Supertajný seznam věcí

Supertajný seznam věcí https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475793/bmid_supertajny-seznam-veci-46D-475793.jpg 4 151 32

Od autora young adult bestselleru Muffin a čaj. Luka je šestnáctiletý kluk, který rád chodí na slackline, poflakuje se s kamarády a dobírá si svoje dvojče Naďu. Aspoň tomu tak bylo donedávna, než se Naďa vážně zranila na skateboardu. Teď je upoutaná na lůžko a na bráchovy blbé vtípky nemá ani trochu náladu. Luka ví, že se Naďa trápí. Kvůli zraněné ruce už nemůže hrát na klavír, který pro ni znamenal všechno. Moc rád by sestře nějak pomohl, ale pravdou je, že v poslední době se trochu odcizili. Zvlášť po tom, co začal Luka před pár lety procházet tranzicí. Jak Luku trápí výčitky, vzpomene si na hru, kterou s Naďou hráli jako malí. Sepsali si tehdy seznam věcí, kterých by rádi docílili v příštích deseti letech. Něco jako „bucket list“, tedy jeho dětinštější a praštěnější verzi. Přidali k němu i dětskou kletbu – pokud ho nesplní, něco zlého se stane. Jenže Luka se tehdy s Naďou hloupě pohádal, a tak tu kletbu na poslední chvíli změnil. Napsal tam, že se něco zlého stane Nadě. Seznam pak zakopali na zahradě a Luka by si na něj býval dávno nevzpomněl. Ve světle nedávných události si však vezme do hlavy, že Nadina nehoda je jeho vina, a rozhodne se seznam splnit. S malou pomocí několika věrných kamarádů, Daniela, Kita a jejich roztomilého štěněte Lumpa...... celý text

Přidat komentář

leny.wood
28.11.2023 4 z 5

Příjemná oddychovka s vtipnými momenty a nenásilným přiblížením života člověka, který prochází tranzicí. Za mě super počin.

Rainbowdreamer
18.07.2023 5 z 5

Tak tohle byla fakt jízda. Nejbláznivější knížka, jakou jsem kdy četl. X-krát jsem se neudržel a musel se nahlas smát v tramvaji, v restauraci, v parku. Jednoduchý, ale originální příběh, patřící do stejné řady mnoha knížek o dětských a klukovských prázdninových dobrodružstvích (viz např. A. Lindren, A. Ransome, M. Twain aj.), ale mnohem humornější. Je to lehký úsměvný letní prázdninový příběh o úplně normálních klukovských dobrodružstvích, které zažívá jeden úplně normální kluk obklopený lidmi, kteří ho milují. Schválně používám slovo "normální", protože kniha odlehčeným způsobem ukazuje, že i trans kluk je úplně stejný jako každý jiný kluk, i když se musí navíc vyrovnávat s některými problémy, které jsou jen jeho. Oceňuji, že autor tyto problémy podává srozumitelně, přístupně a s velkým pochopením, a popisuje je z pohledu kluka, který se připravuje na tranzici. Pro mě bylo důležité, že tyto vážné věci jsou v knize zmiňovány jen jakoby mimochodem, mimo hlavní děj, a mně to tak nenásilnou formou umožnilo dozvědět se víc o této problematice, o které jsem doposud moc nevěděl, ale která je pro některé lidi, kteří se narodili v jiném těle, naprosto zásadní.


lenka0383
29.06.2023 2 z 5

Tak tahle kniha byla absolutně o ničem. Nápad rozhodně zajímavý, ale postavit to jenom na tom... Nevím, no. Nějak mě děj vůbec nezaujal.

Nuttelka
18.04.2023 3 z 5

Kita s Danielem zbožňuju a těšila jsem se na ně, i když jsou jako vedlejší postavy. Ale prostě tohle už není ono, jsem z knihy docela v rozpacích. Ano, pár situací bylo vtipných, Luka je skvělá postava, jen prostě to bylo opravdu jen na totální vypnutí hlavy. A nebo ba co hůř, už prostě stárnu a "omladina" už není pro mě :-)))

RemiBlack
25.02.2023 5 z 5

2023/9
Tohle byla mile jednoduchá, vtipná knížka na jedno odpoledne, a i když jsem s ní dlouho váhala, tak jsem ráda že na ni došlo. :) Muffin a Koláčky mě fakt bavily, ale třeba Oskeruše mě tolik nechytla, tak jsem ráda, že můžu tady zase dát dobrý hodnocení.
Co si budem, asi to není nejhodnotnější literární dílo ever, ale příběh rychle ubíhá, je to vtipné, a postavy jsou super - a na tom mi záleží mnohem víc. Jediné, co mi občas lezlo na nervy, bylo, jak tajnůstkářský Luca byl ohledně celé záležitosti. Kdyby všem řekl, co to dělá, ušetřil by všem zúčastněným (včetně čtenáře) spoustu nervů. Taky těch položek na seznamu bylo chvílemi hodně. Ale zas o čem by to jinak bylo, že? ;) S tím taky souvisí, že Kit a Daniel jsou tady starší a rozumnější (jak v čem), a někdy mi chyběly jejich teenage varianty, které jsem si tak oblíbila.
Teď jsem ale vyčerpala asi všechna 'negativa', a dál můžu jenom chválit.
Přijde mi, že u všech autorových knih mají postavy takový zvláštní mix jmen, ale nějakým záhadným způsobem to pro mě vždycky funguje a přijde mi to cool. A cool mi přijdou i samotné postavy. Klidně bych ocenila i víc setkání s Dominikem nebo Alžbětou. A celkově se mi tohle dost trefilo do humoru, to je taky boží.
Další věc, kterou musím vyzvednout, je lgbt askpekt knihy. Protože i když kniha bezesporu představuje hned několik lgbt témat a postav (kudos!), tak je to všechno začleněné tak... přirozeně? Snažím se asi říct to, že je super, že už se píší i lgbt knihy, které mají zápletku úplně o ničem jiném, a jestli je hlavní hrdina trans nebo ne vcelku jedno. Nebo jako ne 'jedno', ale že už to nemusí být hlavní téma, a je to obyčejná součást knihy asi jako to, že postava pije energeťáky nebo že nesnáší lego.
Ještě se mi fakt hodně líbilo, jak postavy mluví. Ten jazyk středoškoláků mi přišel mnohem míň 'na sílu' než v mnoha jiných knihách. Fakt si dokážu představit, že některé ty věty používám v běžném hovoru. 4,5* :)

kalinkacz
26.12.2022 4 z 5

Já mám Thea a jeho contemporary moc ráda. A mám vždycky hroznou radost, že se setkám znovu s Danielem a Kitem.
Supertajný seznam věcí pracuje s transgender tematikou… Bavily mě postavy i ten netradiční supertajný seznam věcí, u kterého jsem se i nasmála.
Za mě tedy rozhodně ano, byť Muffin a čaj je jen jeden.

Akléda_
05.09.2022 5 z 5

Bála jsem se, abych z Theových contempo knížek nevyrostla. Aby mi to pořád přišlo vtipné a bavilo mě to. Strach byl ale zbytečný! Ani nevíte jak jsem ráda že tomu tak bylo. Bože, jak já si tohle užila! Pokud vám přišlo, že Kit byl totální třeštiprdlo, tak to jste neviděli Luku. Ten je totiž třeštiprdlo na druhou, ale já ho díky tomu tak žrala! To, že si usmyslí že musí splnit svůj dětský bucket list i přes to, co na něm je napsáno bylo prostě boží. Může se to zdát jako jednoduchý námět, ale on se díky tomu dostává do tak vtipných situací, že jsem z něho nemohla. Dost to vylepšoval i jeho nejlepší kamarád, který všechno viděl v nejhorším možném světle a spolu s Lukou byli úžasná dvojice. Nedokážu pochopit, jakto že má nějaká postava tolik šílených nápadů a dokáže být strůjcem tolika vtipných scén. Obzvlášť u ebenových lišek jsem se bavila, to jsem ve vlaku musela na chvíli přestat číst a usilovně se soustředit abych se nesmála jak blázen. Navíc, všichni milovníci Muffina a Koláčků budou uspokojeni, Kit a Dani jsou tu jako vedlejší postavy! To jediné mě asi mrzelo, Luka mě fakt bavil, ale co si budeme Kit a Dani jsou Kit a Dani, mohlo jich být v knize víc. Navíc, Luka je transgender, s čímž autor v knížce také moc hezky pracuje. Není to hlavní téma, ale je tam a je důležité a to mě taky moc bavilo. Ostatní postavy, vztahy mezi nimi, to jak úchvatně se knížka čte, všechno tohle je tu taky. Co si z téhle knížky ale rozhodně budete pamatovat je Luka a ty vtipné situace. Těch je plná celá knížka a já si je fakt užívala, takže pokud hledáte něco svižného a neskutečně trhlého v tom nejlepším slova smyslu, Theovy contempo knížky jsou to nejlepší po čem můžete sáhnout.

AlexandraBane
18.08.2022 5 z 5

Příjemná a oddechová knížka, sice mě nebavila tolik jako Muffin a čaj a Koláčky a spiklenci. Ale byla alespoň sranda

bookbypatrik
04.08.2022 4 z 5

Tohle bylo tak zábavné čtení! Stránkami jsem doslova proletěl, jak mě námět chytil, a bylo skvělé vrátit se do prostředí se známými postavami Daniela a Kita, i když byly tentokrát v příběhu vedlejší. Hlavní hrdina Luka byl ale naprosto boží, díky jeho eskapádám jsem se bavil po celou dobu knihy.

DeKo1996
21.07.2022 3 z 5

Příjemný oddechový příběh, který jsem si užila a u kterého jsem se nasmála.

lucie5636
21.06.2022 4 z 5

Z mého pohledu super oddychovka. Jelikož jsem i já z dvojčat, byl pro mě příběh o to zajímavější. Byla jsem také velmi ráda, že byl v knize zmíněn i Kit s Danielem a dalšími postavy z předchozích děl od autora. Rozhodně doporučuji.

Tebby
16.06.2022 4 z 5

Musím říct, že mě tato knížka nebavila tak, jak třeba knížka Muffin a čaj, kterou naprosto zbožňuji. Šlo hlavně o děj příběhu... Taky mě trochu zamrzelo, že už tam nebyl Kit tak ztřeštěný jako dřív, ale chápu, že musel dospět. Knížka je ale opět psaná velice čtivým stylem, takže s čistým srdcem 4*

Adele02
14.06.2022 4 z 5

Tohle bylo tak správně praštěné. Je z toho cítit veliký posun vpřed, především si cením práce s jazykem, kdy nepřirozené dialogy nahradila přirozená mluva a Luca se vyjadřoval tak, jak se zkrátka současní dospívající vyjadřují. Koncept mě bavil, ačkoli bych pár výhrad k tomu, jak s tím zacházely jiné postavy, měla. Ale celkově to je vskutku milá záležitost. A transgender tematika zakomponovaná skvěle.

Malíček
09.06.2022 4 z 5

Theo Addair je jedním z mála českých autorů, kteří mě zatím nezklamali a pokaždé, když se pustím do jeho další knihy, tak jsou uspokojena všechna moje očekávání. Jeho knihy jsou napsány velmi čtivě, takže stránky utíkají pod rukama jedna báseň.
Příběh v této knize se mi líbil, a i když mi místy přišel trochu "cringe", tak jsem si celkově čtení užila. Knížka je vtipná, má milé hlavní postavy a líbí se mi lehká předvídatelnost, kterou za mě mají všechny autorovy knihy, které jsem doposud četla.
Mohu doporučit zejména na letní odpoledne, kdy člověk nemá nic jiného na práci.

4642
28.03.2022 5 z 5

Nádherná, vtipná i dojemná kniha. Čtení mě moc bavilo. Luca je super kluk, kterého jsem si hned oblíbila. Klidně bych si dala i pokračování!!

HankaHail
25.03.2022 4 z 5

Theo se opět převedl jak skvěle umí psát příběh z pohledu teenagerů. Do příběhu se hned začtete a po celou dobu fandíte a držíte palce Lucovi, aby se mu vše podařilo. Chvílemi byl pro mě příběh až moc bláznivý a střelený, hold už nějaký ten rok, nepatřím do cílovky, této knihy. Jedna věc co mě překvapila byla, že mi chvílemi vadila přítomnost Danniho a Kitta. Jejich postavy trošku narušovali atmosféru knihy. Skvělá reprezentace LGBTQ+ komunity k jeho příběhům, už neodmyslitelně patří a ani zde nezklamal.

LucySmile
21.03.2022 5 z 5

Theo Addair opět nezklamal. Knížka je nádherná, taková pohádka. Postavy jsou úžasné, děj plynulý a bez dramat. Theo zpracoval téma, které jen tak v knize nenajdete a já díky tomu zjistila, jak mlc málo o tomto tématu vím. Takže jsem se i při čtení dozvěděla něco nového... Navíc malá návaznost na Muffin a čaj je skvělý bonus. Hned bych si ji přečetla znovu! Všem moc doporučuju.

em75
20.02.2022 4 z 5

Na knihu jsem se po Muffinech a Koláčcích moc těšila. Tahle je víc ulítlejší. Luca byl fajn, fandila jsem mu a přemýšlela, jak to všechno může zvládnout. Už tak měl průserů až až. Líbila se mi tam spojitost s kluky z prvních knížek. Jen tam na mě bylo moc výrazů, kterým jsem opravdu nerozuměla (a to mám doma 16ti letého kluka). A abych se přiznala, nemyslím to nějak zle, ale já osobně jsem měla velký problém s oslovováním Nix, i když na začátku knihy bylo něco jako varování. Jinak mám z příběhu moc hezký pocit, jen jsem na tuhle knihu asi už moc stará ..

ElikaS
06.02.2022 5 z 5

Muffin a čaj a Koláčky a spiklenci jsem si zamilovala, a tak jsem byla moc ráda, že se opět můžu vrátit do světa Kita a Danniho.
Zmíněné knížky pro mě zůstaly nepřekonané, ale i tak jsem si knížku moc užila, a to i přestože už dávno nepatřím mezi cílovou kategorii. To se projevilo i na tom, že jsem některé výrazy musela googlit :-D
Knížka pro mě měla stejnou atmosféru jako Muffin a čaj a po dočtení mi zůstal úsměv na tváři. Příběh je milý, něžný, oddechový a pobaví.
Luka byl fajn a líbilo se mi, že místo romantické linky, jsme řešily sourozence. Pobavil i Dominik a samozřejmě jsem si užila Danniho a Kita v roli vejdlejších postav.
Hned po dočtení mám sto chutí dát si rereading příběhu Danniho a Kita :-)

Lenka2533
04.02.2022 5 z 5

Konečně se mi dostala do rukou! Muffin a čaj je jedna z mých nejoblíbenějších knih, takže jsem věděla, že tohle si musím přečíst! A bylo to boží! Theo má naprosto skvělý styl psaní. Knížka mě bavila od začátku do konce. Opravdu milé čtení :)