Smrt supům!

Smrt supům! https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/132464/smrt-supum-132464.jpg 3 7 2

Dobrodružný příběh na základě skutečných událostí, odehrávající se v 60. letech 20. století v Chile. Indiáni Mapučé by jako vždy oslavili svou slavnost ngiljatun vesele, radostně, a přitom důstojně, nebýt tíživé starosti, která je znepokojovala. Z jejich vesnic se totiž začali záhadně ztrácet lidé. I nadále by se asi zoufalé rodiny byly nuceny spokojit s nejjednodušším, i když málo pravděpodobným vysvětlením, že pohřešovaný odešel za lepším, kdyby se do celé věci nevložil indiánský náčelník Kolhuinka a jeho přítel - velitel karabinérů. Ten vyšle pátrat po zmizelých indiánského míšence Dominga, kterého zavede stopa až na podezřelý statek německého starousedlíka...... celý text

Přidat komentář

Kakho-Oto
29.09.2021 4 z 5

(SPOILER) Kvalitní dobrodružný román pro mládež zavádí čtenáře do Chile roku 1966. Na jihu této země se záhadně ztrácí mladí lidé, především indiáni Mapučé. Jak se ukáže, únosy mají na svědomí chilští Němci a němečtí uprchlíci z Evropy. Tito Němci si zřídili uprostřed obří farmy malý pracovní tábor, kde jako otroci pracují zejména indiáni. Zásluhou odvahy jednoho policisty - míšence, který se dostal na německou farmu a poté nedobrovolně i do tábora, končí příběh zánikem tábora a soudem s německými zločinci. Od Šolce jsem zatím jiný dobrodružný román nečetl, takže nemohu srovnávat, zda je to jeho lepší či horší dílo tohoto druhu. Celkově jsem se bavil velmi dobře a román hodnotím osmi body z deseti (čisté čtyři hvězdičky). Autor se inspiroval skutečnými událostmi z šedesátých let a navíc psal román paradoxně v době, kdy v celém Chile vládl diktátor Pinochet (od roku 1973), takže navzdory dobrému konci románu cítí čtenář přece jen pocit jistého zmaru.

tenax
19.11.2017 3 z 5

Kniha začíná jako pohodové, téměř etnograficky zaměřené vyprávění o životě chilských Indiánů z kmene Mapučé. Teprve postupem času se mění na akční dobrodružný příběh. Bohužel jde o mnohokrát recyklované téma uzavřené enklávy zlých Němců v Jižní Americe, které nepřináší nic nového. Všechno je dlouho dopředu předvídatelné, včetně pointy. Ani literárně nejde o nic výjimečného. Čili docela zklamání.