Plná bedna šampaňského

Plná bedna šampaňského https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14889/bmid_plna-bedna-sampanskeho-24M-14889.jpg 4 256 44

Plná bedna šampaňského je první povídková kniha Oty Pavla. Vyšla v roce 1967, tři roky po jeho úspěšné reportážní črtě Dukla mezi mrakodrapy. Ve třinácti příbězích zůstává Ota Pavel stále věrný pouze sportu a své hrdiny nachází mezi těmi, které jako sportovní novinář dokonale zná: mezi vrcholovými sportovci, kteří v uzlových okamžicích svého života překonávají hranice lidských možností a v čestném boji také sami sebe. Na stránkách knihy žijí Zátopek, Bosáková, Veselý, Heller, Mikoláš, Hudec, Kloz, družstvo házenkářů, akrobatický pilot, horolezci, parta skokanů na lyžích, hokejisté... Pavlovy povídky o sportovcích, sportu, sportovní slávě (a jejich rubu) už ale nesou výraznou autorskou pečeť budoucího mistra daného žánru. Jsou to inspirativní, silné příběhy –⁠ hluboce pravdivé, dojímavé a navýsost lidské.... celý text

Přidat komentář

markulina711
05.03.2024 5 z 5

Reportáže jsou tak živé, že se čtenář ocitá přímo uprostřed sportovního zápolení.Hravě si představí, co se odehrává vně i uvnitř sportovce. Jsem celkem vytrvalý sportovní fanoušek, po četbě této nádhery lituji toho, že dnešní sportovní komentátoři mnohdy mlátí prázdnou slámu, jen aby nebylo ticho. Některým se nedostává ani slov. Přitom čeština je tak bohatá, jak mistrně dokazuje Ota Pavel.

Čtenářka73
01.11.2023 4 z 5

Poeticky napsané povídky, většinou dojemné. Krásný sloh a neuvěřitelné příběhy sportovních osobností československé historie.


Hoblinka
17.10.2023 5 z 5

Pan Ota Pavel je mistr nad mistry. Škoda, že tu s námi nemohl být déle.

Katka2382
04.10.2023 5 z 5

Teda to byla nádhera. Dnes už takhle krásně o sportu nikdo nepíše.Ač nejsem sportovec ani zarytý sportovní fanoušek tak jsem se vcítila do všech povídek a prožívala boj s hlavním hrdinou.

Pytlík
22.01.2023 5 z 5

Ač je mé srdce z diamantu (ne tak drahé, ale tak tvrdé), při čtení některých povídek se mi tlačily slzy do očí. Ota Pavel je navíc jedním z největších mistrů českého jazyka.

Hani77
28.12.2022 4 z 5

Reportáže se četly velmi dobře, mnoho sportovců jsem ani neznala, proto jsem si u většiny z nich vyhledávala další informace. Jednu hvězdičku ale ubírám, protože Pavlovo povídky mám radši.

Marla
05.12.2022 5 z 5

Lidsky napsané příběhy o vrcholových sportovcích. Jména některých znají už dnes jen opravdu sportovní fandové, ale to to nic neubírá knize na čtivosti .

Mirek240
17.08.2022 5 z 5

To byla tak uzasna knizka. Realne pribehy ceskoslovenskych sportovcu popsane krasnou cestinou. Uspechy, neuspechy, pady a vzestupy vas primo pohlti.

marcela3655
15.05.2022 3 z 5

Asi jsem se na ní moc těšila.. Pěkná knížka, ale nic pro mě. Chvilka jsem myslela že odložím... Nejvíce se mě líbila povídka o Zátopkovi... Určitě Otta Pavel je dobrý spisovatel, ale není to můj šálek.

Janina2609
05.03.2022 5 z 5

“Našel si jen stupínky, po kterých kráčel vzhůru. Své sny nejen snil. Každý den udělal něco pro to, aby je splnil.”
Zatím jsem nečetla žádnou knihu od Oty Pavla a těžko říct, zda bych, nebýt letošní čtenářské výzvy, po nějaké jeho knize sáhla. Ale tato povídková kniha mě mile překvapila. Mám ráda sport a díky krásně a emotivně napsaným povídkám očima profesionálního novináře jsem se dozvěděla o slavných českých sportovcích (o některých jsem neměla tušení a bavilo mě si o nich hledat více informací).
Děkuju za tuto příležitost.

Leona333
10.02.2022 5 z 5

Díky krásné, kultivované češtině, plné vtipných příměrů na tu, či onu událost... jsem měla Otu Pavla vždy ráda. Už jako náctiletá jsem doma z knihovny od tohoto autora, vyndávala jednu knihu za druhou, abych si v nich mohla listovat a číst.
Celá tato knížka, všechny povídky v ní jsou skvostné. Jsou o lidské síle a odvaze překonat sebe sama. O posouvání hranic svých možností a dovedností. Vyzdvihují týmovost ducha, ale i jeho možnou prohru a smíření... Jsou o velkých lidských snech, které nemusí vždy zůstat jen snem.
Nejvíce jsem se nechala strhnout povídkami: Cyklista z jižních Čech, Poslední zápas Františka Kloze, Salto nazad, Výstup na Eiger a Brankář.
A ač název knihy, pro některé čtenáře, může působit tak trochu zavádějícím dojmem ,,Plná bedna šampaňského," jakože sportovci a alkohol...? Tak k těmto povídkám ,,bublinky" neodmyslitelně patří. Nakonec, když se jakožto jedinec, nebo tým, dostanete, probojujete k zaslouženému vítěství a cíli... Je rozhodně co oslavovat, slavit. ; )

radusak9806
05.03.2021 5 z 5

Povídky jsou skvělé, byť já už mnohdy moc nevím o kom vlastně jsou a nemám tam tím pádem tu fyzickou osobu přímo. Vlastně to jsou takové sportovní pohádky :)

pavka88
15.02.2021 4 z 5

Líbilo. Všechny příběhy sportovců mě naprosto uchvátily. Nejvíc se mi líbila povídka o Zátopkovi.

harena
10.02.2021 5 z 5

Povídky o sportovcích, psané s takovou láskou a citem, až se svíralo srdce.
str.63 (o Evě Bosákové)
"V každém dalším pohybu zněl její úsměv. Na cestě podél obvodu koberce udělala tři přemety nazad, zvané flik-flaky; točila je pomalu, měly plavnost českých krajek a pohyb lopatek holandských větrných mlýnů."

Skvělé povídky, nádherný styl. Patří ke knížkách, které pohladí po duši. Děkuji.

david6273
10.02.2021 5 z 5

Balzám. Jakoby Pavel psal očima sportovců, bez obalu, od srdce, čistě.

Ava365
08.12.2020 5 z 5

Skvělé povídky o SKUTEČNÝCH!!! sportovcích.

Afilada
03.11.2020 5 z 5

Číst Otu Pavla, to je pohlazení duše. A to i tehdy, když píše o okupaci a o nacistech. Ota Pavel dokáže popsat i hrůzu tak, že se Vám neroztřesou kolena.
V trochu lepších dobách píše o sportovcích tak, že mu věříte každé slovo.
Úžasný autor.

bethulda
26.09.2020 4 z 5

Krásné, prostě krásné.

kuruteku
24.07.2020 5 z 5

Jásám a smutním zároveň. Ty povídky jsou drsné, romantické, smutné i veselé jako život sám. Úplně cítím všechny namožené svaly, odřeniny, zlomeniny, ale i radost z vítězství, z překonání sebe sama. Napadlo mne, že knihy o sportu (rozhovory se sportovci, různé výroční knihy o Naganu a jiných) a Pavlovy povídky k sobě mají stejně blízko nebo daleko jako hamburgry od McDonalds a svíčková.

Amazonka72
12.07.2020 4 z 5

Z této knihy jsem přečetla několik příběhů při dlouhé cestě vlakem. A naprosto záměrně jsem ji otevřela kvůli příběhu Emila Zátopka ve chvíli, kdy jsem vlakem putovala na běžecký závod. K jinému sportu nemám takový vztah, snad jen k běhu na lyžích, takže výběr byl přirozený. Ano, příběh Emila Zátopka mě fascinuje a mnohdy si na něj vzpomenu, když polykám kilometry, nohy bolí a do cíle je tak daleko. Je fascinující sledovat, jak vůle dokáže dovést člověka až k samému cíli. A když už jsem byla začtená do jednoho sportovního příběhu, s chutí jsem si přečetla i další. Sport je úžasná věc, která dokáže náš život obohatit. Ale i přesto jsem přesvědčená, že radost je to do té doby, dokud se z něj nestane profese. Pak je to již velmi zavazující, ostatně jako vše, co se snažíme dělat naplno.
Proto je lepší sportovat pro radost a o tom vrcholovém sportování si jenom číst. Třeba povídky pana Oty Pavla, který je v psaní sportovních příběhů mistr.