Šťastný věk / Paní Hjeldová

Šťastný věk / Paní Hjeldová https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64795/bmid_stastny-vek-pani-hjeldova-M0c-64795.jpg 4 10 4

Ústřední postavou obou románů je mladá žena Uni s uměleckými sklony, která touží uplatnit své nadání, ale není o svém talentu natolik přesvědčena, aby se zřekla lásky a rodinného života. Vzdává se tedy umělecké dráhy a po letech šťastného rodinného života však dospěje do období, kdy vyvrcholí její vnitřní konflikt mezi touhou po uměleckém uplatnění a rolí manželky a matky. Nakonec přijme roli obyčejného řadového vojáka, který nesmí zběhnout ze svého životního postu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

Den lykkelide alder a Fru Hjelde , 1949


více info...

Přidat komentář

Hanka_Bohmova
10.03.2024 4 z 5

(Jsem doma s dětmi už čtrnáct let a ještě dlouho budu.)
Šťastný věk mě moc nezaujal, zato po přečtení Paní Hjeldové se mi zdálo o novorozeněti :o) Připadalo mi, že snad Uni je pro autorku i dost osobní postava.
Podle komentářů je téma aktuální i v době automatických praček, ženské zaměstnanosti a volebního práva. Undsetová se vymezuje proti neplodnému snění o velkolepém žití, ale podle mě to přehání zas na druhou stranu: nevyčnívej, o nic mimo rodinu se nepokoušej a nezajímej. To těžko obstojí. Co zůstává platné, je příběh o ztrácení sebe sama, o ekonomické nesvobodě, o partnerské komunikaci, o nevěře jako pokusu učinit se (sobě) viditelným. A není nutné souhlasit s autorčiným postojem, aby byla kniha čtenářsky zajímavá.

Bolkonská
27.08.2021 4 z 5

Tiež som na knihu náhodou natrafila v podobnom životnom období, v akom sa nachádza hrdinka, aj keď samozrejme netrpím takou biedou, ale aj tak ma prekvapovalo, aká je neuveriteľne súčasná. Tak či tak, Undsetovej psychologická presnosť a akási neochota romantizovať robia z týchto próz naozajstné majstrovské kúsky. K tomu severská príroda - popis polárnej žiary v druhej časti, keď Una večer vyjde z chaty, je proste úchvatný.


Palivo
18.01.2020 3 z 5

Nazdárek kašpárek literární rodino,

dnes se společně podíváme na dvojitý román z těžkých a tvrdých dob, kdy ještě neexistovaly playstationy. Takové literatuře se odborně říkám román zkamene.

Jak jsem již naznačil, absence videoherní konzole v takových dobách zapříčinila, že skoro každá rodina měla svoji klabzubovu jedenáctku. Kolikrát šel chlap večer do hospody a když se vrátil, měl najednou o tři děti víc. To je případ i hlavního hrdiny - ten si v prvním díle nabouchne mladou herečku Uni a v druhým už má najednou asi tisíc dětí. Jelikož tehdy muži ještě netušili, že musí ženám kupovat kožichy Gucci, parfémy gucci, auta Gucci a brát je na lanýže ze zlata, zcela logicky dojde k tomu, že Uni začne přemýšlet nad svým posláním na světě - tedy jinými slovy, že dřív nebo později vymění loupání brambor za koitus!

Psychologické drama, které se povětšinou odehrává v kebludně mladé emancipované ženy, je něco, co asi delší dobu číst nechci.

5/10

Evafelicita
10.12.2017 5 z 5

Především druhý díl mě velmi oslovil, asi hlavně tím, že se právě nacházím v podobné situaci jako hlavní hrdinka. A vystižení života a každodenního boje ženy, která je doma s dětmi, je prostě přesné. Dlouhé odstavce jsem předčítala manželovi... Fascinuje mě, jak se některé věci nemění napříč časem ani místem, pravda, jen nemusíme už tolik zašívat a máme myčky a pračky.

Kniha Šťastný věk / Paní Hjeldová je v

Přečtených11x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce12x
Chystám se číst17x
Chci si koupit15x