Syn Hamásu

Syn Hamásu https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393764/bmid_syn-hamasu-Fu7-393764.jpg 4 28 7

Čtivá osobní zpověď člověka, kterého vlastní rodina zavrhla a který by se po návratu domů nejspíš nedožil úsvitu, odkrývá nepřekonatelné rozpory palestinského osudu, ztrátu lidskosti plánovačů arabského teroru i jejich protivníků z izraelské bezpečnostní komunity, ale také překvapivou jiskru naděje a přátelství dvou lidí ze znepřátelených stran.... celý text

Přidat komentář

Trana
12.01.2024 5 z 5

Velmi zajímavá sonda do poměrů (včetně historických souvislostí) v Izraeli a vztahů mezi Izraelci a Palestinci z pohledu "prince" Hamásu. Ano, je to psáno z jeho pohledu, ale přesto objektivně. Nemá potřebu na někoho házet špínu nebo si tímto způsobem vyřizovat účty. Je to prostě příběh člověka, který dokáže vidět Izrael z obou stran. A je to tak neuvěřitelný a přesto reálný příběh, že člověka při jeho čtení občas napadá, "jak to vůbec mohl přežít"? Vřele doporučuji nejen knihu, ale i jeho projev v OSN, který dohledatelný na youtube.

Nofar197
27.11.2022 4 z 5

Strhující příběh mladého muže, který ač vyrůstal jako privilegovaný syn jednoho ze zakladatelů teroristické organizace, dokázal se obrátit ke světu zla zády a najít z něj cestu ven.


vendy246
31.08.2020 3 z 5

Zajímavý pohled na věc z palestinské strany. Obsah jasně vede nad formou. Literárně na úrovni páté třídy. Spletité sítě organizací a jejich zájmů na Blízkém východě. S muslimy se nedá z principu dohodnout. Vypravěč Mosab, syn velitele Hamasu konvertoval a utekl do Ameriky. A strašně se dojímal jen sám nad sebou.
Ovšem ten výstup v OSN (na you tube)... wau!:)

evincz
03.06.2020 5 z 5

Musím se přiznat, ze jsem se upřímně bála knížku vubec přečíst. Ale je to jinak, nez to vypada. Velice mě překvapila. Čte se snad sama. Je to velice zajímavý pohled na tuhle těžko rozsouditelnou situaci. A hlavně Zelený princ mi prirostl k srdci. Jsem rada, že jsem tuhle knihu četla a že mi pomohla se zorientovat se kdo, s čím, proč a jak....

IŠ
20.10.2019 4 z 5

Inspirací pro koupi knihy se pro měl stal plamenný výstup Mosaba v OSN. Tak odvážný, drzý a jedinečný. Pochopitelně jsem chtěla vědět, kdo je tento, pro někoho odvážlivec, pro jiné blázen či odpadlík. Kniha se opravdu velmi dobře čte a je příležitostí pro vhled do palestinsko-izraelského konfliktu. Velmi dobře jsou popsány jednotlivé (pro)palestinské organizace. A i když jsem si nedělala iluze o politice a osobních zájmech jejich představitelů, ta krutost s jakou jednají proti vlastním lidem, pro mě byla překvapivá. Výpověď není jednobarevná. Stejně jako celý tento konflikt není černobílý. Kdo se o toto téma zajímá, určitě doporučuji přečíst.

Messilina
25.03.2019 5 z 5

Vřele doporučuji. Opravdu velmi dobře se to četlo.

kyssling
05.02.2019 4 z 5

Knihy jsem se trochu bál, daroval mě ji "opravdový křesťan", naštěstí se spíše nežli o víře jedná o polodokumentární román ohledně palestinsko/židovské otázky. Zajímavé reálie a čtivě sespáno.
Utkvěla mě v paměti stať kde nechá hrdina v podstatě zabít svého "nejlepšího přítele" (i když teroristu), sám prodává v tu chvíli barák a peněz má dost od Šin Betu a amerického zaměstnavatele a říká otci :
'Zrovna volala Sálihova žena. Nemá peníze na jídlo pro děti.' ...
'Ano, ale Sálih byl můj velmi dobrý přítel. Musíme něco udělat hned teď !' ...
'Synu, jak jsem ti řekl, já žádné peníze nemám.'

to spíš vypadá na žida než araba :-)