Tajný deník Anny Boleynové

Tajný deník Anny Boleynové https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11725/tajny-denik-anny-boleynove-11725.jpg 4 147 35

Historická freska popisuje poměry v Anglii a především na anglickém trůně od doby vlády Jindřicha VIII. do počátku panování Alžběty I. Alžbětě je v prvních měsících její vlády tajně doručen deník její matky Anny Boleynové. A četba tohoto deníku, který osvětluje mnohá tajemství o Alžbětině matce i otci Jindřichu VIII., je konfrontována s tím, čemu je vystavena Alžběta v počátcích své vlády - včetně milostného vztahu. Dobové reálie odpovídají skutečnosti a kniha je zajímavým pokusem o přiblížení vděčného historického tématu čtenářům.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Alpress
Originální název:

The Secret diary of Anne Boleyn , 1998


více info...

Přidat komentář

intelektuálka
08.07.2023 4 z 5

S přibývajícími roky sleduji, jaké mám mezery v historii.

I když postava Rudovouse Jindřicha VIII. je hodně publikována - a tak jsem se ráda vrátila do doby jeho vlády a pročítala deník Anny Boleyn - ženy milované, zrazené a popravené ....
Postava královny Alžběty mi není tolik známa, takže se rozhlédnu po jejím životním příběhu ....

Anna a Jindřich VIII. - to je další z historických příběhů o lásce, vášni ... a nepochopení ....
Já v historických románech nepátrám po věrohodnosti - ráda přijmu vyprávění i s možnou fabulací - a tento se mi líbil ..... a doporučím.

P.S. Ráda jsem si tu připomněla seriál Tudorovci s výbornými výkony - hlavně J. R. Meyerse ....

peeetta
19.05.2023 4 z 5

Královna Alžběta dostane od služebné Anny Boleynové její deník. Čte si ho o samotě a vybavuje si vzpomínky na matku. Ta v deníku popisuje, jak se stala královnou.


Atanone
16.11.2022 3 z 5

Tudorovci vždy mají co nabídnout, ale mě osobně pořád přitahuje příběh Anny Boleynové. Musela to být na svou dobu opravdu zvláštní žena. Ať už ji historie vnímá jako laň, nebo tygřici, inteligenci a vytrvalost jí asi nemůže upřít nikdo. Tolik k Anně, jak ji vnímám já.
Co se týče knihy, je to spíš odpočinkové čtení, víc jsem od ní nečekala, takže jsem spokojená. Napsáno hezky, čte se hezky. Jako e-kniha mi úplně stačí, v papíru ji mít nemusím.
Jako občasný literární šťoural si neodpustím fyzickou představu deníku, který jde ukrýt v záhybech šatů, přestože zápisy v něm by podle obsahu vydaly na pořádně těžkou bichli. Na druhou stranu mi ten nápad s deníkem Anny přijde skvělý v tom smyslu, že by se takto hypoteticky daly vysvětlit některé Alžbětiny doložené reakce

Markett
02.02.2022 5 z 5

Krásná knížka, která spojuje dvě osoby - Annu Boleynovou a její dceru Alžbětu. Zpracování je trošku netradiční, ale krásně se čte a moc se mi líbí ta myšlenka, že se Alžběta dozvěděla pocity své matky během jejího života. Hodnotím jako příjemné oddechové čtení.

Noisette73
01.04.2021 3 z 5

Tolik mně to nebavilo, nicméně zase se u toho dobře relaxovalo a Tudorovská Anglie je srdcovka, ale být Alžběta a číst si toto o své matce tak nadšená nejsem a ztrácím veškeré iluze.

gacie
02.01.2021 4 z 5

Tahle kniha mě mile překvapila. Dostala jsem ji jako dárek k Vánocům a popravdě jsem si myslela, že to bude červená knihovna. A ono ne. Nevím, na kolik přesná je anebo není. Mně se líbila a doporučuji ji i ostatním k přečtení.

mare1905
03.04.2020 5 z 5

Moje nejoblíbenější co se týče Anny Boleyn, skvěle se čte, zvlášť když to vlastně čte zároveň i její dcera Alžběta I.

Pumpkin
29.09.2019 4 z 5

Knihu jsem dostala kdysi k narozeninám, ale až po letech jsem si ji přečetla. A to i přesto, že téma je hodně atraktivní. Knížka byla pěkná, příjemně se četla a člověk je hned zas o něco raději že nemusí v takové době žít ????

vladka321
18.05.2019 5 z 5

Kniha se mi četla moc dobře. Zpověď ženy, která už od samého začátku věděla, že si zahrává s ohněm. A přestože možná žádný deník neexistoval zemřela královna Alžběta I s medailonkem vyobrazující její podobiznu a podobiznu velmi připomínající její matku Annu Boleynovou. Výborný nápad spojit vyprávěný příběh s deníkem a nenásilnou formou připomenout toto úchvatné historické období.

orinka3
16.09.2018 2 z 5

Špatné to není. Jenomže je to stokrát popisovaná historie. Ani zpracování není bůhvíjak strhující. Dobrá kniha pro ty, kdo žádnou jinou z tohoto období nečetli, jinak bych to ohodnotila jako poněkud nudné a nepřekvapivé čtení. A deníková forma mi nepřipadne jako moc dobrý nápad, pokud tvoří skoro celou knihu.

PaníUč
16.09.2018 5 z 5

Úžasná kniha. Prolínají se v ní životy jak Anny Boleynové, tak její dcery Alžběty I. Pokud britská historie patří mezi vaše oblíbené okruhy, vřele doporučuji. Oko nezůstane suché. ????

knihovnička007
20.07.2018 5 z 5

Moc hezky napsaná kniha, líbila se mi. V podstatě všechno, co zde bylo napsáno, bylo zmíněno i jinde, takže jsem se nové věci nedozvěděla, ale jsem spokojená.
Zde je Anna Boleyn vylíčena jako normální žena, která nechtěla nic jiného, než být spokojená. Později se zapletla do sítí dvorských intrik. Samozřejmě člověk zná osud Anny i Alžběty, ale jsem ráda, že jsem si knihu mohla přečíst.
Jen na můj vkus bylo najednou moc deníku Anny a na Alžbětu zbylo jen málo místa a po tolika stránkách deníku jsem zapomněla, kde skončila v ději Alžběta, ale jinak nemám knize co vytknout.

milena8281
13.04.2018 3 z 5

Čekala jsem od knihy nějaká překvapivá sdělení, tajemství. Nic z toho jsem neobjevila. Všechno to, co se v knize píše, se objevilo třeba právě ve zmiňovaném seriálu Tudorovci. Nicméně kniha určitě špatná není, dobře se četla. Zajímavé bylo načasování v příběhu .... Deník se dostává Alžbětě do rukou právě ve chvíli, kdy je na ní vyvíjen největší tlak ohledně svatby. Krásně by to i vysvětlilo Alžbětino rozhodnutí zůstat neprovdanou královnou, tedy pokud by se to tak ve skutečnosti odehrálo.

speciale88
22.03.2018 5 z 5

Čtivý, poutavý román. Anglie, Anna a Alžběta. Koho baví historie a zvláště anglické dějiny přečte jedním dechem. Za mě doporučuji.

Morgaine07
12.02.2018 4 z 5

Velice pěkný nápad pro knihu

Ssojka42
09.07.2017 5 z 5

Moc krásná kniha, která mě zcela zasáhla. Temná Anglie, Tudorovci, Anna, velmi statečná a nepochopená žena. Chjo!

jakafe
29.05.2017 3 z 5

Kniha obsahuje všechny důležité historické souvislosti, autorka seznámí s největšími osobnostmi té doby, líčení života u dvora Jindřicha VIII. je prokládáno dobou za vlády Alžběty Tudorovny, dcery mocného Jindřicha Tudora a Anny Boleynové. Čekala jsem opravdu tajný deník. Proto mi tam neskutečně chybělo víc niterných pocitů a vnímání samotné Anny, vše klouže po povrchu a na to, že je to její soukromý deník, na mě zápisky působily poměrně nevěrohodně, jako sled konverzací a událostí.
Román ale s čistým svědomím doporučím těm, kteří jsou tudorovskou Anglií letmo políbeni. Je tam řada faktů shrnujících dobu anglické reformace. Pro mě však zůstává i nadále nedostižnou odbornicí a vypravěčkou výborná Alison Weir a jsem zvědavá na srovnání této knihy s jejím zatím nevydaným románem o Anně Boleynové ze série tudorovských královen.

Meri47
01.03.2017 5 z 5

Velmi poutavě napsaný příběh Anny Boleynové. Mohu jen doporučit.

niki-chan
13.10.2016 3 z 5

Příběh byl velmi zajímavý, pro mě úplně jiný pohled na Annu Boleyonovou, než jak ji znám od jiných autorů. Trochu mi vadilo, že její osobní deník byl přerušován dcerou Alžbětou, což bylo místy na škodu. Celkově bych hodnotila 3 a půl *

Ivanule
22.07.2016 4 z 5

Tak další příběh o Anně Boleynové,ale tentokrát po její smrti a také o její dceři Alžbětě.Ráda si přečtu trošku dějin,zajímají mě královské historie,jen je zde přiběh Anny popsán v tajném deníku z jejího pohledu,jde o to,jak moc tohle brát jak pravdivé,jinak velice čtivě napsané:)