Ta jejich věrná láska

Ta jejich věrná láska https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95009/bmid_ta-jejich-verna-laska-p9E-95009.jpg 4 11 11

Dramatický příběh o stálosti a cti zasadila Vlasta Javořická do jí tak důvěrně známého venkovského prostředí na pomezí Čech a Moravy. Strhující děj, hraničící místy s detektivním žánrem, nás zavede do městečka Zvonařova (patrně Studená), do okolních vesnic a na samotu Chaloupky. Tam se zrodila věrná láska Vojtěščina a Jarkova, která přes četná úskalí a překážky nakonec došla svého naplnění.... celý text

Přidat komentář

NymphMaeve
01.09.2022 4 z 5

Další velmi poutavý příběh od Vlasty Javořické, neměla jsem náladu se pouštět do detektivek a tak jsem jako poslední prázdninovou knihu zvolila krátký a velmi smutný příběh. Vojtěška je vdána proti vlastní vůli za hrubiána, přitom však miluje kominíka Jarku. Jejich věrná láska však hory přenáší a i přes utrpení a veškeré nepřízně osudu se dopracovávají ke svému štěstí. Musím říct, že ačkoliv rozsahem krátká kniha, emocemi a zvraty je plná po okraj. Moc se mi líbila, nemohla jsem se odtrhnout a i když jsem tušila, jak to dopadne, stejně jsem měla velkou radost a pocit zadostiučinění. Krásná krátká oddechová kniha.

medlovice
12.08.2018 3 z 5

Dramatický příběh mladičké naivní Vojtěšky a její umíněné matky. Vojtěška zrovna poznala svoji první lásku, když si její ovdovělá matka umínila, že ji provdá. Mladá poslechne , i když je to proti její vůli a vezme si chlapa, který dost pije a pak všechny kolem sebe mlátí. Snatek, který měl zachránit grunt, je omyl a ženské, slabé a hloupé jsou neštastné. I přes velké problémy, kdy Lucký jenom pije a karbaní a dostává statek do dluhů,. přes to všechno má Vojtěška s ním tři děti a nechá sebe mlátit a i ty maličké. Pak po bouřce najdou Luckého mrtvého a vražda se hodí na dobráka Jardu , který Vojtěšku miloval něžnou láskou ale nemohl si ji vzít. Tak se nic nevyšetřuje a jde do basy na 15 let. No a pak umírající hříšník, pravý vrah se dozná a Jardovo jméno je očistěno, konečně si může ctihodnou a stárnoucí Vojtěšku vzít a stihnou i mít dcerušku.
Neradostné čtení a tom, co ženy musely vytrpět, nikdo se jich nezastal, pořád jen co tomu řeknou lidi a lidé se sbíhali. Javořická se v tomto dílku velmi vyžívá v popisu týrání ženy, dost prostoru věnuje utrpení mladé ženy a to moje feministické duše těžce nesla.


kika 13
10.04.2014 2 z 5

Oddechové čtení k odpolední nedělní pohodě.

Štítky knihy

venkovské romány

Autorovy další knížky

Vlasta Javořická
česká, 1890 - 1979
2009  86%Granáty
1998  76%Námluvy
2006  84%Můj život 1. a 2. díl
2005  81%Bez lásky
2001  75%Na Veveřím gruntě