Stephen King: Čtyřicet let hrůzy – Život a dílo krále hororu

Stephen King: Čtyřicet let hrůzy – Život a dílo krále hororu https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/346106/bmid_stephen-king-ctyricet-let-hruzy-ziv-GY6-346106.jpg 5 69 20

Kdo by neznal mistra děsu Stephena Kinga, jednoho z nejplodnějších a nejúspěšnějších autorů dnešní doby! Napsal na šedesát románů, k tomu na dvě stovky povídek a novel, prodal stovky milionů výtisků knih po celém světě… Na slovo vzatý znalec Kinga, spisovatel George Beahm, přichází se zasvěcenou, rozsáhlou a velmi podrobnou knihou věnovanou osobnímu životu a profesionální kariéře tohoto oblíbeného autora. Nejde však o žádné akademické pojednání, ale čtivě psaný náhled do Kingova života a díla, prošpikovaný anekdotami, komentáři a rozhovory s jeho přáteli, kolegy a učiteli, kteří ho dobře znají. Líčí jeho mladá léta v Durhamu v Maine, studia v bouřlivých šedesátých letech, počáteční boj s nouzí, kdy se snažil sehnat práci, později vyučoval na střední škole a ve volných chvílích psal, dlouhou cestu k vydání prvního románu Carrie v roce 1974 a desítky let následující kariéry autora bestsellerů, vedoucí až na pomyslný trůn krále hororu. Kniha je bohatě ilustrována známými americkými umělci Michaelem Whelanem a Glennem Chadbournem a doplněna velkým množstvím fotografií.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Baronet
Originální název:

The Stephen King Companion: Four Decades of Fear from Master of Horror , 2015


více info...

Přidat komentář

MamaKnihomolka
22.04.2022 5 z 5

Tento 629 stránkový skvost o Kingové životě od jeho narození až do roku 2015 by si měl pořídit každý fanda.
Mnozí si jeho jméno spojují hlavně s děsivým klaunem s lodičkou a větou: “Chceš lodičku Georgie?“ Ale díky této knize se člověk dozví jak o samotných dílech, tak hlavně o samotném autorovi, který jak víme, společenské události moc nevyhledává a nerad letá letadlem. Rozšíří si obzory v tom, jak se vůbec dostal ke psaní, jeho myšlenkové pochody a co pro něj znamenají jeho knihy a jaký mají význam v jeho životě.
Mnohé i překvapí to, že jeho cesta ke slávě nebyla jednoduchá a přišlo mu mnoho odmítnutí, ale šel si za svým snem.
•••
Kniha obsahuje jeho díla od roku 1974 – 2015. Četla jsem jen o těch, které jsem přečetla. Protože u některých jsou dost spoilery a já se nechci připravit o požitky z knih, které jsem ještě neměla tu čest číst. Vždy jsem se po dočtení nějaké jeho knihy, kterou jsem přeskočila, vrátila a přečetla si o ní. Brala jsem to jako takovou tečku nebo přídavek knihy. A tak to budu dělat i nadále.
•••
Kromě děl a záznamů z jeho života, kniha obsahuje i mnoho rozhovorů, jak s ním samotným, tak i s fanoušky, jinými autory, režiséry, ilustrátory nebo i herci apod.
Zjistíme jak to vše začalo, jaký má vztah ke knihám, psaní a také jak se v jeho hlavě zrodili nějaké příběhy a města jako je Derry nebo Castle Rock.
V části chronologie jeho života a psaní je vše. Kdy se kam stěhoval, co se mu stalo za úraz, co napsal, jaký film podle jeho knihy vyšel a další zajímavosti.
•••
Obdivuji ho ještě víc po tom, co jsem ho díky této knize poznala více do hloubky. Podle rozhovorů s ním je to prostě člověk, kterého chcete potkat a prohodit s ním pár slov. Na nic si nehraje, bere život takový jaký je a má střízlivý pohled na svět.
Pro fanoušky nutnost.

edith79
16.12.2021 5 z 5

Knihu jsem koupila jako dárek pro jednoho obrovského fanouška Stephena Kinga a snad mi promine, že jsem neodolala a také si početla. Ta knížka je skvělá. Provede čtenáře celým dílem mistra hororu. Je doplněna o recenze, rozhovory a samozřejmě i fotografie. Není co dodat. Prostě paráda.


oblakaknih
25.08.2021 5 z 5

Napsat smysluplný názor na tuto knihu je pro mě těžké. Nejradši bych to shrnula do následujících slov: Bylo to skvělé, užívala jsem si každou stránku a pokud se jen trochu zajímáte o tohoto autora, musíte si knihu přečíst!

Přesto se ale pokusím více rozepsat.

Knih o Kingovi je samozřejmě více, ale já se jen šťastnou náhodou dostala zrovna k této. Přiznávám, že jsem neměla v plánu číst ji takto brzy. Autora sice řadím mezi mé nejoblíbenější autory, ale načtené jeho knihy rozhodně nemám a mám co dohánět! Přesto jsem ale všechny kapitoly chápala a na knihy, které mám na seznamu, se teď těším ještě více!

Zpracování knihy se mi moc líbilo. Unešená jsem byla především z ilustrací od Glenna Chadbourna a barevného portfolia Michaela Whelana. Kniha je ale příjemně doplněna i spoustou fotografií, je přehledně rozdělena na části a kapitoly. Dozvíte se informace z autorova osobního života, příběhy vzniku jeho knih a pozadu nezůstávají ani filmová zpracování. Myslím, že každý fanoušek si v knize najde to své.

Pro sebe jsem si knihu označila za takovou, na kterou se těším, přestože už ji vlastně čtu. Její čtení mi zabralo celé tři týdny. Samozřejmě se nečte tak lehce, jako beletrie, ale v rámci žánru je to příjemné a plynulé čtení, které vtáhne. Knihu jsem ale často odkládala, protože jsem se nemohla přimět ji dočíst, jednoduše jsem nechtěla konec.

Místy se sice opakovaly stejné věty, ale to už je v tak obsáhlé knize drobnost.

Knihu doporučuji všem fanouškům autora. Ať už máte jeho knihy přečtené nebo jenom začínáte, tato kniha vám je skvěle shrne a dozvíte se o nich ještě něco navíc.

jadunka
28.07.2021 3 z 5

Nějak jsem od toho čekala něco úplně jiného. Ale aspoň jsem zjistila, kolik mi toho od Kinga ještě chybí přečíst.

n.ezn.amy
14.10.2019 5 z 5

Naprosto perfektně zpracován životopis Mistra hororu, o jeho celkovém životě, dílech, výtvarnících jeho knih, naprosto vyčerpávající a skvěle napsáno. Pro fandy Stephena Kinga naprostá nutnost

Corso
03.08.2019 5 z 5

Netreba sa rozpisovat. Pre citatelov Kinga nutnost. Prekvapil ma jeden detail, skor teda vo forme ako v obsahu. V strede sa nachadza priloha ilustracii na natieranom papieri. Tiez nenavidite ked vam niekto, alebo sami si... zanechate na ciernej farbe mastne otlacky po prstoch?? Hnus Velebnosti. Tak tu je cierna prekryta vrstvou laku a nijake otlacky nehrozia!! LUXUS. Taky detail ale vidiet ze nad tym niekto premysla. Za svoje peniaze dostanete mohutnu kvalitu obsahom aj formou. Trosku ma len mrzi..no mrzi... nemrzi ale napadlo ma, ze o desat rokov to kupim znova ked vyjde doplnene vydanie k 50-tke, a potom duuufam este aj k 60-tke. K obsahu sa nejdem vyjadrovat, je tam to co som o autorovi vzdy chcel vediet a mam to pokope. Zivotopis, rozhovory s ludmi okolo neho, chronologicky o kazdej jeho napisanej knihe a poviedke,o filmoch, o jeho zaciatkoch stredoch pokracovaniach, (koniec nastastie este nie). Je tam clanok o Kingovych rozhlasovych staniciach, o jeho zavislostiach na kokaine a alkohole, o nehode, o ilustratoroch, o kapele Rockbottom...atd, o Limitovanych vydaniach, o autogramiadach, interview s redaktormi, kritikmi, priatelmi, je tam rozhovor s chlapikom co mu navrhol a postavil okolo domu plot (ano vazne). Komu to pride ako vata, moze preskakovat, ale cele to posobi ako uceleny obraz o spisovatelskom zivote. Aj s negativami ako napr neprijemni fanusikovia. Obrazovy material dostacujuci. Pathviezdickova mnamka.

Knihomolová
27.07.2019 5 z 5

Zbožňuji tuto knihu! Už téměř dva roky ji pročítám vždy, když dočtu nějakou Kingovu knihu, povídku, nebo shlédnu film na motivy Kingovy tvorby. Záměrně se vyhýbám kapitolám o knihách, které jsem ještě nečetla a současně je mi kniha průvodcem a směrovníkem v tom, co si od Kinga přečíst dále. Nesouhlasím s názorem petrarka72, že se v knize kingomil nic nového nedozví. Považuji se za kingomila, přečetla jsem o tomto spisovateli vše, co lze v češtině najít a přesto mi tato kniha poskytla mnoho přemnoho různých informací týkajících se mého milovaného autora. Takže za mne, je kniha povinnou výbavou každého čtenáře a milovníka Stephena Kinga. Dokonalá, bohatá, s láskou sepsaná kniha a navíc obohacená o skvělý obrazový materiál. Milášek mé knihovny, už pěkně ohmataný a s hromadou poznámek a záložek uvnitř. Blaho čtenářovo...

callahanh
26.07.2019 4 z 5

Výborný životopis jednoho z nejslavnějších žijících spisovatelů na světě. Z knihy je vidět, že Beahm Kinga velmi dobře zná, několikrát s ním byl osobně v kontaktu, má přístup k dalším odborníkům na jeho dílo a jeho osobě věnoval dlouhá léta studií. Je ale škoda, že v ní nebere v potaz ty, kteří Kinga nemají tolik načteného, nebo s ním začínají, protože většina děl je tu dost vyspoilerovaná. Vzhledem k tomu, že vše je řazeno chronologicky, si čtenář, který jeho romány čte na přeskáčku, uvědomí, že i Kingova tvorba má nějaký vývoj a lze v ní najít vnitřní logiku, což považuji asi za největší přínos biografie. Potěší i to, že se autor věnuje několika filmům podle Kingových předloh, ačkoli je neuvádí do úplného kontextu a některé informace vyzní trochu jinak, než by měly (např. když u Vykoupení z věznice Shawshank uvádí, že jeho oscarové opomenutí je skoro ostudou, ale nezmíní, že v souboji prohrálo s Forrestem Gumpem...). Ocenit se musí i fakt, že fanoušek tu má skoro všechno - odkazy na kvalitní stránky o Kingovi a další literaturu, zmínky o jeho rádiu nebo o kapele spisovatelů. Jen je škoda, že autor nejde v rozborech některých děl více do hloubky a spokojí se jen s krátkým popisem děje a pár kritickými ohlasy, totéž i u filmů, které by vskutku zasloužily více detailů a nějaké produkční informace. Ve výsledku ale jde o vynikající biografii, po jejímž přečtení získají fanoušci ucelený pohled na život a kariéru Stephena Kinga a dostanou chuť absolvovat zmíněnou tour po lokacích v jeho románech, nebo si alespoň nějaký z nich přečíst. 85 %

Mrs.Depp
30.06.2019 5 z 5

Velice obsáhlá kniha, díky které jsem se dozvěděla více nejen o mém oblíbeném spisovateli, ale také o mých oblíbených knihách a filmech. Kniha je velmi pestrá, obsahuje spoustu fotek a rozhovorů s lidmi ze Stephenova okolí, jako každý správný životopis a nikdo, kdo se zajímá o život Stephena Kinga a o to, jak jeho knihy vznikly by ji rozhodně neměl vynechat. V knize je také spousta tipů na internetové stránky a zdroje Stephenovi blízké, jako např. jeho soukromou rozhlasovou stanici a kde ji najít na internetu, takže pro mě opravdu kvalitní čtení :).

karol.cadex
07.05.2019 5 z 5

Krásná kniha do sbírky pro každého fanouška číslo jedna. Všechny informace jsou ověřené, žádné mystifikace, fotky a rozhovory skvěle zpracované a perličky ze života mě osobně tak potěšily, že jsem měla pocit, jako bych Kingovi byla blíž, jako bych ho osobně znala. Za mě super!

Stanas513
07.01.2019 5 z 5

Obsáhlá publikace o životě a díle Mistra hororu, kterou by si měl přečíst každý jeho fanoušek. Čtenáři neuškodí zajímat se i o to, z jakého prostředí světoznámý spisovatel vyšel. Mě nejvíc fascinuje to, že Stephanovi ta sláva nevlezla do hlavy a že se angažuje v mnoha charitativních akcích a v jiných sociálních oblastech. Má opravdu široké srdce a to se mi líbí. Kniha popisuje celý jeho život a práci až do roku 2015 včetně doplnění dobových fotografií. Skvěle sestavený životopis - nemůžu než vřele doporučit a poděkovat všem, kteří na této publikaci pracovali.

martin3683
05.09.2018 3 z 5

Kniha je nádherně provedená s plno černobílými fotkami a je jí pořádný kus, tak jak jsou fanouškové "krále" náležitě zvyklí. Knížky pod 1 kg nebrat! Bohužel více než životopis je to bibliografický seznam jeho díla s odborným rozborem a to navíc celkem nekritickým. O životě S. Kinga se v knize nedočtete více než v jeho vlastních knihách. Pohledy do zákulisí a konfrontace s jeho okolím se moc neděje. Odhaduji, že vlastního textu má autor v knize ani ne polovinu, protože hodně se tam objevují citáty Kinga, jeho dvorního literárního kritika a s lidma z branže - např. ilustrátoři děl apod. Z pohledu jeho díla je to super knížka. Hezky na jednom místě máte vše utříděno a občas se dozvíte i nějaké zajímavosti o oblíbené knize. Dávat si ale musíte bacha na spoilery. Kniha nebere v potaz lidi, kteří nečetli každou čárku, kterou King napsal a proto i já jsme hodně kapitol přeskakoval, pokud si nechci zkazit překvapení z děje u knihy, kterou jsem ještě nečetl. Asi jsem, co se životopisů týče, mnohem náročnější, ale pokud vás nezajímá tolik King jako hlavně jeho dílo, tak si jednu hvězičku přidejte. Já koupě nelituji, ale čekal jsem malinko více.

Gracian1964
15.06.2018 5 z 5

O tejto knihe som netušil že existuje. Naďabil som na ňu v kníhkupectve, bola zabalená v igelite, takže som sa do nej nemohol pozrieť, ale napriek tomu som vedel, že ju musím mať, aj keď stála 30 eur...ale čoby zarytý Kingov fanúšik som neváhal ani chvíľu. A neoľutoval som. Množstvo nových informácií a zaujímavostí, rozhovory so spolupracovníkmi, režisérmi, výtvarníkmi, hm...a fotografie, ilustrácie...veľmi príjemné a motivujúce čítanie...Začal som dosť hrubo túžiť po exempláre podpísanej knihy, čo nie je vôbec lacná záležitosť...a konečne by bolo vhodné skompletizovať si všetky knihy od Majstra, čo u nás vyšli....zopár mi ešte chýba...

petrarka72
04.05.2018 3 z 5

Ta kniha se nerozhodla, čím bude, zda souhrnem důležitých a dosud neznámých faktů o Kingovi a jeho dílech, nebo zábavnou adorací Stephenovy osobnosti. Přečtěte si shrnutí od strany 594 dále - a víte vše. Kniha prolistována, neboť více netřeba. Pro kingology nic překvapivého, pro neznalce nic lákavého.

1amu
27.03.2018 5 z 5

Čtenář si občas chce udělat radost. Já jsem tak učinil koncem roku 2017 a zasunul do knihovny objemnou publikaci o životě a tvorbě Mistra (s tím, že tam bude do té doby, než nebudu mít co ke čtení). No nevydržela tam kniha dlouho, má zvědavost byla veliká a neprohloupil jsem. Více než 600 stránek nevadí. Dozvíme se zkrátka o všem (třeba i o rockové skupině spisovatelů, kterou založil právě S.King a hrál v ní i u nás veleznámý R.Fulghum). Benefitem jsou nádherné ilustrace jeho dvorních spolupracovníků). Při čtení knihy jsem záviděl čtenářům v USA možnost zakoupit si občas exkluzivní výtisk z limitované edice (co by nadšenec nevydal nějaké $$$ navíc, že ?). Zajímavý je i rozhovor s asi nejlepším režisérem filmů podle knih Mistra, tedy s Frankem Darabontem. George Beahm složil poctu Mistrovi. Díky !

horys
04.03.2018 5 z 5

Lisa Rogak napsala jen životopis. Tahle kniha byla ale skutečnou jízdou životem Stephena Kinga.

Kortexo
03.03.2018 4 z 5

Pokuď jste člověk, který četl např. knihu: O psaní, tak vás moc věcí nepřekvapí.
O jeho životě se napsalo už hodně.Největším přínosem knihy pro mne, je část, která je věnována filmům podle jeho knih a rozhovorech s tvůrci...

zahadum
23.12.2017 5 z 5

Dnes som dočítal tento monumentálny kúsok o živote a tvorbe Stephena Kinga. Podobne ako kolega ( doktorking) si veľmi chválim spracovanie a obsah knihy. Je to dielo ktoré sa budovalo dlhé roky vzhľadom na plodnú tvorbu S.K. tuším,že toto je už tretie vydanie a je teda pomerne aktuálne. Beahm si vzal život S.K. pod drobnohľad ale skôr je to životopis ktorý je venovaný jeho práci. Sú tu nejaké začiatky života ale viacmenej je to len také stručné zoznámenie s detstvom a časom kedy chodil na univerzitu. Autor pomerne detailne opisuje proces vzniku jednotlivých diel a dáva k vyjadreniu priestor aj kritikom a známym S.K. ktorý hovoria o tom v akej životnej etape to ktoré dielo vzniklo. Kniha je obrovská čo sa týka obsahu a informáciám v nej, ale je to aj kus veľkej a ťažkej knihy. Zhruba v strede knihy sú aj maľby ktoré sú jednoducho krásne a týkajú sa hlavne Temnej veži. V knihe majú priestor aj výtvarníci jeho kníh, výrobcovia luxusných alebo aj limitovaných edícii...filmový režiséri, iní spisovatelia ( napr. Clive Barker )...všetci sa zhodujú,že Stephen King je pojem, je to žijúca legenda nielen na poli hororu a drámy..je to aj človek ktorého peniaze a sláva nezmenili...nedávno oslávil významné životné jubileum ( 70 rokov ) Som rád,že vyšla takáto publikácia ktorá nám dôstojne a kvalitne ukáže skutočne život a dielo tohoto majstra svojho remesla. Za túto knihu som ochotný upísať svoju dušu diablovi :)

doktorking
12.12.2017 5 z 5

Magnus opus pana George Beahma.Napsal to s láskou smyslem pro detail je to krásně chronologicky seřazené a nabitý tolik informacemi a přitom ani na moment nenudí.Přiznám se že i kdyby to bylo ještě delší vubec by mi to nevadilo.Na díle je znát že si pan Beahm opravdu na nás čtenářích nepotřeboval před vánoci namastit kapsu a mistra Kinga zná velice dobře na rozdíl od Lisy Rogakové a je tohle dílo opravdovou poctou mistra.Lépe už by to snad napsala pouze Tabitha Kingová nebo možná Joe.Kromě obrovské záplavy faktu o Kingovi a jeho dílech,životě,rodině,rozhovorech s jeho nejbližšími přáteli,komentáři,jeho cestě z bouřlivého mládí až na samí vrchol trůnu krále hororu a jednoho z nejoblíbenějších a nejprodávanějších spisovatelů na světě.Kniha má nádherné ilustrace americkými umělci Michaelem Whelanem a Glennem Chadbournem a překrásné fotografie.
Pro mě jako skalního fanouška mistra bylo opět krásné si zavzpomínat hlavně v pasážích věnovaný Kingovi a jeho bouřlivým 60 .let USA protože Stephen nedostal nic zadarmo a vše co dokázal si doslova vydřel.A i když je dnes ve svých 70 letech největší legendou stále zůstal sám sebou.
Hodnocení knihy v USA je 4,5 z 5 hvězdiček i to vypovídá že prostě tohle dílo je opravdu krásný dárek všem fanouškům tohohle pána který osobně mě už chodí ,,strašit"přes cca 20 let jeho všechna díla mi drtí doma poličku a filmy mi zaplavují moji už tak masivní sbírku filmových hororu.
Co říct závěrem snad jen to že i když některá ,,nová"díla pro mě od pana Kinga sou už jen průměrná je to hlavně tím že mistr nasadil sám sobě latˇku(ovšem svým stylem co by i za jeho průměr dali třeba začínající spisovatelé tohoto žánru) tak vysoko a experimentuje,chrlí jedno dílo za druhým že je prostě občas sám svým vlastním katem.Každopádně to neubírá nic na tom že pan King je a vždy bude tím nejlepším spisovatelem všech dob,jeho knihy se budou číst prostě pořád,jeho prology k nám čtenářům vás vždy zahřejí u srdce a i ten největší morous si od něj vždy najde excelentní dílo a že je z čeho si vybírat:)))))))
Jen tak dál Stephene atˇtě zdraví a tvá spisovatelská plodnost provází ještě hezkých pár let.

Peternikdy
10.12.2017

King síce napísal okolo šesťdesiat hororových románov, ale otázka je koľko z nich fakt stojí za prečítanie...a koľko patrí do žánra tzv. zbytočnej literatúry. Mňa osobne nudila alebo vyložene otrávila väčšina toho, čo som od neho čítal. Takže Beahmovo dielko si prečítam s veľkým očakávaním.

Autorovy další knížky

George Beahm
americká
2017  90%Stephen King: Čtyřicet let hrůzy – Život a dílo krále hororu
2012  75%Třeskutá kniha o Teorii velkého třesku
2015  66%Já, Steve

Kniha Stephen King: Čtyřicet let hrůzy – Život a dílo krále hororu je v

Právě čtených17x
Přečtených78x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených5x
Knihotéce129x
Chystám se číst75x
Chci si koupit24x
dalších seznamech1x