Temná věž 1: Zrození pistolníka

Temná věž 1: Zrození pistolníka https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/294561/bmid_temna-vez-zrozeni-pistolnika-fLS-294561.jpg 4 209 37

Temná věž (komiks) série

1. díl >

Skvělá komiksová adaptace brilantní fantasy série kultovního hororového tvůrce – máme vůbec říkat ještě něco víc? Možná jen to, že komiksová série není jen převyprávěním knih. Vracíme se v nich ještě před děj série, do doby mládí pistolníka Rolanda. Do doby jeho prvních přestřelek, lásek a zrad. Na kvalitě adaptace, inspirované střípky z knih, se podepsalo i to, že ji měl na starost zkušený vypravěč Peter David... a snovou kresbu dodal úžasný Jae Lee!... celý text

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , Crew
Originální název:

The Dark Tower: The Gunslinger Born , 2007


více info...

Přidat komentář

Politre
11.01.2024 5 z 5

Vizuálně opojné pochmurné a atmosférou vtahující komiksové dílo. Kingův svět je směsí všeho, co mám rád, hororu, westernu a fantasy. Původní knižní předlohu jsem nečetl, ale i tak se v událostech orientuji, ale věřím že pro spoustu čtenářů knih, může být příběh v komiksu zkratkovitý. Kdo jako já nemá čas na Kingovi bichle, i když rozhodně nezavrhuji, že si je jednou nepřečtu, a už vůbec nechci, aby to vyznělo, že tlusté knihy nečtu, jen je toho hrozně moc, co si přečíst, že jsem u tohohle díla zvolil formu komiksu, je tohle dobrou volbou, jak se seznámit se světem Temné věže.

Ronnie68
20.10.2023 4 z 5

K této sérii jsem se dostala čirou náhodou (předlohu od pana Kinga jsem ještě nečetla ... A tak nemůžu porovnat) ... Nebyla to špatná jednohubka ... Příběh celkem zajímavý.... Uvidím, co další díl...


instageek_cz
23.10.2022 4 z 5

Někdy kolem roku 2006 jsem s úžasem zíral na informaci o chystané komiksové adaptaci Temné věže od mého v té době absolutně nejoblíbenějšího spisovatele. Snad jsem na ni narazil na božím webu www.stephenking.kbx.cz , možná i v nějakém časopise. Hlavně kresba mě uchvátila. „Tohle u nás nikdy nevyjde...“ věštil jsem s pochmurnou jistotou. Jenže jsem netušil, jaký neskutečný komiksový boom nás čeká (žil jsem ve sladké představě, že budu sbírat VŠECHNY komiksové knihy s Batmanem:)) ). A jistě by mě nenapadlo ani to, že právě famózní kresba Jae Leeho bude tím, co mě od série nakonec odradí.

Zrození pistolníka zachycuje události ze 4. dílu ságy, prequelu Čarodej a sklo, a dojde i na ikonický Rolandův souboj s Cortem, obávanou zkoušku dospělosti, na níž se vzpomíná v 1. dílu (Pistolník). Překlad komiksu obstarala Linda Bartošková, naše hlavní „kingovská“ překladatelka, takže si mistrovi fanoušci nemohou stěžovat, že by na ně a jejich čtenářské pohodlí nakladatelství Crew nemyslelo. Příběh je smutný, dramatický, romantický, akční. Má to všechno. Jen ta kresba...

Přál jsem si, aby přede mnou Gilead i další místa ožily. Aby se tam člověk přenesl, viděl všechny detaily, cítil je, pomyslně se jich dotýkal. Jenže Leeho kresbě vždy dominuje jedna hlavní barva na pozadí, a zbytek dotváří stíny. Celé to pak sice působí tak nějak zasněně, temně, ale rozhodně ne jako reálné prostředí. A to mě štve. Proto jsem se přes nesporné kvality "Zrození" rozhodl v sérii nepokračovat. V mojí fantazii je zkrátka "svět, který se hnul", mnohem hezčí a živější, takže si vystačím s původními knihami.

Hodnocení: 8/10

ComicGuy899
21.09.2021 4 z 5

Keď vyšiel prvý diel Drak Tower od Stephena Kinga, svet bol ohromený jeho úžasným prepojením sci-fi, hororu, westernu a ďalších žánrov v jednom veľkom multiverzu.

Keď som sa dozvedel, že existujú aj komiksové spin-offy lomeno adaptácie Kingových príhod s mladým Rolandom nemohol som tomu odolať a siahol po prvom dieli. A musím povedať, že trpí na podobné problémy ako aj prvý knižný Pištoľník.

Nejedná sa, ale nutne o zlú vec. Komiks je pútavý, úžasne nakreslený a pre fanúšikov kníh, alebo pre úplných laikov to bude hotová paráda. Taktiež sa veľmi zaujímavo vyjadruje o Rolandovom detstve, vo svete kde žil a o postavení Temnej veži v spoločnosti i vesmíre. Po príbehovej stránke sa tohoto príbehu ujal Peter David, ktorý dokázal bravúrne napodobniť Kingov knižný um a štýl, no tým pádom od neho nutne prevzal aj suchosť a občasnú mdlosť.

Asi každý, kto si už, čo to od Kinga prečítal asi pochopil, že jeho knihy majú napäté pasáže, potom pozvoľnejšie a nakoniec extrémne dlhé časti, kde sa vám zdá, že pán autor zase skĺzol k užívaniu kokainu a začal sa rozpisovať o veľmi úmornej a nezaujímavej téme, oproti ktorej by aj príbeh stebla trávy znel zaujímavejšie.

Keď si to, ale nejak urovnám, tak sa stále jedná o must see (v tomto prípade skôr, must read) záležitosť, ktorú by si nemal nechať ujsť kdejaký suchár či "tsundoku" (slovo japonského pôvodu, 積ん読, definujúc človeka s chorobným zlozvykom odkladať na neurčito svoje rozčítané či novo kúpené knihy).

Overall podobne ako aj u prvej knihy si u mňa Roland vystrieľal hodnotenie 4/5 hviezd, keďže tú poslednú stále nejak netrafil.

Marvel vie, skrátka, produkovať aj zaujímavejšie projekty než len MCU...

Felipé
26.02.2021 5 z 5

Komiks jsem původně četl v době, kdy jsem ještě neměl tu čest s ničím od sai Kinga. A moje prvotní pocity byly dost zmatené. Teď jsem se ke komiksu vrátil po přečtení celé Temné věže a konečně jsem dokázal ocenit, jak skvělé dílo to je!
Kresba perfektně ladí s atmosférou celého světa Temné věže a jako veliký milovník knižní předlohy cením, jak moc se autoři drželi původního příběhu. Jasných pět hvězd a už se těším na další díly.

Arkagas
16.09.2020 4 z 5

Roland, Corten, Marten Široplášť alias temný kouzelník, nebo pavouk. Rolandova láska Susan Delgadová, průběh vzniku pistolníka, postapokalyptický svět Gilead. To všechno tady je. Kresba je dechberoucí, místy vypadá jako počítačová grafika (což v některých částech je), jindy se jedná o dokonalé kresby.
Osnova příběhu se drží knižní předlohy, ostatně osnovu schvaloval sám Stephen King.
Velmi mile mě potěšil jeho otevřený dopis v knize, který je zde zveřejněný. Troufám si říct, že knihy jsou spíše určeny čtenářům, které tohle dílo znají, ale i neznalec z nich určitě bude potěšen. :)

n.ezn.amy
14.09.2020 5 z 5

Protože kultovní sérii Temné věže mám moc rád, proto jsem pořídil i její komiksovou verzi. Kresby Jae Leeho jsou fantastické, přesně zapadají do mých představ o Pistolníkovi a přijdou mi místy správně ponuré. Atmosféra knihy mě naprosto pohltila. Nádherně zpracovaná kniha z dob mládí Rolanda. Pro fandy Temné věže je to nádherné doplnění sbírky.

Yokolobuna
14.06.2020 4 z 5

Komiks Zrození pistolníka evokuje spíše první knihu ságy Temná věž než třeba famózní Tři vyvolené. Podobně jako u Pistolníka jde totiž chvílemi o poměrně "divné" čtení.

"Zrození" je místy skvělým atmosférickým vyprávěním v komiksové podobě, které fanoušky knih krásně seznámí s některými více či méně známými událostmi Temné veže. Roland (dnes má mimochodem svátek, všechno nejlepší Rolandům :)) se ve Zrození pistolníka tak například porve s Corvem o právo nosit kvéry, nebo se seznámí se svou osudovou láskou Susan Delgadovou. V některých chvílích jsem se však nemohl zbavit pocitu, že by šel způsob vyprávění i příběh samotný maličko vyladit.

Zajímavá je pozice vypravěče, který nezřídka nabourává "čtvrtou stěnu" a hovoří přímo ke čtenáři. K lehce snovému a melancholickému zpracování komiksu se tento prvek hodí skvěle.

Z příběhu samotného je fatalismus cítit na míle daleko a fakt, že cesta Rolanda a jeho ka-tetu nebude lemována fialkami a na snad žádnou postavu nečeká osud ve stylu "šťastně až do smrti", čiší z každého panelu.

Komiks má specifickou kresbu s výraznými barvami. Nenabízí přílišné množství detailů, ale to mi vzhledem k náladě předlohy tentokrát nevadilo. Navíc zmíněné platí zejména pro pozadí, na postavách se kreslíř vyřádil dosyta.

Zakoupeno v roce 2019 v kompletu prvních čtyř knih série za celkovou cenu 940,- od prodejce na Aukru.

Zkráceně? Místy skvělý, jindy trochu zmatená komiksová adaptace (prequel?) Kingovy Temné věže do obrázkové podoby. První kniha krásně dovysvětluje začátky Pistolníka Rolanda i dalších postav. Jen zde občas trochu vyhrává forma a kýžená nálada nad obsahem.

Hodnocení na DK v době přečtení: 86 %; Moje hodnocení: 80 % jako 171. hodnotící

Luigi1
07.05.2020 5 z 5

Zde najdete vše co má být v tomto žánru a kresby velice pěkné

lucakuca
16.03.2020 4 z 5

Nádherné, poetické. Kresby propracované až do malinkatých detailů. Originál je originál, ale proč ne? "Pohleďte na pistolníka, mladého a s kuráží chlapců, kteří stěží mají ponětí o vlastní smrtelnosti. Dívejte se na něj ... a na ně ... dívejte se velmi dobře."

Tomas@S
27.09.2019 3 z 5

Výtvarné zpracování je fakt špička, tváře postav jsou až fotograficky přesné. Na konci knihy je i postup výroby jedné větší malby, docela zajímavý pohled do zákulisí. Samotná kniha mne bavila víc než ty následující díly, četl jsem je v pořadí 2-3-1 což není úplně nejšťastnější pořadí :-) Takže až teď jsem se seznámil se začátkem celého příběhu a bylo mi jasnější o co tam pak vlastně jde. Samotný svět Temné věže mne zas tak moc neuchvátil, ta westernová atmosféra zasazená do jakéhosi post-apokalyptického věku mi nic moc neříká. Ale dobře, dalo se na to přistoupit a celkem prostý příběh určitě přebila hlavně výtvarná stránka. Zvažoval jsem i zkusit přečíst literární předlohu, ale dost mne odradily recenze, asi není moc o co stát. Takže tím se pro mne zřejmě tento svět uzavírá.

Update: Už jsem si přečetl i první díl psaného románu. Je fakt dost divný. Nicméně pokračuju, mám i druhý díl, který je výrazně čtivější. Zkouším i ty další komiksy ze série, je to celé docela dobrý.

Iljaajli
01.06.2019 3 z 5

Pohledné a dechberoucí zpracování kulis, v jejichž rozměrech se trošku v koutě tísní samotný příběh a neduživé, jednorozměrné postavy nemají sílu vyprávět.

Pája20
22.03.2019 5 z 5

AU WAU a zase WAU. Od Stephena Kinga jsem nikdy nic nečetl. Spíš oněm jen slýchávam noo škoda.. Ikdyz je to komiks a promě je to zcela nový svět tak je úžasný jak krezby tak příběh.. Ikdyz jsme si prohlížel krezby tak ne příběh úplně pohltil.. A nezbývá mi nic jiného než se vrhnout na další díl. A ktomu si budu muset někdy přečíst i nějakou knížku od Kinga jsem velice zvědavý....

João M
26.12.2018 5 z 5

Krásně vizuálně zpracovány části z čaroděje a sklo

TomTomis
01.11.2018 3 z 5

Kingem jsem takřka odkojen. Neříkám, že jsem četl vše, ale ... tohle ztvárnění je opravdu o něčem jiném. Kapku atmosféry knihy to mělo. Ale to je asi tak vše. Graficky se mi komiks líbil. Obsahem mi to přišlo nějak málo. Ale možná je to taky tím, že teprve komiks jako takový zkoumám a začínám s ním ...

Vincenzoci
07.10.2018 3 z 5

Docela zklamání, čekal jsem od toho něco víc. Nečetl jsem to na jeden zátah, což samo o sobě není dobrý signál. Zajímavý příběh, kresby dobré, ale nějak mi to prostě nesedlo.

bukiet
25.09.2018 5 z 5

Temná věž pro ty, kdož mají rádi obrázky. Příběh série Temná věž je vyprávěn chronologicky, takže tady je zobrazen děj čtvrté knihy. Trochu zjednodušeně, logicky, ale vše podstatné zde najdete, díky dobrému scénáři Petera Davida. Tato komiksová série patří do kánonu cyklu Temné věže.

Covenant
09.03.2018 4 z 5

Líbí se mi tu jeden komentář, kde se píše, že komiks byl zdlouhavý. Když si vzpomenu na Čaroděje a sklo, jak jsem byl sice dobře vtáhnutý do děje, ale otrávený jeho délkou, musím se nad tímto výrokem pousmát. Zde mi to přijde tak zkratkovité, že je to dělané jen pro nás, co máme celou ságu za sebou, abychom si to znovu vychutnali v jiném formátu. Myslím si, že kdybych četl nejprve komiks, asi by mi dost věcí unikalo a příběh by byl pak o ně ochuzen. Ale nemůžu hodnotit. V každém případě, jsem se uklidnil, že komiks dopadl dobře a ne jako ten nešťastný film. Líbilo se mi i ztvárnění, ale ne tolik. Nelíbí se mi v komiksech ta "hladkost a čistota". Zůstat jen u těch krásných skic, jaké jsou na konci v galerii...no, ale to je jen malá vyčištěná skvrnka v tomto podařeném díle.

FireOfFilth
30.12.2017 5 z 5

Úžasná atmosféra daná hlavně díky skvělé kresbě Jae Leeho. Pro milovníky fantasy povinnost, pro milovníky Temné věže dvojnásobná.

Wojta777
08.12.2017 5 z 5

Jednoduše WOW. Nečekal jsem od toho moc, ale kombinace Stephena Kinga a komiksu je fakt úžasná. Všem doporučuji. Jeden z mých nejoblíbenějších komiksů.