Do temnoty

Do temnoty https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477576/bmid_star-wars-vrcholna-republika-do-tem-cH2-477576.jpg 4 46 7

DLOUHO PŘED PRVNÍM ŘÁDEM, PŘED IMPÉRIEM, PŘED KLONOVÝMI VÁLKAMI OSVĚTLOVALI JEDIOVÉ VE VRCHOLNÉ REPUBLICE CESTU PRO CELOU GALAXII. Jediský padawan Reath Silas miluje dobrodružství. Raději by si však o něm četl, než aby ho prožíval. Tráví celé hodiny pročítáním Archivů Jediů na Coruscantu a sní o tom, že se stane jedním z největších učenců řádu Jedi. Ale Reathova mistryně, vysoce respektovaná Jora Malli, má jiné plány: přijala místo na Majáku Hvězdosvit, nové úchvatné republikové základně na okraji známého vesmíru. Reath jako její padawan ji musí následovat, ať se mu to líbí, nebo ne. A tak Reath neochotně nastoupí na loď, která má jeho a další Jedie dopravit na Maják Hvězdosvit, kde na něj čeká mistryně Jora, aby v pohraničí začali nový život plný dobrodružství. Ale potíže v hyperprostoru loď i posádku vyvrhnou uprostřed prázdného vesmíru, kde jedinou připomínkou civilizace je děsuplná opuštěná vesmírná stanice. A tajemství, která jsou v ní ukrytá, nejenže přivedou Reatha na rozcestí, ale kdyby nebyla zkrocena, mohla by uvrhnout celou galaxii do temnoty…... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

Star Wars: The High Republic: Into the Dark , 2021


více info...

Přidat komentář

DK_Ronie
18.03.2024 3 z 5

Priznam se, ze ty knihy z Vrcholne republiky me zatim moc neberou.

Oproti prvnimu dilu ocenuji zamereni na mensi pocet postav. Nektere z nich byly fajn a chvilema to bylo zabavne/ctive. Na druhou stranu, nijak zvlast me to nebavilo, nic objevneho mi to nedalo, ten svet to nijak taky neobohatilo. A prezil bych bez toho, kdybych to cetl.

Palorizek85
01.07.2023 4 z 5

(SPOILER) O poznání lepší druhý díl. Nicméně objevení Derngirů mi trochu připomíná konflikt s Yuuzhan Vongy...že by se brala inspirace zde?


Ailee
12.03.2023 3 z 5

Nemůžu říct, že by tento díl byl vysloveně špatný, ale ani mi zas tak moc nedal. Místy mě bavil, místy nudil. Opět hodně postav, i když hned od začátku se dej zaměřuje na nějakých šest hlavních hybatelů dějem. Ale nijak zvlášť jsem se s nimi nestotožnila.
Série má působit jako celek, ale zatím si každý autor hrabe hlavně na svém písečku. No uvidíme, kam se to vyvine dál.

ArkAngel
25.12.2022 3 z 5

Komornější příběh padawana Realtha dopadl daleko lépe než Světlo rytířů Jedi, kterým Vrcholná Republika odstartovala. Claudia Gray s postavami pracovat umí, což již dříve ukázala kupříkladu ve Ztracených hvězdách. Drengirové jsou navíc zajímavějšími padouchy než Nihilové a obecně je celá kniha o něco čtivější, byť k dokonalosti má daleko. Co mě ale iritovalo, byla kosmická loď pojmenovaná jednoduše jako Plavidlo, na které se nachází inteligentní kámen přezdívaný Geoda. Ten nemluví, ale z typu ticha poznáte, co je třeba a nějakým způsobem se samovolně dokonce i pohybuje. Kvůli těmto dvěma věcem to působilo trochu jako fanfikce od malého dítěte, ale když to odignorujeme, je to slušný Star Wars příběh.

gimli35
24.11.2021 5 z 5

(SPOILER) 4,5*. Claudia Gray na vcelku standardním třísetstránkovém hřišti honí nemálo zajíců najednou - máme tu Nihily, Drengiry, Jedie, výlety do minulosti, znesvářené světy, hledačku cesty, cech, arboretum, zahrádkářské droidy, filozofii, zádumčivou šutrovitou bytost... K autorčině cti budiž přičteno, že košatý příběh se jí nakonec povedlo ukočírovat a podat pro čtenáře srozumitelným i napínavým způsobem. Přestože celkový dojem z knihy je velmi dobrý, nelze se ubránit dojmu, že méně by mohlo být více. Mimochodem, o anotací zdůrazněnou Joru Malli, natožpak o Maják Hvězdosvit, v tomhle románu zas tak moc nejde.

daniel6725
27.10.2021 4 z 5

Mě to bavilo. Fakt. Četlo se to příjemně, svěže, člověk se zbytečně nezadrhával, popisu nebylo přehnaně, přesto dodatečně, nechyběl vtip (Geoda byla naprosto skvěle napsaná postava - důkaz o tom, že některé role nemusí říct ani slovo a přesto mohou natropit parádní humor) a ani akce. Když jsem projekt High Republic zkoumal pře jeho prvními publikacemi, byl jsem k některým konceptům dost skeptický (SPOILER: rostliny a temná strana síly pro mě byly hodně velké wtf, ale v kontextu této knihy mi to dávalo smysl a bylo příjemné taky jednou narazit na emzáky, kteří nejsou přebarvení lidi), ale nakonec se to autorce podařilo napsat tak, že to bylo vlastně fajn. Celý děj ve vesmírném arboretu mi dost připomínal questy z DnD na nižších lvlech a prostě tenhle odpočínkový vibe mám rád. Můžu to jen doporučit. Jedinou hvězdičku strhávám za to, že to imho nemělo moc přesah do nějakého širšího kontextu High Republic éry, ale třeba to vykrystalizuje v dalších pokračováních - pak bych hodnocení klidně zvedl na 5*

(známkuju v době, kdy to má na 5 hodnoceních 52% a to si tato kniha rozhodně nezaslouží - dejte ji šanci!)

KubaHanzelin
21.09.2021 2 z 5

Věk Vrcholné Republiky mě zatím moc neoslnil, po poměrně dobrém prvním příběhu tu máme na pultech knihkupectví hned druhý a nerad to říkám, ale kvalitně je to horší..
Miluju SW, opravdu ano, ale v tomto případě i Claudia Gray, která v tomto universu taky několikrát úspěšně působila, šlápla vedle - nezajímavé postavy, jednoduchý příběh, který vás neurazí, ale ani neoslní spíš po většinu času máte pocit, jak kdyby šlo o nějakou rychlokvašku u které byl opravdu nepříjemný šibeniční termín..
Budu doufat, že další kniha z této nové canon éry přece jen bude akčnější a méňě young adult, protože takto se mi zatím (prozatimní) oba svazky jeví.
Zároveň je také možné, že sérii nepomáhá to, že každou knihu píše jiný autor, no co, počkáme a uvidíme:)