Švédský jezdec

Švédský jezdec https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13133/mid_svedsky-jezdec-b5N-13133.jpg 5 16 4

Román o vině a trestu, založený na záměně osob, se odehrává na počátku 18. století ve Slezsku.

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Der schwedische Reiter , 1936


více info...

Přidat komentář

braunerova
01.12.2018 4 z 5

Zvláštní kniha. Antikvář jí ocenil na 20,-Kč, začátek byl výborný, v půlce jsem jí málem odložil a za konec bych dal 5*. Komentáře níže se snaží děj nějak zaškatulkovat. Jenže všechny ty příběhy o lásce a zradě, o lupičích nebo o válce by se vešly s bídou na několik stránek. Hlavní hrdina, mladý šlechtic Christian von Tornefeld, se příběhem jen mihne, jeho druh Lapka nemá ani jméno. Příběh je zalidněn alegorickými postavami, duchy a anděly - Pekelný biskup, Zrzavá Líza, Ďábelský baron, Korouhvička a další.

"Jsou to obětní dary našeho milostivého pána. Na ně chcete vztáhnout ruku? Dal je Bohu a ne lidem.
Ne, odpověděl zloděj naprosto klidným tónem. Jen to, co ze svého bohatství dal chudým, dal i Bohu. Všechno ostatní ale dal světu, a já si z toho beru svůj díl."

honajz
08.09.2017 3 z 5

Nějak mne kniha nechytla. A to mám jiné Perutzovy věci rád. Ale tady je zápletka v podstatě vyžvaněna na třetí stránce, a pak jen sledujeme, jak se k ní klopýtavě dostaneme, a jak se dostaneme ke konci. Některé scény (třeba pokus barona zloděje popravit) jsou zbytečně natahované na několik stran, a přitom zbytečně. Jestli tou mystikou byl míněn mlynář, nevím, mně jí tam moc nepřišlo. Spíše to byl v podstatě milostný příběh od určité chvíle. Nějaké náznaky myšlenek na téma hrdinství a zbabělost a nejednoznačnost chování postav (i zloděj může mít ušlechtilé srdce) zde sice jsou, ale přijdou mi tak nějak povrchní.


Blue
02.05.2017 5 z 5

Možná to není plných sto procent, ale čtyři hvězdy by se mi zase zdály málo. Leo Perutz je další z mých objevů ( v tom smyslu, že jsem jej dosud nečetl a příjemně mne překvapil) a Švédský jezdec je ukázkovým příkladem toho, proč tak rád čtu - pro čistou radost z četby, z dobře a inteligentně vyprávěného příběhu. A když se ještě povede pěkně vypointovat...

jardadr
04.02.2013

Útlá knížka přečtená jedním dechem. Krásný příběh. Mohl by z toho být pěkný film.
Perutz ve svých knihách uměl vystihnout atmosféru doby a místa. Je to napůl dobrodružný příběh o lupičích a zbězích a napůl lehce filozofující spis o morálce, neodvratném osudu, o lidských slabostech. Hlavní hrdina se snaží působit dobro a pomáhá si v tom různými prostředky, ale kde jsou hranice, které už nelze překročit?
Perutz spojuje prvky reálné a fantastické, dějem se prolínají pověsti a postavy možná lidské, možná nadpřirozené. Vstupují do něj, mění běh lidských životů. Takřka jakoby byl slyšet jejich výsměch člověčímu pokrytectví a přetvářce.
A ten konec... ten poslední odstavec!

Štítky knihy

německá literatura Slezsko trestné činy vina

Autorovy další knížky

Leo Perutz
rakouská, 1882 - 1957
1990  85%Noc pod Kamenným mostem
1999  90%Švédský jezdec
1998  68%Mistr Posledního soudu
1928  0%Bílé cyklamy
1923  0%Zázrak mangového stromu