Temné počátky českých dějin: Odkud k nám přišli a jak žili první Slované diskuze

Temné počátky českých dějin: Odkud k nám přišli a jak žili první Slované https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481941/bmid_temne-pocatky-ceskych-dejin-odkud-k-OMF-481941.jpg 4 37 11

Co mají společného Sázava, koleda nebo vodník? Řada českých názvů, zvyků a mýtů je dědictvím po prvních Slovanech z 6. až 8. století, z období, které je kvůli nedostatku pramenů zahaleno do temnoty. Aktuální objevy nám však na něj otevírají nový pohled – mnohem bohatější a zajímavější, než nabízejí zažité představy. My Češi se řadíme ke slovanským národům. Ale s tím, odkud se u nás první Slované vzali a do jaké míry jsme jejich potomky, je to mnohem složitější. Čistá slovanská rasa je podle genetických výzkumů nesmysl a neplatí ani romantické představy o holubičí povaze a prvotní demokracii starých Slovanů. Jaký tedy byl jejich skutečný svět? Kdo jim vládl, s kým bojovali, v co věřili, jak bydleli a jedli? Jindřich Kačer shromáždil nejnovější poznatky archeologů i historiků a přetavil je do čtivé rekonstrukce našich nejstarších dějin. Tehdejší život ilustruje barvitými fiktivními příběhy typických Slovanů oné doby, která se rázem nezdá tak temná a vzdálená. V knize se mimo jiné dozvíte: Že předpokládaná slovanská pravlast možná vůbec neexistovala. Proč „stěhování Slovanů“ neprobíhalo jako jednorázový přesun obrovské masy lidí. Jestli mají mýty o praotci Čechovi, Libušině soudu nebo Přemyslu Oráčovi reálný základ. Jak se do čela místních kmenů mohl dostat Sámo, cizinec z Franské říše. Kde lze hledat kořeny Velké Moravy a české státnosti. Proč křest’anství vymýtilo víru v pohanské bohy, ale ne v nižší bytosti, které ve folkloru přežívají dodnes.... celý text

Diskuze o knize (7)

Přidat komentář

Vestička
09.03.2022 5 z 5

Autor uvádí že slovo Morava je odvozená od slova Mare, nikoliv naopak, jak tu nəkteří tvrdí. Ne ne, tento uživatel nečetl Popř. Neposlouchal pozornĕ a tomu odpovídá jeho hodnocení. Taková hodnocení by se nemĕla počítat, mate to potencionální čtenáře. Příbĕhy byly výborné , nĕkteré i krásnĕ vypointované . O polednici, proč je důležité obĕtovat bohům...

helena8303
02.11.2021

Lazarus, možná se k tomu zase vrátí. Dcera byla velká čtenářka, má načteno asi víc, než já.
V pubertě číst přestala, chytlo jí to znovu až na mateřské.
Asi to není zase tak důležité, jestli někdo čte. Znám plno lidí, kteří naposledy drželi v ruce školní čítanku, a pokecat se s nimi dá docela dobře. A dobře si vedou i v životě.


lazarus
02.11.2021 1 z 5

Tak to vám držím paleček. Je hezké, že vnoučata vedete ke čtení. Já se o to snažil u dětí, ale moc se to nepovedlo. Děcka dospěla a zájem o čtení ztratila. Respektive hájí se nedostatkem času. Mrzí mě to. Když už nějakou nabídnutou knížku vezmou tak skončí na tom, že je složitá, nechápou, nebo je prostě nebaví.
Ale to je asi normální jev. U čehokoliv přečtou titulek a tvoří si názor. Zbytek nečtou. Moc písmenek. Hromadný jev dnešní doby. Čtení je pro ně dřina a ztráta času.
Občas se bavíme proč čtu knížku co mě nebaví. Protože chci vědět a utvořit si názor. Nechápou

helena8303
02.11.2021

Lazarus, na tuhou zimu čekat nemusím, neb jsem v penzi. Ale i tak je mi čím dál tím víc líto, že nestihnu přečíst aspoň zlomeček zajímavých knih.
Ale ještě daleko víc mě mrzí, že přestávají číst vnoučata. Ten prostřední mi ( v pěti letech) četl před spaním z komiksového Foglara. Horlivě četla i vnučka, které je dneska 14.
Dřepí u kompu, konferencuje s holkama, po které který kantor mlsně kouká. ;-)
Anebo na Instagramu zveřejňuje ani nechci vědět co, holt pokrok nezastavíš.
Poslala jsem vnukovi (12) knížku Fitzgeraldových povídek, těch prvních pět , o Basilovi, je přesně pro jeho věk. Ale jestli to neskončí v kontejneru na papír, tak to si netroufám odhadnout.

lazarus
02.11.2021 1 z 5

To znám. Mám jich v pořadí víc jak sto. Proto vždycky doufám v tuhou zimu :D
A ono furt nic a knížky se kupí
Holt, času je málo a toho co chci přečíst přibývá

helena8303
02.11.2021

Moc ráda bych si to přečetla. Ale mám temné tušení, že to nestihnu protože mám se chystám číst hodně dalších knížek.
Je to k vzteku, že nemůže přečíst všechny zajímavé knihy. Béée

lazarus
21.10.2021 1 z 5

https://www.melvil.cz/kniha-temne-pocatky-ceskych-dejin/

Ukázka
https://www.melvil.cz/wp-content/uploads/2021/09/ukazkova_kapitola-2.pdf

- už mám objednané, tak jsem zvědav

Štítky knihy

raný středověk Slované, slovanství

Autorovy knížky

Jindřich Kačer
česká, 1978
2021  74%Temné počátky českých dějin: Odkud k nám přišli a jak žili první Slované