Soumrak Edenu

Soumrak Edenu https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520420/bmid_soumrak-edenu-pMQ-520420.jpg 4 52 20

Dva tisíce let po odchodu andělů je Eden sužován úpadkem, jehož příčina zůstává neznámá. Pravověrní z něj viní Heretiky a jejich zapovězenou magii, a napětí mezi oběma skupinami nebezpečně stoupá. Chrámová tanečnice Ada Efron žije posledních sedm let jako Pravověrná. Tají své heretické kořeny a snaží se zapomenout na to, že kdysi přísahala pomstu vrahovi svých rodičů. Když je však její identita prozrazena a její nový život se ocitne v troskách, Ada ví, že přišel čas odplaty. Dokáže zjistit, co se přesně stalo o Noci velké očisty, kdy její rodiče zemřeli? Stihne vraha najít, než v Edenu vypukne válka? A pokud ho najde, bude dost silná, aby ho porazila?... celý text

Přidat komentář

nela3812
09.04.2024 5 z 5

Jsou příběhy, do kterých nejde jenom nakouknout a vesele si odložit pokračování na další den. Tohle je jeden z těch, které otevřete a už nepustíte z rukou. Vtáhne vás od prvního momentu díky postavám i unikátnímu světu.

Za začátku jsem se upřímně bála, zda mi příběh sedne. "Víra" a všechno kolem ní není tak úplně můj šálek čaje, a to nejen v knihách. Autorka to ale pojala moc dobře, a neměla jsem pocit, že se jedná o šílenou sektu z Edenu, protože právě z toho pramenily mé největší obavy. Svět je velmi poutavý, snadno uchopitelný a především originální. Na každé další stránce jsem se toužila dozvědět více o smyšleném světe, pravověrných a zapovězené magii - opravdu mě to neskutečně vtáhlo.

Hlavní roli hraje politika, intriky a lži, které se skrývají za vírou ve větší moc. Stejně jako hlavní hrdinka, nebudete vědět, které straně uvěřit, a kam se přiklonit. Prozíravost je na místě a chaos v hlavně hlavní hrdinky je více než pochopitelný. Společně s ní odhalujeme (ne)dokonalost světa postaveném na organizaci, víře a poslušnosti. Příběh hezky graduje a postupným odhalováním karet na obou stranách se dostáváme k dechberoucímu konci.

Postavy jsou svým způsobem hodně podobné, protože se zpočátku jedná o stádo poslušných oveček. Následně začnou vystrkovat růžky naši hlavní hrdinové a trochu rozvíří vlny. Do hry přicházejí průbojné charaktery a příběh získává nový spád. Nejvíce mě bavil padlý anděl Ray a jeho spojení a Adou.

Opravdu moc doporučuji!

Local_Bunny
29.03.2024 4 z 5

Biblické příběhy mi nejsou moc známé, mé vědomosti pramení ze seriálu jako jsou Lucifer a Shadowhunters, každopádně tahle kniha? Wow. Eden, kde lidé žijí v ráji pod dohledem andělů a věří ve svůj řád. No, jenže co když vše, v co jste doposud věřili, se ukáže jako lež?
Hlavní hrdinka Ada se celý život potýká s tím, že do Pravověrné společnosti nedokáže úplně zapadnout. Pochází totiž z rodiny Heretiků, kteří se netěší oblibě. Naopak se jich všichni straní a viní je za vše špatné. Uděláme si trošku výlet do Edenu. Jste žena? Pak jste nic. Budete poslouchat a jednat se s vámi bude jako s věcí. Oh, jste muž? Všichni vás budou uctívat. No co si budeme, během čtení jsem měla obrovský vztek a byla jsem opravdu znechucená. Za tohle se Lucii klaním. Podat nám jako čtenářům takovou sužující atmosféru pomocí písmenek je neskutečný talent. Často jsem vzpomínala na Příběh služebnice.
Ale dost o depresivních věcech. World building je na jedničku. Od čtení jsem se nemohla odtrhnout a i přes to, že kniha obsahuje kvantum informací, dokázala jsem vše zpracovat. Hrozně mě bavila politika v Edenu, stejně jako texty na začátku každé kapitoly. Nechybí mnou tolik milované intriky a lži, do kterých se Ada zamotá a já se vůbec nedivím, že chudák nevěděla, komu věřit.
Bohužel mi tady romantická linka úplně nesedla, i když Ray si mě získal a je to hrozný miláček. Za co ještě musím autorku pochválit, pak to, jak popsala Adino vnitřní trauma a rozpolcení. Líbilo se mi, jak nic nebylo uspěchané, ale zde se opět jedná o případ, kdy mi k sobě pár vůbec nesedl. Překvapil mě ale zvrat, o koho se vlastně jedná? Totálně. Vlastně nechápu, proč mě tato možnost nenapadla.
Konec si dokážu představit trošku jinak, ale ve finále se jedná o hodně povedenou dystopickou fantasy. Moc ráda bych si přečetla třeba i příběh z pohledu Raymonda, který by mohl být moc zajímavý a nebo knihu o heretické královně.
-
za knihu děkuji autorce


Cteme_s_Terkou
27.03.2024 5 z 5

POZOR, RECENZE MŮŽE OBSAHOVAT MÍRNÉ SPOILERY
Vítám vás u dnešní recenze, ve které se podíváme na další knihu tuzemské autorky Lucky Ortegy, které tímto opět děkuji za poskytnutí knihy ke spolupráci, stejně jako v případě dalších jejich knih.
Věřím, že se vám její knihy, které jsem zde již recenzovala líbily, a že se vám bude líbit i tato s názvem Soumrak Edenu.
Pojďme už ale na samotnou recenzi, protože tohle byla jízda.

Lucie Ortega je, minimálně u mě, někdo, kdo do knih vždy vkládá něco navíc, nad čím by člověk mohl přemýšlet. Jenže, jestli tohle platilo u Světel, tak tady to platí milionkrát více.
Lucka dle mého otvírá spoustu otázek, které se týkají víry, toho, kdo jsme a toho, že mnohokrát právě ti, kterým nejvíce věříme, jsou osobami, které se tak usilovně snažíme ze svého života odstřihnout.
Osobně musím říct, že jsem se občas ztrácela v tom, kdo je kdo a jestli ta či ona postava patří na tu, nebo na jinou stranu, protože jich tam bylo poměrně hodně. Nejspíše bych uvítala nějaký rejstřík, do kterého bych mohla během čtení nahlížet.
Co se týkalo děje, neměla jsem pocit, že by v něm byla hluchá místa, právě naopak. Hlavně na konci byla nějaká bomba každých pár stran. Nepůsobilo to ale nijak neuvěřitelně, právě naopak.
Lucka ani své hrdiny nenechá zažít to, na co jsme zvyklí, vždycky se z toho vyhrabou, a to téměř bez práce. Ne! Tady to tak opravdu není. Lucie dobře ví, že každé rozhodnutí, obzvlášť v situaci, která zmítá Eden, nese následky a má svou, mnohdy opravdu vysokou, cenu.
Kniha je psána v er formě, přesto se zde přenášíme z místa na místo a od postavy k postavě. Pamatuju si, že bylo snad jen jediné místo, kde jsem se ztratila, ale také pouze na chvíli. Autorka vše skvěle kombinuje tak, aby ničeho nebylo moc, a aby vše bylo srozumitelné, ale abychom se při čtení nenudili. A že to k té představě při tolika stranách opravdu svádí.
Kniha je prostě nabitá akcí, zvraty, emocemi, zradou, láskou, povinnostmi a zmatkem od začátku až do konce a nikde to není natlačené na sílu.
Konec mě, jako správnou milovnici romantiky, zamrzel, ale byl přesně takový, jaký být měl a dával smysl.
Přála bych si, aby se Lucka do světa Edenu ještě někdy vrátila, ale, jak sama vádí, kniha je samostatná a v podstatě už v ní není co řešit. I tak by mě ale zajímalo více o tom, jak přesně andělé v jejím světě fungují.
Snad první knížka, která mě takto nadchla.

Doporučila bych tuto knihu?
Stoprocentně ano.
Komu?
Všem, kteří mají rádi anděly, magii, napětí, intriky, potíže, boje, otázky víry, odvahu, lásku a statečnost.

Slůník
22.03.2024 4 z 5

Autorka s bravurou zvládá velmi vážná a aktuální témata v kulisách propracovaného světa mezi Nebem a Zemí. Ráda bych si přečetla, jak se Edeňanům vedlo dál.

kikikrat
13.03.2024 4 z 5

Knihy autorky mám ve velké oblibě a tak jsem se neváhala pustit i do téhle i když jsem úplně nevěděla do čeho jdu. Překvapilo mě, že jsem se v knize setkala s tématem andělů ale moc mě to bavilo. Je třeba napsat, že je to spíše pomalá fantasy kniha, která není nabitá akcí od začátku do konce. Pomalu poznávate svět Edenu a jeho obyvatele a odkrýváte všechna ta tajemství. Já si to užívala a svět i postavy jsem si oblíbila. Jediné co mi trochu vadilo bylo to, že jsem spoustu věcí odhadla, hlavně ty důležíté. I tak můžu knihu doporučit, hlavně těm, kteří chtějí poznat svět kde je důležitá víra i kouzla. Líbilo se mi hlavně to téma společenství a taky téma postavení žen.

CarolineAn
04.02.2024 4 z 5

Knihu jsem se rozhodla přečíst k vůli zajímavým tématům a protože je autorka češka a tak jsem byla zvědavá a.....je to velmi dobrá kniha. Líbí se mi jakým způsobem rozebrala téma společnosti, křesťanství, ale i postavení žen a mužů atd. a i hlavní hrdinka Ada je přijemná, zábavná a HLAVNĚ uvěřitelná. Zkrátka jsem si knížku užila a hodnocení bych vyděla na něco mezi 3 a 4 hvězdičkou.

anndrra
22.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Jsem nadšená. Soumrak Edenu má obrovský přesah a hloubku, která mě v poslední době v tomto žánru míjela. Obsahuje vážná a těžká témata, a přitom se čte doslova sama. Ada je skvělá hrdinka, člověk jí chápe a fandí. A každá žena se musí zamilovat do Raye. Kniha by si zasloužila mnohem víc pozornosti než se jí dostává.

Jenny46
19.01.2024 5 z 5

Od autorky jsem si už chtěla přečíst dvě knihy a zatím nestíhám, ale určitě napravím..
Ted se mi do ruky dostal její nový fantasy román lákala mě anotace, nádherná obálka i doporučení, že si mám přečíst.

Dva tisíce let po odchodu andělů je Eden sužován úpadkem, není situace dobrá. Ada je hlavní hrdinka a přísahala pomstu vrahovi svých rodičů. Je to sympatická postava, která se neřídí pravidly a jde si za svým cílem...

Příběh, který se odehrává v promyšleném světě, kde mají svá pravidla ( trochu jsem se musela zorientovat a číst pomaleji, ale vše do sebe zapadá)
Vystupují tady různé druhy bytosti, inspirované křestanskou mytologii. I dobro a zlo je tady zajímavě nabídnuté , získalo si to moji pozornost a myšlenky v moji hlavě zůstanou ještě dlouho...
Určitě originální příběh, který tvoří zajímavou atmosféru, emoce a já vřele doporučuji 4,5*

Bryel
13.01.2024 4 z 5

„Já jsem přesvědčená, že dokonalé společnosti neexistují, protože jsou tvořené nedokonalými lidmi. Neustále budeme hledat rovnováhu mezi individuálním a kolektivním, mezi právem a povinností, mezi zákony a osobní zodpovědností. A nikdy ji skutečně nenajdeme, protože každý si ji představuje jinde. Snad alespoň získáme v očích Elohim body za snahu.“

Od této autorky je to moje třetí a jednoznačně nejlepší kniha. Soumrak Edenu je originální temné fantasy s výraznými společensko-filozofickými prvky.
Mystika a náboženství, mravnost a inkvizice. Svět rozdělený na Pravověrné, Heretiky, Označené. Na jedné straně ctnost a fanatismus bez špetky sebereflexe, na straně druhé neřesti a důvod úpadku celé společnosti.
Hlavní hrdinka se nestaví do role oběti, ačkoliv čelí mnoha útrapám a honí se za pomstou v silně patriarchálním světě, do kterého se neúspěšně snaží začlenit. Příběh nešetří i drsnými scénami.
Vyzdvihla bych podíl mnoha postav na celkovém výsledku a i decentní romantická linka se mi líbila.
Proč tolik chválím a nakonec nehodnotím plným počtem? Kvůli závěru. Dobro společnosti je nadřazeno dobru postav, které se o něj zasloužily. To je až příliš reálné a konec mi přišel vůči tolika postavám hořký, až to můj celkový dojem lehce srazilo. 4,49/5.
Takže sice v depresi, ale doporučuju!

nada3314
12.01.2024 5 z 5

Lucie je BŮH! Tohle bylo skvělé, úžasné a dokonalé. Obálka překrásná a celý svět je jiný, neotřelý a originální. Tento poklad se může 100% rovnat se světovými fantasy příběhy. Kdybych nevěděla, že je autorka z našeho malého českého rybníčku, vůbec bych to na stylu vyprávění nepoznala. Smekám klobouk.

Hned od první stránky jsem byla lapena a nešlo od příběhu odejít. Hlavní hrdinka se jmenuje Ada a tím, že je zrzka, tak si u mě získala o to větší sympatie. Zrzka, která se ničeho nebojí a nenechá si nic líbit. Jak já jsem s ní soucítila. Tyto její vlastnosti jsou úžasné, ale nehodí se do světa pravověrných, ve kterém byla i se svým bratrem, po smrti svých rodičů nucena žít. Bratr se pro tento svět aklimatizoval skvěle, ale Ada má svou hlavu a ani Raymond ji nějakou dobu nestíhá krotit. Mám moc ráda tyto silné hrdinky se svými názory. Oba k sobě hezky pasují a ta chemie mezi nimi nemá chybu.

Jedná se opravdu o hodně povedenou fantasy s náboženskými prvky.

PosPol
01.01.2024 5 z 5

"Posláním inkvizitorů je dozor nad mravností a dodržováním Ctností. Zlo je však potřeba potírat na více úrovních, protože je to často obyčejná každodennost, v níž pozvolna a nepozorovaně klíčí. Z toho důvodu pověřujeme vás, kteří máte srdce spravedlivých, abyste se stali našima očima, ušima, hlasem i rukama v místech, jež znáte lépe než my. Budete nositeli a vykonavateli justice na té nejzákladnější úrovni. Nehodní vás budou nenávidět až do chvíle, kdy pochopí, že vše, co činíte, činíte pro dobro jejich duše."

Zní vám to trochu povědomě? Tak trochu orwellovská post-apo fantasy, zasazená do Edenu, kde žijí ti, již jsou hodni. Podobnost s křesťanstvím až mrazivě děsivá. Adeline žije mezi Pravověrnými a tají své heretické kořeny, vždyť Heretici mohou za to, že Eden schází, magie mizí, voda vysychá a stromy neplodí!

Silně patriarchální společnost, kde muž je pánem tvorsta a ženy nemají větších práv než zvířata, vše má svůj řád a pravidla a odlišné názory či zpupnost se přísně trestají. Je tedy jasné, že Adeline jako drzé děvče, které neví, kdy má mlčet, zažije krušné chvilky....

Ačkoliv je obálka krásná, po knize bych nesáhla, kvůli tématu náboženství. Když mě tedy autorka oslovila, rozhodla jsem se knihu vyzkoušet. A ještě, že tak, byla by věčná škoda ji minout! Nečte se snadno, je potřeba dávat bedlivý pozor. Celý Eden je barvitě a obšírně popsaný, už dlouho jsem nedržela knihu s tak dokonale vytvořeným světem, kde autorčiny slova dokázaly vytvořit živé obrazy v mysli. Je zde spousta intrik, fanatismu a stupňujícího se šílenství, inkvizitoři nestíhají mučit a zabíjet.

Do toho prichází tajemný Raymond a ta chemie mezi ním a Adeline byla svěží, uvěřitelná a především záviděníhodná. Konec? Ten mě nenaštval ani nezklamal jako jiné. Ten mě, vážení, přímo nasral! Jenže poté, co jsem si zalepila srdíčko kobercovkou do původního tvaru mi došlo, že konec byl nevyhutelný a přesně takový, jaký měl být!

Hodnotím 5/5, protože tohle je skvost, který budu jen a jen doporučovat! Ať už kvůli poselství příběhu, zrzavé bojovnici, kterou ničí svazující pravidla, originalitě knihy, nebo propracovanosti celého světa a každé jednotlivé postavy.

Děkuji Lucie Ortega za oslovení a za knihu.

annora_cte
02.12.2023 4 z 5

Dokáže zjistit, co se přesně stalo o Noci velké očisty, kdy její rodiče zemřeli?


Soumrak Edenu je první knížka, kterou jsem od autorky četla, takže jsem netušila, co můžu očekávat. Kniha na první pohled zaujme překrásnou obálkou a anotací, která slibuje originalitu.
Hlavní postava Adeline žije mezi Pravověrnými, z jejíchž pravidel mi šla hlava kolem. Nesmíte vybočovat z řad, musíte dodržovat pravidla, chovat se tak, jak společnost vyžaduje. Adeline má ale svojí hlavu a její názory se od ostatních patřičně liší, což je jeden z důvodů, proč mezi ostatní nezapadá. Pak je tady Raymond, kterého zkrátka nejde nemilovat. Jejich společná chemie fungovala na sto procent.
Autorka vymyslela úžasný svět. Také bych ráda vyzdvihla její talent pro popis a vysvětlování, kterého možná někdy bylo až moc, ale bylo to napsané tak, že jsem se neztrácela a fungování světa pochopila.
Tento příběh se za mě vážně povedl. Prožívala jsem celý děj, bavila se a plakala. Konec mě velmi zabolel, ale hádám, že tomu mělo tak být. Nemůžu jinak než doporučit.


Mockrát děkuji @lucie.ortega.navratilova za oslovení a zaslání recenzního výtisku v rámci #spoluprace

itskyleus
25.11.2023 4 z 5

Ocitáme se ve světě, kde všechno má svůj systém, víru a pravidla. Kniha, kde se náboženství stává přísným systémem mezi občany měst.
Máme zde dvě strany - Pravověrné, kteří magii mají za něco, co je neslučitelné s právě touto skupinou věřících.
Následně zde jsou heretici, kteří mají k magii dosti blízko a jsou pro pravověrné nepříteli.

Hlavní hrdinka Ada se snaží přijít na pravdu noci, kdy ji a jejímu bratrovi zavraždili rodiče a kdy její rodiče přesně zemřeli a proč.
V Adiném životě se setkáváme s překážkami, jelikož kvůli barvě jejích vlasů si ji kde kdo dokáže spojit právě s Heretiky. Její bratr přijal víru pravověrných a dokáže poslouchat, jak pravověrní pískají, ovšem když si ho pod svá křídla vzal jeden ze známějších osobností, který dokáže hýbat docela kartami, kdežto Ada vyrůstala v domě pro děti - respektivě se to dá nazvat dětským domovem.
Ada je velmi zvláštní osobnost s prořízlou pusou, která je ztracená v touze získat pravdu o rodičích a dokáže se namočit do průserů, pokud v klidu nepřemýšlí. Nebýt Raye, tak by to dopadlo s jejími nápady špatně.

Upřímně jsem z knihy nesvůj, přestože jsem na jejím konci chytl čtecí krizi a nechuť na knihy. Stále bádám, zda je to právě kvůli této knize nebo z toho všeho stresu okolo mé osoby.
Zároveň si kladu na srdce, že kniha byla vymyšlená dobře a systém života, náboženský podtext se mi neskutečně líbily.. ale úplně svižně čtivá nebyla.
Obálku hodnotím kladně. Krásně zpracovaná a použité barvy obálky jsou prostě slast.

Děkuji @humbook_blogeri @humbook #humbook #humbookblogeri za zaslání knihy na recenzi v rámci #spoluprace a omlouvám se za zpoždění recenze.

ReziEngli
23.11.2023 4 z 5

Tak tohle byla hodně zajímavé post-apo. Hodně mě zaujalo to téma ráje, Edenu, andělů, Noemova světa a tak, autorka si tady se světem skutečně vyhrála. Knížka se četla velmi dobře, ačkoliv jsem měla trošku trable s tím vyznat se ve všech těch jménech a i tak bych je asi teď nedala správně dohromady Co mě na knize ale maličko zklamalo, byl ten konec, osobně bych si představovala maličko jiný, na druhou stranu ale chápu, proč to autorka napsala tak, jak to napsala Pokud hledáte zajímavé post-apo s nezvyklým námětem, tak rozhodně mohu Soumrak Edenu doporučit Romantická linka tu nebyla nijak na sílu tlačena do popředí, za což autorku moc chválím Pro mně to byla první kniha od Lucie a už teď se těším na ty další, ve čtečce už mám Světla nad močálem, tak snad se mi přes tu kopu nepřečtených knih podaří se k ní brzy dostat

KnihomolkaKatka
12.11.2023 5 z 5

Další velmi zdařilá autorčina kniha. Už jsem od ní přečetla Světla, která se mi moc líbila svým nápadem i stylem psaní, ale tohle?! Do tohoto jsem se prosím pěkně zamilovala od první stránky. Autorka zde kombinuje prvky z křesťanství a fantasy prvky a sedí to jak pr... na hrnec :). Miluju to. Hned po Pádu nejlepší kniha s andělskou tématikou, jakou jsem četla. Určitě se k ní vrátím.

LuciaSangster
10.11.2023 5 z 5

První, čím bych začala je, že ta obálka je nádherná a hned mě přilákala.
Opravdu krásné zpracování.

Co mě na knize také lákalo bylo anotace, která mě velmi zaujala.

Musím říct, že se kniha četla sama. Bylo to krásně napsané. Postupně se vše odhalovalo a drželo to čtenářovu pozornost. Hlavně se celý příběh motal kolem náboženství a mytologie, což jsou dvě krásná témata, která byla naprosto skvěle zpracována.

Byl to opět originální příběh, který vás zanesl do úplně nového světa. Odhalí vám kladné postavy i ty špatné. Jenže vy si pak uvědomíte, že vaše postava nestojí na té straně, na které chcete.

Knížka je plná zvratů, ale jsou napsané tak, že jste z nich překvapení.

Konec se mi zdál trochu uspěchaný nebo spíš nebyl tak epický, jak jsem čekala, že bude.

Za knihu děkuji @humbook a @humbookblogeri #spoluprace #humbookblogeri

ElessaRiverbow
10.11.2023 4 z 5

Hodně mě zaujala anotace, navíc se jedná o autorku, jejíž předchozí knihy jsem si zamilovala, takže jsem měla velká očekávání. A ta se do posledního splnila, bylo to skvělé čtení. Začátek byl takový pomalejší, hlavně se představoval zajímavě vymyšlený svět a postavy. Hodně oceňuji texty na začátku kapitoly, které mi přišly hodně zajímavé. Ada mi byla sympatická a rychle mi přirostla k srdci. Romantická linka byla skvělá, jen mě mrzí, že to dopadlo tak, jak to dopadlo. Jediné malé mínus jsou pro mě dlouhé kapitoly, které mi někdy čtení trochu ztěžovaly. Rozhodně knihu ale doporučuji, přijde mi to jako velmi originální příběh.


~ 4,5/5 ~


Moc děkuji @endlessbibliophile a @humbook za poskytnutí knihy k recenzi #humbookblogeri

ester4597
09.11.2023 5 z 5

Knížka se mi hned zalíbila díky obálce, která je fakt moc pěkná a i anotace zněla dobře.

Vůbec jsem nevěděla co očekávat, knížku jsem otevřela hned jak mi přišla a hned se pustila do čtení.

Prvních 50 stran jsem se rozkoukávala. Hlavní hrdinka mi sedla a byla velmi dobře popsaná a charakterizována.
Prostředí, kde se postavy nacházely jste si dokázali velmi hezky představit a u ničeho jste se nemuseli zastavovat.

Byla tu taky romantická linka, kterou jsem naprosto žrala. Strašně mě mrzí, že jejich vztah nemohl dopadnout líp, ale rozumím autorce proč to tak udělala.

Celý příběh mě velmi bavil, nenastala žádná chvíle, která mě nebavila. Když už jsem knihu otevřela nemohla jsem se od ní odtrhnou. Nastávalo tu mnoho zvratů, které vám nedaly spát a museli jste pokračovat ve čtení.

Já nemám co vytknout. Příběh jsem si moc užila a doporučuji všemi deseti.

Tereziee
25.10.2023 4 z 5

Kniha Soumrak Edenu mě zaujala svoji obálkou i anotací. Kniha vybočuje z fantasy žánru svým originálním námětem. Rozpolcená společnost, zapovězená magie a náboženské motivy. Hlavní hrdinka Ada žije mezi společností Pravověrných, která dělá vše "správně". Dodržují přísná pravidla, žena v této společnosti nemá skoro žádná práva apod. Svoje kořeny má ale mezi Heretiky a na to se snaží zapomenout, protože by ji to její dosavadní život ani trochu neulehčilo. Slet událostí ji ale přiměje jednat a v tento moment kniha začíná nabírat na obrátkách. Napětí mezi oběma stranami začne stoupat. Eden, který je domovem obou skupin, upadá. A Ada bude mít v rukou řešení celé této situace.

Musím ocenit, jak bravurně zvládla autorka vystavět celý nový svět. Vše má jasně daná pravidla a dává to smysl. Každá kapitola začíná úryvky z posvátných textů, novinových článků apod., které nám přibližují celou společnost, historii Edenu nebo samotné božstvo. Zároveň musím vyzdvihnout i charaktery jednotlivých postav. Žádný charakter není černobílý. Ada je občas pěkně na facku, ale která fantasy hrdinka není :D Raymond - panebože až se v příběhu objeví, tak garantuju, že ho budete milovat! Další výraznou postavou je Zach. Nevím co k němu napsat, protože by cokoliv mohl být spoiler, ale jeho charakter se mnou rozhodně zamával.

Některé scény v knize jsou opravdu silné, bolestivé...až mi z toho běhal mráz po zádech. Zároveň i dojemné (slzička ukápla). Do poslední chvíle jsem byla napjatá, jak to celé dopadne a nebyla jsem zklamaná. Možná jen malilinko v rámci milostné linky, ale jen maličko.

Za mě má tahle kniha velké doporučení. Je to jiné, originální, čtivé a autorka se nebojí otevírat vážnější témata. Pro mě je Lucie Ortega další autorkou české fantastiky, jejíž knihy se budou řadit do kolonky: to chceš číst.

Za poskytnutí knihy moc děkuji @humbook a @humbookblogeri #spolupráce

DreamerX9
12.10.2023 3 z 5

Kniha je obrovský autorčin pokrok oproti druhé sérii. Kniha je propracovaná a má větší hloubku. Avšak Každá Kniha ve čtenáři něco zanechá ve mě zanechala pochmurný pocit i přes ten konec.
Neni to Kniha pro veselé čtení ani pro oddech. Co mi nesedlo tak hlavní hrdinka u které se mi zdálo že v polovině knihy vyměnila charakter ale paradoxně mě kniha od druhé poloviny zaujala víc. Čemu také dávám zápor jsou některé kruté scény bez kterých si myslím že by se dějově kniha v klidu obešla.


Musím uznat velké plus a to originálnimu světu a jeho pojetí z náboženského/mytologického i historického pohledu je znát že právě na tom si dala autorka záležet.

Celkove knihu hodnotim smíšeně ale tím nezapírám autorčin styl psaní i smýšlení jelikož mnoho myšlenek bylo úchytných do života