Straka v říši entropie

Straka v říši entropie https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45763/bmid_straka-v-risi-entropie-4Lw-45763.jpg 4 291 54

Straka v říši entropie jsou bajky pro dospělé i děti. Zvířata v nich luští záhady existence a fungování světa. Zjistíme, proč se hroch udrží na vodní hladině i proč někteří samci nepohrdnou samičkou z igelitu. Jak lišky prochází krizí středního věku a kdo všechno chce být ideálem krásy. Proč nemá smysl bojovat proti nepořádku a jak zatočit s jezevcem notorikem. Jak může notorik pád ze schodů omluvit zakřivením časoprostoru a že i myši mají určitý názor na kvantovou neurčitost. Vzrušující témata podstaty vesmíru, která jinak bývají pro laika příliš složitá, jsou v této knize podána lehce, jakoby mimochodem. Kniha humornou formou přibližuje klasické fyzikální zákony, které pochopí malé děti, ale dotýká se i náročných témat fyziky moderní doby, určené starším dětem a dospělým. Vhodná je pro rodiče, kteří čtou dětem, ale současně hledají i knihu pro sebe. Zaujme také čtenáře, které fyzika nezajímá, nebo z ní mají dokonce strach – ti najdou především grotesku, jejíž hrdinové po cestě vědy docházejí k filosofii.... celý text

Přidat komentář

PFP
15.12.2022 5 z 5

Jako dospělákovi (fyzika naposledy na ZŠ) se mi líbila. Stejně tak mému 11letému synovi. Mladším dětem bych to asi nedávala. Zkoušela jsem mu ji "podstrčit" již dřív, ale ten správný čas byl až teď.

terezka199
12.07.2022 5 z 5

Dobre, poucne :)


Souteska
08.05.2022 4 z 5

Nápad přiblížit fyziku laikovi přes beletrii je super.
Příběhy jsem četla sama, ne dětem, jako oddychovku a dostudovávala jsem si přitom se strejdou guglem své fyzikální mezery v tématech, o kterých se v bajkách píše.
Ale nejsem si jistá, jestli příběhy doporučit dětem nebo dospělým. Možná je to pro čtenáře věkově mezitím, pro starší děti, které už nějakou fyziku mají v hlavě. Menší děti to nedají, leda by rodič vypustil některé popisné fyzikální pasáže. Čtu dětem 5 a 7 let knížky i pro starší, ale tuhle bych jim tedy nechala na později, je tam hodně narážek a myslím, že by nás to vysvětlování ve čtení brzdilo. Obzvlášť, pokud vaše děti nad vším přemýšlí:-)
Já byla spokojená a líbil se mi i autorčin styl psaní, jazyk i informační hodnotu považuji za přínos knihy, příběhy spíše jako kolorit k té fyzice a oddychovka. Ale tak to asi mělo být, ne? Bajky nemívají nějaký převratný příběh, takže já v tom vlastně našla vše, co jsem v tom hledala:-)

Alethea_k
29.01.2022 2 z 5

Nápad, jak podat fyziku jinak asi cením, ale teda provedení silně pokulhávalo. Jako dospělý člověk se znalostí středoškolské fyziky jsem si musela občas někde přečíst to "odbornější" shrnutí, abych pochopila celek. V jiných mi zas přišlo, že ta zvířata jsou tam jen proto, aby zopakovala nějakou poučku vyučujícího.
Příběhy jako takové bizár, nevěděla jsem, jestli se smát, nebo brečet. Fakt za mě ne. A mrzí mě to, protože autorčinu druhou knížku Maličkost jsem četla a byla jsem na střední nadšená. Škoda.

Pablo7
09.05.2021 3 z 5

Nápad podat fyziku nejen dětem zábavnou formou je dobrý, ale to provedení není perfektní. Některé bajky obsahují vtípky pro dospělé, které děti neocení a naopak některé věci asi neocení dospělí. Zkrátka mě to úplně nechytlo.

kramver
03.05.2021 3 z 5

Originální bajky, které nejsou tak úplně vhodné pro malé děti, na to je tam trochu víc dospěláckých narážek . Knihu jsem přečetla za chvlilku. oceňuji nápad i vtipnost některých bajek, ale rychle jsem na ni zapomněla. Doufám, že jsem nezapomněla všechny fyzikální zákony, které se snaží autorka hravou formou vysvětlit a v pravý čas mi bajky vytanou na mysli, až je budu potřebovat :-)

rencovav
12.02.2021 4 z 5

Krásná knížka, povídky vhodné jak pro děti, tak pro dospělé. Já a fyzika jsme si nikdy moc nerozuměly, ale tyhle příběhy se pochopit dají a navíc jo, fyzika je opravdu všude (ale stejně tak i všechny jiné vědy, že). Nedokážu samozřejmě posoudit faktickou přesnost, mnozí si stěžují, že je to moc zjednodušené, ale popravdě mi přijde lepší rozumět něčemu aspoň základně, ale skutečně, než se učit vzorečky a teorie, které nejste pak schopni sami vysvětlit. Takže možná to není vhodná knížka pro fyziky, ale pro takové laiky jako jsem já, je to asi ten nejlepší způsob, jak se dostat k fyzice.

rencovav
10.02.2021 4 z 5

Krásná knížka, povídky vhodné jak pro děti, tak pro dospělé. Já a fyzika jsme si nikdy moc nerozuměly, ale tyhle příběhy se pochopit dají a navíc jo, fyzika je opravdu všude (ale stejně tak i všechny jiné vědy, že). Nedokážu samozřejmě posoudit faktickou přesnost, mnozí si stěžují, že je to moc zjednodušené, ale popravdě mi přijde lepší rozumět něčemu aspoň základně, ale skutečně, než se učit vzorečky a teorie, které nejste pak schopni sami vysvětlit. Takže možná to není vhodná knížka pro fyziky, ale pro takové laiky jako jsem já, je to asi ten nejlepší způsob, jak se dostat k fyzice.

pige
04.02.2021 5 z 5

Skvělé zpracování fyzikálních zákonů. Někdy základních a jasných, někdy těch, které nebyly objasněny ani vědci.

Určitě vhodné pro malého dětského čtenáře - vše je vypraveno jako pohádka, což je pro děti srozumitelné.
Starší už popisované zákony zná, ale jistě ho upoutá zábavná forma vysvětlení a popisu.
Dovysvětlení od dospělých nebude ani potřeba.
A jistě si knihu oblíbí i dospělí. Přeci jen nejsem všichni vědečtí fyzikové.

Knihu bych doporučila dospělým nejen kvůli fyzikálním zákonům, ale především pro příběhy ze života. Mnohdy se bojíme změn, ale jak ukazuje tato kniha, přinesou nám mnoho dobrého a mohly by být řešením těžké životní situace.

trudoš
21.01.2021 4 z 5

Perfektní kniha pro děti, které jsou fascinovány přírodními vědami a nebojí se je zkoumat. Formou devíti humorných bajek má čtenář možnost seznámit se s hydrostatikou, termodynamikou, entropií, setrvačností, kvantovou mechanikou, elektrostatikou, gravitací či teorií relativity, superstrun a vůbec všeho. Samozřejmě nejde o publikaci, jež by vám pomohla dotyčnou látku komplexně pochopit a obratem z ní maturovat, ovšem pro základní představu v čem spočívá jádro pudla, to bohatě stačí. Markéta Baňková je rukou otevírající dveře do neznáma a už je jen na rodičích a učitelích, zdali tou fascinující říší divů své malé génie dokážou provést.
Nejde o úplně snadné čtení a snaha autorky celou věc odlehčit skrze komickou povahu mezilidských vztahů asi ne u všech padne na úrodnou půdu, ale za mě naprostá spokojenost. Ono podobných titulů v knihkupectvích moc nenaleznete, navíc titulů, které by kvůli neodbornému překladu nechybovaly v základních pojmech. Takže za každý podobný přírůstek jsem jen rád.

Vesmich
05.01.2021 5 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu a neprohloupila! Je to načtené parádně! Dobře jsem se bavila, jak se dá fyzika taky učit a některé filozofické přesahy byly velmi nápadité. Poradna slípky Jarmily je originálním přenesením fyzikálního jevu do mezilidských vztahů.

Dorota09
16.06.2020 4 z 5

Kniha se mi líbila. Byla vtipná a líbilo se mi, že to vysvětlovala zvířata která se snažila dělat různé pokusy a podobně, díky tomu jsem to lépe pochopila.

mojimir586
28.01.2020 2 z 5

Tak nějak jsem nepobral pro koho je kniha určena. Pro malé děti mi text připadá poměrně složitý, pro větší zase dost infantilní. Přiblížit dětem svět fyziky formou bajek je skvělý nápad, ale mám pocit, jakoby se autorka sama ve vlastním bohulibém záměru tak trochu ztratila.

Lucii_Ami
27.12.2019 4 z 5

Knihu jsem původě koupila pro dědu, který miluje fyziku, poté jsem se ale začetla já a usoudila jsem, že si knihu ponechám pro svoje děti. Kniha vtipně podává známé fyzikální zákony, bohužel trošku složitě. I já jako starší jsem měla někdy problém pochopit, jak je to napsané (i když ty zákony znám). Nedovedu si představit, že tuto knihu čtu svému například 5 letému dítěti.
Co ale musím knize vynachválit je dospělácký humor, například že sameček je někdy rád, když samička mlčí (to mě velmi pobavilo).
Knihu doporučuji těm, které nebaví obyčejné pohádky.

JPBelmondo
09.09.2019 3 z 5

Díky příběhům z říše zvířat, knížka velmi vtipně a roztomile vysvětluje i přibližuje základní zákony fyziky nejen dětem, ale i dospělým. Ať už jste odpůrce fyziky či absolutní laik, třeba proto, že vás to ve škole nebavilo, protože vám to neuměli vysvětlit, tak toto pochopí snad každý. Ať už se jedná o Archimédův zákon, termodynamiku, teorii relativity, gravitaci atd.

jaroiva
09.06.2019 3 z 5

Knížka se mi poměrně líbila. Vzhledem k tomu, že ráda poslouchám audioverze, dívala jsem se i na tu a uvažovala o koupi. Ale zdálo se mi, že audiokniha je nějak krátká co do času... Ona je sice knížka krátká, ale ne až tak...
A tak - po nějakém pátrání - jsem zjistila, že audiokniha obsahuje jen 4 z 9 bajek, aniž by to bylo třeba na audiotéce zmíněno.
Pochvala audiolibrixu, kde aspoň přiznávají, že jde o zkrácenou verzi.
Sehnala jsem si tedy plnou verzi - prostě knížku :) - a přečetla si všechny povídky.
A nejvíc se mi líbila samotná "Straka v říši entropie". Alespoň titulní bajku mohli do audioknihy tedy zahrnout, když už...
Taky Schrödingerova kočka je pro mě oblíbené téma, proto i "Jistota v životě myši" by mě mrzela, kdybych ji nepřečetla.
Posluchače tedy tímto varuji: Audiokniha Straka v říši entropie by se měla jmenovat spíš Půl straky v říši entropie.

BabunkaCZ1
22.03.2019 5 z 5

Kniha mě zaujala protože je velice vtipná a poučná

alv5
22.03.2019 3 z 5

Námět není špatný, nicméně od půlky jsem měl pocit, jako kdyby si autorka potřebovala postěžovat na muže (což samozřejmě jako muž těžce nesu ????) . Musel jsem knihu na pár desítek minut odložit a přemluvit se k tomu, abych pokračoval. Bohužel ten nepříjemný pocit pak zůstal až do konce knihy a už jsem si ji tolik neužil.

ladyka
26.11.2018 3 z 5

Z knížky mám smíšené pocity. Cením nápad a snahu osvětlit fyzikální zákony dětem, ale jsem rozpačitá z toho pojetí - prvních pár bajek působilo nadějně a vzbudilo zvídavost, ale postupně bohužel bajky jaksi zhořkly. Mnohé nám (mně i mým dětem) nepřišly ani vtipné ani srozumitelné. Celou knihu hodnotím jako rádoby zajímavou a lehce v křeči. Možná stačilo trochu ubrat a tolik se nesnažit. I tak dávám slabší 3* za originální nápad a snahu.

Holumar
24.10.2018 5 z 5

Od táty mám základy fyziky dobře vryté a přesto mě tato nebo možná právě proto tato kniha hodně bavila a i obohatila o nové informace

Štítky knihy

bajky pro děti fyzika Magnesia Litera

Autorovy další knížky

Markéta Baňková
česká, 1969
2010  73%Straka v říši entropie
2015  58%Maličkost

Kniha Straka v říši entropie je v

Právě čtených7x
Přečtených428x
Čtenářské výzvě95x
Doporučených22x
Knihotéce124x
Chystám se číst147x
Chci si koupit21x
dalších seznamech5x