Tak trochu lesana

Tak trochu lesana https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406253/bmid_tak-trochu-lesana-Nxw-406253.png 4 114 53

V osmadvaceti si konečně začíná připadat opravdu dospělá a bere život plně do svých rukou, navzdory stínům minulosti. Cítí se dobře bosky a v maxisukni i v saku a lodičkách, na lesním palouku i na firemní párty, v restauraci i na pikniku v trávě. Má vystudovanou psychologii, smysl pro humor a nadhled, prima vztah s manželem, svéráznou tchyni, dvě temperamentní kamarádky… a jednoho karmického kamaráda, který jí nedá spát. Věří ve vesmírné zákonitosti a intenzivně hledá souvislosti. Sama u sebe, v životech předků a později i v příbězích svých klientů. Je lesana, nebo není? Inu… Tak trochu. Vyprávění o lásce a upřímnosti, o zranitelnosti i velké síle, o důvěře a intimitě, ale také různých formách sexuálního násilí. O narozených i nenarozených dětech. O lidech, kterým záleží na tom, co jedí, jak se léčí či jakým způsobem přicházejí jejich děti na svět. Ať už si o nich okolí myslí cokoliv.... celý text

Iv_ana
Iv_ana
06.06.2023 4 z 5

Ze začátku jsem se dost ztrácela v osobách a děj byl na mě nezáživný, ale pak mě kniha vtáhla. nejspíš proto, že nějakým způsobem jsem sama Lesana a téma mi bylo blízké :)

Allla9
Allla9
22.03.2023 5 z 5

Já se přidávám ke skupině, které se kniha líbila. I já autorku chválím.


Damato
Damato
17.01.2023 4 z 5

Knihu jsem dočetla jen proto, že jsem ji před pár lety dostala od vnučky a pořád na ni nebyl čas- začátek mě nikdy neoslovil a tak jsem bojovala.... a asi jsem dobře udělala. Taky se dokážu přemístit z okopaných tenisek do lodiček a v obojím je mi chvilku dobře. Dokážu lítat po lese a sbírat o půlnoci bylinky a na druhé straně nedám bez mobilu ani ránu. Jsem rozpolcená osobnost a občas - pro klid - lžu.... nejhorší je lhát sama sobě.....Takže asi tak. Pokud vydržíte dočíst , myslím, že přibudou kladné recenze. Nesmíte to hned zpočátku čtení vzdát, jako já.....

Fzuzik
Fzuzik
31.12.2022 3 z 5

(SPOILER) Pocity z knihy jsou rozporuplné.
Zmítání autorky nebo pouze její hrdinky mezi dvěma muži. V jednu chvíli popisuje nadpozemský sex s manželem a v zapětí se nemůže rozhodnout, zda nechce někoho jiného.
Tyto pasáže mi přišli hodně mimo.
Dále závěr knihy... To bylo hodně divné.

Ale abych knihu jen nehanila, myslím že spousta žen, v ní najde chvílemi sama sebe. Každá si v sobě neseme nějaké trauma, ať už vědomě nebo si ho ani neuvědomujeme.

GepardLady
GepardLady
10.10.2022

Je to zvláštní... Kniha románového rozsahu, avšak vyplěná spíš jen dialogy, a přesto mě svým způsobem chytila za srdce. Asi proto, že je taková "srdcová". Ano, samozřejmě, teď je sport rozdělovat lifestylový svět na EZO a NEEZO, takže spousta lidí se bude ohrazovat. Ještě nedávno jsem byla spíše konzumní člověk, a tak dokážu v téhle knize najít rovnováhu mezi obojím a prosté rozhodnutí dvou hlavních hrdinů jít směrem, který pro ně nepředstavuje snahu vézt se na módní vlně, ale volbu cesty větší přirozenosti. Bude trvat dlouho, než lidi přijmou, že přirozenější jsou určité (z dnešhího pohledu EZO) principy, než to, v čem jsme jako komnzumní společnost vychováváni posledních, dejme tomu, sto let. K tomu musí každý dojít sám, jako jsem k tomu došla třeba já, a je fajn, že jsou lidé (a hrdinové knih), kteří nikomu nic nekážou a nevyhrazují se, prostě to žijí. Asi proto mi s touhle knížkou nakonec bylo fajn - i když jsem ji definitivně málem odložila v části, kdy (---spoiler---) se lesana svěří svému "karmickému "příteli" se svými city. (---spoiler---) To mě teda namíchla, protože mi připomněla mě. :-D
Jinak, pokud se věnujete tvůrčímu psaní a máte problém s dialogů, tak se tady inspirujte. Autorka pozoruhodně vykresluje charakter postav právě skrze jejich mluvu. To jen tak nikdo neumí. ;-)

Ester59
Ester59
12.09.2022 odpad!

Nemám ve zvyku nedocist knihu, ale to se nedalo. Za mne sexualni bláboly zmatené ženské. Bylo mi ji líto.

duhovy_sen
duhovy_sen
30.06.2022 5 z 5

Za mě jedno velké D Ě K U J U.

Indilwen
Indilwen
16.06.2022 2 z 5

Po sté straně jsem knihu odložila.. Pokud chtěla autorka nastínit "jiné vnímání" světa a všeho kolem nás, od stravy až po prenatální traumata (témata mně blízká), zvolila dost zvláštní formu. Na to, jak mají být hlavní postavy "na jiné duchovní úrovni", jsou jejich rozhovory a způsob vyjadřování neskutečně přízemní, pro mě někdy až vulgární. Takhle se s druhými nebavím ani já, a to ještě nejsem "osvícená" :-)

Samozřejmě mě nalákal marketing a charismatický popis obsahu, ale čekala jsem opravdu něco úplně jiného.

lapagerie
lapagerie
08.06.2022

Ne, tohle prostě nedám. Nedočetla jsem. To není "tak trochu", to je úplně lesanovité. Jsem asi příliš konzumní a neopěvuji dostatečně své ženské já. Nesnáším vonné tyčinky, jím hovězí a miluju ledovou kávu s cukrem a mlékem. Jedu prostě na jiné vlně než hlavní postava a ráda na ní zůstanu.

Lucie131313
Lucie131313
02.04.2022 4 z 5

Taková velmi oddechová kniha. Snahou autorky bylo zřejmě poukázat na současný trend "ezo životního stylu", který je ale pouze jen jedna velká past a s moudrostí nemá cokoliv společného. Přesto se kniha četla "hladce -sladce ", místy jsem se musela až pousmát, jaké ezo bláboly a pohnutky byly do knihy "napěchovány". Ale věřím, že mnohé osloví....

VerronikaH
VerronikaH
10.01.2022 5 z 5

Knihu mi půjčila mamka, která se nebyla schopná do děje začíst a dostat přes prvních pár kapitol. Já už na konci první kapitoly věděla, že mi tahle kniha změní život. Možná je to tím načasováním nebo faktem, že jsem v posledních letech podvědomně hledala hlubší smysl života a občas zabrouzdila k těm "alternativním" mystikám. Tak jako tak mi příběh s každým otočením stránky znovu otvíral oči a učil mě novému pohledu na celý svůj život i okolní svět. Líbilo se mi, jak autorka na příkladech úkázala zhoubné myšlení "moderních" lidí a zároveň stejným způsobe poskytla i návod, jak k těmto lidem nepatřit a naučit se žít život po svém. Po každé kapitole jsem si připadala jako znovuzrozená a očištěná duše připravená žít v pravdě a v souladu s nastavením vesmíru. Vřele doporučuji každému, kdo se chce vymanit ze začarovaného kruhu dospěláckého života a pracovat na svém vlastním vývoji.

Doubravka1975
Doubravka1975
15.10.2021 3 z 5

Chvílemi zajímavé, ale chvílemi docela nuda. Moc příběhů, některé k zamyšlení..... Strašně moc postav, ve kterých jsem se ztrácela. Hlavní hrdinka, její uvažování a myšlenkové pochody mě pěkně štvaly, ale asi je to tím, že nejsem naladěná na stejnou vlnu jako ona....

JitaJL
JitaJL
19.08.2021 2 z 5

Knížka má velmi dobrou reklamu, na kterou jsem jednoduše naletěla. Přesto, že příběh je čtivý, knížka mě neoslovila. A to v žádném případě nezavrhuji nějaký "alternativnější" způsob života nebo jiný pohled na svět.
Ztrácela jsem se ve vedlejších postavách.
Příběh jsem dočetla až do konce, asi i v očekávání, že se neco zásadního stane, že něco přijde. Ale nestalo se.
Ke knížce se nebudu vracet.

kakaba4818
kakaba4818
01.08.2021 5 z 5

Mně osobně se kniha moc líbila. Četla se mi dobře. Našly se čtivé i méně čtivé části. Každý si nakonec odnese to své...

Romanka89
Romanka89
21.07.2021 5 z 5

(SPOILER) Od knihy jsem očekávala trochu něco jiného, protože za "tak trochu lesanu" se považuju já. Hlavní hrdinka je pro mě spíš extra echt uplně moc lesana! :D Ač jsem knihu četla poměrně dlouho, zaujala mě. Těžkých témat je tam nahečmaných poměrně dost (vyrovnání se se ztrátou matky při porodu, dva vlastní potraty, nevyjasněný vztah s kamarádem, příběhy klientek na terapiích, příběhy žen na ženských kruzích...). Popisy regresivní terapie mi přišli zajímavé, v některých příbězích jsem se více či méně sama viděla, donutí to člověka se zamýšlet nad vztahem sám k sobě, pospojovat si různé životní události s aktuálním stavem mysli a přístupem k životu. Jen ten závěr. Během posledních deseti stránek prožijeme Bětčiny tři porody, letem světem. Očekávala jsem že zrovna těhotenství, příprava na porod, prožívání toho všeho, samotné porody, výchova, atd. dostane více prostoru, z toho "lesanského" pohledu, to by mě zajímalo. Třeba druhý díl? Nebo další podobné dílo od autorky? Třeba se dočkám. Mě kniha ale sedla.

uzivatel1266
uzivatel1266
15.07.2021 1 z 5

Kniha má v 1.řadě perfektní marketing.. naletěla jsem na popis knihy a na samé pozitivní reakce. Koupila jsem, natěšená. První a druhá stránka mě docela sebrala.. a pak už jsem jen čekala a čekala, kdy tam konečně něco bude . . .bylo to čím dál horší, nudnější až jsem se nutila do každé věty. Problémy hrdinek dost nicotné. A bylo to více jako teenage románek, ovšem bez děje jako mívala třeba L.L., kterou jsem jako puboš hltala všemi 20ti. Nechci hanit něčí práci, napsat knihu musí být dřina. Ale důsledné mazání negativních recenzí na fb se mi fakt nelíbí, tak to píšu naplno tady. Knížku jsem půjčila dál a dopadá to u všech stejně. Každý se těší a pak to ani nedočte.

camza
camza
17.06.2021 1 z 5

Já se na knihu moc těšila, ale za mě docela zklamání.
S knihou jsem se trápila, vůbec to neplynulo a mám hodně rozporuplné pocity.

vila_z_lesa
vila_z_lesa
27.05.2021 3 z 5

Nechápu to nadšení. Příběh nulový, jeden jediný zvrat je na straně 288, ovšem na straně 290 končí. To nejzajímavější autorka napsala do pár odstavců, myslím tím konec knihy.
Hlavní postava silně nesympatická znuděná panička, tak trochu lesana, přesvědčena o své jedinečné pravdě.
Čekala jsem v nějaké zajímavé spojení a propojení regresní terapie a všech ženských kruhů, věštíren a všeho, co Alžběta absolvovala a nic se nekonalo.
A také mnoho postav, místy jsem se ztrácela.

Musím ale říct, že autorka píše čtivě, další knihu bych si od ní určitě ráda přečetla. Podobný styl jako "lanczovky".

makkuska
makkuska
24.05.2021 5 z 5

Knize dávám 5 hvězd, protože sama za sebe bych uvítala, kdyby podobně zaměřených knih vznikalo více. To, jaká hlavní hrdinka je, jak žije, jak smýšlí o ostatních lidech a o životě i nahlédnutí do jejích terapii, je velmi inspirativní a stává se stále více rozšířeným pohledem na svět. Přesto je hodně lidí, které by kniha mohla nasměrovat nebo jim aspoň pomoct lépe chápat "ezo"lidi, kteří takto svět vidí.
Nicméně mi kniha připadá spíš jako "ezokniha" (které já mám ráda) vložená do příběhu. Miluji romány, ale u tohohle jsem se vlastně nudila. Myslím, že smyslem knihy bylo více předat pohled na svět, než vytvořit opravdu čtivý román. Bylo tam zapleteno na román příliš mnoho příběhu různých lidí, ale příběh samotné hlavní hrdinky byl dost plochý. Taky jsem se ztrácela v dialozích, což už někdo přede mnou zmiňoval, často jsem nechápala, kdo je kdo. Závěr samotný by dal na samostatnou knihu.
Přesto jsem ráda, že tato kniha vznikla a že se mi dostala do rukou.

Lili006
Lili006
16.03.2021 5 z 5

Lesana je náročné čtení pro vnímavého čtenáře. Je o vývoji, o pomalých krůčcích na cestě sebepoznání a osobního rozvoje, o náznacích mezi řádky. Hlavní postava se celoživotně potýká s úskalím v podobě dospívání bez mateřského i otcovského vzoru, hledá hlubší souvislosti, vytváří si svůj prostor a život v pravdě. Líbí se mi vztah a pravdivost jejího manželství (mám to s mým mužem hodně podobné), líbí se mi otevřenost a respekt na setkávání žen apod.. Jinak jsem se našla v několika postavách a často měla pocit, že autorka píše o mně. Rozhodně je to příběh k zamyšlení a v současné době, kdy to snad pro nikoho z nás není lehké, kdy každý z nás hledá novou cestu a čelí strachu, je to tak trochu návod, jak být k sobě blíž a navzájem se podporovat a respektovat. A rozhodně to není nuda, nuda, nuda.