Smrt bývá nehezká

Smrt bývá nehezká https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/451317/bmid_smrt-byva-nehezka-GQb-451317.jpg 4 73 32

VY ZNÁTE PŘÍBĚH SVÉHO AUTA? Spisovatel Daniel Hejtman se vyrovnává s životní ztrátou. Po smrti dcery se rozpadá i jeho manželství. Ale zůstává ještě jeden stín. Stín uvnitř jeho starého vozu. Stín na starých fotografiích… Je temná postava přítel? Cesta, jak se spojit s mrtvými? S milovanou dcerkou? Anebo se Dan chystá na cestu krvavé temnoty?... celý text

Přidat komentář

Monuschka
05.04.2024 5 z 5

Tuto knihu jsem četla hned po autorově knize "Líp už bylo" a potěšilo mě, že to není další "postapo", ale duchařina Docela dobrý horůrek. Bála jsem se Četla se fajn.
Zjistit, že máte v autě "zabydleného" ducha, který zřejmě navíc nebude mírumilovný, musí být velmi nemilé. Navíc, když to zjistíte až po letech z fotografií...
Danielova cesta za hledáním svého bývalého auta byla docela strašidelná. Jako jsem si myslela, že duch bude nápomocen, ale byl to hajzlík :-D

Stonedal
02.04.2024 5 z 5

První kniha Jiřího Sivoka a hned takový nářez. Velké překvapení. Mám tam ještě Líp už bylo, tak uvidíme... jestli bude "ještě líp".


nela3812
22.03.2024 4 z 5

(Audiokniha)

Hledala jsem nějakou poslechovou jednohubku na cesty do práce. A dostala jsem skvěle propracovaný příběh s dechberoucí atmosférou. Při poslechu mě často mrazilo a zpětně si říkám, že tento příběh nebyl tím nejlepším společníkem do auta.

Na tak malém rozsahu zvládl autor vytvořit originální hororovou atmosféru, ve které si na své přijdou jak milovníci duchařiny, tak také fanoušci krvavých scén. Nepřipraví vás ani o jedno a nebude nouze o detaily, díky kterým v noci rozhodně neusnete. Příběh je pochmurný, smutný a velmi napínavý. Co se zpočátku zdá jako příběh vraždy nevinné holčičky se velmi brzy stává příběhem o automobilu. A právě tady začíná ta pravá hororová jízda!

V různých časech sledujeme osudy hned několika postav. Všechny mi charakterově přišli naprosto zničené a chyběla mi zde trocha rozmanitosti. Tyto charaktery skvěle doplňují atmosféru příběhu, ale i přesto bych tam ráda viděla postavu, která trochu vyčuhuje z řady. Že bych si někoho během té krátké chvíle oblíbila, se říci nedá. Ale trochu soucitu jsem pro všechny našla i tak.

Hodnocení: 4,5/5

Monni
09.01.2024 4 z 5

Knihu mi přinesl táta, který si jen tak namátkou vybral v knihovně a hodně se mu líbila a jelikož máme podobný styl, tak mi ji dal přečíst a páni já byla taky velice mile překvapena. Smrt dítěte je drsná a když se jedná o vaše dítě je to nepopsatelné, když se přidá ještě násilný způsob smrti, tak to už musí být neúnosné. Kniha je opravdu silná a drsná. Mám ráda duchařiny i drsné horory a v knize jsem se dočkala všeho. Klidně bych uvítala více stránek, ale i takhle to bylo skvělé a určitě si od autora ještě přečtu další jeho tvorbu.

TerkinKnižnySve
04.01.2024 5 z 5

Jiŕí Sivok- Smrt bývá nehezká


Počet strán: 203
Vydavateľstvo: @goldendogbooks
Žáner: #horor

Úžasná kniha!

Už po prvých stránkach som vedela, že sa od nej neodlepim, dej ma doslova vcucol a vyplul až na konci.

Spisovatel Dan, ktorému zomrie nešťastím mala dcéra, ktorá však pred smrťou natrafila na záhadného muža na fotkách v aute.

Tu sa začína príbeh s ktorého mrazi!

Tý čo miluju ducharinu si v tejto knihe prídu na svoje ale aj ty, ktorých srdce baží po krvi a po riadnej dávke hororu a záhad.

Záver knihy bol vyborný, hoci som si myslela, že všetko bol len výplod fantázie.

Bonusová poviedka bola pecka a doslov bol skvelý, navnadil ma na ďalšie knihy, tak ako ma tieto dve knihy navnadili na ďalšie knihy autora .

Ďakujem za štafetu @mama_nad_knihou a za knihu @jiri.sivok.986

Kniha č. 4/2024
Štafeta č. 115/2

#kniznastafeta #stafetovyzavislak #kniznarecenzia #recenzieTerka #podporujemeceskeautory #autorskastafeta #jirisivok #smrtbyvanehezka

Obsah:

Spisovatel Daniel Hejtman se vyrovnává s životní ztrátou. Po smrti dcery se rozpadá i jeho manželství. Ale zůstává ještě jeden stín. Stín uvnitř jeho starého vozu. Stín na starých fotografiích Je temná postava přítel? Cesta, jak se spojit s mrtvými? S milovanou dcerkou? Anebo se Dan chystá na cestu krvavé temnoty?

Nuttelka
30.12.2023 4 z 5

(Audiokniha)
Nejdřív jsem si říkala, to bude asi pohodový poslech.. no, než jsem došla ke smrti Danovy dcerky, to byla síla.. a od té doby jsem měla takový nepříjemný pocit po těle.. jako nemůžu říct, že bych se bála, koukáme doma "Po stopách duchů", tak jsem trošku vycvičená :-))) .. ale prostě nepříjemný pocit to byl, zajímavý poslech, je to zase něco úplně jiného.. výborná rozmanitost našich spisovatelů, chválím!

kramlinka88
04.12.2023 5 z 5

Není nic horšího než přijít o dítě :-( Možná jen to, přijít o něj takovým způsobem :-(

Spisovatel Daniel Hejtman ztratil nejen své dítě, ale postupně i manželku, lásku, manželství....docela dost ztrát na jednoho muže :-(

Ponoří se proto do psaní a vymyslí pro svou Markétku nádherný posmrtný svět. Ovšem podvědomě stále přemýšlí, jakým způsobem ji dostat zpět k sobě mezi živé. A tady přichází na scénu jeho staré auto, které už nevlastní, ale které dle všeho stále vozí "černého pasažéra", který tak úplně nepatří do světa živých a lze ho spatřit pouze na fotografiích.

Daniel tento vůz získá zpět a snaží se s tímto tajemným mužem spojit, aby se přes něj mohl zkontaktovat se svou dcerou. Je to opravdu dobrý nápad ? Napovědět nám může velmi pohnutá a krvavá historie Danielova starého auta...

Tento příběh se mi moc líbil. Bylo to tedy smutné a náročné čtení, ale příběh opravdu skvělý :-)

mapet85
08.10.2023

Po prečítaní knihy Líp už bylo od českého autora Jiřího Sivoka som sa hneď pustil do jeho ďalšej knižky Smrt býva nehezká.

Autor dej knihy zasadil opäť do prostredia preňho dobre známych Českých Budějovíc. Spisovateľ Daniel Hejtmann, hlavná postava knihy, tragicky príde o svoju jedinú dcéru a s touto stratou sa postupne vyrovnáva. Navyše sa mu rozpadáva manželstvo. Ale je tu aj jeho bývalé auto a niečo čo si mal všimnúť už dávno. Práve to je nosnou časťou knihy a Hejtmann sa vydáva na pátranie po tomto aute, aby získal odpovede na nevypovedané otázky. V jednotlivých kapitolách sa nám tak otvára príbeh auta z pohľadu viacerých postáv a časových línií.

Sivok ma už v prvej knihe presvedčil o tom, že má veľmi dobrý štýl písania. Tak nechutne a realisticky popísal niektoré situácie, že mi nebolo všetko jedno. Naservíroval mi nielen duchársky príbeh s hororovými prvkami, ale aj príbeh bolesti, utrpenia a žiaľu nad stratou blízkeho človeka a vyrovnávaní sa s ťažkým životným osudom.

Kniha je ukážkou toho čo s nami spravia nerozvážne a nepremyslené činy, následné výčitky svedomia po skutkoch, ktoré by sme najradšej vymazali a vrátili čas späť. Je aj o uvedomení si, že niektoré veci už proste nezmeníme, nech sa o to akokoľvek pokúsime. Smrť skutočne býva niekedy nehezká.

A doslov ? Keď sa raz vyberiem na výlet do Českého Krumlova, nemôžem obísť aj České Budějovice a okolie, pretože Jiří Sivok ma veľmi navnadil na návštevu. Okrem samotného obsahu by som chcel vyzdvihnúť aj grafické spracovanie knihy, či už obálku, alebo aj ilustrácie vo vnútri.

A čo vy ? Poznáte príbeh svojho auta ?

Za poskytnutie knihy ďakujem samotnému autorovi.

itskyleus
13.09.2023 5 z 5

Za tak málo, tolik muziky. Opravdu další z nejlepších titulů za toto léto.
V knize sledujeme spisovatele Dana Hejtmana, který si prošel peklem, které ho potkalo z nenadání. Následně se mu rozpadlo i manželství a on začal chlastat tvrdej alkohol a utápět se, přičemž stále psal knihu, která oživuje alespoň ve fiktivním světě jeho dcerku Markétku.
Když jeho dcera na zabavení dostala album fotek, nečekal, že den před její smrtí ho odkáže na vzpomínkovou fotografii z dovolené, kde byl společně se svou ženou a jeho starým autem Fordem Sierrou. Záhadná silueta mu nedá spát, tak se po pár let prodaném autě začne shánět.

Absolutně se mi líbila melancholie vět a celého příběhu, které ucelovaly právě tajemno, záhadu a dobrodružství spojené i s bolestí.
Kniha má neskutečně skvělou hloubku pokud vás baví číst tajemné a melancholické knihy.
Vnímal jsem bolest hlavní postavy a okolních postav a jejích těžké situace, jelikož autor titul napsal tak, že člověka dokáže příběh dostat pod kůži a vnímat to společně s postavami.
Neskutečná kniha, kterou můžu jen vychválit jak jen to jde. Hodně se mi líbila i bonusová povídka.

DJLonely
17.07.2023 5 z 5

Sivok je jako King na amfetaminech. Fakt.

PosPol
12.06.2023 5 z 5

,,Tma se přibližovala, a přitom se nehnula z místa. Prolínala se temnotou a hrála si na klid. Racionálno se snažilo zvítězit a únava si brala svou daň.,,

Daniel Hejtman je spisovatel, žijící naplněný život. Jeho práce ho baví, má úžasnou manželku a milovanou dcerku Markétku. O tohle všechno přijde v den, kdy Markétce vystřelí jeden nešťastníček mozek z hlavy. Žena ho opustí a jemu zbydou jen fotografie. Se záhadným stínem. Dokáže se díky tajemnému neznámému spojit s dcerou?

Po knize Líp už bylo od Jiří Sivok jsem nečekala, že me něco takto překvapí. Syrový, temný horor se skvěle psychologicky rozpracovanými postavami. V knize sledujeme příběh několika osob, každou v jiném čase, ale nepůsobí to nijak rušivě, ani zmateně. Naopak, jednotlivé osudy se prolnou až k závěru, kdy je hlavní hrdina postaven před otázku, zda nechat mrtvé mrtvým, či zaplatit jakoukoli cenu za ždibec naděje.

Nemohu hodnotit jinak než 5/5, tady nechybí vůbec nic. Délka zcela dostačující, originální zápletka, poutavý příběh a zajímavé rozuzlení.

,,Donutil se vstát z křesla. Přešel celou místnost a zamířil ke dveřím. Ve futrech se ještě otočil. Doufal, že mrtvé dítě zmizí. Nezmizelo. Sledovalo ho a u nosu se mu začala nafukovat bublina rudé barvy. Praskla a ohodila černou plochu reproduktoru kombinací soplů a krve.,,

Za poskytnutí knihy moc děkuji Nakladatelství Golden Dog.

Morbidus
18.11.2022 4 z 5

Pokud četba některých knih svého čtenáře pohltí, tahle kniha jej doslova zblajzne! Už dlouho se mi nestalo, že bych nějakou knihu přečetl na jeden zátah. Nicméně čtivost i živost textu čtenáře prostě nepustí. K mému překvapení to nebyl příběh vyloženě o „prokletém autu“ nebo „nehmotných nemrtvých“. Nadpřirozeno hraje sice prim, ale niterně lidský příběh pojednává zejména o titulní smrti. A taky o kýženém pocitu smíření, kdy je třeba nechat minulost jít.
Text je bohatý na emoce, avšak mimo různorodě nepříjemné a smutné pocity (v pozitivně-hororovém smyslu) jsem zde měl slušný náběh na mrazení v zádech při setkání hlavního hrdiny s Jiřím Skálou. Neříkám, že ostatní části mi připadaly slabé, ale místy mi v textu něco přišlo navíc nebo naopak chybělo. Většinou však jde o maličkosti. Knize prospívá taktéž fajnová obálka i parádní vnitřní ilustrace - přesně taková grafika mi k této knize sedí. Třešničkou na dortu je i bonusová povídka (kterou jsem četl už kdysi dříve pod jiným názvem), kde pozorný čtenář může objevit letmé propojení s předchozím příběhem.
Po této knize určitě sáhněte, máte-li zdravě morbidní smysl pro horor.

metalic
11.09.2022 5 z 5

Jiří Sivok jedním slovem překvapil. Na knihu jsem narazil, protože poslední dobou sjíždím knihy od Golden dogu. Světový autoři mají své strašidelné příběhy takové uhlazené, aby byly vždy na úrovni. Proto se mi poslední dobou líbí tenhle hrubý, drsný styl psaní, co předvádějí čeští spisovatelé. Tento příběh je brutální v tom správném slova smyslu. Je to psycho, je to duchařina a hlavně je to gore. Příběh rychle plyne a nenudí. Na to, že se odehrává v různých časových pásmech, tak je naprosto přehledný.

katchamccall
11.12.2021 4 z 5

Tenhle příběh tak smrděl kingovštinou, až jsem se při čtení tetelila nadšením. Vztekle jsem odkládala knížku, když někdo vyžadoval mou pozornost, jelikož jsem chtěla číst nonstop. Bohužel, v práci se to nesetkalo s pochopením. Za mě naprostá spokojenost, ale na můj vkus málo stránek...

karinga
02.11.2021 4 z 5

Jedním slovem? Výborné.
A drsné. Tak trochu jsem otestovala svoje hranice a v jednu chvíli musela přestat číst a nabrat dech. Tak ať mi nikdo neříká, že to Češi neumí. Jirka Sivok je výtečný vypravěč, který umí najít rovnováhu mezi akcí, dialogy a myšlenkami. Takže příběh je i výborně vystavěný :) doporučuji a těším se na další knihy.

Marek82
16.10.2021 4 z 5

Nevedel som, čo od knihy čakať, ale držala ma v napätí a bola to slušná ducharina. Pokiaľ sa prenesiete cez to, že ste väčšinu nápadov už niekde počuli, prijmete inšpiráciu Kingom a niekedy zbytočne veľkú mieru brutality, dostanete slušnú béčkovú zábavu na 1-2 večery. Dej nemá až tak veľa hluchých miest, príjemne plynie. Hudba výborne zvýrazňuje atmosféru, trocha na škodu je menej výrazný a mäkký hlas interpreta. Celkovo je to však pre priaznivcov žánru a domácej beletrie dobrá voľba.

Patrik02
05.10.2021 5 z 5

Přečteno za večer. Dle mého velmi povedená duchařina, příběh má spád už od prvních stran a žádná hluchá místa. Přesto, že se story odehrává v několika časových rovinách, zůstává přehlednou a zajímavou. Autor možná trochu šetří s důkladnými popisy, což v tomhle případě vůbec není na škodu, nezdržuje to a dává prostor čtenářově fantazii. Povídka ve finále knihy taktéž velmi povedená. Stejně, jako úvodní příběh si nebere servítky a nabízí pohled na smrt takovou, jaká ve skutečnosti je - nehezká.

jaroiva
01.10.2021 4 z 5

Ale joo, dalo se to.
Horory mě sice neděsí, ale musím říct, že to mělo trochu hororový nádech.
Už od Řbitova zviřátek vím, že mrtví se raději mají nechat spát...
Tahle knížka byla příjemně krátká, takže mě to nestihlo začít nudit.
Poslouchala jsem jako audioknihu a příjemný projev V. Hamerského způsobil o hvězdičku víc, než bych dala samotné knize.

FlLys
07.06.2021 2 z 5

Kniha by měla nést označení nevhodné pro matky na mateřské. Knihu jsem četla abych se bála, ale nečekala jsem, že se teď budu bát vyjet s kočárkem. Popisy mrtvých dětí mě fakt moc neberou.

cornetka
06.06.2021 4 z 5

Ze začátku jsem moc nevěděla, co od této knihy čekat, takže jsem celkem mile překvapena.

Štítky knihy

horory české horory

Autorovy další knížky

Jiří Sivok
česká, 1988
2020  82%Smrt bývá nehezká
2022  89%Líp už bylo
2022  81%Pár zbytků pro krysy
2010  0%Příběhy noci

Kniha Smrt bývá nehezká je v

Přečtených78x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce65x
Chystám se číst26x
Chci si koupit11x
dalších seznamech2x