Soudce a jeho kat

Soudce a jeho kat https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29284/mid_soudce-a-jeho-kat-LnU-29284.jpg 4 164 16

Lze říci, že Dürrenmattova prozaická díla se dočkala stejného ohlasu jako jeho dramatická tvorba. Hlavní téma románu Soudce a jeho kat najdeme už u Hammetta, Chandlera či Simenona. Jde o boj dvou stran. V tomto případě je dobro zastoupené jistým Bärlachem, který svou lidskostí může leckomu připomenout Maigreta. Je to člověk konzervativního ražení, který nejedná podle právních předpisů, ale naslouchá spíše svému rozumu. K úspěšnosti tohoto románu jistě přispěla i jeho zdařilá filmová podoba.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Der Richter und sein Henker , 1951


více info...

Přidat komentář

Veveruška1992
12.08.2023 5 z 5

Skvělá povídka, akorát jak jsem to poslouchala v rozhlase a už to byla asi třetí hra v krátké době, tak jsem to uhodla prakticky hned na začátku, což mi ale zážitek nepokazilo ani v nejmenším :)

lernami
07.03.2023 4 z 5

Krásná literatura! Jen bych si představovala příběh trochu více rozvést, na můj vkus to bylo příliš stručné na to, abych si ke knize dokázala udělat větší vazbu.


milary
05.08.2022 5 z 5

Popravdě? Nějak se necítím "odborně" se vykecávat o Dürrenmattovi. Protože - něco jiného by to sotva bylo, a na to si ho příliš považuju.
Každopádně, taky tenhle příběh způsobí člověku v hlavě poprask. A určitě nehrozí, že ho kdy kdo zapomene. A navíc - i když hypoteticky urazí (třeba tím, že naruší bezpečné pohodlíčko zakonzervovaných myšlenkových území), rozhodně nadchne. :)

Nadchne i napětím, které trumfne ledasjaké čistokrevné detektivky.
A jestli budete poslouchat v rozhlasové úpravě jako já (a skoro všichni dřívější recenzenti :)), budete bohatší o hlasy pana Hrušínského, Postráneckého a dalších. A to vážně stojí zato.

Vaceda
28.08.2021 5 z 5

Skvělá kniha, asi nejlepší dílo Dürrenmatta. Hlavně zakončení celého příběhu je naprosto geniální. Podařilo se mu dokonale objasnit chybné kroky pachatele a logicky je pospojovat v uvěřitelný závěr komisaře Bärlacha.

RADOST
25.01.2021 4 z 5

Děkuji čtenářce sgjoli za její komentář. Navnadila mě, zmiňovanou nahrávku jsem si vyhledala a strávila s ní příjemné chvíle. Není co dodat - souhlasím se slovy sgjoli a také doporučuji.

sgjoli
10.01.2021 4 z 5

Vyposlechnuto v dramatizaci pro Český rozhlas. Jsem ráda, že jsem si to pustila, protože po fyzické knize bych asi nesáhla. A byla by to škoda, protože toto dílo bylo zajímavé. Líbila se mi zápletka, chytře vymyšlená. Na mém hodnocení se asi podepsalo také vynikající obsazení (v hlavních rolích Rudolf Hrušínský a Václav Postránecký) a celkové zpracování, které vytvořilo skvělou temnou, ponurou atmosféru plnou napětí. Pravda, asi se mne to nedotklo tolik, proto snižuji hodnocení o jednu hvězdu. Ale pozornost si to určitě zaslouží. Pokud budu mít možnost, zkusím někdy i tištěnou podobu díla.

666Jitka
07.01.2021 4 z 5

Poslouchala jsem na radiu Vltava v režii Josefa Henke a v hlavní roli s Rudolfem Hrušínským - velmi příjemný poslech. Na první pohled "obyčejná" vražda policisty vyústí v neočekávaná odhalení se zajímavým překvapujícím koncem...

rozina351
06.01.2021 5 z 5

Klasicky neklasická mrazivě břitká detektivka. Velmi příjemné podzimní čtení!

ibáG
20.11.2020 4 z 5

Asi bych dala 3,5 hvězdičky. Téma, zápletka a rozklíčování fikané a velmi zajímavé, ale mrzelo mě stručné pojetí. Uvítala bych rozvinutí děje a postav. Některé knihy jsou zbytečně roztahané a tady je to přesně naopak. Nedokázala jsem si vytvořit představu prostředí a postav. Trochu se mi pletla jména a též názvy obcí. Bylo to i zfilmováno, jak jsem zjistila, film jsem však zatím neviděla, ani jsem neslyšela rozhlasové zpracování s R. Hrušínským. To napravím, jsem na to zvědavá.

SugarDolly
19.01.2019

Výborně napsaná, nesmírně chytlavá kniha, která má kromě prvoplánové zápletky i hlubší ponor. Zase jeden z klenot pera jednoho z nejlepších literátů 20. století.

Chesterton
03.03.2018 5 z 5

Poslouchala jsem audio a tohoto autora já naprosto obdivuji a miluji!! Není toho mnoho, co znám, ale zatím mne žádná kniha nezklamala!! Brilantní pohlazení po duši:)) Zážitek z knihy zaručený!! To už jsem si vypůjčila z komentářů přede mnou :)

Vierka_kikanika
11.04.2017 5 z 5

Klasika najklasikovatejšia. Brilantne napísané dielo, príbeh plynie, záver prekvapí.

angloumene
23.03.2017 4 z 5

Nejprve jsem si myslela, že poslouchám další z řady tak trochu tuctových detektivek o neaktivních policajtech a nadějných novicích. Tehle pocit mi ale nevydržel dlouho a pomalu jsem začala tušit, že tady půjde o něco víc. Moje očekávání se určitě vyplnila, finální rozluštění vraždy je opravdu podařené. Tohle dílko určitě stojí za přečtení.

Sova15
01.02.2017 4 z 5

krásné - poslouchala jsem na CD. Pohlazení po duši.

Finskej
10.02.2014 5 z 5

Toto skvostné dílo se - naštěstí! - dočkalo rozhlasového dramatického zpracování s Rudolfem Hrušínským v hlavní roli a lze k tomu říci jen: neskutečné. To prostě nemá obdoby. Hardcore základ moderního světového absurdního dramatu. A kromě toho i skvostná detektivka povýšená na formu nejvýše uměleckou. A k tomu strhující příběh viny a trestu. A k tomu neúprosná studie vnitřní osamělosti chodce na dlouhou trať. A... zkrátka nutnost.

Skjaninka
08.06.2013 4 z 5

Veľmi vydarený detektívny príbeh, ktorý nás udržuje v napätí a ako odmenu poskytne prekvapivý záver. Zážitok z knihy je zaručený.