Sny o růžích a ohni

Sny o růžích a ohni https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63542/bmid_sny-o-ruzich-a-ohni-yyK-63542.jpg 4 24 5

Historický román zpracovává téma honů na čarodějnice v 17. století. Za základ je vzat skutečný proces z francouzského Loudunu v roce 1634, který autor jen nepatrně pozměnil. Líčí richelieuovskou Francii a dobu pronásledování údajných nepřátel církve formou dialogu o nadčasovém problému morálního aspektu lidského jednání. Hrdina příběhu, jezuitský kněz, se pro svůj odpor k dogmatům a konvencím dostává do konfliktu s představiteli církve i světské moci, kteří v inscenovaném procesu s čarodějnicemi vidí vítanou příležitost k jeho likvidaci. Komentátor děje, městský úředník, je protikladem knězovy zásadovosti jako představitel malého člověka, který si dobře uvědomuje, na čí straně je právo, ale na jeho obranu není ochoten cokoliv riskovat.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Drommar om rosor och eld , 1949


více info...

Přidat komentář

TaJeMa
07.11.2023 3 z 5

Kniha je napsaná krásným jazykem, to je to, co dnešní knihy velice často postrádají. ALE někde v polovině knihy jsem se přistihla, jako bych uvízla na stejném místě, kniha ztratila tempo a dokonce ani na konci ho nedohnala. Čekala jsem trošku větší gradaci, ale naopak jsem měla problém knihu dočíst.

ludek.n
24.10.2022 3 z 5

Předlohou pro román Eyvinda Johnsona se stal slavný loudunský proces s jezuitským knězem Urbainem Grandierem, který byl za čarodějnictví upálen na hranici. Johnson použil dobové materiály (všechny historické postavy sice mají pozměněna jména, ale tato úprava je spíše formální, než zastírací) ne proto, aby převyprávěl celý příběh tak, jak se stal, ale aby ukázal, kam až může zajít lidská lehkověrnost, jak krutá může být nenávist jednoho člověka ke druhému a co se stane, když se víra promění v posedlost. Všechno to šílenství okolo loudunských jeptišek je nazíráno hned z několika úhlů, vedle obviněného Grainiera, je to především pohled fanatického exorcisty Pierre Barrota, samotné převorky Jany de Beaucil nebo domýšlivého zbabělce, asesora Daniela Drouina, který za žádných okolností nehodlá riskovat své postavení. Přestože Johnson přistupuje k tématu pochybné boží spravedlnosti bezpochyby se vší vážností, celé vyprávění mi místy připomínalo trapnou frašku a nepříliš povedenou komedii. Katolická církev se podle mého mínění právě čarodějnickými procesy, exorcismem a svatou inkvizicí zdiskreditovala na věky věků a Sny o růžích a ohni ukazují, že repatriace instituce, která nectí své vlastní zákony a pravidla, není možná.


Kabuky
26.05.2022 5 z 5

Čte se samo.

Abroš
19.04.2020 5 z 5

Román o knězi,který byl ve své době nadčasový a proto ztrestán inkvizicí.Kniha se musí sledovat,žádné oddechové čtení

Jackjelly
24.07.2017 4 z 5

Zajímavě psaný historický román z období honů na čarodějnice. Zpočátku jsem měl trochu problém zvyknout si na neobvyklé střídání deníkových zápisků, popisu děje z pohledu vnějšího pozorovatele a vnitřních úvah jednoho z hlavních protagonistů. Po chvíli jsem si zvykl a začal si vychutnávat opravdu zajímavé pojetí reálné události tvořené subjektivními pohledy jednotlivých postav.
Nakonec měla pro mne kniha až nečekaně aktuální vyznění, vždyť "hony na čarodějnice" jsou stále používanou metodou mocných pro pobavení a uspokojení davů a touhy lůzy po krvi. Ať to bylo před 400 lety nebo dnes.
A citace na závěr:
"Vy hledáte pravdy, které by vám mohly pomoct, Minete. To nakonec dělají všichni. Není na tom nic zvláštního. Ale vy nehledáte žádné jiné pravdy, protože vy žádné jiné pravdy nepotřebujete. Hledání pravdy je teprve tehdy odvážné, když hledáte pravdy, které k vlastnímu prospěchu nepotřebujete. Vy se od nepotřebných pravd odvracíte."