Peklo na východě

Peklo na východě https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82926/bmid_peklo-na-vychode-aJm-82926.jpg 5 18 6

Kniha Peklo na Východě vyšla jako doprovodná publikace ke stejnojmennému dokumentárnímu seriálu stanice BBC a zabývá se počátky a průběhem druhé světové války v Asii - zejména nepochopitelnou krutostí, s jakou Japonci přistupovali ke svým nepřátelům: zajatým západním civilistům, Číňanům na okupovaných územích a k válečným zajatcům. Na základě osobních výpovědí pamětníků a objevů v archivech vznikl pozoruhodný obraz excesů války v Asii, ať už jde o vraždění čínských civilistů, znásilňování a nucenou prostituci asijských žen, lékařské pokusy na zdravých Číňanech či nelidské podmínky v zajateckých táborech. Autor se snaží dopátrat kořenů, z nichž tyto krutosti vycházely, a nezapomíná ani na válečné hrůzy, jichž se dopouštěli Spojenci - bombardování Tokia zápalnými bombami, které si vyžádalo velké oběti na životech, ale také individuální dobíjení japonských vojáků a mrzačení jejich mrtvol.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Válečné
Vydáno: , Universum (ČR)
Originální název:

Horror in the East , 2009


více info...

Přidat komentář

_Knihomolka_
06.07.2023 3 z 5

Od té chvíle, co jsem od pana Reese přečetla Osvětim, jsem nedočkavě čekala, až se v knihovně uvolní některá z jeho dalších publikací. K mé smůle jsem ale tentokrát zřejmě natrefila na jednu z těch méně povedených. Počítala jsem s podrobnějším popisem událostí, širším historickým záběrem a s větší snahou dostat se pod samotný povrch Japonské otázky. Nicméně i přesto si opět cením autorovi pečlivé práce.

Kakho-Oto
03.03.2019 4 z 5

Zajímavá publikace o účasti Japonců ve druhé světové válce podává vysvětlení, proč se Japonci chovali za této války tak otřesně. Oceňuji i informace o přístupu Američanů k japonskému nepříteli. V závěru autor píše o konformním chování, které je podle něj vlastní většině lidí bez ohledu na jejich národní a státní příslušnost. S tímto názorem se ztotožňuji.


Azmodan
29.11.2016 5 z 5

Kniha přináší "lidský" pohled na hrůzy války. Lidský myslím v tom, že to není jen další snůžka (nemyšleno hanlivě!) faktů, událostí, strategií a popisu technického vybavení válčících stran, ale že popisuje události, činy, věci, které dělali jednotliví lidé.

Kniha není založena na faktech, datech, číslech, ale na rozhovorech, zpovědích a proto má svou unikátní hodnotu. Nedozvíte se v ní, jaké tanky používali Japonci nebo jaká puška byla na Východě nejlepší. Dozvíte se v ní, co se za války děje na úrovni obyčejných lidí.

Epilog je pak kapitola sama pro sebe! Super, doporučuji!!!

Donatello
13.06.2013 5 z 5

Občas se mi z těch zvěrstev dělalo blbě... autor má můj respekt za to, že se dokázal setkal s viníky různých zločinů a podal o tom svědectví prostřednictvím této knihy

wally
04.01.2013 3 z 5

Nebylo to tak čtivé jako jiné knížky od tohoto slavného spisovatele literatury faktu a to jediné mi bránilo dát lepší hodnocení.

Algren
24.03.2012 5 z 5

Výborná spoveď vojny na východe a zverstiev páchaných Japoncami ale aj príslušníkmi Americkej armády. Škoda, že nie sú podrobnejšie rozpísané boje o Guadalcanal a Iwo Jimu. Ale táto kniha je skôr o chovaní Japoncov a ich slepej viere v propadandu a cisára.