím. Je pravdou, že více se běžně dozvíte o skandinávských vikinzích, ke kterým také mimochodem trochu patřím, než o Slovanech. U těch jsou to jen samé dohady a spekulace. A knih, které by populární a čtivou formou toto zprostředkovaly, není zas tak mnoho. Proto jsem rád za kompendium, které sepsal pan Kačer pro nás, sice laiky, ale přesto zájemce o vlastní historii.
Bohužel mi není jasné, pro jakou cílovou skupinu autor své dílo napsal. Odborné pasáže, tedy většina knihy, jsou fajn a myslím, že osloví i mladého člověka, který je dostatečně zvídavý. (Ten nezvídavý stejně žádné knihy nečte.) Problém vidím, a jak se tak kolem rozhlížím, nejsem sám, s pasážemi, ve kterých autor chce historické myšlenky ilustrovat krátkými příběhy. Jenže ty jsou prostě divné. Protože jsem knihu poslouchal, zvažoval jsem, není-li chyba na straně interpretů. Audioknihu načetli tři hlasy, kdy pan Kupka svým příjemným hlasem načetl odborné pasáže a v příbězích se střídali pan Jedlinský s paní Štvrteckou. A načetli vše nejlépe jak to šlo. Problém je, že ilustrační příběhy jsou psány podivně moderně, jako když vám vypráví někdo o příhodách patnáctiletého syna vaší sousedky. Absolutně mne ty příběhy míjely a nevzbuzovaly ve mně dojem, že teď jsem v minulosti u starých Slovanů. Někde u třetí kapitoly jsem zjistil, že příběhy poslouchám jen na půl ucha a zpozorním zase až u hlavního textu. Korunkou pak bylo neustálé opakování krátkého melodického jinglu, který mi, díky krátkým a častým kapitolám, dost brzy lezl na nervy.

Vestička
07.03.2022 5 z 5

Moc se mi to líbilo. Jako shrnutí a zároveň úvod do problematiky výborný. I když třeba genetice, názvosloví a vývoji řeči vůbec nebylo dáno moc místa. Ale nejnovĕjší poznatky, snaha opravdu vysvĕtlit, zaujmout. Koho zajímají vrstvy a střepy... Dovedu si představit, že to čtou j nebo poslouchají rodiče s odrostlejšíma dĕckama. Nikdy jsem nečetla populárnĕ naučnou knihu takhle proloženou příbĕhy. A ty byly super! Občas dobrodružné, i erotické nĕkdy skoro. I detektivní, nĕkdy fantasy, možná trochu na hranĕ, a vždy s pointou. Super! A 3x hurá.

Polariss
23.02.2022 5 z 5

Zajímavá knížka, která přibližuje dějiny neodborníkům. Holkám pomohla i ve škole. Nečekejte super náročný rozbory, ale to podle mě ani není cílem.

carbici
09.02.2022 2 z 5

Kniha, u které jsem opravdu nepochopila, pro koho je určená. Literární vsuvky mi přišly, že jsou jak do dějepisu pro první stupeň ZŠ. Ovšem zbytek textu patřil spíše dospělým s (pokud možno) minimálními znalostmi historie.
Ano, o této době téměř nemáme písemné prameny. O to méně, ale chápu autorův přístup - obzvlášť, když autor předestře dva různé názory na konkrétní věc a na konci napíše "Já jsem pro názor A". Ovšem bez uvedení jakýchkoliv argumentů, proč si tento názor vybral.
V sekci o zbraních je několik informací, které se nedají označit za pravdivé. To jen tak na okraj.
Budete-li si chtít přečíst něco z naší kotliny o počátcích, tak doporučuji spíše https://www.databazeknih.cz/knihy/velke-dejiny-zemi-koruny-ceske-velke-dejiny-zemi-koruny-ceske-i-72812
Hvězdička je za obálku, za opakované zdůraznění, že Slované rozhodně nebyli tišší a mírumilovní oukropečci sedící v koutě, má u mě autor další půlku.

Crazyhorse7
04.02.2022 5 z 5

Nenechte se odradit, je to skvělá knížka. Lidé, kteří jí dávají negativní recenze nepochopili, jaká kniha to je a komu je vlastně určená. Není to akademické dílo určené jiným akademikům – je to populární kniha pro nejširší publikum.

Nejde o kompendium vytvořené po třiceti letech práce na výkopech v Mikulčicích a nedostanete v ní vyčerpávající popisy artefaktů z nálezových vrstev, které srovnávají tvary vlnek na střepech. Naopak, kniha se technikalitám věnuje jen tam, kde je to potřeba (stavba zemnic, hradišť) a naopak zaujímá pozici z nadhledu, kdy se na naše nejstarší dějiny dívá jako na komplexní proces. Není analytická, je syntetická – tedy jednoduše řečeno: nenimrá se v detailech, ale naopak velmi nahrubo shrnuje všechno dosavadní vědění, které o našich předcích máme a představuje ty nejvíce v současnosti diskutované teorie. Je to úvod do problému, který někomu stačí, zatímco zájemce o hlubší poznání nasměruje k těžším dílům.

K těm literárním vložkám – osobně je považuju za nejpovedenější část knihy. Asi nic tak dobře neosvětluje nějaký problém, jako když ho popíšete na konkrétním příkladu, nebo příběhu. Co znamená, že „vůdce kmenového svazu ještě není kníže a nemůže naplno prosadit svou autoritu“? Scéna z kmenové rady, kde ho nejmajetnější vladykové překřičí, to dobře ilustruje. Co znamená, že „Avaři až na výjimky spíše mírumilovně koexistovali se usazenými Slovany“? Příběh, ve kterém si přezimující nomádi berou k malé radosti místních otců do postele jejich dcery to vyjádří perfektně. I „serózní“ historici se do podobných věcí občas pustí, hlavně tam, kde neexistují písemné záznamy, které by mohly nějaký problém dobře osvětlit (mrkněte se na pár scének z fantastické práce Žižka od Čorneje).

A k výtkám některých recenzentů, že autor není historik… No, je. Stačí si přečíst záložku knihy. A Jedna poznámka pro Lazara: slovo „mar“ skutečně není odvozené od Moravy, ale to tam autor fakt nepíše. Je to naopak. Jde o indoevropské slovo, které přešlo do keltštiny, stejně jako latiny a jméno Moravy se od něj odvozuje. Ale někdy pochopit i populární text může být zjevně makačka.

Beezus_Fuffoon
21.01.2022 5 z 5

Nejstarší české dějiny lidé nevnímají tak kontroverzně jako některá jiná, ale i tak je mezi námi hromada vyznavačů nejrůznějších bludů o Slovanech. Spousta z toho bohužel pramení už ve výkladu v „dějáku“, přinejmenším v mé (střední) a starší generaci.
Autor není akademik, ale zdá se mi, že vytáhl to nejdůležitější, k čemu zatím archeologové a historici dospěli. A taky třeba genetici, protože výzkumy DNA v nedávné době vyloučily původní představy o stěhování národů. Vedle toho patří v knize k tomu nejzajímavějšímu popis vztahů s Germány, Avary a Franky. Samozřejmě se i válčilo, ale konflikty nebyly v součtu tak důležité jako obchod, vzájemné míšení a tak dál.
Kromě kapitoly o původu a příchodu Slovanů je knížka rozdělená na kapitoly o Sámově říši, o tom, jak se v mýtech odrazila tehdejší realita, o běžném životě prostých lidí, o tehdejší krajině, obchodu a vzniku hradišť, o rodině a společenském uspořádání, o náboženství a obětech a nakonec o válečnictví.
Asi tak čtvrtinu knihy tvoří fiktivní příběhy psané z perspektivy různých lidí, od velmože po prostého otroka, malé děti nebo kupce z Byzance. Zpočátku jsem k nim přistupoval skepticky, ale nakonec mě bavily. Bez písemných zpráv (teda kromě těch několika málo vět z Fredegarovy kroniky) se dá tak málo známá epocha jinak těžko živě přiblížit. Za plus považuju i to, že autor sám zdůrazňuje, že příběhy musíme brát s nadhledem. Trošku mi jeho postup připomněl velkého popularizátora pravěku Štorcha, který ale beletristicky pojímal celé knihy.

Stručný ortel: Popularizační kniha, velmi čtivě napsaná a poopravující všeobecně zažité mýty o prvních Slovanech. Přál bych si, aby podobných vycházelo víc. (Jestli jste vystudovali archeologii nebo historii, možná se moc nového nedozvíte a můžete si odečíst hvězdičku.)

lugh
04.01.2022 odpad!

Nezbývá než souhlasit s lazarus. Knihu jsem koupil víceméně ze zvědavosti, jsem zhruba ve třetině a už je mi jasné, že se budu muset nutit ji dočíst. V podstatě jde jen o knihu výpisků a citací našich archeologů a historiků doplněnou fiktivními povídkami ve kterých dává autor prostor své fantazii o zmíněných tématech. Nutno říci, že z mého pohledu fantazii velmi jednoduché, nudné.
Pokud se chcete o starých Slovanech něco dozvědět, přečtěte si díla autorů o kterých se kniha zmiňuje resp. z nich vychází. Že by jste se dozvěděli něco nového nebo převratného zcela jistě nehrozí.
Takže za mne - velké zklamání a pocit vyhozených peněz. Je zajímavé co vše jde dnes publikovat, mám neodbytný pocit, že jde o dílko ve formě čtenářského deníku a slohových prací.

lazarus
05.11.2021 1 z 5

Anotace k Temným počátkům je velice zavádějící a snaží se nalákat čtenáře na osvětlení bílého místa české historie. Nenechejte se nalákat. Je to jen pěkně vypadající knížka která vám nezodpoví žádnou otázku k "temnému období" našich dějin a ve které se nedozvíte nic nového a objevného. Do povrchně zdokumentované historie naší země před vznikem Velké Moravy nikdo a rozhodně ne pan autor dosud nevnesl, bohužel žádné světlo. Zřejmě se tak ani nikdy nestane.
Knížka je jen směska přepisů odhadů erudovaných odborníků proložená fikcí autora v podobě krátkých povídek. Těch je želbohu nemalá část a to minimálně třetina publikace. Nejsou zábavné, nejsou osvětlující, jsou to jednoduše literární pokusy o historickou fikci. Jde z nich sice poznat zapálení a nadšení pro danou dobu, ale taky mizerné povědomí o ní a k tomu nevybroušený literární styl. Fantasy, jež by bylo hezké jako scénáře pro deskovou hru, ale s realitou společného nic.
Nejsem v žádném případě odborník na dobu před vznikem říše. Vlastně, ani pan autor. Není historik, není archeolog. Přišel mě jen jako opisovač známých faktů a tomu kdo se o historii zajímá, nedokáže přinést nic nového.
Fiktivní příběhy ovšem nejsou jediným slabým článkem knížky. Až moc velké množství "možná, zřejmě, pravděpodobně" slov předcházejí většině odhadů a neerudovaných konstrukcí posouvají knížku do žánru fantasy, spíše, než do historie. Alespoň pro mě.
Škoda, velké zklamání, doufal jsem, že se dozvím něco nového. Tady se nestalo.
Mimochodem, docela by mě zajímalo, kde autor přišel na to, že latinské slovo mare pochází z názvu řeky Moravy. Zní to hodně nacionalisticky a mě příjemně, su z Hovoran, ale ať hledám, jak hledám, přijde mě to jako slušná ptákovina. Možná je to fakt který pan Kačer objevil tam kde já ne. Bylo by to hezké.
Verdikt: pro mě to byly vyhozené peníze za knížku, popravdě nevím za co dávám dvě hvězdy. Snad obálka a téma?
Změnil jsem na jednu, protože si víc nezaslouží a hodnocení knížky začíná odpovídat jejímu významu. Osobně bych navrhoval nepočítat nevysvětlená hodnocení do celkového skóre knížky. Mate to potenciální kupce
Poznámka pro Crazyhorse7:
Nerozumím vašemu prvnímu odstavci komentáře. Nejsem akademik, nečekal jsem, že půjde o knížku pro akademiky, naopak, čekal jsem knížku pro mě, laika.
Anotace ke knížce hlásá nové objevy a pohledy na historii Slovanů. Psal jsem, že je zavádějící. Pokud nechápete psaný text tak si to nechte vysvětlit někým z rodiny kdo to zvládne. Protože zavádějící je a ne málo. Případně jste četl jinou knížku.
Autor historii studoval, ale povoláním je zřejmě novinář. Nikde jsem nenašel, že by se zabýval výzkumem či něčím podobným. Tolik k historikovi.
K literárním vložkám - jsou bohužel vážně tragické. Žižku mám, četl jsem 2x, tam je to rozhodně podané lépe
A to mare fakt skrz vás hledat v knížce nebudu. Pokud tam máte záložku, přečtěte si to znovu a uvidíme kdo nechápe psaný text.

Štítky knihy

raný středověk Slované, slovanství

Autorovy knížky

Jindřich Kačer
česká, 1978
2021  74%Temné počátky českých dějin: Odkud k nám přišli a jak žili první Slované

Kniha Temné počátky českých dějin: Odkud k nám přišli a jak žili první Slované je v

Právě čtených1x
Přečtených47x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce28x
Chystám se číst42x
Chci si koupit12x