Smolařka

Smolařka https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/318265/mid_smolarka-jmP-318265.jpg 4 20 8

Myslíte si, že může být skvělé mít o rok starší sestru? Hnědooká tmavovláska Patricie si to nemyslí. Její patnáctiletá sestra Natálie je oproti ní vždy ve všem lepší, rodiče se v ní vidí. Mladší bráška je naopak nemocný, všechno se doma točí kolem něho, a nejlepší Patriciina kamarádka začala dávat přednost jiným holkám, takže si Patricie často doma i mezi vrstevníky připadá jako outsider, který nikoho nezajímá a je spíš na obtíž. Když se v jejím životů nečekaně objeví naprosto úžasný kluk, kterému, zdá se, ani ona není lhostejná, ale díky hloupé náhodě - a hlavně díky svým sourozencům - o svou příležitost Patricie přijde, je to pro ni už poslední kapka. K čemu takový život? Páťa je rozhodnutá ho rázně ukončit. V nejhorším jí naštěstí pomůže člověk, od kterého by to čekala ze všech nejmíň - a možná i díky němu nakonec najde i ona klíč k vlastnímu štěstí.... celý text

Přidat komentář

ZimaMarkéta361
08.12.2023 5 z 5

Tuhle spisovatelku naprosto miluju. Páťa mi sedla, a bylo mi jí líto. Naty mi nevadila a mrzelo mě, že na ni Páťa byla taková, nakonec byla fajn a její kamarádky taky.

simca9342
29.06.2023 5 z 5

Přečtená před lety.

Mit starší sestru je pro mladší sourozence někdy náročné. To vám potvrdí hrdinka dívčího románu Páťa. Patricie si myslí, že se o ní nikdo doma nezajímá. Rodina se vidí ve starší sestře Naty, která už je přece na gymplu a navíc má nemocného brášku, o kterého se všichni starají. Ve škole maji novou a zvláštní spolužačku s divným jménem. Nikdo ale neví, co vše můžou způsobit kraťasy,které jednou Páťa vytáhne z popelnice...


jitka_dankova
11.03.2022 odpad!

Krátký příběh o jednom sesterském vztahu a jedné trapné smolařce, určený je 13-14 letým děvčatům. No, těch trapných chvil a situací tam na mne bylo moc, celou knihu jsem byla jako na trní a hrozně nepříjemně se mi to četlo, až se divím, že jsem to vůbec dokázala dočíst. Bylo mi fakt trapně za hlavní hrdinku. A ona si s tím neuměla vůbec poradit. Celý příběh jde jen hodně po povrchu a rozhovory s vrstevníky mne vytáčely (až moc nepříjemně nespisovné, sprosté a hodně hloupé). Pointa příběhu mi nějak unikla (pokud přehlížím to, že by pokus o sebevraždu nastíněný už na první stránce, měl být klíčem k řešení jejích problémů). Nejsem cílová skupina, ale nějak si nedokážu představit, jestli kniha opravdu může něco těm čtrnáctiletým děvčatům přinést.

Knihomolka506
04.11.2021 4 z 5

Jaké je být tím druhým v pořadí? Teda třetím, protože člen rodiny je na tom špatně a všichni litají kolem něho? Patricie se stane Vaši průvodkyní v jejím světě.

alzbeta9265
24.01.2021 5 z 5

Ta kniha je skvělá,ale je to klasický příklad toho, že rodiče neberou své dítě takové, jaké je. Dokonalá dcera, nemocný syn a mezi nimi Patrika, která své místo hledá a cítí se osamělá. Potřebovala stejnou pozornost jako její sourozenci. Tuto knihu bych doporučila i dospělým, kteří chtějí mít děti.

Janca001
15.04.2018 5 z 5

Smolařka , knížka kde holka měla smůlu a nebylo to fér vůči její sestře, ale knížka mě bavila a určitě doporučuji holkám, aby si ji přečetly.

Eliška_Florbal
22.07.2017 5 z 5

Kniha byla úžasná, přečetla jsem ji za jediný den. Strašně mi bylo líto Páťi, jak nespravedlivě se k ní chovali, a že ji to s Honzou nevyšlo. Rozhodně čtěte.

EvikU.
09.04.2017 4 z 5

Román se i líbil. Bylo to čtivý.