Smrt krásných srnců

Smrt krásných srnců https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57546/bmid_smrt-krasnych-srncu-coW-57546.jpg 5 53 11

Soubor nostalgicky humorných, tragikomických povídek o židovském tatínkovi a jeho rodině, jimiž autor výborných sportovních knih vstupuje do tzv. vážné literatury. Příběhy se odehrávají v době předválečně, válečné i poválečné a různá doba jejich situace pozměňuje v nich i poměr humoru a trpké vážnosti, komiky a tragiky.

Přidat komentář

markulina711
20.12.2023 5 z 5

Leoušek Popper ve své nejlepší formě co by reprezentant firmy Elektrolux, prodejce mucholapek, majitel rybníku, krmič vepřů,chovatel králíků. Při čtení mi naskakoval skvělý Karel Heřmánek.Chuděra Herma musela mít svatou trpělivost.

RMarkéta
28.03.2023 5 z 5

Karel Heřmánek byl ve filmové podobě Leo Poppera nepřekonatelný. Okolí Berounky, křivoklátské lesy, Buštěhrad i Praha, tam všude se odehrává děj této povídkové knížky. Otta Pavel vynikal v popisu přírody. To se týkalo hlavně krajiny kolem křivoklátských lesů a Berounky. Nemohla jsem se zbavit dojmu, že se tam procházím s ním a všechno s ním samozřejmě prožívám. Velmi rád vzpomínal na šťastné dětství před válkou i na hořké časy v době okupace. O všem dokázal psát láskyplně a s velkou dávkou pokory. Jako smíšená rodina to neměli lehké. To se zřejmě podepsalo i na jeho zdraví. No, tatínek byl asi taky pěkné číslo a maminka musela být opravdu milující a chápavá žena.


Karabach
11.03.2023 5 z 5

Dojemné a komické dílo zároveň.

zuziV
12.12.2022 5 z 5

Nádherně napsaný soubor povídek, vytříbený styl, krásný jazyk, jemný humor i přes smutné momenty a pohnutý osud rodiny.

renefer
14.09.2022 4 z 5

Vtipné i smutné povídky ze života židovské rodiny. Jako povinnou četbu jsem vynechala, ale viděla jsem v televizi, tak mi při čtení teď naskakovaly jednotlivé výjevy.

Zuzanka45
11.12.2021 4 z 5

Milé, hezké, zábavné ale i smutné čtení. Jako povinnou četbu doporučuji.

MilanCFC
18.06.2020 4 z 5

Sbírka začala docela humornou povídkou, u které jsem se upřímně pobavil, a nějak mě to nasměrovalo tímto směrem. Film jsem zatím neviděl, a tak jsem následující příběhy neznal a tedy mě překvapily, jak silné a někdy teda dost smutné byly. Úžasné je, jak je Ota Pavel napsal s takovou lehkostí a nádherným jazykem, ačkoliv se věnoval smutným záležitostem a popisoval smutné osudy. Obzvlášť pak, pokud vycházel ze svého dětství a života. I těch králíků na konci mi bylo hrozně líto. Takže takové to lehké těžké čtení, které ve vás nějakou dobu zůstane. A na film se určitě podívám, až se naskytne ta možnost. Chválený je tady pode mnou dost. Celkově tedy krásná kniha, a zcela jistě si vyhledám další sbírku nebo dílo od tohoto autora.

stanza
29.12.2019 5 z 5

Soubor krásných povidek psaných s nadhledem, milé čtení o nemilé době se mě moc líbilo.

Twinny
14.03.2019 4 z 5

Povinná četba a pro mě jedna z lepších a čtivějších knížek. Pěkné a zajímavé autobiografické povídky, ze kterých mě nejvíce zaujaly Nejdražší ve střední Evropě a Otázka hmyzu vyřešena. Otův tatínek byl skvělý.
Pokud si jí chcete přečíst, neváhejte. Rozhodně stojí za to.

Prase nebude! - 4*
Běh Prahou - 5*

radusak9806
02.10.2018 5 z 5

Dá se k této knize napsat ještě něco co tu ještě nebylo? Filmové zpracování s nezapomenutelným panem Hermánkem patří mezi zlatý fond a kniha zase velmi pochopitelně studentům zošklivována v povinné četbě :D
Ano obě dvě moje recenze k Pavlovi jsou stejné záměrně!

jiri77
05.01.2018 4 z 5

Krásné čtení, někdy smutné a někdy veselé. Klasika ,kterou by si měl přečíst každý.