Spravedliví zrádci. Sousedé z Volyně

Spravedliví zrádci. Sousedé z Volyně https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379381/bmid_spravedlivi-zradci-sousede-z-volyne-LM8-379381.jpg 4 24 5

Volyňský masakr – etnické čistky polských obyvatel na Ukrajině, které probíhaly od února roku 1943 do února roku následujícího. Proč sousedé začínají vraždit své sousedy? Kdo a proč v sobě najde sílu zachovat se lidsky uprostřed běsnění? Jak těžké je vybírat mezi „svými“ a „cizími“? Lze zastavit spirálu nenávisti a pomsty? Reportér Witold Szabłowski hovořil s pamětníky tragických událostí přesahujících svou brutalitou naši představivost, studoval archivní prameny a deníky. Jednou z důležitých postav knihy je také Jan Jelínek, český evangelický kněz, který žil od roku 1937 v Kupičově na Volyni. Na své faře skrýval všechny pronásledované: Židy, Poláky i Ukrajince.... celý text

Literatura faktu Historie
Vydáno: , Občanské sdružení PANT
Originální název:

Sprawiedliwi zdrajcy. Sąsiedzi z Wołynia , 2016


více info...

Přidat komentář

Jochen77
31.10.2023 4 z 5

Velmi zajímavé čtení, obzvláště v dnešní době, kde na každém rohu slyšíme, že ti naši Ukrajinci by přece ani mouše neublížili. Tohle je z trochu jiný bečky, motyky do hlavy, topení kojenců ve studních, stahování z kůže zaživa a další banderovské libůstky. Tam, kde se včera sousedi srdečně zdravili a podávali si přes plot plody ze zahrádky, teď tečou potoky krve a to jen proto, že jim to řekli dobráci od UPA, jejich kněz v kostele nebo jen, že chtěli okradnout Poláky, Čechy, Židy a prostě každého, kdo nebyl Ukrajinec.

tonysojka
25.05.2022 5 z 5

Jak se píše v anotaci,že příběhy svou brutalitou překonávají naši představivost,tak patřím k těm,co překonaly i mou.
A zároveň dávají naději příběhy lidí,kteří zachraňují, i když jim za to hrozí smrt.
V knize je kladena otázka,co je to za mechanismy,co z nás dělají vraždící monstra anebo zachránce.
Odpověď si asi musí dát každý sám za sebe.


jiri77
05.05.2022 5 z 5

Velmi dobrá kniha o Volyňském masakru. Jen jsem s hrůzou četl, co dokáže udělat člověk druhému člověku, a to doposud žili vedle sebe celkem v pohodě. Vběhnout do vesnice a vyhladit ji sekyrami, vidlemi, holemi a nebo upálit lidi zaživa v budovách, prostě strašné !!! Autor nám odkrývá tuhle hrůznost pomocí vyprávění a vzpomínek pamětníků.

joachim36
28.12.2019 5 z 5

"Když jedni zabíjejí, druzí přicházejí s pomocí" - Ukrajinci, Poláci, Židé, Němci a Češi jako sousedé na Volyni. Díky této knize velmi dobře napsaných a sestavených reportáží, se můžete seznámit se smutnými událostmi, která se během druhé světové války a po ní staly na Volyni. Vzhledem k tomu, že tam žili i naši bratři a sestry Češi, tak bychom si knihu neměli nechat ujít. A to tím spíše, jak se dozvíme, že se nemáme zač stydět.

anet8843
18.07.2019 4 z 5

Téma vztahů mezi Poláky a Ukrajinci, celkově celá Volyně je pro mě fascinující. Proč? Co dokáže udělat člověk člověku. Všichni mluví o zvěrstvech, která napáchali nacisti. Přečtěte si alespoň jeden článek o tom, co prováděli Polákům banderovci. Tohle nesouvisí s nacionalismem, ale se zvráceností - možnost dostali monstra, toužící po mučení lidí.
Velmi ráda jsem si přečetla knihu, která dodává v tomto hnusném období naději. O hrdinech, kteří neváhali riskovat život pro druhé. Ne pro Poláky, Ukrajince, Židy - ale pro lidi jako takové.
Kniha se docela dobře četla, ale chybělo mi v tom trochu více informací pro ujasnění.

Štítky knihy

genocida 1. pol. 20. století etnické konflikty Volyň (Ukrajina)

Autorovy další knížky

Witold Szabłowski
polská, 1980
2021  85%Jak nakrmit diktátora
2016  88%Vrah z města meruněk
2018  85%Spravedliví zrádci. Sousedé z Volyně
2021  81%Tančící medvědi
2023  99%Rusko pohledem z kuchyně

Kniha Spravedliví zrádci. Sousedé z Volyně je v

Právě čtených1x
Přečtených26x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce18x
Chystám se číst20x
Chci si koupit5x