Studna osamění

Studna osamění https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12008/bmid_studna-osameni-ezs-12008.jpg 4 243 57

Slavný román anglické autorky sugestivně líčí duševní osamělost a izolaci inteligentní a citlivé lesbicky založené dívky na počátku 20. století. Ani zázemí bohatého domova, vzdělání, literární úspěch či vojenské vyznamenání neuchránilo hrdinku před nepochopením, výsměchem a odsouzením konvencemi spoutané společnosti. Poprvé v anglické literatuře se autorka dotkla ožehavého problému ve snaze upozornit na právo těchto vyděděnců na plnohodnotnou existenci. Přes určitý sentimentální pohled na tento problém nelze autorce upřít vypravěčské umění, kterým dokázala vylíčit anglický venkov před 1. svět. válkou, spojeneckou frontou ve Francii za války a složitou psychiku homosexuálních jedinců.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Well of Loneliness , 1928


více info...

Přidat komentář

Radimka
30.09.2023 5 z 5

(SPOILER) Posloucháno na ČR - bylo to skvělý, silný příběh o lesbické lásce napsaný na začátku minulého století s takovou přímočarostí, že i dneska by to bylo vostrý. Příběh morálky, přetvářky a opravdový lásky, kdy spisovatelka opustí svou milou, aby jí ušetřila stejného opovržení, které zažívá sama

Zemlja
30.08.2023 4 z 5

Už docela dávno napsaná taková kniha o lesbě. Překvapení. I když byla dobře situovaná, neměla moc šancí na spokojený život. Těžké. Povinnost vůči todině, předstírání.


sajanka
27.07.2023 4 z 5

Toto je další z knih, ke které se vracím. Velmi dobrá a na svou dobu odvážná kniha o lesbičce Štěpě, jejích zmatcích, boji sama se sebou...

jaroiva
21.04.2023 3 z 5

Na svou dobu byla kniha asi pokroková, dneska mě ale moc nebavila. Spíš depresivní téma. Kousky homofobie to z koutů mé povahy nevyhnalo.

Disk
04.04.2023 5 z 5

Proslulý román Radclyffe Hall Studna osamění patří právem ke klenotům moderní britské literatury. Přestože kniha za Lamanšským průlivem vyšla poprvé před téměř sto lety, příběh Štěpy Gordonové o jejím sebeobjevování a vyrovnání s její lesbickou orientací i dnes patří k základům queer literatury a udivuje svou překvapivou nadčasovostí, byť dnes žijeme v jiné časové rovině a jako queer lidé máme dnes více možností seberealizace než Štěpa a její tehdejší vrstevnice.. Kniha samozřejmě ve své době vzbudila skandál podobně jako třeba Milenec lady Chatterleyové od Davida Herberta Lawrence, nic to ale nemění na tom, že jde o mistrovské dílo, které si i dnes zaslouží svou pozornost. Proto je poněkud udivující, že se Studna osamění ještě nedočkala nového uměleckého překladu. Dosvadní "klasické" přetlumočení Vladimíra Vendyše ze 30. let minulého století zkrátka už nestačí a je potřeba nového překladu. Ostatně nově přeložené verze se dočkal zmíněný Milenec lady Chatterleyové v provedení Petry Martínkové a samotnému románu to nesmírně pomohlo. Snad se nového přetlumočení dočká brzy i Štěpa Gordonová a její životní příběh bude nadále oslovovat nové generace nejen queer čtenářů a čtenářek.

Filomena1961
22.02.2023 5 z 5

Základním tématem románu Studna osamění je odlišná sexuální orientace Štěpy Gordonové - hlavní hrdinky. Výjimečná kniha, která popisuje, čím vším si musela Štěpa projít v době, kdy tento problém byl tabuizován. V románu jsou vykresleny mezilidské vztahy, psychologie osobnosti a osamělost Štěpy. Příběh se mi líbil a nejen to, vedl k mě k zamyšlení, nadčasová kniha.

666Jitka
21.02.2023 4 z 5

Velice silný příběh zabývající se lesbickou láskou, která v době, kdy byl román napsán, byla pro "normální" společnost tabu. Velice dobře propracované téma, jak z hlediska hlavní hrdinky, která je v knize vylíčena jako velice citlivý, čestný a morálně silný jedinec, tak i z hlediska většinové, pokrytecké a "bezúhonné" společnosti, která ve své době brala vztah dvou žen jako něco nepřípustného a odporného. Toto slavné dílo na mě udělalo velký dojem.

Belanna
28.08.2022 5 z 5

Poutavý, ale hodně smutný příběh. Čtla jsem jí v době, kdy bylo v naší společnosti toto téma stále ještě poměrně tabu. Přesto na mě knížka udělala velký dojem, zvláště jazyk, jakým je psaná.

Miranda
04.06.2022 5 z 5

Knihu jsem četla několik měsíců. Četla se mi velice těžko, zvlášť proto, že to byl zmar nad zmar. Tolik neštěstí a nespravedlnosti, které se s množstvím přečtěných stránek nijak nezlehčuje, mi moc dobře nedělalo. Neříkám, že nechápu, o čem kniha je a že bych snad očekávala zamilovanou romanci, jen tolik stupňujících se hrůz bylo přeci jen příliš a ani těch pár osamělých stránek štěstí mi naději nevrátilo. V roce 1928 napsat takovou knihu, to muselo být něco, pochybuji, že v témže roce byla vydána podobná. Jsem moc ráda, že doufejme spoustě lidí otevřela oči a že těm, kteří se v jejích hrdinech poznali, pomohla v nejtěžších chvílích. Závěrem jen můžu přidat trochu úlevy nad tím, že lidé, kteří své city směřují jiným směrem už nejsou naší společností tak opovrhováni, a nejsou nuceni schovávat se po pochybných putykách a zapíjet svůj žal a úděl a trápit se nepochopením sebe samého, jako spousta hrdinů této knihy. A nejen v téhle oblasti, ve všech lidských vztazích platí "svůj ke svému" a to není žádné opovrhování nebo odsouvání někam jinam. Člověku je vážně lépe s lidmi, kteří jej chápou a berou jej takového jaký je.

zdenaR
17.08.2021 5 z 5

Po mnoha letech jsem se vrátila ke knize, a to v její audioverzi a byla jsem nadšená.
Již kdysi (a to už bude dobrých 40 let) na mně příběh udělal silný dojem, i když tehdy ještě nebylo tak obvyklé otevřeně o těchto věcech hovořit. Tím spíše je obdivuhodné, že to autorka dokázala udělat již před sto lety.
Není to jenom příběh o lesbickém založení, ale hlavně o lásce a obětavosti.

zapina
12.04.2021 2 z 5

Knihu jsem poprvé zkoušela číst, když mi bylo náct. Usoudila jsem však, že na ní ještě nemám věk a odložila jsem ji. Když jsem si konečně řekla, že na ni již věk mám, tak během čtení mi došlo, že po tom, co jsem si v posledních letech prožila, mě kniha dostává do stavů, které mi nejsou příjemné. Celá kniha na mě působí velmi smutně a ponuře. Nenašla jsem ani kousek, kde by bylo aspoň trochu radosti. Možná, kdybych četla knihu v mezidobí, měla bych z ní lepší pocit. Na svou dobu je kniha geniální. Určitě ve své době byla přelomová a je úžasné, že měl někdo takovou odvahu, ji napsat. Co měla říct, tak řekla. Jsem ráda, že v dnešní době toto téma není trestné či tak velké tabu. Ačkoliv je mezi námi bohužel stále dost netolerantních lidí. Určitě doporučuji přečíst.

veverkaVv
10.04.2021 5 z 5

Ke knížce jsem se vrátila po několika letech a znovu mě uchvátila. Ta bezmoc ze života, ale hlavně nepochopení ze strany nejbližších je velmi bolestivé. Samozřejmě, že dnešní svět je jiný, snad více tolerantní, ale i dnes to někteří lidé v našem "pokrokovém" světě nemají lehké.

Patricie219
02.04.2021 5 z 5

Tato kniha mě hodně zasáhla. Četla jsem ji v době, kdy jsem prožívala stejné duševní osamocení jako hlavní postava. Stejná bolest ze ztráty otce a nepochopení okolí. Paradoxně jsem poznala svou první lesbickou kamarádku Štěpánu..zkratka hodně zvláštní propojení s knihou..

Allla9
13.03.2021 5 z 5

Krásný květnatý jazyk. Úžasné popisy přírody a hlavně hluboké vcítění se do Štěpy. Do jejího nitra, do pocitů a jednání. Dětstvím dívky ji provází hlavně její otec. On cítí to, co si Štěpa uvědomí až jako dospělá. Je lesba a život se s ní nemazlí. Tuto knížku nelze číst rychle. Autorka vás nutí si vychutnávat každou stránku.

cedos
26.01.2021 5 z 5

Další návrat ke knize se čtenářskou výzvou. Pravda je, že tuhle knihu jsem poprvé četla někdy v roce 1972 a velmi mě ovlivnila. Bylo to v době, kdy se vytvářely mé názory a postoje, respekt a tolerance k druhým. I díky této knize se i po těch dlouhých letech snažím druhým naslouchat, ctít jejich pocity a názory a to i tehdy, když nejsou totožné s tím co si myslím já. Skvělá a nadčasová kniha.

RMarkéta
24.07.2020 5 z 5

Při čtení jsem se nemohla zbavit dojmu, že má kniha nejméně o sto stran více. Četla jsem pomalu, ale zase jsem o ní mohla přemýšlet a to mi dalo mnohem víc, než kdybych si zhltla na jedno posezení. Je to nadčasový příběh s pěkně rozehranou psychologií. To přidává ději na síle. Za ten čas od vydání knihy se toho moc nezměnilo. Společnost je pořád stejná. Slyšela jsem i jako rozhlasovou hru s Vilmou Cibulkovou a Petrou Špalkovou.

Imor
04.06.2020 4 z 5

Tak já nevím - některé pasáže, byť zdlouhavě popisné mi nevadily, některé naopak nudily a některé pohladily na duši. Jedno je jisté, že tato kniha bude ta, na jejíž příběh nezapomenu.

Katka2382
27.05.2020 5 z 5

Tuhle krásnou knihu jsem četla jako mlaďounká holčina(takže fakt dávno).A nejvíc mi v mysli zůstal popis lásky jejích rodičů.

gabriela-r
04.05.2020 4 z 5

Moje prvni knizka na tema homosexuality. Nemusela by byt tak rozvlacna, ale jinak to bylo zajimave pocteni o vnimani tohoto tematu v dobe 1.svetove valky.

martunka
12.03.2020 5 z 5

Na tuhle knihu jsem přišla při četbě jiné knihy. A tam jsem se dozvěděla, že v době, kdy byla tato kniha vydaná, vzbudila ve společnosti velké pohoršení. Tak jsem byla hodně zvědavá. Ano uznávám, že v roce 1931 byl tento příběh brán jako skandální.
Mně se moc líbil. Je plný citů, smutku a lásky.