Sněžím

Sněžím https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33358/snezim-33358.jpg 4 58 5

Příběh čtyřicetileté Petry Márové se odehrává v porevoluční Praze, kdy se z exilu vrací její bývalá láska Viktor Král. Za hranicemi se stihnul oženit a navíc se zjistilo, že je jeho jméno na seznamech tajných spolupracovníků Státní bezpečnosti. Viktor se při návštěvě v Čechách snaží znovu navázat intimní vztah tajně za zády své manželky Vanesy. Petra se rozhodne zjistit, jestli byl její milovaný Viktor skutečně u STB, anebo ho tam úmyslně zapsal její bývalý milenec (a major STB) Josef Beneš, aby se jim pomstil. Potíže s dospívající dcerou Gábinou, ve vztahu s Viktorem je stále na pomyslné houpačce, kdy se stav absolutního štěstí a radosti z nově probuzeného citu střídá s pocity beznaděje z myšlenky, že její Viktor skutečně spolupracoval s "estébáky". Co jí také není moc příjemné, je fakt, že je Viktor znovu ženatý a že spolu podvádějí jeho mladou ženu. Oba milenci se po dlouhých letech citově vrátili nejen k sobě, ale i ke svému starému zvyku, kdy svoje stavy, nálady a pocity popisovali jako přírodní úkazy. Když například Petra brečela, řekla Viktorovi do telefonu "prším". Pravda nakonec nedostane prostor, aby vyšla najevo nikdo už nedopátrá toho, jestli byl v seznamu neprávem, anebo tam jeho jméno doopravdy patřilo...... celý text

Přidat komentář

BlackJeffy
19.04.2021 1 z 5

Kdybych na knihu nemusela napsat interpretaci literárního díla potřebnou k udělení zápočtu, patřila by k malému množství knih, které jsem nedočetla. Hlavní hrdince mám od první stránky chuť dát pěstí. Tahle chuť po celou dobu četby akorát sílí, rozhodně neustupuje.
Absence stylistiky a základních pravopisných pravidel mě příšerně rozčilovala, neustálé závorky s myšlenkami jsem po prvních 50 stranách knihy přestala číst. Postavy podivné, hlavní hrdinka je naprostou definicí pokrytce, zoufalky a šílené ženské. Jediná sympatická mi byla Gábina, kdybych měla matku, které je přednější soulož před dítětem, taky bych dělala všechno proto, abych nemusela být doma.

bigben
12.09.2018 3 z 5

Tuhle knížku mám ráda, nejenom proto, že se hlavní postava jmenuje stejně, ale pro její osud a zápletky v něm, hlavně co se týká chlapů, starosti o dceru. Stojí za to, si ji přečíst.


lencin
19.07.2017 3 z 5

Dobrá kniha, ale ne z autorových nejlepších. Příběh o černé, bílé a mnoha odstínech šedé za socialismu i v čerstvě se rodícím kapitalismu devadesátých let. Petra Márová "vyšetřuje" dva své milence a snaží se zjistit, kterému z nich může věřit...

dusty
03.08.2016 4 z 5

Zajímavé čtení, další povedená autorova syntéza moderních dějin a osobního života. Konec mě maličko zklamal, ale proč by autor měl končit román podle mých představ. Jednu drobnou výtku mám, nevěřím příliš mužským autorům, když se vžívají do ženské role. Ale i tak je do další povedená kniha mého oblíbeného autora.

kvetinkabrno
15.08.2013 1 z 5

.........nedočetla jsem. Pavla Kohouta mám ráda, ale způsob, jakým hovoří hlavní hrdinka této knížky, mně lezl krkem. Dost mně vadila i její dcera. Možná jsem to četla v nesprávnou dobu na nesprávném místě..........I když nevím jak příběh dopadl, musela jsem knihu odložit.