Snové novely

Snové novely https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44168/bmid_snove-novely-nWI-44168.jpg 4 28 7

Pod názvem Snové novely se ukrývá dvojice próz – Útěk do temnoty (1931) a Snová novela (1926) – z autorova posledního období, které současně patří k vrcholům jeho díla. Zatímco v první novele autor zpracovává motiv bratrovraždy, ve druhé podává diagnózu krize jednoho manželství. Co z nich však činí skutečné klenoty mezi novelami nejen rakouského písemnictví, je především jejich umělecká sevřenost, psychologická pronikavost a zcela mimořádná čtivost.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Akropolis
Originální název:

Flucht in die Finsternis / Traumnovelle


více info...

Přidat komentář

MartaPear
14.01.2024 4 z 5

Dvě novely, v podstatě asi tak o schizofrenicích, kteří žijí sice v realitě, ale hlavou jinde, v první dožene paranoia chlápka k vraždě bratra, ve druhé manžel jde na utajený sado-maso-porno bál a manželka ho vraždí ve snu. Mírně ujeté, ale dobré čtení!

GreenMagritte
15.01.2023 5 z 5

Každý máme knihy, ke který se vracíme a u nichž je nám dobře. Snové novely jsou pro mne knihou, kterou už čtu poněkolikáté, a ještě si ji asi párkrát za život dám. Miluju totiž literaturu přelomu 19. a 20. století, Vídeň Stefana Zweiga, Arthura Schnitzlera a Sigmunda Freuda. Pokud jste viděli Eyes Wide Shut, tak by vám neměla uniknout Snová novela, na jejíž základě natočil Kubrick tento parádní film. A druhá novela z tohoto svazku je Útěk do temnoty – brilantní vylíčení mysli paranoidního schizofrenika. Prolínání snu a skutečnosti, symboly, rozvolněná imaginace, brilantní literární výstižnost i atmosféra dohasínajících rakousko-uherských pořádků a jedné velké éry. O těchto novelách by se dalo hovořit dlouho, ale myslím, že je lepší si je přečíst a prožít onu prazvláštní atmosféru mlhavé hranice mezi snem a skutečností, mezi vnějším konáním a pohnutkami naší tajemné mysli.


SteveP1
27.12.2021 5 z 5

Lahůdka. Vše podstatné již napsal níže čtenář pan Knišíl.

Stinex
18.07.2020 5 z 5

Autor ve vykreslování psychiky jednotlivců dozajista předstihl svou dobu i v porovnání s některými dnešními autory. Příběh mistrně poukazuje na pokrytectví některých skupin společnosti prostřednictvím kontrastu reality a snu. Kniha by si určitě zasloužila vyšší povědomí v české čtenářské komunitě.

eraserhead
15.06.2020 4 z 5

Když jsem zjistil, že má Kubrickův film "Eyes Wide Shut" literární předlohu a že vyšla česky, chtěl jsem si ji přečíst, abych zjistil, co a jak to Kubrick zase zprasil. Zaujal mě i fakt, že jde o rakouského autora a že jsou oba příběhy, které kniha obsahuje, z počátku minulého století. A byl jsem velmi spokojen. Prvnímu, až schizofrenickému, příběhu stihomamu chyběla jen trocha aby to byl temný a depresivní psychologický horror. Druhý příběh zase oplývá neskutečnou elektrizující erotickou atmosférou (kterou se pánovi K. nepodařilo ve filmu zachytit). Výborná kniha se skvělým jazykem, syrovým uchycením a ryzím slovem. Až mě překvapilo, že něco takového v takové době vzniklo. Opravdu tajemné příběhy, které však odhalují hodně o samotném čtenáři.

Knišíl
04.06.2019 5 z 5

Ke knize (přesněji k souboru dvou novel) jsem se dostal skrze Kubrickův výjimečný film, ale vlastně nelituji toho, že jsem film viděl první, protože to byl jeden z nejlepších filmových zážitků, které jsem měl dosud možnost zažít. Novela Snová novela (stylisté prominou) je ukázkou Schnitzlerova mistrovství jak do jazyka, tak formy. Nemusím snad zmiňovat bravurní psychologické vykreslení postav, v čemž se mi první novela Útěk do temnoty líbila snad ještě více, což ale částečně je způsobeno předchozí neznalostí vývoje postav a děje. I když je tedy druhá novela populárnější, myslím, že když opomenu filmovou verzi, stojí si obě novely vedle sebe rovnocenně. Doporučuji pro fanoušky tvorby Davida Lynche (Twin Peaks, Lost Highway), témata prolínání snu a reality, normálnosti a šílenství, života a smrti jsou zde klíčové.

boticelli
22.03.2018 5 z 5

Ziji ve Vidni, takze bylo velice zajimave zjistit kde se opravdu odehravaly sceny z meho velice oblibeneho filmu. Psychologicka studie nevery, vasne i duvery.

Štítky knihy

Vídeň zfilmováno rakouská literatura bratrovražda manželská krize paranoia

Část díla

Autorovy další knížky

Arthur Schnitzler
rakouská, 1862 - 1931
2007  82%Snová novela / Die Traumnovelle
1977  95%Slečna Elsa
2006  73%Anatol
1992  89%Snové novely
1917  71%Rej

Kniha Snové novely je v

Právě čtených1x
Přečtených37x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce16x
Chystám se číst27x
Chci si koupit8x