Spojenci na celý život

Spojenci na celý život https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/318270/mid_spojenci-na-cely-zivot-d69-318270.jpg 4 8 8

Mikrobi jsou pro nás životně důležití. Donedávna však měli velmi negativní pověst. Autoři knihy „Spojenci na celý život“ však velmi čtivou a srozumitelnou formou vysvětlují, proč bychom měli považovat bakterie za své přátele, a ne škůdce, jak si dodnes někteří lidé myslí. Bakterie – pomocníci, nebo škůdci pro lidské tělo? Je přirozené, že mezi mnoha tisíci dobrými zárodky se nachází vždy i několik patogenů – v tom je to s bakteriemi stejné jako i s jinými organismy, zvířaty či lidmi. Lidé si ve 20. století zvykli bojovat s bakteriemi na všech frontách – antibiotiky, dezinfekčními prostředky, atd. To je ovšem podle rostoucího počtu lékařů a vědců holý nesmysl. Lidské tělo i s jeho spoluobyvateli – bakteriemi je dobře vyladěným ekosystémem, pro nějž jsou antibiotika něco jako ekologická katastrofa. Bakterie v lidském těle – předmět aktuálního vědeckého výzkumu Autoři knihy „Spojenci na celý život“ nám otevírají dveře do jedné z posledních dosud neprobádaných krajin – lidského mikrobiomu. Seznamují čtenáře s nejnovějšími vědeckými poznatky týkajícími se bakteriálního osídlení lidského těla, srovnávají nejrůznější názory a teorie vědců odlišného zaměření a upozorňují na to, čemu by bylo potřeba věnovat v budoucnu větší pozornost. Prestižní knižní ocenění Tato kniha získala nominaci na Vědeckou knihu roku 2014 – titul udělovaný časopisem Bild der Wissenschaft.... celý text

Přidat komentář

BabaJaga11
21.06.2021 5 z 5

Četla jsem už před časem, asi krátce před založením účtu na DK. Bylo to pro mě tehdy poučné, o vztahu imunitního systému a střevní mikroflóry jsem sice věděla, ale tady toho je mnohem víc a týká se to bakterií a dalších mikroorganismů v celém těle. Dnes už je knih na podobné téma spousta, ale tehdy jsem se poprvé dozvěděla o obrovském dosahu tzv. mikrobiomu, který lze považovat za samostatný orgán lidského těla, s vlivem mj. na psychiku, myšlení a mnoho dalších funkcí. Poprvé jsem si tu také přečetla o tzv. fekálních transplantacích – zpočátku mi to znělo jako něco šíleného, ale autor uvádí příklady, kdy tato léčba lidem velmi pomohla. O pár měsíců později jsem se od známého dozvěděla, že jeho žena se právě této problematice věnuje v jedné z brněnských nemocnic.

Zájemcům o zdraví a biologické souvislosti mohu jen doporučit!

Alma5
05.11.2018 4 z 5

Spousta informací o bakteriích, zejména těch ve střevě, srozumitelné i pro laiky. Kniha spíše pro rozšíření obzorů než pro nějaké praktické využití.


tereza1198
22.04.2018 4 z 5

Zajímavá kniha pro laiky. Já jsem zde moc nových informací nenašla. Prostě jezte probiotika, kysané zelí a vlákninu. Necpěte se antibiotiky, cukry a sajrajtem. Bakterie je náš kámoš :-)

Autorovy knížky

2016  83%Spojenci na celý život