Storočí

Storočí https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519975/bmid_storoci-653bf29d4fdc2.jpg 4 76 21

Storočí série

1. díl

Vítejte na Storočí. Jednou za sto let se na souostroví Světlozory konají smrtelně nebezpečné hry. Vládci šesti říší jsou pozváni, aby proti sobě bojovali a dostali tak šanci zlomit kletbu, která po staletí sužuje jejich kraj. Každou z říší sužuje jiné, zcela jedinečné prokletí. Každý z vladařů něco skrývá. A každá kletba je zlomyslně krutá. Aby je mohli zlomit, musí jeden z vladařů zemřít. Isla je mladou vládkyní. Aby přežila, bude muset podvádět, lhát a zradit. I když jí cestu zkomplikuje láska... Doporučený věk 15+... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

Lightlark , 2022


více info...

Přidat komentář

Mišulka331996
předevčírem 5 z 5

Upřímně mě nalákala obálka, která je prostě nádherná. Dejte k tomu červenou ořízku a já si to prostě koupím .. no vlastně mi jí koupil přítel, ale ... Mě se to líbilo. Příjemné oddychové čtení, magie, tajemství, špetka romantiky a je to prostě super čtení na dva večery. Těším se moc na další díl a snad i s ořízkou. Tohle v knihovně potřebujeme všichni. :)

Marry123
19.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Upřímně nic jsem od téhle cihličky neočekávala a bylo to dobře (jako vždy). :D I když mě to ze začátku přišlo všechno takové zvláštní, chaotické, nesmyslné a naivní postupně to dostávalo tvary a smysl. Co si budeme na Celeste mi od začátku něco strašně smrdělo, a "potěšilo" mě že se to nakonec potvrdilo. Grim, přes veškerou snahu o pochopení toho co udělal a co zamýšlel mě strašně zklamal. Isla byla pro mě jak na houpačce, občas jsem si říkala jak je pitomá ale vlastně ve finále jsem jí fakt fandila a je prostě skvělá. A v neposlední řadě Oro, pfu, ať působil jak působil, tady je on volba číslo jedna a Grimovi nesahá po kotníky. Těžko říct jestli to tak zůstane nebo se autorka rozhodne ještě Isle (a i nám) zamotat hlavu a všechno nějak změnit nebo ne. Smekám klobouček a Amen :)


nonameperson04
17.04.2024 3 z 5

Byla jsem celkem zklamaná, přestože jsem šla do knihy s otevřenou hlavou. Bohužel mi to přišlo zvláštní, ale ve výsledku se to nečetlo špatně. Takže za mě průměr. Ten konec mě překvapil, většinou se mi stává, že konce aspoň z části odhadnu, ale tady se to nestalo.

paja0903
03.04.2024 odpad!

Zarčínám mít pocit, že Tik Tok svým způsobem ničí knižní komunitu..Co to ku**va zase bylo za blábol? Jak už to někdo psal:

Anotace neodpovídá obsahu. Přirovnání k Hunger Games

A proš k tomu sakra Marie Lu napsala přitovnání. Zrovna ona? Prosím ne.
.
Vždyt to psalo dítě. Možná dvě děti když ona má dvojče... Děty co mají bohatý rodiče a já nevím co ještě a moc touží být ve stopách rodičů
Sakra, otec Keith Pierson Toyota to zařídil dost dobře...

pardon knihu nemohu hodnotit...toto je shit ne kniha

betysek4
02.04.2024 4 z 5

Od knihy jsem neměla velká očekávání, jelikož jsem na instagramu četla rozporuplné reakce, ale nakonec jsem byla příjemně překvapená. Jedná se spíše o nenáročnou knihu, která zpříjemní odpoledne, a i když děj není nijak originální, celkový dojem z knihy je velice pozitivní. Určitě si přečtu druhý díl a těším se na další knihy od autorky.

Rodaw
11.02.2024 3 z 5

STOROČÍ
Hodnocení Knihánkova: 3 hvězdy

Napřed jsem z knížky byla nadšená, vtáhla mě a nutila mě číst dál a dál a dál. Taková temná pohádka a za mě velké wow. Jenže bohužel, jak se děj rozjížděl, bavilo mě to míň a míň a míň. Čekala jsem drsné hry (alá Hunger games, škoda toho přirovnání - knize to za mě velmi ublížilo), přišla spíš magie a vztahy... Některé momenty dokázaly překvapit a přišly i určité zvraty (to mě bavilo), ale celkově za mě spíš průměr, na který rychle zapomenu a do dalších dílů se pravděpodobně pouštět nebudu. :)

kneslova
08.02.2024 5 z 5

Dobrý námět , čte se dobře , slabších 5 hvězd

stejfina
30.01.2024 4 z 5

Kniha se mi četla velice hezky, děj od začátku plynul v celkem svižném tempu. Skvělý nápad, který byl za mě nesprávně přirovnán k HG. K dokonalosti chybí například to, že autorka mohla o trochu více propracovat jednotlivé postavy, jak vizuálně, tak charakterově. Alex Aster má potenciál a myslím, že nám má do budoucna co nabídnout.

NicaCola
22.01.2024 5 z 5

Jedna z nejlepších knih, kterou jsem za posledních několik let četla.
Celá recenze na mém bookstagramu: @nicacola_knihy

Karlík27
17.01.2024 5 z 5

Tahle kniha mě bavila ale rozhodně bych ji nepřirovnala k Hunger Games.

tyrkysoveknihy
15.01.2024 2 z 5

Storočí je taková malinká sbírka failů. Mohlo to být vážně super, ale upřímně řečeno tohle prostě byla jen průměrná YA fantasy, která měla jen směšně velký hype a dost nepřesnou reklamu. Hele, Maasová třeba taky frčí na překombinované “over the top vlně, ale dokáže ve vás vzbudit emoce, lásku k postavám a celkově k tomu příběhu. Alex Aster se tohle u mě bohužel celkem brutálně nepodařilo. Zamotala to autorka dost, ale chtělo to víc propracovat, mít pro věci důvod a taky přimět člověka, aby mu na něčem z toho ve finále záleželo.

- Slibný začátek. To jsem byla natěšená a zvědavá. Snažila jsem se do toho jít bez předsudků.

- Anotace neodpovídá obsahu. Přirovnání k Hunger Games je totálně mimo.

- Emočně to nefunguje. Emoční efekt NULA. Bylo mi to všechno naprosto fuk.

- Nedotažený. Nevyužitý potenciál. Neoriginální názvy. Věci, co jsou tam prostě jen PROTO. Větší smysl člověk nemůže čekat.

- Předvídatelné až hanba. Průhledné plot twisty ve snaze šokovat. Padoucha jsem věděla tak na 50-60%.

- Ploché postavy + odškrtáváme kolonky.

Šablonovitej badboy, kterej možná říká ty správné věci, ale emoční efekt nula, nula, prd.

Hrdinka dělá blbiny, moc se na věci fixuje a není schopna přemýšlet a analyzovat. Všechno jí musí říct a vysvětlit někdo jinej.

Nekonzistentnost. Isla porazí v boji super schopného chlapa, ale sama vylekaně padá z balkonu nebo odkud.

- Styl psaní (poznámka: nakonec jsem četla v AJ, takže snad tohle máte v překladu o něco lepší) by potřeboval podrobnější editaci.

- Autorka se děsně opakuje. A to nejen v připomínání faktů, ale i ten děj byl pak repetitivní.

- Některé věci do sebe i zapadnou, ale je to na mě celý takový děsně umělý, překombinovaný a ke všemu i dost ujetý.

Zrecenzováno ve spolupráci s knihkupectvím Luxor a společností Euromedia

RužovýKaktus24
12.01.2024 3 z 5

(SPOILER) Hrozně mě štve dávat téhle knize tak nízký hodnocení, jelikož jsem se na ni fakt těšila, navíc byla nejednou přirovnávaná k mým milovaným HG, takže volba byla jasná, ale..
Knížka těch ale trochu má, a pár bych jich tu chtěla vytáhnout..

Postavy se mi zdály strašně jednoduché, chovaly se podle zarytých YA klišé: (ne)dokonalá hlavní hrdinka s (ne)objevenými schopnostmi, její sokyně, nezajímavá nejlepší kámoška hrdinky, dva vrcholy milostného trojúhelníku, a..zapomněla jsem na někoho? Jo, ještě na..chudáka Azula, kterej byl jen do počtu, a všichni na něj zapomínali stejně jako já. (Ale cením LGBTQ zmínku)

Dál bych zmínila psaní a celkový ten svět. Popisy míst..nemastný neslaný, a to je strašná škoda, protože ten svět zněl tak zajímavě, ale nedokázala jsem si nic pořádně představit, čekala bych, že když se hrdinka dost pohybovala z ostrova na ostrov, tak že dostaneme barvitější popisy, něco o jednotlivých kulturách, zvycích, ale nic takového jsem se..nedočkala. Mapa toho světa by taky neuškodila. Jako celek se mi to zdálo mdlé.
Bylo tam taky dost náhod a nelogičností, ale můj osobní favorit je scéna, kdy Isla padá ze skály (která je úplně hladká a nejsou v ní úchyty) a tak do tý skály zabodne dýku? Co? Jak to jako jde? Při volným pádu? A do tvrdý skály dýku? (Prosím potřebuju to vysvětlit) A jako blesk z čistýho nebe tam zrovna jsou..jo, úchyty. A takovejch náhod je tam spousty.

Abych jen nehejtila, tak knížka není odpad, to nikdy, dalo se to číst a mělo to i fajn zvrat (i když byl trošku předvídatelný) a zápletku, rozhodně si to svoje příznivce najde, protože je to pořád docela oddechová a fajn fantasy. Z postav bych ještě vyzdvihla Celeste a Grima. (jo tak se fakt jmenuje, ale například jméno krále, který vládne slunci a umí pozlacovat se zase jmenuje Oro, což španělsky znamená Zlato :D Jména v této knize byla fakt vcelku legrační).
Za zmínku také stojí moc krásná obálka :).
Podtrženo sečteno, autorka si vyvařila 3/5. Druhý díl si asi nechám ujít, ale její budoucí tvorbě bych určitě ještě dala šanci :).

Doporučuju pro tak: 11-13 let

Tereziee
05.01.2024 5 z 5

Od Storočí jsem čekala hodně a musím říct, že kniha maximálně dostála mým očekáváním. Za mě je rozhodně velká marketingová chyba, že je kniha přirovnávána k Hunger Games. S HG má kniha společného minimum a možná proto některé čtenáře tolik zmátla. Ano, odehrávají se zde hry, ve kterých by měl jeden vládce zemřít, ale to je tak jediná podobnost. Hry samotné jsou upozaděné a jde spíš o psychologické taktizování. Kniha plyne velmi svižně a hlavní hrdinku jsem si hned oblíbila. Samozřejmě nesmí chybět milostná linka, která mě tady velmi bavila. Celou knihu jsem si ale pořád říkala, je to dobrý ale tak na 4 hvězdičky a pak bum, prásk - plot twist jako kráva a já zůstala s otevřenou pusou. Finále bylo grandiózní a vyvolalo samozřejmě spoustu otazníků. Takže už aby byl druhý díl. Čekání bude ale podle všeho dlouhé. Storočí jsem zařadila mezi nejlepší fantasy roku 2023 a má rozhodně má velká doporučení!

Tess_BooksNerd
25.12.2023 4 z 5

Nechápu, jak někdo může knihu srovnávat s Hunger games. Jedině společné, je takzvané storočí, kde jsou utvořeny 25 den dvojice a od 50 dne se může zabíjet.
Kniha je čtivá, příběh je opravdu dobře zpracovaný.

Didi15
11.12.2023 5 z 5

Tak tohle mě fakt bavilo :) K Hunger games bych to vůbec nepřivnovala, úplně něco jiného . Stojí to za přečtení a já se nemůžu dočkat dalšího dílu.

Pitbullka
04.12.2023 3 z 5

Začátek byl teda dost zmatený a trvalo mi se zorientovat. Pak jsem se začala chytat a knížka mě začala bavit. Některé věci mi v knížce přišly ale zmatené, nelogické.

Majuš333
20.11.2023 5 z 5

'Každý se něčeho bojí.'


Myslím, že by som sa mala prestať hrabať v časti 'Chystám se číst' a 'Právě čtené' u Bryel a Matri, pretože mi to vážne škodí...už zase som začala novú sériu, takže veľmi pekne ďakujem baby :)
Počas celej knihy som si hovorila, že:
a) nedám plný počet bodov, niečo tomu chýba...
b) pokračovanie si nechám ujsť, nepohltilo ma to ako iné fantasy...
A teraz? Div sa svete, lebo:
a+b=dávam plný počet bodov, pretože prekvapivé finále ma naozaj dostalo a teším sa na druhú časť už len kvôli tomu, že chcem vedieť, čo sa ukrýva za dverami :)


'Jediný způsob, jak se naučit nebát smrti, je se s ní setkat.'

Bryel
15.11.2023 5 z 5

(SPOILER) "S bolestí musíte zacházet jako s pilulkou. S úsměvem ji spolknout."

Storočí mě velmi mile překvapilo.
Originální fantasy příběh se spoustou propracovaných postav, nečekanými zvraty a napínavým dějem. Přirovnání k Hunger Games bych se vyhnula, toto je víc o zákulisních intrikách než o boji o přežití.
Šest magických říší, z nichž každou sužuje zákeřná kletba. Povede se pátý pokus o její zrušení?
Hlavní trojice je k pohledání - naivní svůdkyně, vládce temnoty a nedůvěřivý král. Za mě nejzajímavější postavou je rozhodně Grim.
Spoiler: V závěru mě překvapila a trochu zklamala Islina citová nekonzistentnost - zrady bylo opravdu dost, ale někoho milovat, cvak a teď miluju toho druhého, který mě také využíval a zradil? A přerod uvařený takřka z ničeho.. Odstup od obou by mi dával větší smysl.
Jsem moc zvědavá, co se z toho vyvine v pokračování.
I přes výhrady k závěrečnému rozuzlení hodnotím knihu velmi pozitivně a doporučuju. :-)

DreamerX9
13.11.2023 3 z 5

Na začátek bych ráda řekla že ačkoliv se tato kniha hodnotí jako pro fanoušky Hunger Games tak z hladových her tam byla opravdu jen špetka A co se kvalitou týče porovnávat tyto dvě zcela odlišné knihy nelze. Na začátek bych ráda vyzdvihla originalitu a také krásnou obálku kterou kniha má. Ale také za mě poněkud zklamání. Nevím přesně čím to bylo bavila mě magie a velice mě bavil ten svět ale co mě v prvním díle opravdu zklamalo tak jsou postavy. Hlavní hrdinka mi vůbec nesedla přišla mi na vladařku opravdu prostoduchá pak jsou tu okolní vedlejší postavy které knižnímu ději nepřinášejí ani trochu třpytu. V knize je samozřejmě také několik překvapivých zvratů což musím uznat že mě překvapilo od začátku knihu nějakým způsobem odhadujete jak se to bude dál vyvíjet a najednou je vše jinak nicméně co se týče vývoje mezi postavami to bylo celkem odhadnutelné. Celkově hodnotím 1 díl jako průměr ale uvidíme v dalším díle Kam se kniha posune.

lena.o.knihach
09.11.2023 4 z 5

Po sto letech se opět sejdou vládci šesti říší, aby se pokusili zlomit kletbu, která sužuje jejich kraj. V každé říši je prokletí jiné, ale vždy strašlivé a k jeho prolomení musí jeden z vládců zemřít. Isla se Storočí účastní poprvé, je mladá, nezkušená a zdá se tak velmi snadným cílem.

Chvíli mi trvalo, než jsem se zorientovala, ale po pár kapitolách jsem si čtení vážně užívala. Hlavní hrdinka mi byla sympatická, akorát jsem si občas říkala, že by vůbec nebylo na škodu vyprávění z více pohledů. Je tu hned několik hlavních postav a takovému Grimovi nebo Orovi bych moc ráda nahlédla do hlavy.

Jak v tomto světě vše funguje, prokletí jednotlivých říší a magii vládců vysvětluje autorka postupně a občas to může působit zmateně, takže doporučuji dávat při čtení dobrý pozor.
Kniha je navíc plná zvratů a intrik, které se mi moc líbily a bavilo mě, když nevíte, komu vlastně můžete věřit. Nechyběla tu ani romantická linka, která se na první pohled zdála jasná, ale nenechte se zmást.

Do Storočí jsem šla bez očekávání a příjemně překvapilo. Nečekejte další Hunger Games, ale fanouškům této série by se kniha mohla líbit.

#spoluprace @knizniklub @knihkupectvi_luxor @yoli.cz

Štítky knihy

erotika fantasy romány

Autorovy knížky

Alex Aster (p)
americká, 1995
2023  83%Storočí

Kniha Storočí je v

Právě čtených5x
Přečtených85x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených8x
Knihotéce106x
Chystám se číst192x
Chci si koupit78x
dalších seznamech9x