Narodili se, aby přežili

Narodili se, aby přežili https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/278300/bmid_zrozeni-prezit-s7T-278300.jpg 5 896 281

Tři mladé matky a jejich neobyčejné příběhy odvahy, utrpení a přežití Mezi milionem obětí holokaustu, které byly v roce 1944 poslány do koncentračního tábora Osvětim-Birkenau, prošly Priska, Rachel i Anka jeho branami s tajemstvím – všechny tři právě otěhotněly, a svému osudu musely čelit samy, bez manžela. S obrovským strachem z budoucnosti, poté, co už ztratily tolik svých blízkých, se tyto mladé ženy upnuly k tomu jedinému, co jim v životě zbylo: zachránit sebe a své nenarozené dítě. Jedna z matek pocházela z Třebechovic pod Orebem, druhá z Bratislavy a třetí z polské Lodže. Kniha mapuje neuvěřitelné příběhy těchto tří žen – nejdříve do Osvětimi, pak do německého pracovního tábora, kde, polomrtvé hlady a udřené z nelidské práce, se snažily zakrýt svůj zdravotní stav. A nakonec je čekala pekelná 17denní cesta vlakem s tisíci dalšími vězni přes západní a jižní Čechy do tábora smrti v rakouském Mauthausenu. A když už se zdálo, že tuto cestu nepřežijí, podařilo se několika hrdinům z Horní Břízy dát potřebným trochu jídla a vody.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Biografie a memoáry , Historie

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Born Survivors , 2015


více info...

Přidat komentář

Mabie
09.03.2024 5 z 5

Je to neskutečný příběh o otřesném utrpení, o neuvěřitelné síle vůle a o nepředstavitelné touze přežít. Priska, Rachel i Anka si prošly peklem koncentračního tábora, pracovního tábora, přežily zběsilou 17denní cestu dobytčákem do tábora smrti v Mauthausenu a celou dobu se snažily o to, aby přežily a donosily své dítě.
Kromě samotného utrpení v době války je stejně děsivý i popis vykořenění v době po osvobození, kdy se ti "šťastní přeživší" vracejí do svých původních domovů (které už nemají) a zesláblí a nemocní čelí svým bývalým sousedům i tvrdé poválečné době.
Nesmírně silná, syrová a emotivní kniha, která mnou skutečně otřásla a ještě nějakou dobu ji budu zpracovávat.

kotoulek
09.09.2023 5 z 5

Těžko se mi hledají slova.
Přesto, že už jsem nějakou knihu s touto tematikou četla, mě nepřestávalo udivovat, čeho byli schopni...opravdu je mi hodně hodně zatěžko pochopit a uvěřit, jak se mohl takto chovat člověk k jinému člověku.
Je asi trochu nevhodné říct u této knihy, že si mi něco "líbilo", ale oceňuji, že autorka vysvětluje i ten koloběh chaosu po vysvobození. Doteďka jsem žila tak nějak v představě, že je vysvobodili a "všechno" bylo v pohodě. Ale nikdy jsem nepřemýšlela nad tím, že spousta těch lidí, kteří přežili vlastně ztratili většinou všechno...rodinu, blízké, přátele, majetek...a teď sice byli vysvobozeni z toho utrpení pod nadvládou nacistů, ale čekalo je další utrpení v jiné podobě...
Za mě rozhodně stojí za přečtení. Je to velice silný příběh.


Katulinka69
07.09.2023 5 z 5

Tohle se nedá hodnotit

Sarriii
31.08.2023 5 z 5

Velmi čtivé. Smutný, drastický a emotivní příběh z období holocaustu a masového vraždění mužů, žen a dětí. Je prostě až neuvěřitelné, co jsou lidé schopni přežít navzdory všem a všemu. To co se nikdy "nemělo" stát se díky strašné houževnatosti tří matek a jejich čerstvě narozených dětí stalo. Nacistické peklo přežili jak matky a tak i jejich děti.

emilieselden
11.06.2023 3 z 5

Velmi silné příběhy tří žen, které přežily druhou sv. válku. Zase jsem se dozvěděla něco nového. Bohužel jsem se do toho ale nedokázala naplno ponořit. Hůře se mi to četlo. 3,5*

kikina28
02.04.2023 5 z 5

Příběh nejen tří matek a jejich čerstvě narozených dětí, ale i příběh milionů Židů, kteří se znelíbili nacistům jen pro své vyznání. Otřesně popsané kruté zacházení s lidmi, u nich došlo ke ztrátě důstojnosti, lidskosti a u žen ztrátě ženství. Pro nacisty to nebyly lidské bytosti, pouze číslo, které se selektovalo vpravo nebo vlevo. Život nebo smrt. Každý den se probouzet s otázkou: přežiju dnes nebo ne?
Možná to bude znít nepatřičně, ale je to silný, nádherně napsaný příběh o otřesných skutečnostech, o odvaze, o touze přežít byť ve strašných podmínkách. Doporučuji si udělat chvíli a tuhle knihu si přečíst.

Vendula897
05.02.2023

Když jsem držela tuto knihu prvně v ruce, podivila jsem se, jak je možné psát o holocaustu s nadějí v lepší zítřky. Po pravdě, zaradovala jsem se, že je to možné a že kniha bude jakousi oslavou života.
Není. A nikdy ji pravděpodobně ani být nechtěla. Příběhy žen, jejichž život začal smysluplně se řítí do tmy židovského pogromu, mění lidí v lidem se nepodobající trosky a dětem krade šťastné dětství. Mengele je zde popsán v celé své zrůdnosti, kdy Hippokratova přísaha od základu padá a medicína stijí na prahu pekla.
Přesto se i v dobytčácích, bez základních hygienických potřeb, rodí děti, které přežily. Malé drobné nic přikryto v hadrech začalo dýchat a žilo. Příběhy tak podobné a tak jiné.
Oslava života jako takového to není, přesto život oslavuje.
Smutné, ale nádherné čtení

Rozarka454
03.02.2023 5 z 5

Kniha rozhodně stojí za přečtení, místy jsem ji musela odkládat, protože byla až moc emotivní a potřebovala jsem to rozdýchat při představě, že tohle všechno se opravdu dělo. Ale souhlasím s tím, že by měla být součástí povinné četby. Velice silné čtení

PetrV439
24.01.2023 5 z 5

Četl jsem ji jedním dechem! Stojí za to!

pavel1238
16.01.2023 5 z 5

Naprosto strhující vyprávění a knížka, která by měla být součástí povinné četby ve škole. Hodně cením, že se toho dost dozvíte o osudech hlavních hrdinek před válkou, ale i po ní.

zandu
12.01.2023 5 z 5

Trvalo mi hodně dlouho, než jsem se do této knihy pustila, v mé knihovně ji mám už nějaký ten pátek a stale jsem se nemohla odhodlat. Ted nastal ten čas a bylo to neskutečné, otřesné. Četbu této knihy jsem musela prokládat čtením něčeho lehčího, "hezčího".
Asi jedna (pro mě) z nejsilnějších knih na toto téma a že jsem jich už přečetla dost.

Marki019
26.12.2022 5 z 5

Za mě jedna z neljepších knih o osudech židů za 2.světové války. Zajímavé si přečíst o chodu různých táborů. Velké plus je, že se dozvíme i o životě po válce.

JaninaV.
02.11.2022 5 z 5

Tak tohle bylo opravdu silné čtení. Pěkné zpracování knihy, dobře se četla, i když chvílemi jsem odkládala a vydýchvávala. Co všechno člověk vydrží v děsným podmínkách a ještě svádí boj o své nenarozené dítě, natož potom za jakých podmínek se narodí......

Hani_cerna
30.10.2022 5 z 5

Knih s tématikou holokaustu jsem již pár přečetla, tato rozhodně vede… Moc se mi líbilo, že kniha není uzavřená osvobozením tábora, ale dozvídáme se i co se dělo po… Neskutečné, srdcervoucí příběhy, moc doporučuji.

ivca84
09.10.2022 5 z 5

co se da o této knize napsat je tam osud tří žen které dokazaly přežít hruzy valky
z knihy jde husi kůže a velky obdiv lidi a vule prezit

Veronika_mad
05.10.2022 5 z 5

Měla jsem u čtení husí kůži. Všechny tři příběhy byly velmi silné...

zbožňuju_knihy
26.09.2022 5 z 5

To se nedá komentovat, neskutečné, otřesné.. Je s podivem, co lidské tělo dokáže zvládnout, na čem a za jakých podmínek dokáže přežít. Pro mne nepředstavitelné, v dnešní zhýčkané době, kdy máme všechno a stejně chceme víc. Další otázkou je, jak se to mohlo stát a dít, jak jsme to mohli dopustit.
Nejvíce ve mne asi zarezonovala Horní Bříza, ale celá ta kniha je dojemná, strašná. Každý by si ji měl přečíst.

Allla9
06.09.2022 5 z 5

Pokaždé jiné osudy a pokaždé stejně smutné čtení.

Lucik100
23.08.2022 5 z 5

Strhující kniha. Od příběhů jednotlivých postav jsem se nemohla odpoutat. Myslím, že je důležité připomínat si, jaké hrůzy se ve světě děly.

Starmoon
18.08.2022

Možno preto, že som matka (navyše dosť precitlivená) nemohla som knihu dočítať. Nie je zlá; je v nej však skoncentrovaného toľko zla, ktoré si tie úbohé matky a deti museli vytrpieť, že ma to oberalo o psychické sily a vieru. Možno si niekedy na túto knihu ešte trúfnem; rozhodne je téma zaujímavá, ale človek musí mať na to nervy a žalúdok.