Temné charisma Adolfa Hitlera

Temné charisma Adolfa Hitlera https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/169887/bmid_temne-charisma-adolfa-hitlera-iYb-169887.jpg 4 12 7

Adolf Hitler vůbec nevypadal jako velký vůdce – poháněla ho nenávist, nedokázal si vytvořit normální lidské vztahy, nebyl ochotný diskutovat o politice –, a přesto si získal nesmírnou podporu. Jak je možné, že se Hitler stal tak přitažlivou postavou pro miliony lidí? To je zásadní otázka, která tvoří jádro nové knihy Laurence Reese.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Universum (ČR)
Originální název:

The Dark Charisma of Adolf Hitler , 2012


více info...

Přidat komentář

JarekPrchal
14.05.2020

Musím napsat, že mě to zklamalo, četl jsem více dynamičtější.

misaprosek
01.01.2020 5 z 5

Souhlasím s Morsie - Temné charisma mě hodně překvapilo, pozitivně - tedy jestli se dá mluvit o pozitivitě v Hitlerově případě. Zkrátka Hitler měl charisma a to nemůže nikdo pořpřít. Že to byl duševně narušený jedinec, to už je věc druhá - Temné charisma vám všem odkryje mnohem víc.


KejmlP
07.04.2017 2 z 5

Knihu nemůžu hodnotit příliš pozitivně. Podle názvu jsem po ní sáhl s nadšením, doufaje v profesionální rozbor Hitlerova charismatu, rétorických schopností a práce s lidmi. Místo toho jsem dostal osekaný životopis, který se sice občas věnuje i charismatu, celkově ale neobsahuje téměř nic, co by se nebylo možné dočíst v kvalitnějších a všeobecně uznávaných Hitlerových životopisech (např. od J. Festa či I. Kershawa), které navíc dokáží diktátorovu osobnost lépe vystihnout ve více vrstvách, zasadit do kontextu, dát jí hlubší rozměr, a tím umožňují mnohem lépe pochopit právě i jeho charisma, bez toho, aby ho museli zdůrazňovat v samostatné studii. Pokud se tedy o Hitlerovu osobnost a jeho charisma hlouběji zajímáte, doporučuji přečíst si spíše některé klasické dílo, získáte tím mnohem více.

Snow.white
08.09.2015 4 z 5

Musím říct že to bylo lepší než jsem čekala. Moje první kniha o 2. světové i samotném Adolfovi. V knize je spousta zajímavostí a informací ,které bych se nikdy nedozvěděla. Je čtivě napsaná. A i když je v ní velmi spousta jmen , která si zajista nebudete pamatovat hodně se z toho naučíte.
Vždycky mě postava právě Adolfa hrozně zajímala. Přece jen "obyčejný chlapík" a on ovládne celé Německo a právě tato kniha je hlavně o tom.
Jestli vás aspoň trošku zajímá Áďa a 2.světová bude se vám to líbit, nebojte.

Salonka
17.08.2015

Jasne a prehľadne vyrozprávaná konkrétna pasáž novodobej histórie - vzostup vplyvu AH v Nemecku, obdobie globálnych úspechov (najmä anšlus Rakúska, Mníchovský diktát, omamné začiatky druhej svetovej vojny - víťazstvo nad Poľskom a Francúzskom, počiatočné úspechy v Sovietskom zväze) a následne relatívne strmý pád (prehry na všetkých frontoch, kolosálne straty na životoch celkovo, kapitulácia Nemecka, dôsledky atď).

Jednoducho čitateľné, fakty a udalosti na seba logicky nadväzujú. Všetko je OK, ja som však čakala hlbšiu analýzu tej „temnej charizmy AH“. Nie je nezvyčajné, že postava AH sa knihami tiahne ako spojivo/ linka/ jednotiaci prvok. Mnohé historické udalosti sú mi tiež známe z iných publikácií, preto som sa tešila na iný uhol pohľadu. Žiaľ, nedozvedela som sa prakticky nič, čo by som už predtým nevedela. Odporúčam predovšetkým čitateľom, ktorí sa tematikou druhej svetovej vojny, Tretej ríše, prípadne osobou Adolfa Hitlera len začínajú zaoberať.

Morsie
31.07.2013 5 z 5

Hitler mě zajímá z mnoha pohledů, jako sociopat, jako umělec, jako vojevůdce, jako člověk, a tahle kniha mi přinesla mnoho uspokojivých odpovědí. Nečekala bych to. Nečekala bych, že se může najít zase jiný úhel pohledu, jakým se bude zkoumat "vůdce" a jeho já. Temné charisma mě hodně překvapilo, pozitivně - tedy jestli se dá mluvit o pozitivitě v Hitlerově případě. Zkrátka Hitler měl charisma a to nemůže nikdo pořpřít. Že to byl duševně narušený jedinec, to už je věc druhá - Temné charisma vám všem odkryje mnohem víc.

Babouš
16.07.2013 4 z 5

Osobně jsem si knihu překřtil na "Cesta do hlubin Hitlerovy duše".

Díky citacím pamětníků a úryvkům z dobového tisku a deníků jde o vzrušující čtení. Nejenom pro milovníky historie. Kniha totiž nabízí i vzrušující exkurz do mysli Adolfa Hitlera. Jak Vůdce přemýšlel? Uvědomoval si svůj vliv na lidi? A jak dokázal své charisma využít k manipulaci s okolím? Díky této knize pochopíte, jak se na první pohled nesympatický vyzáblík s knírkem a mastnými vlasy téměř stal vládcem světa.

Štítky knihy

Adolf Hitler politici osobnost člověka diktátoři

Autorovy další knížky

Laurence Rees
britská, 1957
2005  91%Osvětim: Nacisté a konečné řešení
2009  89%Za zavřenými dveřmi
2013  85%Temné charisma Adolfa Hitlera
2008  93%Nacisté: Dějiny varují
2011  92%Peklo na východě

Kniha Temné charisma Adolfa Hitlera je v

Přečtených16x
Doporučených2x
Knihotéce24x
Chystám se číst27x
Chci si koupit6x