Srdce pre Ellu

Srdce pre Ellu https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508977/bmid_srdce-pre-ellu-dZt-508977.jpg 4 14 2

Dve ženy — dva osudy, ktoré by sa možno nikdy nespojili, nebyť nemeckej invázie do Poľska. Keď Zula Pienkiewiczová, oddaná katolíčka a dvojnásobná matka zapojená do poľského protifašistického odboja súhlasí, že pomôže utiecť z varšavského geta dospievajúcej dcére svojich židovských známych, netuší, že Ella Złotniková navždy a hlboko poznačí celý jej život. A že to bude práve ona, po koho prítomnosti bude túžiť na smrteľnej posteli… Je to dráma o odvahe a ľudskosti. Ale aj príbeh o výnimočnom pute dvoch žien, ktoré prežije aj hrôzy holokaustu, totalitný režim a pretrvá ešte dlho po ich smrti ako vzácne dedičstvo. Hlavní hrdinovia tejto knihy veľa riskovali a veľa stratili — a ich dediči chcú, aby sme nikdy nezabudli.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , Citadella (SK)
Originální název:

I Give You My Heart , 2022


více info...

Přidat komentář

čef
18.04.2024 4 z 5

Román o odvaze polské rodiny, která schovávala v době války židovskou dívku. Tématem jsou německá opatření k vyhlazení Židů a polská nenávist k těmto trochu jiným obyvatelům stejného prostoru. Psáno tedy pro neznalého tisíců těchto a podobných knih, hodně se tedy opakují dávno omletá fakta a vlastního příběhu ukrývaného děvčete se moc nedá, snad až příliš podrobného popisu jejího života po válce. Proto asi také nebude tato varující kniha až tak úspěšná, což je možná i škoda, ale, jak řečeno, existuje mnohem více zajímavých knih z té doby.

eva3992
07.01.2024 4 z 5

Příběh o odvaze a dobrých lidech. V roce 1941 žije Ella ve varšavském ghettu. Díky manželům, kteří jsou zapojeni v odboji, se jí podaří utéct a Zula se rozhodne, že Ellu přijme do rodiny. Nějakou dobu jim to prochází, ale ne všichni lidé kolem jsou čestní

Jelikož mám ráda skutečné příběhy z druhé světové války a autorčina předchozí kniha – Narodili si, aby přežili – byla skvělá, nemohla jsem si tuto knihu nechat ujít. Je to historie, na kterou by se nemělo zapomínat, a navíc je popsána očima běžných lidí.

Ač jsem již četla spoustu knih na toto téma, nikdy mě nepřestane udivovat krutost, jaká byla během druhé světové války páchána. Bylo to smutné, kruté, ale dojemné čtení. Lidské osudy, které v tomto případě naštěstí dobře dopadly.

Je tu samotný příběh hlavních hrdinek Elly a Zuly, ale dozvíme se i to, jak postupovala válka, jaká byla nová nařízení a také, jak se v té době žilo v Polsku, například rozdíly mezi městem a venkovem.

Ze začátku se mi trochu pletla jména, poznáváme tu obě rodiny a já jsem se trošku ztrácela v tom, kdo je kdo. Poté však mě příběh pohltil, že jsem nemohla knížku odložit.


Kniha Srdce pre Ellu je v

Přečtených17x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce41x
Chystám se číst34x
Chci si koupit10x