Soma secundarium

Soma secundarium https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98044/soma-secundarium.jpg 4 43 20

Být mladým klukem bývá někdy opravdu těžké. Zvláště pokud žijete v liduprázdné krajině v domácnosti s Tetou, která vlastně není tak úplně vaše teta, vaším nejlepším kamarádem je nerudné a otravně všeználkovské siamské dvojče, a ve sklepě vašeho domu možná trpělivě číhá Velká zlá věc. Navštivte s námi město, kde sny a noční můry ožívají, kde se obyčejná jízda tramvají stává dobrodružstvím a bojem o holý život. Podívejme se s hlavním hrdinou Kocourkem do zdánlivě postapokalyptického světa snů a nočních můr, kde bizarnost přestává být deviací a stává se normou, ve které je člověk nucen žít. Tento román s prvky magického realismu je na české literární scéně naprosto ojedinělý a nenechá chladného ani nejnáročnějšího čtenáře. René Vaněk přichází po svém knižním debutu Nezahrada s novou knihou Soma Secundarium, osobitým výbuchem čiré fantazie, která vás pohltí a do poslední kapitoly nenechá vydechnout. ... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Mezera
více info...

ReadMore
ReadMore
22.05.2020 5 z 5

Vaněk ani napodruhé nezklamal.

PetikH2O
PetikH2O
24.11.2015 4 z 5

Jakoby mi to nepřijde úplne pro deti, u nás v knihovně ji mají pouze na dětském oddělení. :) neotřelá kniha, která baví!


trudoš
trudoš
01.07.2015 3 z 5

Příjemná a čtivá novelka, bohužel trochu postrádající hlavní dějovou linku, která by se dala sledovat a která by říkala, o čem román je. Postavy tu sice pátrají, ale jejich pátrání není příliš určité. Je to spíš děj odvíjející se samospádem, než koncept předem naplánovaný od první po poslední stránku. Renému Vaňkovi se ovšem nedá upřít talent pro hororové scény, které jsou chvílemi takřka bravurní ve své imaginaci. Obratem jsou však shozeny černohumorným laděním celé knihy. Je těžké napsat vtipný román o nočních můrách a zavděčit se jak humoristům, tak milovníkům hororu. Takhle z toho vyšla sympaticky napsaná, ale jinak lehce zmatená záležitost, o které po dočtení stále nevím, co si vlastně myslet.

bondula
bondula
16.09.2014 5 z 5

Sú spisovatelia, ktorí pre svoj príbeh vytvoria vlastný, snový svet. René Vaněk podobne, nie však svet snový, ale svet nočných múr. Absurdné, no úplne uveriteľné a ľahko predstaviteľné postavy, príšery a nepríjemnosti aj v tých najbanálnejších situáciách a na najneočakávanejších miestach. Fantasmagorické príbehy, plné napätia, kde s hrdinom skutočne prežívate jeho strach. Na záver neočakávané vyvrcholenie a temné rozuzlenie. A najlepšie na Some je to, že pôsobí, akoby ani nebola myslená vážne. To jediné všetku tu hrôzu a negativizmus zmierňuje. Je to proste paráda!

Askarinka
Askarinka
14.05.2013 5 z 5

Další úžasná kniha od talentovaného autora:-) Vřele doporučuji...

evickakyticka
evickakyticka
21.02.2013 5 z 5

Druhá kniha Reného Vaňka nezklamala. Opět jsem se ponořila do toho snového světa, který vyjadřuje všechny možné noční můry. Nejoblíbenějším místem pro strach je jednoznačně obchod. Brrr...

verulaj
verulaj
07.08.2012 5 z 5

Jsem překvapená, šokovaná, ohromená. Kniha, kterou neumím nikam dobře zařadit. Myslím, že nejděsivější na této knize je to, že ač se jedná o fikci, jedná se v podstatě o skutečnost.

Naplno souhlasím s komentářem od Dragoooon.

dragoooon
dragoooon
24.07.2012 5 z 5

Tahle knížka není vůbec tím, čím se zdá být. Můžete si vychutnat buď její povrch a užít si šílenství Kocourkova světa, nebo se podíváte i mezi řádky a budete překvapeni, jak moc se píše o vás samotných. Vynikající psychologie postav, práce se čtenářovou imaginací a neustálé sondování do jeho podvědomí! Pro mě je tohle naprostá bomba a doufám, že si v brzké době budu moct udělat čas i na Vaňkovu Nezahradu.

st.me
st.me
19.07.2012 odpad!

Knížku jsem si půjčocala na doporučení. A po shlédnutí hodnocení a komentářů na databázi jse se těšila na skvělé čtení.
No musím říct, že na nezaplacenou pojistku jsem zapoměla raz dva, protože se mi dělalo tak blbě, že snad ani na nic jiného myslet nešlo. Tam až kam mi žaludek dovolil se pročíst to byla samá zvrácenost a nechutnost.
Celkově na mě příběh působil jako hnilobně se rozkládající odpadky v mých rukou.
A další věc, která mě silně irituje a to nejen u díla tohoto autora, jsou knihy u kterých musí mít čtenář slovník cizích slov. Myslím si, že disponuji celkem slušnou slovní zásobou a hledání slov jako antropometrie atp. mě od dalšího čtení dost rychle odradí.
Tohle je nechutný úlet protkaný cizími slovy. Nic víc.

Ikkju
Ikkju
29.04.2012 5 z 5

Knížka velmi barvitá a hutná. Město v podání autora mi vzdáleně připomíná svět her studia Amanita (Machinárium), postavy jsou však daleko pitoresknější, příběh, co se týče krutosti, nemá hranic (viz osud Vrkoslava a jeho kamaráda)

Při druhém přečtení mi kniha přišla ještě daleko lepší než při prvním.. Ať autor dělá co dělá, pokud nepíše, marní dle mého úžasný talent :o .. a mě ničí, protože bych od něj nerad četl jeho dvě knihy stále dokola...

Vřele doporučuji, ikdyž asi nemusí sednout do každé nálady. Pokud ale máte chuť na klučičí dobrodružství v syrovém a drsném světě, namažte si chleba halucinogenní pečenou indulónou, vezměte prak do ruky, a jízda špinavými, krutými, ale přesto barevnými ulicemi šíleného města může začít!

pavča
pavča
20.02.2012 5 z 5

Tak tahle knížka mě opravdu dostala, na českou scénu naprosto nečekané, souhlasím s předchozími komentujícími, René Vaněk je nový český Palahniuk

houston
houston
14.02.2012 5 z 5

Umělecky pojatý horor. Opravdu neobvyklá a originálně pojatá knížka, která si zaslouží plný počet bodů.

Petrvs
Petrvs
05.02.2012

Poměrně tenká knížečka s poněkud děsivým obrázkem na přebalu - tenká, že se dá přečíst za odpoledne, přesto však neuvěřitelně hutná, že po jejím přečtení máte pocit, že jste do sebe vsoukali šestisetstránkovou bichli.

René Vaněk je zřejmě dosti zvláštní člověk - já jsem získal pocit, že dílo je výplodem Jaroslava Foglara, kterého ve Stínadlech přepadli David Lynch, Peter Greenaway a David Cronenberg, zavřeli ho na šest let do tmavého sklepení, kde dostával k jídlu pouze syrové rybí hlavy štědře pocukrované LSD, k pití čaj z durmanu, po celou dobu musel sledovat filmovou produkci výše zmíněného tria a číst Kafku.

Asi nejoriginálnější a nejzajímavější kniha roku 2011 - ovšem neuvěřitelně bizarní, dekadentní, depresivní, zvrácená, úchylná, šokující... a nějakým nepochopitelným způsobem fungující a konzistentní, spousta obrazů dává smysl, jen se nemusí líbit...

Rozhodně nedoporučuji citlivějším povahám nebo čtení ve slabších chvilkách - i z takto útlé knížečky někdy té tísně přímo chlístají celé hektolitry...

...s čímž mám s odstupem poněkud problém. Zbožňuju Kinga, mám rád Barkera, občas Lovecrafta nebo Poea a s ničím nemám problém; dovedu si udržet odstup. U Somy se mi to nepovedlo a toho hnusu prostě bylo už moc i na mě. Možná je to celkovou beznadějí a bezvýchodností postav a zejména hlavní postavy? Těžko říct. Jen mám potřebu dodat, že „bizarní“ je fajn, ale někdy je toho už prostě moc a je to možná škoda. Trocha té dekadentní zpustlé krásy by přece mohla najít i mezi Vrkočnictvím pana Valenty a Smíšeným zbožím - i kdyby to mělo být jen pitomé dřívko od nanuku. Tak třeba příště, pane Vaňku, prosím... :-)

Mastix
Mastix
20.01.2012 4 z 5

Nevšední počin mladého českého autora, na internetu proslulého pod přezdívkou Ultrainfernal. Soma secundarium, to je jedna veliká erupce fantasie a osvěžujících nápadů. Knihu nelze k ničemu připodobnit ani ji někam striktně zaškatulkovat. Částí svého knižního já leží ve sci-fi, částí v postmoderně a kouskem ve fantasy. První půlka knihy je volně odvyprávěná, snivá a znepojivá. Seznamuje čtenáře s podivným zdevastovaným světem/nesvětem a předvede všechny jeho neobvyklé vlastnosti. Druhá polovina je mnohem epičtější, strhne a nepustí až do samotného šokujícího závěrečného, takřka filmového, twistu.
To je vše.
Moc jsem si tuhle knížečku zamiloval.

Suvicka
Suvicka
20.01.2012 5 z 5

René Vaněk je pro mě český Palahniuk.. má úžasnou a nezměrnou fantazii a jeho knihy se čtou jedním dechem, jak Soma, tak Nezahrada... při čtení se dostanete do úplně jiného světa a zapomenete na ty pitomý starosti s nezaplacenou pojistkou ap.

Julieta
Julieta
25.12.2011 5 z 5

Tak konečně sehnáno (děkuji Ježíšku) a přečteno. Jsem nadšená. Soma Secundarium je velice neobvyklý román, velmi poutavý a svižně napsaný, opravdu jsem nenarazila na jediné místo, při kterém bych se nudila. Některé nápady jsou geniální, včetně šíleného zvratu v samotném závěru knihy. Chudák Kocourek.
Určitě si to přečtěte.

Janínka
Janínka
21.12.2011 4 z 5

Nová knížka René Vaňka je skutečně tak dobrá, jak se o ní říká. Zaujala mě velmi, rozhodně mnohem víc než jeho debut Nezahrada. Kdosi tu psal, že mu stylem připomíná Kinga. Mně osobně Vaňkův styl přijde jako něco mezi Kafkou a Haruki Murakamim.

Pingueta
Pingueta
14.12.2011 5 z 5

Dočteno před několika minutami. Kvůli této knížce jsem se sem zaregistrovala. Chci se totiž s někým podělit o ten neuvěřitelný zážitek který mi zprostředkovala. Jedním slovem je to -Bomba- Už dlouho jsem nečetla věc co by mě takhle silně pohltila a přinutila prožívat příběh společně s hlavním hrdinou. Svět, který autor vytvořil, je něco úplně nového, barvitého, divného. Připomíná flashová videa Davida Firtha a filmy Jana Švankmajera. Totální erupce fantasie, žádné zábrany ale přitom je to naprosto koherentní a epické. Kdyby mi někdo řekl, že to napsal Stephen King, tak tomu budu věřit. Vynikající knížka a navíc od českého autora!

filipstastny
filipstastny
09.12.2011 5 z 5

perfektní zážitek! origninální, sugestivní, pohlcuící. doporučuju všem.

Primadona
Primadona
08.12.2011 5 z 5

Naprosto skvělá knížka! Tohle člověk nepřečte jinak než na jeden zátah. Zakoupeno včera, dnes dočteno. Jedním slovem zážitek.