Šťastně až navěky?

Šťastně až navěky? https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509383/bmid_stastne-az-naveky-cue-509383.jpg 4 292 86

Feel-good fantasy, ve které se mísí artušovské legendy s LGBTQ+ tematikou. Arek byl předurčen, aby zachránil království Ere před ďábelským vládcem. Co však přijde potom, až se mu to povede? O tom nikdy nepřemýšlel, ale teď ho to celkem pálí. Na popud své družiny totiž po padouchově skonu přijme královskou roli, která má háček: do Arekových osmnáctin musí na bílém koni efektně přicválat budoucí choť, jinak je po Arekovi. Osmnáct mu bude za tři měsíce – a to je dost málo na objevení životní lásky. Co když ji ale má celou dobu před očima?... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

So This Is Ever After , 2022


více info...

Přidat komentář

Lutzinka
08.02.2024 2 z 5

Jejda... tak tohle byl přešlap...
Chtěla jsem tomu dát šanci, protože to doslova všichni chválili. Ale NE-E.
Nesedělo mi tam asi nic.
Humor - bohužel si ho teda představuju jinak.
Příběh - podle mě totální blbost a slátanina, bez logiky, nebo zajímavosti.
Romantika - tam fakt nějaká byla?
Postavy - ploché, nudné, nenašla jsem si k nim za celou dobu žádný vztah, jakoby to byly jen nějaké postavičky v hře.
Asi se mi to netrefilo do nálady, nebo jsem nepochopila ten žánr, nebo mi prostě nesedl styl psaní, ale přišlo mi to prostě celé totálně hloupé.
Za mě ztráta času.

Mikky01
29.01.2024 2 z 5

Recenze na knihu "štastně až na věky"

Nejdříve bych Vám rád řekl pár slov k příběhu, teprve pak se podíváme na mé hodnocení.

Hlavní hrdina Arek byl předurčen, aby naplnil proroctví a sestavil skupinu hrdinů, kteří mu pomohou nastolit mír a pořádek v království Ere a ochránit svět před ďábelským vládcem a jeho krutovládou. Potom, co se podaří krutovládce sesadit, se má stát králem Arek, kterému je teprve sedmnáct let. Jeho osudem je stát se vládcem země, ale k tomu si potřebuje najít drahou polovičku. Následuje řada pokusů, kdy se Arek snaží vlákat do chomoutu některého ze svých přátel, ale tyto pokusy skončí pokaždé fiaskem. Přitom osoba, ketrou Arek chce, je dle jeho slov nedosažitelná, ale přitom k němu cítí náklanost a možná i něco víc.
Hlavnímu hrdinovi postupně dochází čas, protože se blíží jeho osmnácté narozeniny a on na svou roli není ani zdaleka připraven. Arek se rozhodne, že chce abdikovat, ale s trůnem ho pojí magie, která mu neumožňuje tento krok uskutečnit.
Rozhodne se oslovit toho, na kom mu nejvíce záleží, ale jestli to dopadne dle jeho předsav, tak to se dozvíte v knize.

Rád čtu knihy s LGBT tématikou. protože co si budeme, těch u nás vyšlo zatím velmi malé množství. Čtu celkem často romatické a fantasy knihy, a jelikož jsem gay, tak chci taky občas číst knihy, kde se mají rádi dva muži, což by přesně tato kniha měla splňovat. Podle obálky a synopse vypadala, že to bude přesně to pravé čtení pro mě, ale po dočtení mám z toho docela rozporuplné pocity.
Čekal jsem, že to bude příjemná Fell good romantika, inspirovaná Artušovskou legendou, že se dočkám i pořádného dobroružství a nečekané zápletky. A hle, ono tam nic z toho nebylo.
Příběh byl tak strašně předvídatelný, nebyl ani trochu originální a co mi nejvíc vadilo, tak nebyl ani vtipný, navíc romatiku, aby tam člověk pohled (pár scén tam je, ale nic moc :-D).
Co se týká hlavních hrdinů, tak postavy jsou v knize ploché, bez jakékoliv dávky emocí a smyslu pro logiku .... já vím, je to fantasy kniha, ale občas by příběh mohl dávat smysl, aby pak jednotlivé dílky do sebe lépe zapadly.

Možná taky bude problém v tom, že nejsem cílová skupina. Tato kniha je psaná spíše pro mladší čtenáře. Kniha se četla rychle a byla psaná jednoduše, ale po druhé bych se ke knize nevrátil. Je mi to líto, ale kniha mě zklamala.

Hodnocení 3/10


třemdava
23.01.2024 2 z 5

Od knížky jsem čekala úplně něco jiného, něž jsem dostala. Čekala jsem spoustu humoru, možná ironii, nebo klišé z ostatních pohádek, se špetkou romantiky. Bohužel mě knížka nebavila, z velké části mi nepřišla ani humorná spíš nudná a z části otravná. Hlavní postava, ta byla opravu otravná. Za mě je knížka zbytečně dlouhá. Kdyby se vypustily všechny opakující se věty, které postavy opakují stále dokola, jako svou mantru, tak má knížka poloviční délku. Mladším čtenářům bude nejspíš vyhovovat, jazykem kterým je napsaná, ale za mě už rozhodně ne.

mikika
09.01.2024 4 z 5

roztomilá feel-good fantasy, která kombinuje klasické archetypy z Dračího doupěte, pubertální slang i myšlení, moderní gendery a dokonce i nebinární vedlejší postavy... sladká oddechovka.

VDreamer
08.12.2023 4 z 5

Přemýšlím jak se ke knize mám postavit. Byla zábavná, postavy byly super, i ta zápletka byla fajn, ale zároveň mi to připadalo takové splácané dohromady. Asi jsem od fantasy čekala něco jiného, ale i tam se mi to líbilo.

HockeyGirl
05.11.2023 5 z 5

Obsah a pěkná obálka a také to, že se jedná o LGBT romantiku, mi daly podmět k tomu, abych tuto knížku koupila. A nelituji toho. Opravdu to stojí za to! ;) Knížka se mi četla moc dobře, skoro sama od začátku do konce. Byla napínavá, čtivá a prostě - super! Byla jsem mile překvapena dějem, ale taky jsem docela dopředu věděla, jak to dopadne. A dopadlo to jak nejlépe mohlo. Víc prozrazovat nemůžu, jinak by to byl spoiler. :o))

ElizabethOlah
29.10.2023

Nechala jsem se nalákat na krásnou obálku a zajímavé téma (DrD mám ráda). No, výsledek? Kniha se četla sama, ale že bych z ní byla nadšená, to se říct nedá. Přirovnala bych to k četbě za špatného počasí, ze které si toho moc nepamatuju..

Vagnerova.lenka
14.10.2023 3 z 5

Zaujala mě obálka a taky téma, které mě baví. Ještě když je v tom něco ze světa Artuše.. ale tady jsem byla docela zklamaná. Asi je ten příběh už vyloženě pro mladé ročníky.

Ruxandra
09.10.2023

Už bych se měla podívat do občanky a přestat kupovat knihy pro čtenáře o 15 let mladší :D Ale lákal mě ten romantický fantasy příběh a LGBT téma... Nebudu hvězdičkově hodnotit, protože bych možná knize zbytečně ubírala a to si nezaslouží. Je rozhodně čtivá, odpočinková, humorná a své nadšené čtenáře si najde :)

CarollDashie
22.09.2023 5 z 5

Nejsem úplně primární cílovka téhle knihy, ale musím uznat, že mi sedla. Kniha má krátké kapitoly se svižným dějem a sympatické postavy. Jedná se o feel good LGBT+ romantickou fantasy se specifickým humorem. Také mi přišlo zábavné vyjadřování vypravěče/hlavní postavy, které bylo dost hovorové a “od rány. Chápu, že tato kniha nemusí všem sednout, ovšem já nemůžu jinak než doporučit.

Sirina
05.09.2023 3 z 5

Protože jsem nenapravitelná, nechala jsem se znova nachytat na Humbook Tip a taky na překrásnou obálku. Jinak byla kniha spíš slabší průměr. Je v ní trochu romantiky, trochu vtipu, ale taky mi přijde taková nelogická, divná. Sečteno, podtrženo, dávám 3 hvězdy, protože mám pocit, že je pro jinou věkovou kategorii a nechci zbytečně hanit.

andrejci
03.09.2023 5 z 5

Toto mi úplně přesně sedlo. Moc mě to bavilo a i když jsem toho ze začátku troškku bála. Nic převratného a ani zamotaného takže se u toh hezky vypne a navíc díky slovním obratům a způsobu vyprávění i pobavíte. Hlavní postavy jsem si oblíbila a to přdevším Areka a Matta.
Moc se mi to líbilo a jsem ráda, že jsem se do ní pustila

BlueberryMuffin
18.08.2023 4 z 5

Moc příjemné oddechovka, podaná specifickým stylem (jazyk, vyjadřování atd.), který mi tady ale nevadil, třebaže se to trochu tlouklo s fantasy světem. Chybělo mi asi jen aby byly některé věci více prokreslené. Ale po pár prvních stranách mě knížka celkem mile překvapila. :)

TomTomis
16.08.2023 4 z 5

Jo, tak tohle bylo milé, romantické, fantasy mix s LGBT tematikou... Do toho vše tajemná kletba, která jednoho z aktérů uvězní coby krále na trůně. Místy jsem se smál, místy si užíval ironii , nadsázku... Kniha pobaví, i když se asi nezapíše do nej knih roku. I tak stojí za přečtení!

lenkazezapadu
14.08.2023 3 z 5

Romcom, co je zároveň i historickou fantasy zní fakt zajímavě (btw to měl být ještě retelling artušovských legend, ale s tím tak trochu nesouhlasím) a všechno tohle bylo fajn, ale stejně s nemůžu zabavit pocitu, ze tam něco chybělo. postavy byly (snad kromě Areka) hodně ploché, romantická linka/hlavní zápletka by se dala vyřešit v prvních pár kapitolách, ale zase celý ten příběh na tom byl postavený, takže to asi není chyba (?).A dost mě mrzí, že tam vůbec nebyl popsán ten svět, magie etc (třeba víme, že existují víly, ale to je všechno, co o nich víme, like wut?). Na druhou stranu jsem se místy fakt nasmála, četlo se to dobře a kupodivu jsem se k tomu i ráda vracela. A fakt se mi líbila myšlenka, že to bylo naprostou lgbtq+ free, nikdo tam nic neřešil a bylo to prostě takový klidný v tomhle směru.

RemiBlack
01.08.2023 4 z 5

2023/15
Velice jednoduchý příběh, trochu kýčovitý, trochu klišé, hodně prvoplánový, ale hezký. Přesně to jsem čekala, také jsem to dostala, a tak to neberu jako mínus. Líbilo se mi to přátelství mezi postavami, že Arekova hlavní vlastnost byla laskavost, a že to archetypy dost připomíná DnD.
Takže pokud v tom nebudete hledat něco extra hlubokého, nevadí vám trochu cringe překlad, máte volné odpoledne a chuť na trochu sladké magie, pak můžu doporučit. ;)

SparklingDori
31.07.2023 2 z 5

Příběh o hledání partnera v magickém světem s korunou na hlavě? Ano! Bohužel ne podle mých představ. Hlavním hrdinou je novopečený král, který se snaží získat srdce svého dvorního kouzelníka. Bohužel ani jedna z postav se nijak neposouvá dopředu a nijak se nevyvíjí. Na každé straně si hlavní postava pohrává stále se stejnými myšlenkami, které jsou ještě ke všemu pokaždé skoro stejně formulované. Snaha o vtipy byla zřejmá, bohužel ne moc efektivní.
Jestli ale hledáte něco k čaji na odvedení pozornosti; něco, co nevyžaduje logické myšlení; něco, od čeho moc nečekáte, v tomto ohledu je kniha perfektní. :)

SakiG
29.07.2023 3 z 5

Příběh zachraňoval převážně ten humor. Alespoň podle mého skromného názoru. Příběh byl zajímavý až od poloviny a pak tempo pěkně ubíhalo.

rajcatko
25.07.2023 2 z 5

Čekala jsem víc, nedostala skoro nic. Škoda..

LucyEcstasy
08.07.2023

Šťastně až navěky? - F. T. Lukens

Arek a jeho družina jsou předurčeni k svrhnutí strašlivého vladaře v království Ere. Po úspěšné výpravě tu nastává jedna otázka. Kdo bude novým vladařem? Bandu nenapadne nic jiného než nasadit korunu Arekovi. Má to jeden háček. Korunu nemůže jen tak sundat. Navíc do svých 18 let se musí objevit Arekova spřízněná duše, se která mu zaslíbí celý život, jinak zemře strašlivou smrtí. A času není mnoho, neboť Arekovi bude 18 za tři měsíce. Bude svatba nebo smrt?

Opět jsem zabrouzdala do žánru, který běžně nečtu. Navíc to byla má první feel-good kniha a LGBTQ+ fantasy. Byla jsem příjemně překvapena.

Ze začátku jsem si musela zvyknout, že kniha je spíše plynulejší, línější a že se v ní najde jen pár okamžiků, které nesou nějakou akci. Po rozležení v hlavě mi to přišlo ale super, protože vše spolu fungovalo a neměla jsem pocit, že by akční pasáže byly do knihy uměle nasazené. Autorka má navíc skvělý smysl pro humor, který do knihy vložila. Bylo zábavné sledovat, jak se Arek a jeho družina dostávají do situací, do kterých museli rychle dospět a vymýšlet různá řešení. Představte si prostě bandu puberťáků, která má ze dne na den vládnout celému království.

Oblíbila jsem si charakterově celou skupinku. Ač to byla občas jelita, tak se člověk s nimi nasmál, fandil jim a prožíval s nimi všechny jejich strasti a radosti. Není snad nikdo, kdo by mi nepřirostl k srdci. Neměla jsem ani pocit, že ta kniha je něčím hloupá, což většinou u YA knih mám. Především u postav. Ale tady nemám co vytknout.

Pokud sháníte fajn oddechovku na léto, tak si myslím, že tato kniha by mohla být to pravé.

Štítky knihy

homosexualita romantika pro dospívající mládež (young adult) LGBT, queer, LGBT+

Autorovy další knížky

F. T. Lukens
americká
2023  73%Šťastně až navěky?
2024  83%Okouzlení

Kniha Šťastně až navěky? je v

Právě čtených8x
Přečtených314x
Čtenářské výzvě71x
Doporučených24x
Knihotéce188x
Chystám se číst149x
Chci si koupit55x
dalších seznamech11x