Zlověstné sny

Zlověstné sny https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85891/snedy-muz-zlovestne--85891.jpg 5 24 10

Snědý muž série

< 7. díl

Nájemný vrah, zvěd a mistr Umění FitzChivalry, nyní známý jen jako zbrojnoš Tom Badgerlock, se pevně usadil na Buckkeepu u královniny dvora. Jen hrstka lidí ví, jaká je jeho skutečná, bájemi opředená a složitá minulost – a jaké musel podstoupit oběti, aby přežil. A jen hrstka lidí ví, že ovládá magii Umění. V rámci koterie, tvořené princem Dutifulem, jeho starým učitelem Chadem a prostoduchým, leč v Umění silným Thickem, pracuje FitzChivalry na tom, aby podpořil prince na výpravě, která by mohla definitivně nastolit mír mezi Šesti vévodstvími a Ostrovy – a získat princi ruku narčesky Ellianie. Narčeska totiž pověřila prince nepochopitelným úkolem: setnout draka – legendárního Icefyrea – uvízlého v ledu na Aslevjal Islandu. Avšak ne všechny klany Ostrovanů podporují princovu snahu setnout hlavu jejich legendárnímu ochránci. Vězí za pánovitým požadavkem narčesky temné síly? Při vědomí, že šašek, alias lord Golden, předpověděl svoji smrt na Aslejval Islandu, se FitzChivalry spikne s Chadem, aby zabránil svému nejdražšímu příteli, který zradu netuší, odplout na výpravu spolu s nimi. Jenže osud nelze tak snadno odvrátit.... celý text

Romány Fantasy
Vydáno: , Návrat
Originální název:

Fool's Fate , 2004


více info...

Přidat komentář

olusas
20.06.2023 5 z 5

Tak jsem taky dočetla a mám podobné pocity, jako spousta z vás. Rozhodnutí nakladatelství nevydat závěr mě neskutečně namíchlo a zřejmě není už žádná šance, že se to změní vzhledem k roku vydání. Zajímal by mě důvod toho rozhodnutí, vždyť hodnocení knih není špatné...

karelk
01.05.2020 5 z 5

Stejně jako v případě první série Farseer i tady se začíná pořádně něco dít až v závěrečných knihách. To, co celou dobu znělo jako něco nelogického (proč musí Dutiful zabít draka? Proč na tom Ellania tak trvá? Proč se celý klan chová tak zvláštně?) se tady začíná vysvětlovat.

Teda vlastně, v téhle knize ne. Nakladatelství se rozhodlo rozdělit i závěrečnou knihu z trilogie a ... wait for it ... tu druhou půlku vůbec nevydat. Kdybych neměl knížku půjčenou, tak budu snad chtít vrátit peníze. Naštěstí se dá poslední knížka koupit na Amazonu a na Kindle zapnout vysvětlivky. Takže, i když jde o vcelku složitou angličtinu, dá se pochopit. A ta druhá část posledního dílu opravdu stojí za to - konec je opravdu krásný, dalo by se říci až dojemný.

A hned si jdu koupit třetí trilogii...


broskev28
28.09.2019 5 z 5

A je to tady. Výprava na Ostrovy se konečně připravuje a všichni aktéři se podle toho chovají. Zatímco Chadovy pokroky v Umění jsou obdivuhodné, šaškovo počínání, resp. aktivity lorda Goldena vzbuzují obavy, a to hlavně u Fitze. Lest, na níž se domluví se starým vrahounem, vypadá nadějně, jenže schopnosti lorda Goldena byly vždy neodhadnutelné . . .
Thickovo utrpení při lodním cestování (a schopnosti Nettle vstoupit do jeho snů a uklidnit ho), zajímavé zvyky ostrovních obyvatel (a jejich nevraživost vůči slabosti a bezmocnosti postiženého Thicka), vzájemná přitažlivost prince a jeho vyvolené, doslova zakletá znovuobjevením služebné - ? - Henje. A k tomu zajímavé schopnosti Weba, podobně jako pokroky Swifta Moudrého, který se stal jeho pážetem. Spousta rozehraných situací, které čtenáře navnadí, přičemž s každou další stránkou tuší, že vysvětlení se odkládá na neurčito. Jak podlé ze strany nakladatelství Návrat!!!
"Ale ty by ses mohl zamyslet nad tím, jak by ti bylo, kdybys teprve teď zjistil, kdo jsou tví rodiče. Co kdyby ti najednou bylo odhaleno, že nejsi syn Chivalryho, ale Verityho? Nebo Regalův? Nebo Chadeův? Kolik vděčnosti bys cítil k těm, kdo to po celou dobu věděli a chránili tě před pravdou?"

Knihomlok2015
22.11.2018 5 z 5

Tak jsem to dočetla (teda jenom tu českou část – a ano opravdu jsem naštvaná) a musím říct, že v horší chvíli to snad ani skončit nemohlo. Můj postoj k té poslední větě už znáte.
Mimochodem jsem si říkala, že si to budu pěkně dávkovat po troškách jako šafránu, aby mi to vydrželo dýl a vydržela jsem to tři dny, než jsem pak půlku knížky dala během pár hodin. (takhle k pevnosti mých předsevzetí)
Ale když ono všechno tak neuvěřitelně hladce směřuje (teda předpokládám) ke střetu s tou prokletou bílou ženou a ještě ke všemu jsem jako na jehlách, v koho že se nám to promění Web (jsem si skoro jistá, že to není jen tak nikdo – když už nic jiného strašlivě by mě zajímalo, co všechno by Fitze mohl naučit) a co bude sakra s tím čekajícím šaškem. (o to horší, že vím, že existuje ještě jedna trilogie) A to že Tomův život se rozpadá jak hrad z písku a mnohem víc lidí najednou ví, kdo to je, to je prostě… (viz Burrich), o Thickových nenávistných šťouchnutí nemluvě a stovkách dalších skvělých detailů, které tvoří tenhle příběh (taky se vám nejpodezřelejší postavou knihy zdá Riddle?). Je to prostě pořád dokonalé a já mám skoro stoprocentní pocit, že si nakonec ten poslední kousek přečtu v originále. (kdybyste znali mé zrezlé a nikdy příliš promazané jazykové schopnosti v angličtině, chápali byste, že zrovna tahle série je moje opravdová srdcovka, protože nemáte ani ponětí jak obrovitánský úkol přede mnou leží)
A proto, né že bych vás naváděla k revoluci, ale přeci jen na vás musím naléhat. Neměli bychom se jako čtenáři přeci jen vzbouřit a založit si vlastní malé nakladatelství, které by dokončovalo tyhle nedovydané série? Protože nevím jak vy, ale já už jich mám doma na můj vkus až dost a naprosto mě děsí, kolik takových ještě do konce svého života nasbírám - kromě Hobbové, ještě i Novickovou, Butchera a Redicka, co si tak namátkou vzpomínám a u všech mi přijde obrovská škoda, že nemám v knihovně po ruce ty další díly. :-(

nadenka13
24.08.2018

skvělé série , to mi ani neříkejte , že další dnes už tři nevydají zkusím napsat nakladatelství Návrat , není to první série , kterou čtu a nevydají ji nakladatelství celou a strašně mne to štve

kollara
08.09.2016 5 z 5

zbytek jsem přelouskala v originále...prostě mi to nedalo :) stojí to za to

Ashen-Shugar
22.02.2016 4 z 5

Super, člověk si rozečte ságu o 18 dílech a při čtení šestnáctého se dozví, že nakladatelství už poslední dva nevydá :(

SirIvan
09.07.2015 5 z 5

Bohužel pokračování se asi nedočkáme. Na můj dotaz mi nakladatelství odpovědělo jen to, že vydávání této série ukončilo.

damien
19.09.2014 5 z 5

Také by mě zajímalo zda vyjdou další dva díly

jokr22
05.08.2013 5 z 5

Kniha je super, jen mě kapku mate, zda je to poslední díl série, nebo zda sem někde v hledání udělal chybu. Konec přímo nabádá k pokračování. Nevíte někdo zda je i další díl (v Našem rodném jazyce)??

Autorovy další knížky

Margaret Lindholm
americká, 1952
2018  76%Dračí strážce
2000  82%Krev a jed
2015  63%Nebezpečné ženy
2012  75%Magická loď
2019  89%Dračí domov

Kniha Zlověstné sny je v

Přečtených46x
Doporučených2x
Knihotéce48x
Chystám se číst7x
Chci si koupit4x